Een traktatie in de ochtend! Zo wil ik het wel noemen; deze smeuïge havermout ontbijt cake. Het was eigenlijk een probeersel dat héél goed heeft uitgepakt! Lees gauw verder voor het recept.
Als jullie eens wisten hoe vaak ik eindig met mislukte uitprobeersels! Eindelijk lukt er iets in één keer goed en gelukkig had ik er foto’s van gemaakt!
Goed, wat heb je nodig?
- 160 gram havermout
- 3 eetlepels kokosvet (of boter)
- 480 ml plantaardige melk
- 4 eetlepels lijnzaad
- 1 ei
- 120 ml honing
- 1 banaan
- handje bevroren bosbessen (hoeveelheid mag je zelf bepalen)
- heeeeel veeeeeel kaneel als je dat lekker vindt
- Bakblik
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celcius
Doe het vet, melk en honing in een kom en meng dit met een vork door. Het kan zijn dat het vet niet goed gemengd wordt, maar dat is niet erg. Eenmaal in de oven zal het toch wel smelten.
Doe vervolgens de havermout erbij en roer dit erdoor
Lijnzaad!
Een ei erbij 🙂
En toen ging ik los met mijn potje kaneel. Hoera!
Vet je bakblik in en snijd de banaan in plakjes zodat je deze op de bodem kunt neerleggen
Doe vervolgens het mengsel erover, ik heb de bovenkant nog een beetje besrpinkelt met lijnzaad
Handje bosbessen bovenop. Je hoeft ze er niet in te duwen, ze zakken vanzelf in de oven. Zet dit 40 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven. Het is afhankelijk van je oven hoelang ze erin moeten blijven, dus houd het even in de gaten!
Je zult merken dat het wat “nattig” is als het de oven uit komt. Maar het komt goed! Laat het helemaal afkoelen (of neem alvast een klein hapje), ik heb het in de koelkast gelegd en ben direct naar bed gegaan. Niet kunnen wachten tot het ontbijt!
De volgende ochtend ging mijn wekker en ik dacht alleen maar: MIJN CAKE! IK WIL HET NU PROEVEN!
Met een kopje koffie erbij, héérlijk ontbijtje zo voor het werk!
Ik ben dol op de smeuïgheid! En vooral ook de “verrassing” van de plakjes banaan aan de onderkant. Goed gelukt dus als je het mij vraagt!
71 comments
Ooooh heerlijk zeg!!!!
Die ga ik ook zeker uitproberen!!!
Xxx
O hmm, dit lijkt me echt heerlijk! Ik probeer ook altijd heel veel uit met havermout, en af en toe komen daar ook heerlijke baksels uit. Dit lijkt me ook super lekker, de ingrediënten klinken goed en foto’s zien er mooi uit, dus het kan bijna niet anders 🙂
Ziet er weer goed uit Teni! Maarre, kan de banaan vervangen worden door iets anders of weggelaten worden? Ben daar nl. niet zo dol op. Ik denk dat ik het eens met geraspte appel op de bodem ga proberen. Bedankt maar weer voor een fijn recept en een fijne dag!
De banaan kan zéker weggelaten worden, de cake wordt dan ook langer houdbaar. Geraspte appel klinkt ook heerlijk!
Heel veel liefs,
Super leuk! Ga het vanavond nog maken! Enig idee hoe ik de rest het best kan bewaren zodat ik er nog heel lang van kan ontbijten?
Ik zou het niet langer dan 4-5 dagen bewaren in de koelkast! Of je kunt het natuurlijk in porties snijden en in de vriezer bewaren. Dan zou ik het niet langer dan 1,5 week / 2 weken bewaren.
Ziet er goed uit! Ben wel benieuwd of het kokosvet/de boter echt nodig is? Aangezien havermout toch een vrij zachte structuur behoudt lijkt me?!
Het kokosvet wordt hard bij kamertemperatuur waardoor het één massa blijft. Maar zonder zou denk ik net zo goed kunnen vanwege de havermout inderdaad!
Heerlijk recept! Bedankt.
Wat een geweldig recept weer!!! Lekker stevig ontbijt! Ik heb er 3 dagen van genoten als ontbijt, ( dan was er nog over ) ideaal als je moet gaan werken, je hoeft het maar uit de koelkast te pakken
YES!!! 😀 Leuk om te lezen!
Ik bedoel ; ik ga er ( als goed is ) 3 dagen van genieten, dag 1 is al gelukt,alleen ; zonde van wat over is, kan het worden ingevroren ? Ik ben echt wild van al die heerlijke havermout recepten
Het kan zeker worden ingevroren, ik heb het ook gedaan! Maar het was al gauw op haha.
