Het kan zijn dat je geen flauw idee hebt wat pindakaas poeder is óf het kan zijn dat je precies weet wat ik bedoel. In de “fit” wereld bestaat het al langere tijd, pindakaas in poedervorm waar je water aan toevoegt zodat het ‘dik’ wordt en je het kunt smeren.
Waarom in vredesnaam? Zou je kunnen denken. Omdat het aanzienlijk minder calorieën bevat en voor de echte pindakaas-lovers die een beetje willen opletten met wat ze binnen krijgen een handig middel om tóch nog meer te genieten van pindakaas.
Maar is het wel gezond, dat poedertje?
Als ik een kijkje neem op de Body&Fit shop (de meest bekende ‘fits-shop’ van Nederland) kom ik twee verschillende pindakaas-poedertjes tegen:
Het “huismerk” en de PB2 variant die in Amerika heel bekend is. Maar de vraag is, is dit wel (net zo) gezond? Ik ga in dit artikel voornamelijk in op de voedingswaarde van PB2, de huismerk variant is zo goed als vergelijkbaar 😉
Wat is het eigenlijk?
Pindakaaspoeder is pindakaas waarbij de meeste vetten eruit zijn geperst waarna de rest wordt vermalen tot een poeder. Hierdoor behoud je dus de pinda smaak maar met 85% MINDER calorieën uit het vet. Je kunt het als poeder blijven gebruiken, of er wat water bij doen en er een soort pasta van maken. Twee eetlepels pindakaas en je bent 190 kcal verder, twee eetlepels PB2 en je bent maar 45 calorieën verder (1)(2), dat is nogal een verschil.
Sommige mensen zijn zo gelukkig met dit wondermiddel waardoor ze extra veel pindakaas-smaak kunnen ervaren en daar niet met de calorieën op hoeven ‘in te leveren’, anderen vragen zich af of de voedingswaarde niet enorm gekelderd is door dit proces. Maar wat is waar?
PB2 bevat lekker wat vezels en eiwitten, beide helpen je bij je verzadigingsgevoel (3)(4).
De vetten, die er amper zijn
Normale pindakaas is een bron van gezonde vetten, vooral ook veel vetten. Per twee eetlepels krijg je zo’n 16 gram vet binnen, met twee eetlepels PB2 krijg je slechts 1,5 gram vet binnen.
De vetten die in pinda’s bevinden zijn voornamelijk onverzadigde vetten die over het algemeen (met mate) hartstikke gezond zijn voor ons lijf (5). Uit onderzoek blijkt dat oliezuur, het voornamelijk aanwezige vet in pinda’s, je bloeddruk kan helpen verlagen, ontstekingsremmend kan werken en de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen (6)(7)(8)(9).
Je kunt dus wel stellen dat door het eten van PB2 je aardig wat vet-voordelen mist en in ruil daarvoor minder calorieën binnen krijgt. Kan een prettige, overwogen keuze zijn natuurlijk.
Je kunt ook prima de onverzadigde vetten uit andere voedingsmiddelen binnen krijgen waar je niet zo hard op wilt bingen zoals bij pindakaas, denk aan avocado’s en olijfolie bijvoorbeeld (10).
En vitamines dan? Ook minder?
Aangezien er bij PB2 het grootste gedeelte van het vet eruit is gehaald zijn daarmee ook automatisch een groot gedeelte van de in vet-oplosbare vitamines verwijderd. Hoewel pindakaas niet per se bekend staat om de enorme hoeveelheden vitamines (A, D en K) bevat het wel een aardige hoeveelheid vitamine E. Twee eetlepels en je hebt zo’n 14% van je dagelijkse behoefte binnen (1).
Vitamine E is een in vet-oplosbare vitamine dat zich ook als antioxidant (wat?) kan gedragen in je lichaam. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen in je lijf, deze vrije radicalen zijn ‘giftige’ stoffen. Ook verminderen ze ontstekingen en opvlammingen en gaan ze celbeschadiging tegen (11)(12).
Bij PB2 kun je wel stellen dat er amper vitamine E aanwezig is omdat vitamine E in vet dient op te lossen. Wist je dat bijna 80% van de jongeren én volwassenen moeite hebben met voldoende vitamine E binnen krijgen? (13)(14). Om deze reden kan het handig zijn om gewoon pindakaas te eten. Andere voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine E zijn: andere noten, notenolie, vis, avocado en tarwekiemen (15).
