Het bierbuikje, wie kent hem niet. Komt dit echt door bier? Of komt het gewoon doordat je aankomt omdat je, toevallig, veel bier drinkt? Toch wel gek dat zoiets een term heeft, misschien is er toch een link tussen bier en buikvet. Ik zocht het voor je uit.
Bier, dus.
Er zijn talloze soorten bier, in principe komt het erop neer dat bier gemaakt is van een graan (van tarwe tot rogge tot..) dat gefermenteerd is met gist (1). Een gemiddeld biertje (flesje) van 355 ml met zo’n 5% alcohol bevat 155 kcal. Waarvan 14 gram alcohol, 13 gram koolhydraten, 2 gram eiwit en 0 gram vet.
Waarom kom je aan van bier?
Nou, dat is niet iets dat per se meteen gebeurd, maar er zijn verklaringen voor waarom je aan zou kunnen komen door het drinken van bier.
1. Verhoogde calorie inname
Bier bevat alcohol. Alcohol bevat calorieën. 7 kcal per gram om precies te zijn. Alcohol is verder niet echt voedend, dus het doet niet zoveel met je verzadigingsgevoel noch het voeden van je lijf. Je kent vast wel het begrip ‘lege calorieën’. Nu krijg je uit bier wel wat mineralen, maar dit is niet per se noemenswaardig.
Doordat alcohol meer kcal per gram bevat dan eiwitten en koolhydraten, je het drinkt (sneller dan eten) én het meestal bovenop je dagelijkse voedingsinname komt, heeft het de potentie om flink wat calorieën toe te voegen (2)(3). Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat het drinken van alcohol je meer trek kan laten krijgen op kort termijn, waardoor je dus geneigd bent nog meer te eten dan normaal gesproken (bovenop je alcoholinname) (4).
En aangezien het bovenop je gewone calorie-inname is, zou je met ‘voedsel’ tot de conclusie kunnen komen dat je daardoor meer hebt gegeten, dus voller zit en vervolgens even wat minder eet. Met alcohol is dit niet het geval, uit onderzoek blijkt dat er nauwelijks wordt gecompenseerd voor de calorieën die door alcohol je lijf binnen komen (5)(6).
2. Door bier minder vet verbranden
Het drinken van bier kan er ook voor zorgen dat je minder vet verbrandt. Hoe? Eigenlijk komt het niet specifiek door bier, maar door alcohol. Wanneer je alcohol in je systeem hebt, dan heeft de verbranding hiervan een voorkeurspositie in je lever. Dat betekent dat je lichaam alcohol het liefst als allereerste eruit wilt werken. Dus inderdaad, eerder dan je vetreserves.
MAAR!!!!
Dit is alleen afhankelijk van hoeveel calorieën je in een periode van tijd binnen krijgt vs. verbrandt. Dus als dit getal nog steeds in de min is, dan zul je niet aankomen.
En gelukkig laat onderzoek ook zien dat het drinken van bier (en wijn) met mate (minder dan 500 ml per dag) op een regelmatige basis geen effect heeft op het verhogen van je lichaams- of buikvet (7)(8). Hoera! Dus lekker hier en daar een wijntje doen op het terras, of een biertje na je avondeten is niks ms mee, als dit binnen je caloriebehoefte valt.
3. Bier bevat Fyto-oestrogenen
Watte? Iets met vrouwelijke hormonen? Om het niet ingewikkeld te maken zal ik kort vertellen dat het vrouwelijke hormoon in ons lijf een ‘link’ moeten maken met een tweede deel waardoor het hormoon actief wordt. In bepaalde voeding (bijvoorbeeld sommige soja producten) zitten stofjes die je lichaam herkent als de ‘link’ die op het oestrogeen hormoon moet. Zo is dat ook met fyto-oestrogenen die in het bier zitten, dit komt door de hop (9).
Hierdoor wordt gedacht dat bier wat hormonale veranderingen kan aanbrengen in het lichaam van een man, zoals het bevorderen van buikvet opslag (dit komt namelijk eerder bij vrouwen voor). Maar hier zijn alleen maar suggesties over, of het echt zo is, is maar de vraag (8).
