Dachten we niet allemaal dat we het leven wel zouden uitvogelen als we halverwege de twintig waren, laat staan bijna dertig! Maar niets is minder waar, we proberen allemaal maar wat en we weten niets zeker. Vooral in een tijd waar er zo ontzettend veel opties en keuzes zijn. Er worden zoveel levensverhalen (vooral succesverhalen) blootgesteld aan ons middels social media waardoor we ons huidige, wat normalere, leven als saai kunnen gaan ervaren.
Of je nu begin twintig bent, begin dertig, veertig, vijftig, zestig of wat dan ook – herken jij deze 8 lessen? En, wanneer heb jij ze geleerd?
Les één
Het leven wacht niet op ‘jouw gift’.
Ook wel; jouw talent, jouw bijdrage of wat dan ook. Je zou er zelf op uit moeten stappen en het laten zien. Of je nu getalenteerd bent wat betreft een muziek instrument, een sport of misschien wel met het schrijven – je kunt niet wachten tot iemand het in je ziet en je de kans geeft het aan de wereld te laten horen. Je dient er echt zelf achteraan te gaan. Dus ga dat podium op en zing, schrijf dat boek af en stuur het naar allemaal uitgeverijen, stuur je foto naar alle modellenbureau’s – Streef je dromen en doelen na. Je hoeft er uiteindelijk niet eens van te kunnen leven, dat hoeft het doel niet te zijn. Het gaat erom dat je je passie, je talent of wat het ook is de wereld in gooit – en dat kan ook zonder in de spotlight te staan, door het enkel te creëeren gooi je het al de wereld in – denk maar aan het dagboek van Anne Frank bijvoorbeeld. Er wordt niet op gewacht, je dient zelf door te zetten.
Les twee
Vertrouw op je intuïtie.
Op je onderbuikgevoel. Als iets niet goed voelt voor je, doe het niet. Hoe ouder ik word, hoe meer ik realiseer dat de keren dat ik wél op mijn onderbuikgevoel heb gehandeld dit héél gunstig was voor mijn gehele leven. De keren dat ik dit niet heb gedaan – en dat zijn echt wel grote ‘dingen’ in het leven geweest – liep alles uit tot één groot fiasco.
Deze ervaringen voelen wel als bevestiging voor mij om altijd mijn gevoel te volgen – niet een opwelling of een spontane actie – maar een onderbuikgevoel.
Les drie
Investeer in jezelf.
Investeren in jezelf betekent niet direct duizenden euro’s uitgeven, maar het kan zo simpel zijn als een boek lezen, sporten, gezond eten en goed voor je huid zorgen. In de toekomst zul je jezelf bedanken om het feit dat je deze kleine en grote investeringen hebt gedaan. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker je gezondheid wordt omdat het allemaal niet meer zo vanzelf gaat zoals vroeger en als je dan al een hoop voorwerk hebt gedaan zal je lichaam je bedanken.
Investeren in je mindset is net zo belangrijk – jezelf blijven ontwikkelen en prikkelen. Het lezen van boeken, het doen van puzzels, het bespelen van een instrument – allemaal manieren om gezond oud te worden.
Les vier
Doe moeite.
Het is zo makkelijk om vriendschappen te laten verwateren. We hebben het allemaal druk en om constant maar alles bij te houden voelt soms als een enorme klus. Het kan heel rot zijn om allerlei momenten met je vrienden te missen doordat je het misschien druk hebt op werk of net een baby hebt gekregen – maar in plaats van te balen kun je ook moeite doen om zelf eens iets te initiëren om je vrienden te zien. Het feit dat je moeite doet is wat telt.
Les vijf
Vergelijken brengt je nergens.
Het is zo vreselijk makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen die het beter doen. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer je realiseert dat jezelf vergelijken letterlijk niets verandert aan jouw leven of aan dat van de ander. Het enige wat het doet is je een rotgevoel bezorgen. Dus, waarom doe je het nog? Je bent uniek en dat hoor je ook te zijn. Zodra je dat omarmt wordt het leven zoveel leuker.
Les zes
Heb plezier.