PB2 bevat toegevoegd suiker en zout
Ik wil deze zin niet nog een keer zo beginnen maar oké: Aangezien het grootste gedeelte van het vet uit PB12 is gehaald kun je wel stellen dat het wat mist. Een romigheid, een rijke smaak, iets dat in de buurt komt van echte pindakaas.
Om de lekkere smaak te kunnen behouden is er een klein beetje suiker en zout toegevoegd, een klein beetje maar. Twee eetlepels bevatten zo’n 1,7 gram suiker wat, in alle eerlijkheid, echt niet veel is.
Ook is er een beetje zout toegevoegd, als je dit vergelijkt met traditionele pindakaas dan zit er in PB2 waarschijnlijk meer zout.
Even een voorbeeld vergelijking:
- PB2 bevat 2 gram zout per 100 gram
- Calvé pindakaas bevat 0,6 gram zout per 100 gram
- Skippy pindakaas bevat 1,13 gram zout per 100 gram
- Nuts about Nature pindakaas (tegenwoordig AH 100% pindakaas) bevat 0 gram zout per 100 gram.
PB2 is makkelijk te gebruiken
En dan bedoel ik voor doeleinden die verder gaan dan waar je pindakaas voor zou gebruiken. Je kunt het makkelijk mengen in vloeibare dingen: shakes, melk, koffie, water etc. om er een pindakaas smaak aan te geven. Maar je kunt het ook bijvoorbeeld door je havermout doen, er sausjes mee maken, over vers gepopte popcorn strooien en mengen met bloem om er baksels mee te maken.
Wanneer je er water bij doet en er een pasta van maakt kun je het makkelijk gebruiken als een dip of als vulling voor bepaalde lekkernijen!
Oftewel: erg handig!
Het zal nooit zo romig zijn als pindakaas, sommige mensen vinden het een beetje korrelig en lichtelijk bitter.
Conclusie?
Volgens mij ben jij er ook al uit he, het bevat weinig calorieën (amper vet) en kan in je voordeel werken om deze reden. Doordat het minder (gezond) vet en vitamine’s (vooral E) bevat, kun je dit ‘mislopen’ door je pindakaas in te ruilen voor PB2. Het zijn maar kleine hoeveelheden maar het is goed om het te weten.
De keuze blijft altijd bij jou, maar zorg dat deze overwogen is en bij jouw leefstijl past.
6 comments
Hey Teni!
Dank je wel voor deze review! Ik heb lang gezocht naar een review hierover, dus ben blij dat jij je mening hierover hebt gegeven.
De pindakaaspoeder van B&F is al heel lang niet verkrijgbaar en is uit het assortiment gehaald, heeft B&F me verteld. Wellicht scheelt dat jouw lezers een zoektocht naar dt product 😉
Nogmaals dank en ga zo door! Ik volg je met veel plezier. Je weet me erg te inspireren en te motiveren voor een happy en healthy lifestyle.
Hai!
Fijne review!
Ik heb de poeder in huis, maar gebruik het niet zo vaak. Heb je misschien ook enkele recepten bij de mogelijkheden die je benoemt? (Dips, smoothies, havermout etc).
Groetjes!
Hoi Brenda!
Ik doe wel eens een scoop (28 gram) pindakaaspoeder in plaats van eiwitpoeder door mijn havermout of kwark. Als ik een ‘pindakaas’kwarktaart maak, houd ik twee scoops (56 gram) per 500 gram kwark aan. De smaak komt extra goed tot zijn recht als je er wat kaneel aan toe voegt. Heb je hier wat aan?
Dank je!
Hi Brenda! Heb ik zeker. Als je in de zoekbalk zoekt op “pindakaas recept” of “pindakaas” dan kom je het tegen! Een ervan is deze bijvoorbeeld: http://fitbeauty.nl/recept-pindakaas-en-chocolade-truffels/
heb je al eens een artikel over zout gebruik gedaan? want je hoort er zo veel over dat teveel zout slecht is etc en ik zie door de bomen het bos niet meer