Buikvet is best gevaarlijk
Even voor de duidelijkheid, het vet dat je rondom je middel hebt (buikvet) wordt gezien als de gevaarlijkste plekken om vet te hebben, we noemen het ook wel visceraal vet (10), omdat het rondom je organen zit. Visceraal vet is metabolisch actief, dit betekent dat het in de weg kan zitten met je hormoonhuishouding. Dit kan vervolgens weer effect hebben op hoe je lichaam functioneert en je kans op bepaalde ziektes en aandoeningen verhogen. Zoals diabetes type 2, metabool syndroom (11)(12).
Ook mensen die een ‘normaal’ gewicht hebben, hebben een verhoogde kans op gezondheidsproblemen bij het hebben van een grote hoeveelheid buikvet (13).
Er zijn onderzoeken die het overmatig gebruik van alcohol (dus niet elke dag een glaasje) hebben gelinkt op een hogere kans op het krijgen van buikvet (14). Uit dit onderzoek kwam zelfs naar voren dat mannen die meer dan drie alcoholische drankjes per dag dronken 80% meer kans hadden op buikvet in vergelijking met mannen die minder of geen alcohol dronken (15).
Om je niet angstig te maken en je de balans nogmaals duidelijk te maken, hier onderzoeken die laten zien dat minder dan 500 ml alcohol per dag niet per se een verhoogd risico vormt (7)(8)(16). En let wel, mensen die meer bier drinken dan 1 glas per dag, hebben vaker een ‘ongezondere’ leefstijl wat ook meespeelt als factor voor meer buikvet (7).
Mannen vs. vrouwen
Oja, en mannen hebben een hogere kans op het krijgen van buikvet door alcohol dan vrouwen. Dit komt vaak door gedrag; mannen zijn geneigd meer te drinken dan vrouwen, soms zelfs drie keer zoveel (7)(17)(18)(19). Ook is het zo dat het drinken van alcohol het mannelijke hormoon testosteron verlaagd (20)(21)(22). Best wel belangrijk om te weten aangezien lagere testosteron levels je kans op buikvet verhogen (23)(24)(25)(26). Wist je dat 52% van obese mannen een lager testosteron gehalte hebben dan een gemiddelde man (27)? Nu wel 😉
Conclusie?
Als je geen zin had om het artikel te lezen, dan denk ik dat je doorgescrold bent naar dit stukje. Uiteindelijk komt het erop neer dat bier factoren bevat die kunnen bijdragen aan meer buikvet zoals hop en alcohol (duh). Maar uit de meeste onderzoeken blijkt toch wel dat een matig alcoholverbruik niet gepaard gaat met overgewicht of meer buikvet, pas wanneer het neerkomt op binge drinken, gaat dit gepaard met een bredere middel, ongeacht wat voor alcohol je drinkt (28)(29)(30)(31).
De wijn drinkers daarentegen hebben minder kans op een bredere middel, maar het vermoeden is dat ‘wijn drinkers’ over het algemeen anders en gezonder leven dan ‘bier drinkers’, dus dat het iet per se door het drankje zelf komt, maar door de leefstijl die gepaard gaat met ‘wijn drinkers’ (7)(32)(33).
Dus, wat betekent dat? Dat ik lekker mijn wijntjes blijf drinken, samen met mijn boerenkool salades en regelmatige sportschool bezoekjes. Haha. Soort van grapje.
Hopelijk ben je weer wat informatie rijker!
3 comments
Heerlijk artikel! Ik vind het altijd zo fijn hoe jij alles wat je zegt wetenschappelijk onderbouwt. Eerst vond ik dat niet belangrijk, maar sinds mijn studie geloof ik niks meer wat niet wetenschappelijk onderbouwd is.
Leuk artikel Teni!
Leuk! Maar ‘500 ml alcohol op een dag niet een risico vormt’ lijkt me sterk. Met 6% alcohol in bier komt dat neer op dagelijks ruim 8liter bier en dat gaat toch wel degelijk bepaalde risico’s opleveren denk ik?? 😉 Maar tof artikel, fijn weer inhoudelijke info!