Zou het ook zonder ei en honing kunnen? Of weet je toevallig wat ik daar voor in de plaats kan doen? (plantaardig)
Ei kun je altijd vervangen door lijnzaad omdat lijnzaad ook bindend is. Honing kun je vervangen door maple syrup (komt van bomen), maar is wel vrij duur en lastig te verkrijgen in Nederland.
Het staat nu in de oven! Ik had geen bakblik dus dan maar in een tulband.. Ik neem aan dat het er dan wel wat langer in moet? Ik ben niet goed in dingen bakken maar ik wilde per see een van je recepten uit te proberen! Het ziet er allemaal zo lekker uit! Ik was al aan het wachten op een recept waarbij je geen keukenmachine nodig hebt.. Die moet ik nog een aanschaffen 😛
Ben benieuwd hoe het gaan smaken!
Hahah wat leuk dat je per se een van mn recepten wilde uitproberen. Ik hooooop dat het goed is gelukt en dat je recepten blijft uitproberen! 😀
klinkt lekker! hoe groot is het bakblik dat je gebruikt hebt?
Ik hebhem gisteren avond gemaakt en vanmorgen gegeten hij is heerlijk. Volgende keer doe ik er nog wat noten zaden en rozijnen door. Hoelang kan je hem bewaren denk je? Bedankt voor het delen teni…
Ik zou het niet langer dan 4-5 dagen bewaren in de koelkast, of 2 weken hooguit in de vriezer! 😀 Maar die van mij was al op voordat het zover was haha.
Lijkt me heerlijk! Kan je dit ook in een ovenschaal doen? En als het uit de oven komt, eerst goed af laten koelen voor je het in de koelkast zet? Hoeveel eetlepels is 120 ml honing? Alvast bedankt!
Natuurlijk kan het ook in een ovenschaal, zolang het de oven in gaat 😉
En inderdaad, eerst goed laten afkoelen!
1 eetlepel is ongeveer 15 ml, dus 120 ml honing kun je vergelijken met 8-9 eetlepels.
Ik heb de cake gisteren gemaakt (zonder de bosbessen) en zojuist een stuk gegeten als ontbijt. Hij was lekker proefde ook goed de kaneel erin. Hij was wel zeer compact niet luchtig. Kan hier wel heel lang van eten. Hoe zou ik het baksel het beste kunnen bewaren. Evt in de diepvries?
Het kan inderdaad in de diepvries! Fijn dat die goed smaakte!
Wat zou ik kunnen gebruiken in plaats van de honing?
Agave siroop of maple syrup
Plakjes appel op de bodem en de bovenkant bedekken met wat moerbeien. Die worden dan lekker krokant, echt heerlijk!
Je kan honing toch ook wel vervangen door stevia?
Ik ga dit zeker een keer proberen!!
Welke honing gebruik je bij je recepten?
Xxx
Klinkt lekker,
Wat ik wel mis bij een aantal recepten zijn de portie’s. Ik vind dat zelf altijd lastig inschatten. Voor hoeveel maaltijden is deze cake?
Daar ben ik ook benieuwd naar Teni. Wat is een normale portie van deze cake, in hoeveel stukken snijd jij hem?
Hij staat nu in de oven, ik ben benieuwd!
Groetjes,
Marlon
Dit blijft een top recept, ik heb het al zoooooo vaak gemaakt. Zo heerlijk, net een taartje!
Bij mij gaat er een heel doosje bessen en frambozen op!
Ik had een vraagje over de havermout. Gooi je die er zo bij of kook je die eerst??
Ongelooflijk! ze zijn echt té lekker.
Gisteren avond gemaakt en vanochtend als ontbijtje gegeten met wat yoghurt en aardbeien.
Ook ik kon gisterenavond niet wachten om te proeven, haha 🙂
Kun je de melk ook vervangen door kokosmelk? Om het paleo te maken zeg maar. Is havermout trouwens ook paleo? (ben nog een beetje nieuw hierin).
Je kunt het zeker vervangen doorkokosmelk! Havermout is helaas niet paleo, het is namelijk een graan (haver) en granen komen in principe niet voor in het paleo voedingspatroon. Er zijn wel veel mensen die hun eigen variant van paleo doen en hier en daar bijvoorbeeld granen eten, of wat yoghurt of pindakaas. Ik weet dat het in de basis in ieder geval niet voorkomt.
Hoi Teni,
Net de cake uit de oven gehaald maar hij lijkt nog niet gaat terwijl hij er aan de bovenkant al donker uit ziet. Hij heeft ook zeker 55 min in de oven gestaan denk ik. Droogt hij nog wat uit als hij er uit is?? Hoop zo dat hij gelukt is want het ruikt hier wel hel erg lekker!
