LET OP DIT IS EEN VEROUDERD ARTIKEL
GA NAAR DIT ARTIKEL VOOR EEN VEEL VOLLEDIGER EN BETER OVERZICHT ALS JE ECHT WILT WETEN WELKE ONTBIJTKOEK HET GEZONDST IS!
“Nieuw welke Ontbijtkoek is het Gezondst? 2.0”
Ben je een ontbijtkoekliefhebber?
Mooi. Want ik niet. Haha. Dan is dit artikel geheel aan jou gewijd! Hoe gezond is ontbijtkoek? Bevat het niet teveel suiker? Maar het is ook wel weer vetarm? En is er veel verschil in de soorten/merken? Ik ga in dit artikel mijn blik werpen op een kleine greep ontbijtkoeken uit de supermarkt!
Waarom deze titel?
Ik heb lang nagedacht over de titel. Enerzijds moet de titel je interesse wekken om het artikel te lezen. Anderzijds moet het Googlende mensen “opvangen” met hun vraag naar duidelijkheid en vervolgens moet het vooral niet misleidend zijn met het daadwerkelijke artikel zelf. Al deze dingen bij elkaar en dit is dan de titel “Hoe gezond is ontbijtkoek” met de nodige haken en ogen want zoals je weet is “gezond” niet te definiëren en gaat het er uiteindelijk om wat jij belangrijk vindt qua voeding en met deze focus de producten en schappen checkt. Wil je minder zout eten? Wil je minder calorieën binnen krijgen? Wil je minder toegevoegde ingrediënten en zo puur mogelijk?
Er is van alles mogelijk en ik ga niet alles dekken, onmogelijk. Voor je het weet kom ik uit op “eet een wortel” en dan komt iemand met de informatie dat teveel wortels ook niet goed voor je is.
Snap je mijn punt? Alright! Klaar met deze nonsense die ik toch altijd moet vermelden en door naar het artikel.
Uit de schappen..
Ik heb een kleine greep gedaan uit de schappen in de supermarkt om even te zien wat de gemiddelde samenstelling is van onze Hollandse ontbijtkoeken. Zelf eet ik het eigenlijk nooit, dus dit was redelijk nieuw voor mij.
Laten we beginnen met de “Basic ontbijtkoek” die we allemaal kennen. Van Pijnenburg.
Ik zie als eerste ingrediënt glucose-fructosestroop wat betekent dat hier het meeste van in zit. Ja, mocht je het nog niet weten, ontbijtkoek is best een suikerbom. Vervolgens; roggebloem, suiker, plantaardige oliën, rijsmiddel, tarwebloem, specerijen.
Hier en daar wat toevoegingen om de structuur juist te houden, maar voornamelijk dus een combinatie van meel (rogge en tarwe) en suiker (glucose-fructosestroop, suiker). De specerijen geven hem natuurlijk de karakteristieke ontbijtkoek smaak.
311 calorieën per 100 gram, omgerekend is dat zoals op de verpakking staat 93 kcal per sneetje. De meeste calorieën komen uit de koolhydraten (suikers). Het is een vrij vetarm product, namelijk 1,5 gram per 100 gram.
Hoe leuk het ook is dat er “bron van vezels” op de verpakking staat, één plakje geeft je nog geen gram aan vezels (0,9 gram). Vind ik niet zoveel om het voorop de verpakking te zetten.
Dan de versie van de Albert Heijn, qua voedingswaarde zo goed als gelijk. De helft aan vet (0,7 gram in tegenstelling tot 1,5 van hierboven). Ietsjes meer zout (er is ook zout toegevoegd bij de ingrediënten) en wel ietsjes meer suiker dan de vorige (44 gram in tegenstelling tot 39,5 gram).
De volkoren variant van Pijnenburg. Ook weer vergelijkbare voedingswaarde. Wel iets meer vezels wat logisch is omdat het een volkoren variant is.
De biologische variant van de Albert Heijn. Alle ingrediënten zijn biologisch zoals je ziet. Hier wordt invertsuikerstroop, rietsuiker en honing gebruikt. Toch weer wat anders en levert weer wat meer voedingswaarde op. Ben ik een voorstander van.
Qua calorieën zit deze aan de lagere kant, kan gunstig zijn. Weinig vet (0,5 gram), gemiddelde hoeveelheid suiker, vrij weinig vezels vergeleken met de eerdere ontbijtkoeken.
Leev, bakkerskoek. Deze variant is bijna vergelijkbaar met de biologische versie van de Albert Heijn. Invertsuikerstroop, rietsuiker, honing. Bijna dezelfde hoeveelheid calorieën en vezels, exact dezelfde hoeveelheid vet en eiwit. Maar deze is wel wat duurder. Ik zou dan gewoon lekker voor de biologische versie van de Albert Heijn gaan aangezien de etiketten bijna hetzelfde zijn.
Dan hebben we hier de smeuïge oude wijven koek 🙂 Haha. Van de Albert Heijn. Ik kan er eigenlijk niet veel nuttigs over zeggen dan wat ik al heb gezegd. Het is allemaal bijna hetzelfde, deze heeft nog wat anijsaroma. Als je een echte ontbijtkoek-fan bent, dan zou ik zeggen; kies wat je het lekkerst vindt want qua voedingswaarde verschilt het niet veel.
Pijnenburg Spelt en Rogge, want ja, Pijnenburg moet ook lekker mee met de trends in voedingsland. “Een vleugje bloesemhoning” staat er op de voorkant en dat is ook echt een vleugje; 3%. Zoals je ziet bevatten alle ontbijtkoeken in eerste instantie rogge en daarna nog wat tarwe, dus zó bijzonder is het niet dat hier rogge in zit. Maar ik snap de marketing erachter.