Het leven gaat zo snel. Te snel. Wanneer je de dertig nadert (ik dus..) realiseer je je misschien wel dat het voelt als gister dat je nog 16 was. Het belangrijkste is naar mijn mening dat je, los van al je verantwoordelijkheden, zoveel mogelijk plezier maakt in dit leven. Probeer plezier te vinden in alles – zoals de rit van huis naar werk, het wachten in de rij, het fietsen door de regen. Ik weet het, ik vraag nogal wat – maar als je je best doet om eens te kijken of je plezier kunt vinden in de meeste dingen die toch al gebeuren in je dag, zal het *naar mijn mening* je leven veranderen.
Les zeven
Wees dankbaar.
Altijd. Vergeet nooit wat je allemaal toch hebt in deze positie. Ja je wilt meer, ja je hebt het misschien ontzettend moeilijk, ja er gebeuren vreselijke dingen in het leven – maar JA, je hebt ook meer dan 80% van de mensen op deze aarde door alleen al in Nederland te wonen. Af en toe perspectief krijgen hierop en dankbaar zijn zal je goed doen.
Les acht
Niemand vertelt je wie je bent en kunt zijn.
Wanneer je je realiseert dat niemand je vertelt wie je bent of hoe je je leven dient te leven, zal de wereld ineens vol mogelijkheden zitten. Er zijn geen regels over wat je wel en niet kunt doen. Je kunt muziek gaan componeren, je kunt honden gaan trainen, je kunt je eigen bedrijf beginnen en ballonnen verkopen – jij mag bepalen wie je bent en wat je wilt doen. Natuurlijk houd je rekening met talloze factoren zoals het betalen van je huur of hypotheek etc. Maar in de essentie bepaal jij hoe je dat wilt doen.
Wat zijn lessen die jij op een latere leeftijd hebt geleerd?
Zijn er dingen die jij anders deed tot je richting de 30 ging? Of heb je een andere leeftijd waarin je perspectief op het leven veranderde (in positieve zin) en wat leerde je dan?
Ik ben ontzettend benieuwd!
2 comments
Ik loop er al de hele ochtend over na te denken. Wat heb jij eind 20 al veel geleerd! Met ruim 20 jaar meer dan jij, moet ik diep terugdenken aan wie ik was en hoe ik 20 jaar geleden leefde. Ik was vooral aan het worstelen met mezelf en met het leven.
Ik denk dat ik al heel jong geleerd heb dat het leven niet maakbaar is… Bij de dag leven, elke dag dankbaar zijn voor alles wat je hebt en kunt doen. Maar dat wist ik toen nog niet…
Ik had en heb nog heel veel te leren. Misschien ben ik een laatbloeier, haha…
Dank voor alle lessen die je steeds weer doorgeeft!!!
Ik heb geleerd dat ik mag zijn wie ik ben. Ik hoef mijn karakter niet te vormen naar een groep, ik moet een groep vinden die bij mijn karakter past. En dat anders liever alleen ben.
Waar ik eerlijk en respectvol mijn mening kan geven, waar dat gewaardeerd wordt en waar ik niet door wordt veroordeeld. Waar het ok is om fouten te maken en sorry te zeggen.
Sociale druk maakt dit allemaal lastig: als je niet sterk genoeg in je schoenen staat dan wordt je veroordeeld omdat je bv. egoïstisch bent omdat je voor jezelf zorgt. Krijg je vaak genoeg opmerkingen dan geef je toe en doe je dingen die je eigenlijk niet wilt. Om anderen te pleasen. Terwijl jijzelf net zo hard de liefde en aandacht nodig hebt die je net de deur uit hebt gegooid voor iemand anders. Een NEE zeggen tegen iemand anders is heel vaak een JA zeggen tegen jezelf. En dat ben je ook waard!
Mensen die vinden dat je dat ene klusje toch even kan doen voor hen, stellen zichzelf op dat moment boven jou, boven jouw behoeftes. Je kan hier pas NEE tegen zeggen als je vindt dat jij net zoveel waard bent als de ander. Daar begint het werken aan jezelf. De mensen die ďit niet accepteren, respecteren je niet op een manier waarop een gelijkwaardige relatie wel zou horen. Wil je je zo laten behandelen? Het is een keuze die je hebt, welke keuze maak je?