Nog nooit zo iets hemels gegeten! Kleine variatie is, i.p.v. honing, iets minder agave stroop en een handje ongezwavelde rozijnen. En i.p.v. banaan, heb ik de bodem met hele dunne appelschijfjes. On top wat pure cacaopoeder gestrooid. Dank voor je recept. De crackers van jou zijn ook zalig!!!
Zoooo blij met je recept!! Nu 2x gemaakt. Met rijstemelk ipv gewone melk. Bewaar het in koelkast en doe er makkelijk 4 a 5 dagen mee. Helemaal lekker!! Tis gewoon een gebakje! Dank je!
Super lekker, maak hem voor de tweede keer, alleen ik gebruik appel ipv banaan.
Het fijne aan dit recept is dat het zo makkelijk te maken is zonder allemaal ingewikkelde ingrediënten!
Top bedankt Teni.
Beste Teni,
Ik heb deze heerlijke ontbijtcake nu al zo’n keer of 10 gemaakt, dus ik ben je wel een bedankje verschuldigd! Bij deze. Echt een heerlijk recept, ik was al een tijdje op zoek naar een ontbijt wat ik ‘s ochtends direct mee kan nemen in de trein (ik ben niet echt een ochtendmens). En dit werkt perfect! Zelf voeg ik er nog twee geraspte appels en rozijnen aan toe. Zo wordt het wat meer, zodat er genoeg is voor op de doordeweekse dagen voor twee personen.
Ik ga binnenkort ook eens een van je andere recepten proberen!
Groetjes,
Suzanne
Ah wat leuk om te lezen Suzanne! Lief dat je een berichtje achterlaat 🙂
Liefs!
Ik hebhet gemaakt, maar dan met verse pruimen, mjam heerlijk hoor!
Heeerlijk! Ik ga hem pinnen voor je!
Ziet er goed uit! Ik maak ook altijd cakes van havermout, maar dan net een beetje anders (zonder melk):
In de blender: 1 peer, 2 eieren, handje dadels/rozijnen, (amandelen,) kaneel!
In kom mengen met: havermout (ik gok zo’n 6 eetlepels, maar zoveel als nodig voor een dik beslag), snufje zout, theelepeltje bakpoeder, (pecannoten in stukjes), (rozijnen)
Oven op 180 graden, in cakevorm met bakpapier, ong. 20-30 min.
Zelf verdubbel ik dit zodat ik er meer dagen van kan eten. Bewaren: 1-2 dagen in de koelkast, langer in de vriezer.
Hi Teni!
Ik heb hem gisteravond gemaakt, maar vond m toch wel erg ‘nattig’ vanochtend waardoor ik hem toch iets minder vind. Hoe kan ik er voor zorgen dat hij wat steviger en minder smeuïg wordt?
Liefss
Deze ochtend versie gemaakt met o.a. amandelmelk, rozijnen en een geraspte appel ipv de bessen.
De geur in huis was heerlijk, heb echt niet lang kunnen wachten en was super!
Ook erg lekker lauw, denk dat ik het morgen even in de microgolf opwarm 🙂
1 blik zullen 4 a 5 porties zijn, wordt smullen.
Dit … is … echt … LEKKER !
Net gemaakt en niet te eten! Bah zonde van de ingrediënten!
Ik heb het al verschillende keren gemaakt…. wat een heerlijk recept, het valt hier goed in de smaak! Mijn zoontje van bijna 2 is er ook dol op. Dat is genieten tijdens het ontbijt wanneer ik het de avond van tevoren heb gemaakt. Ik vind veel fijne recepten en inspiratie op je site!
Ah superleuk!! 😀 Geniet ervan!
Wat een heerlijk recept! Ik smul er elke week weer van en wat ruikt ie lekker tijdens het bakken. Keep up the good work, heerljke recepten:-))
Ha Teni, ik heb deze gemaakt met appel ipv bosbessen. Ook een doorslaand succes 🙂 heel erg lekker!
Ha Teni, Dank weer voor dit geweldige recept. Gisteravond gemaakt en nu genieten van een goed gelukt en verantwoord tussendoortje. Ik sluit me aan bij alle voorgaande reacties: heerlijk en erg lekker! Je doet het geweldig!
Wat onwijs leuk om dit te lezen Kerensa! Dankjewel 🙂 En geniet van de cake!
Ik ga ‘m vanavond maken, alle ingrediënten inmiddels in huis.. ben heel benieuwd!
Hoi Teni,
Het recept klinkt heerlijk! Ik heb echter een vraag… Aangezien de cake smeuïg blijft, vraag ik me af of het ei wel goed verhit wordt. Als dat nl niet zo is, loop je volgens mij kans op een voedselinfectie of salmonellabesmetting. Kun jij hier iets over zeggen?