Wel fijn dat er volkoren speltmeel is gebruikt. Verder verschilt ook deze echt amper van de rest.
En om wel even wat verschil te laten zien, de Zero%Suiker toegevoegd van Pijnenburg. Deze zit qua calorieën aanzienlijk lager dan de rest, met 239 kcal per 100 gram in tegenstelling tot zo’n 310 kcal per 100 gram van de gemiddelde ontbijtkoek.
En zie jij wat ik zie: BIZAR VEEL VEZELS! HEMELTJE LIEF. 19,5 gram per 100 gram. Dikke bonus. Nog een bonus is dat het eerste ingrediënt Roggebloem is en dat heb ik niet eerder gezien, tot nu toe heb ik alleen maar suiker als eerste ingrediënt gezien.
En natuurlijk, om suiker te vervangen, wordt er zoetstof gebruikt. Oligofructose is inderdaad een vezel, maar stiekem is het ook gewoon suiker. Dus het dient in dit product eigenlijk als twee dingen, maar wordt benoemd als “vezel”, slim 😉 En dan is er één zoetstof variant die de koek dus moet voorzien van een zoete smaak: Xylitol. Ik weet dat dit soort dingen voor de health freaks heel eng klinken. Maar heel veel dingen klinken eng, kwestie van even uitzoeken wat het is en wat het met je kan doen.
Xylitol is gewoon afbreekbaar voor je lichaam en levert dus ook calorieën. Het is met een mindere hoeveelheid even zoet als tafelsuiker dus kan gunstig zijn in dit soort producten. En van nature komt het ook voor in groente en fruit. Dus deze springt er toch wel een beetje uit tussen alle “reguliere” ontbijtkoekjes. Qua smaak kan ik niet oordelen of deze ‘net zo lekker is’, want ik heb hem nooit geproefd!
Mijn mening
Goed, nu mijn mening. Ik ben een voorstander van jezelf niets onthouden van wat je lekker vindt. Ik ben een voorstander van de basis zo “puur” mogelijk te houden en ruimte over te laten voor alles waar je hartje maar om vraagt, maar dan niet alles op één dag. De ene keer eet je een handje snoep, dan een zakje chips en daarna weer een ijsje. Allemaal in balans met flink wat groente, fruit etc. Je snapt wat ik bedoel.
Een plakje ontbijtkoek zou ik zien als lekkernij hier en daar. Of als een zoet tussendoortje voor bij de koffie of thee. 1 of twee plakjes, helemaal prima. Maar voor de hoeveelheid suikers en calorieën die je krijgt bij een plakje ontbijtkoek bij de koffie of thee, zou ik toch echt kiezen voor een koekje, of twee koekjes. Geloof me, de meeste koekjes bevatten ook zo’n 70-90 calorieën per koekje. Dat is mijn afweging. Ontbijtkoek valt voor mij niet in de “basis” aan gezond voedsel, maar in de “lekkernij” categorie. En aangezien ik veel lekkerdere dingen ken in de “lekkernij” categorie, voor ongeveer een gelijke voedingswaarde, laat ik ontbijtkoek lekker in het schap staan!
Zie je mijn overwegingen? Dit is dus geheel persoonlijk. Hoe fijn, want dat betekent dat jij naar niemand anders op deze aarde hoeft te luisteren dan jezelf als het gaat om keuzes maken omtrent voedsel (enige uitzonderingen daar gelaten). En met dit artikel hoop ik je op weg te hebben geholpen!
LET OP DIT IS EEN VEROUDERD ARTIKEL
GA NAAR DIT ARTIKEL VOOR EEN VEEL VOLLEDIGER EN BETER OVERZICHT ALS JE ECHT WILT WETEN WELKE ONTBIJTKOEK HET GEZONDST IS!
10 comments
Goed artikel! Vroeger was ik echt dol op ontbijtkoek en at ik het gerust als ontbijt, maar nu heb ik er totaal geen behoefte meer aan.
Duidelijk artikel..!
En ik kan zeggen… Die pijnenburg zero is goed qua smaak.. Ben zelf ook geen echt fan van ontbijtkoek maar heeel af en toe een plakje is wel lekker.. Dan is pijnenburg zero perfect.
Altijd leuk dit soort artikelen! Hoe zit het eigenlijk met kaas?
Ik ben altijd gek op ontbijtkoek geweest, maar eet het al jaren niet meer. Sinds ik vorig jaar een recept van een collega kreeg maak ik het nu regelmatig zelf, met speltmeel, amandeldrink, honing en wat koekkruiden.
Dat klinkt lekker , ben het met je eens Zelf maken os beter dan weet je wat er in zit !
Topartikel, vind de vergelijkingen altijd heel boeiend (en leerrijk)!
Dankjewel! Ik vind het wel lekker maar inderdaad, dan eet ik liever een ander lekker koekje!
Helemaal mee eens! Ik vind ontbijtkoek best lekker, maar koekjes of een stukje chocolade veel lekkerder. Aangezien ontbijtkoek qua voedingswaarden amper verschilt van de koekjes die ik veel liever eet, kies ik dus ook liever voor koekjes en laat ik de ontbijtkoek meestal staan.
Zout artikel ??? Himilaya keuken zout etc
Onlangs dacht ik dat ik toch wel eens zou willen weten hoe ze die koek met zero suiker nou zoet kregen.
En hier, dankjewel zo maar voor mij uitgezocht. Bloggers: goud waard. Lieve groet