Ik hoor je denken: niet iedereen die plantaardig eet, eet ook echt ‘voedend of gezond’. En dat is waar. Je kunt makkelijk plantaardig eten en een hoop bewerkte junkfood naar binnen werken.

Daarnaast is het ook zo dat als je niet goed kijkt naar wat je nodig hebt qua voedingsstoffen, je gauw tekorten oploopt in omega-3 vetzuren, vitamine B12, ijzer, Calcium, Jodium en Zink.

Je kunt deze waardes laten checken bij de huisarts met het verhaal dat je bent overgestapt naar een plantaardig voedingspatroon en eventueel klachten hebt. Of je laat het verhaal weg en je vertelt dat je graag een bloedonderzoek wilt om de bovenstaande punten te laten controleren.

2. Het kan je suikerspiegel lager houden en je nierfunctie verbeteren

Vooral voor mensen die diabetes type 2 hebben of een verslechterende nierfunctie kan het overstappen op plantaardig eten geweldig zijn.

Plantaardige eters, of vegans hebben over het algemeen een lagere suikerspiegel, een hoge insuline gevoeligheid (dit is geweldig) en tot 50-78% minder kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 (5)(6)(7)(8)(9).

Uit het volgende onderzoek bleek dat 43% van de mensen (met diabetes) die overstapten naar een plantaardig voedingspatroon de dosering van hun medicijnen konden verlagen vergeleken met slechts 26% van de mensen die niet plantaardig gingen eten maar een ander diabetici-dieet voorgeschreven kregen (10).

Andere onderzoeken laten zien dat diabetici die vlees vervangen door een plantaardige eiwitbron het risico op nierfalen hiermee verlagen (11)(12)(13)(14)(15)(16).