Hartelijke groet,
Marian
De eerste keer dat ik hem maakte heb ik de ovenwarmte moeten aanpassen (heb heteluchtoven, dus 150 graden) en ‘m voor de zekerheid toch maximum tijd laten inzitten… Heb appelpartjes gebruikt op bodem. Wel geen kaneel gebruikt, maar hij was zeer lekker! Precies appeltaart!
Mijn volgende probeersel is: heel de top bedekken met bosbessen…. en de amandelmelk vervangen door vanille soyamelk.
Ziet er lekker uit! Zou ik de havermout ook kunnen vervangen door amandelmeel?
Gisteravond gemaakt . Nu als ontbijtje met koffie, en het is heerlijk!
Dit weekend heb ik je recept uitgeprobeerd, bedankt voor de super lekkere tip!! Ik gebruikte amandelmelk en ipv de besjes voegde ik gedroogde dadels en moerbei toe. Qua textuur deed de cake mij heel hard denken aan broodpudding, maar ik weet niet of jullie dit kennen?
En nu nog vlug een stukje gaan eten 🙂
Er wordt enorm veel olie gebruikt (lijnzaadolie, kokosvet). Is dit echt nodig of kan dit soms door iets anders vervangen worden dan veel minder calorierijk is?
Dit heerlijke recept heeft mij een fanatieke volger van je site gemaakt!! Na 10 kg in 2 jaar tijd te zijn aangekomen, zit ik momenteel helemaal in standje: gezond leven en afvallen! Jouw site is daarbij een uitkomst! Dus dank!!
Woohoo!! Wat tof! 😀
Al ooit met chocoladerijstmelk gemaakt? Zou dat lekker zijn, misschien wat raar met de rode vruchten?
Wat een heerlihk recept waar je eindeloos mee kunt varieren. Ik heb de bannaan weggelaten en er geraspte apoel door gedaan. Ik heb er nig wat kokosschaafsel door gedaan. Ipv diepvriesbessen verse gebruikt. Ik vond de koek ook wat nattig onderop, maar omdat ik er plaatkoek van had gemaakt, heb ik hem in blokken gesneden en omgedraaid en nig een kwartier in de oven gedaan. Heerlijk. Bedankt voor dit recept. Groetjes Deborah.
Zou je het melk ook kunnen vervangen met gewoon water?
Ga ik proberen: klinkt goed! Zelf wil ik echter de honing (die immers verhit gaat worden) vervangen door een alternatief zoetmiddel dat de verhitting wel aankan, bijvoorbeeld dadel pasta. Of anders maar gewoon bio ruwe rietsuiker – zo weinig mogelijk. Dat honing beter niet verhit kan, leerde ik hier: http://www.thehealthyhomeeconomist.com/is-cooking-honey-unhealthy/. Behalve dat de goede eigenschappen (enzymen, probiotica, antibacteriële eigenschappen, ietwat vitamines) verloren gaan bij verhitting, zou ook het kankerverwekkende hydroxymethyl furfuraldehyde gevormd worden. Wat denk jij hierover?
Is dit ook in een cupcake variant te maken? Of eigenlijk is m’n vraag: als je dit in cupcake hoeveelheden maakt, hoe lang en hoe warm zou het dan in de oven moeten?
vanmiddag gebakken in plaats van banaan kokos erdoorgedaan en granberries en choconibs en een stukje 78% chocola, verder kokosmelk en kokosvet genomen. Het resultaat is superlekker ik heb er zonnebloemhoning door gedaan. Ze eerst laten afkoelen en daarna op een stuk keukenpapier gelegt voor het overtollige vet, dat trekt daar mooi in. Daarna stukjes bakpapier geknipt voor in kleine diepvriesdoosjes, en toen papiertje er in stukje cake er op, er passen zo drie stukjes in zo’n klein doosje. En nu heb ik 4 doosjes in de vriezer staan en nog een stukje voor straks bij de koffie.. Ik kan ze nu per stuk of per drie ontdooien net wat ik zelf wil en ze zijn nog steeds super lekker dan. Dankjewel Teni ik ben fan van je recepten ze zijn super ook om mee te spelen.
Heel erg bedankt voor dit recept!!! Ivm allergiën kunnen wij vanalles niet eten, dus ik heb het recept iets aangepast. Ipv een ei heb ik er no-egg doorgedaan en ipv honing heb ik stroop gebruikt (iets van 60 gram), erdoorheen stukjes appel, rozijnen en cranberries. De cake kwam vanmiddag uit de oven en we wilden proeven, dus als toetje gegeten en nu is de halve cake op 🙂 zelfs de kinderen en manlief vonden het heerlijk! Terwijl vooral mijn man nooit zo van al die gezonde dingen was. Morgen dus weer een nieuwe maken! Nogmaals bedankt!!
Ik wil dit graag maken, maar vraag me af of het in een brownievorm past.
Looks so good!