Onderzoek!

Ik schrijf dit niet enkel om je wat stappen en tips te geven, ik wil je ook degelijk laten weten dat er wetenschappelijk onderzoek is dit hierachter staat. De meeste onderzoeken in dit gebied zijn gedaan met vrouwen.

Uit het volgende onderzoek blijkt dat intuïtief eten tot gezondere psychologische gemoedstoestanden leidt, een lagere BMI en een gelijk gewicht. Echter geen gewichtsverlies (1).

Eén van de grootste voordelen van intuïtief eten is toch wel een positievere psychologische gezondheid. Onderschat niet wat dit doet met de rest van je leven!

Uit het volgende onderzoek blijkt dat de vrouwen die intuïtief moesten eten veel zelfverzekerder waren, een beter lichaamsbeeld hadden en hun gehele kwaliteit van leven was hoger – ze hadden minder last van angststoornissen en depressie (2).

Interventies met intuïtief eten hebben ook hogere cijfers wat betreft het aanhouden van een gezonde leefstijl. Daarmee wordt bedoeld dat het waarschijnlijker is dat deze mensen zich aan deze manier vasthouden en oefenen met gezonde gedragsverandering ten opzichte van de mensen die op een dieet werden gezet (2).

Als laatste blijkt uit het volgende onderzoek dat de vrouwen die intuïtief aten veel minder geneigd waren om eetgestoord gedrag te ontwikkelen (3).

Ik hoop dat je het nodig had om dit te lezen

Ik weet de talloze keren dat ik zelf ‘weer begon’ met dat weegschaaltje omdat ik gewoon geen raad meer wist met mezelf en de kilo’s. Het liefst nam ik dat ding zelfs mee naar school, maar dat durfde ik niet. Ik ging door fase’s met calorieën tellen en mijn voeding afwegen tot fase’s waarin ik aan het bingen was en eetbuien had. Er leek geen balans te zijn in wat mijn lichaam wilde en wat ik het gaf.

Ik heb hier nog meer hele boeiende informatie over (waaronder een paar grote ‘online mensen’ die het roer hebben omgegooid) – laat me weten in de comments als je hier interesse naar hebt. Dan wil ik er zéker nog een artikel (of meer) over schrijven.

Ik hoop dat we stap voor stap wat meer richting de balans gaan en ik hoop dat jij het nodig had vandaag om dit artikel te lezen  <3