Eieren zijn één van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt eten

Hoe tegenstrijdig het ook kan voelen als we streven naar een plantaardigere wereld – zonder dat we dieren pijn hoeven aan te brengen zodat wij te eten hebben of voor het milieu op zich. Als we kijken naar de voedingswaarde van een ei, dan kunnen we er nauwelijks omheen dat één ei zo ontzettend veel goeds bij elkaar bevat.

Als je bang bent voor je cholesterol bij het eten van een ei, dan kun je misschien deze onderzoeken lezen om een wat geruster hart te krijgen: (7)(8). Lees hier meer over eieren en waarom ze zo goed zijn.

Zoete dranken zijn de grootste dikmakers in het Westerse dieet

Teveel toegevoegd suiker kan ontzettend schadelijk zijn voor je gezondheid en al helemaal wanneer je het in een vloeibare vorm binnen krijgt: zoete dranken dus.

Het probleem met vloeibaar suiker is dat je hersenen de calorieën niet compenseren door minder van anders voedsel te eten (9). Met andere woorden, je hersenen registreren deze calorieën nauwelijks waardoor je ook nog eens geneigd bent veel meer calorieën te eten dan je nodig hebt (10). Tja, dat is dus bovenop de ontzettend ongezonde zoete drank.

Als je kijkt naar alle junk food die bestaat, dan zijn de zoete (fris)dranken daar de grootste dikmakers van.

Vetarm betekent niet gezond

Omdat iets weinig vet bevat wil het niet zeggen dat het:

  1. Gezond is;
  2. Je ervan afvalt.

Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vetarme producten niet helpen bij het afvallen en ook niet bij het tegengaan van (welvaart)ziektes (11)(12)(13).

Vruchtensappen zijn niet heel anders dan zoete (fris)dranken, qua suiker

Veel mensen denken dat wanneer je vruchtensap drinkt, dit een hele verbetering is op een glas cola bijvoorbeeld. Ik snap zeker op welk aspect dat een voordeel is, namelijk dat vruchtensap gepaard gaat met vitamines en mineralen.

Als we puur kijken naar suiker, dan bevat een glas vruchtensap net zoveel suiker als een glas cola (14). Aangezien vruchtensap niet gekauwd hoeft te worden begrijp je dat grotendeels van de vezels eruit zijn – iets wat juist een voordeel is van het kauwen op fruit.

Als je wat minder suiker probeert binnen te krijgen, dan is het misschien een goed idee om vruchtensappen ook (tijdelijk) te vermijden. Vergeet echter niet om wel fruit te eten 😉

Het voeden van je darmflora is cruciaal

We komen steeds meer te weten over de darmflora en alle ontdekkingen lijken bijna magisch. Je darmflora (“gut”) wordt tegenwoordig zelfs het tweede brein genoemd.  Uit recente onderzoeken blijkt dat de soorten bacteriën en de hoeveelheid ervan die aanwezig zijn in je darmflora dingen als lichaamsgewicht tot hersenfunctionaliteit kunnen bepalen (17)(18).

Net als je lichaamscellen hebben de bacteriën ook eten nodig en oplosbare vezels hebben daarbij de voorkeur (19)(20)! Dit is misschien wel de belangrijkst reden om lekker veel vezels toe te voegen aan je voedingspatroon.

Cholesterol is niet de vijand

Wat de meeste mensen bedoelen wanneer ze het over cholesterol hebben is niet helemaal het correcte woord. Het gaat om de eiwitten in je lichaam die cholesterol door je bloed vervoeren. LDL en HDL. LDL staat voor Low-Density Lipoprotein en HDL staat voor High-Density Lipoprotein.

De belangrijkste bepalende factor voor het risico op hart-en vaatziekten is het type eiwit dat cholesterol vervoert – niet cholesterol zelf. Dit is dus iets anders dan de cholesterol die aanwezig is in sommige voedingsmiddelen. Voor de meeste mensen heeft cholesterol uit voeding niet of nauwelijks effect op de cholesterol levels in hun bloed (21), is dat niet apart om te weten?

Gezondheid gaat om meer dan je gewicht

Veel te veel mensen focussen zich op gewicht – aankomen of afvallen. De waarheid is dat gezondheid in beide richtingen kan gaan. Er zijn talloze obese mensen die ‘metabolisch’ gezond zijn terwijl er ook talloze mensen zijn met een ‘normaal’ gewicht die dezelfde metabolische klachten hebben die geassocieerd worden met obesitas (22)(23), maar van de buitenkant lijken ze gezond.

Enkel focussen op je gewicht werkt averechts. Het is mogelijk om je gezondheid te verbeteren zonder af te vallen en andersom. Wat een stuk belangrijker is om op te letten is wáár het eventuele vet zich bevindt. Wanneer vet zich om je middel bevindt, wordt het geassocieerd met metabolische problemen terwijl vet op andere plekken van je lijf niet wordt gelinkt met gezondheidsrisico’s (24).

 

Ik hoop dat je deze voedingsfeitjes leuk vond! Stay tuned voor het tweede deel met nóg meer voedingsfeiten! Enneh, hoeveel wist jij er? 😉