Smoothies zijn echt perfect om een hoop eiwitten, vitamines en mineralen binnen te krijgen, zelfs als je onderweg bent. Ik denk dat een smoothie een enorme bijdrage kan leveren aan een gezond leven als je het heel druk hebt en niet zoveel tijd hebt om constant je eten klaar te maken.
Je kunt ze zo voedend maken als je maar wilt en ik ben er fan van! Vandaag deel ik hoe ik mijn favoriete smoothies “bouw” en leg ik je uit waarom ik kies voor bepaalde ingrediënten.
Hopelijk kun je hier wat ideetjes uit halen!
De basis: Water of Amandelmelk ( + IJsklontjes)
Ik gebruik graat water of amandelmelk als basis voor mijn smoothies. Het mag ook een andere plantaardige melk zijn (of gewoon koemelk, als je daar geen problemen mee hebt) en ik vul het aan met ijsklontjes op de warme dagen.
Eiwitbron: (Vegan) Eiwitpoeder
Ik gebruik altijd (vegan) eiwitpoeder in mijn smoothies. Aangezien een smoothie iets is dat je drinkt, komen de voedingsstoffen en ook de suikers snel je lichaam binnen. Er vindt geen kauwproces plaats. Om die reden kan je smoothie een suikerspiegel-piek veroorzaken als je hem niet balanceert met wat eiwit en/of vet.
Maar er zijn nog twee redenen waarom ik er eiwitpoeder in doe, even opgesomd:
- Suikerspiegel stabiel houden
- Lichaam voorzien van voldoende eiwitten voor of na een training
- Vulmiddel voor een dikkere smoothie
Ik sport bijna elke dag en ik wil me graag fit blijven voelen en dus geen spieren afbreken. Om die reden vind ik het fijn dat er zoiets als eiwitpoeder bestaat. Een perfect merk heb ik nog niet gevonden (geloof me, ik ben keihard op zoek en alle labels aan het afgaan), maar voor nu zijn de meeste plantaardige eiwitpoeders prima voor mij. Op deze manier krijg ik in ieder geval een goede dosis aan eiwitten binnen. Daarnaast is een poeder natuurlijk een vulmiddel waardoor de smoothie lekker dik wordt en ik er langer vol van zit. Ik geniet echt van dikke smoothies!
Vulmiddel + Extra Vitamines en Mineralen: Diepvries Bloemkool!
Jaja, sinds enige maanden voeg ik diepvries bloemkool toe aan mijn smoothies. Ook weer om drie redenen die voor mijn gevoel een win-win-win opleveren!
- Groente = altijd goed. Extra vitamines en mineralen
- Vulmidden: nóg dikkere smoothies YEAH
- Groente = suikerspiegel stabiel houden
Zoals je ziet vind ik dat ik genoeg reden heb om diepvries bloemkool toe te voegen. Als het niet diepvries bloemkool is, dan wordt de textuur heel korrelig en proef je de bloemkool meer. Doordat het bevroren is maakt het de smoothie op een fijne manier dikker zonder dat je de bloemkool proeft. En inderdaad, gewoon rauw.
Gezonde Vetten
Dit is optioneel en kun je doen voor een extra boost aan vitamines en mineralen maar ook om langer vol te zitten van je smoothie (en ook je suikerspiegel stabiel houden). Als dat je allemaal niet boeit, kun je ook vetten toevoegen puur bedoelt als smaak. Want, wat valt hier allemaal onder?
- Pindakaas / Amandelpasta / Cashewpasta / Andere notenpasta (1 eetlepel)
- Chiazaad
- Lijnzaad
- Avocado (een kwart)
Fruit
En natuurlijk heeft een smoothie ook fruit. Dat is eigenlijk het ingrediënt waar iedereen als eerste aan denkt bij een smoothie. Dit kan van alles zijn, aangezien mijn eiwitpoeder al een beetje zoet is voeg ik niet teveel fruit toe, bijvoorbeeld;
- 1/2 banaan (kan ook diepvries zijn, maakt het bijna milkshake achtig!)
- 2 handjes bosbessen, diepvries het liefst
- 2 handjes bramen / aardbeien / ander rood fruit, diepvries het liefst
- 1-2 handjes mango / ananas, diepvries het liefst
Zoals je ziet ga ik bij (donker)rood fruit voor wat meer dan bij geel fruit. Donkerrood fruit bevat veel antioxidanten en wat minder suiker waardoor ik er meer van toevoeg om een zoetere smoothie te krijgen. Banaan, mango en ananas bevatten aardig wat suiker dus heb ik er niet veel van nodig om een lekkere zoete smoothie te krijgen.
Extra Vitamines en Mineralen
Om een super-boost te krijgen van mijn smoothie kies ik er soms ook voor om nog wat extra’s toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan boerenkool of spinazie. Bomvol vitamines en mineralen en absoluut niet ‘storend qua smaak’ in een smoothie.
Voeg je geen havermout toe?
Zelf voeg ik niet per se havermout toe aan mijn smoothie. Ik weet dat velen dat wel doen. De reden ervoor is dat ik liever mijn havermout als pap eet én omdat de fruit in mijn smoothie al dient als de koolhydraat-bron. Havermout kan wel helpen om je suikerspiegel stabiel te houden doordat het een complexe koolhydraat is en niet zo snel wordt afgebroken als de koolhydraten uit fruit, maar zoals je hierboven al ziet heb ik genoeg andere ingrediënten die ik toevoeg om mijn suikerspiegel stabiel te houden na het drinken van een smoothie.
En yoghurt dan?
Je kunt ook yoghurt toevoegen aan je smoothie, dit doe ik zelf af en toe. Je voegt dan niet alleen eiwitten toe, maar ook textuur/vulling, een beetje vet (afhankelijk van de soort yoghurt) en een beetje koolhydraten. Net zoals bij alles, gaat het erom of dit bij je smaak past maar in ieder geval is het top om dit ook toe te voegen!
Koffie en Koffiebonen
Zo doe ik er soms ook koffie (of koffiebonen) bij voor de smaak en voor een energie boost! Ik hou van de smaak van koffie.
Heb jij nog geniale tips of ideeën voor smoothies? Laat het me weten!
4 comments
Ik doe de laatste tijd een half bakje sojaboontjes erbij,dat maakt het heerlijk romig.
En ik heb oatly havermelk ontdekt,ook erg lekker.
Jaa wat een leuk artikel! Ik zit ook echt in een smoothie(bowl) fase op dit moment. Je kan er echt alle kanten mee op, geweldig!
Wat een leuk artikel, ik heb net ontbeten met een smoothie zoals jij hem hebt omschreven. Was vooral erg benieuwd naar de bloemkool, maar die proef je inderdaad helemaal niet!! Mijn dochtertje van 2 vond het ook erg lekker dus ideaal om haar op deze manier ook wat meer groenten te laten eten 😉
Ik ben net begonnen met het maken van smoothies als ontbijt, met eiwitpoeder etc. Dus dit is fijn voor inspiratie! 🙂