Kurkuma krijgt langzamerhand steeds meer een hippe status. Een beetje vergelijkbaar met de superfoods enkele jaren geleden. Ik zie steeds meer hippe koffietenten die inmiddels de “Golden (Milk) Latte” serveren oftewel: een latte met kurkuma die geel/goud van kleur is.
Is het wel zo gezond als men denkt? Mijn moeder zweert bij kurkuma en probeert het me al jaren te voeren
Eet gewoon een eetlepel per dag! Of meng het in wat water! Het is ZO goed voor je!
En toen ik voor 10 dagen richting India vertrok vorig jaar juni, had ik één belangrijke taak meegekregen van haar: “Breng me veel Indiase kurkuma!”.. Yes mam. Maar nu duik ik de onderzoekswereld in om erachter te komen óf het wel echt zo gezond is?
Kurkuma is de specerij die kerrie de gele kleur geeft (kerrie is een mix van specerijen namelijk). In India zijn ze er al duizenden jaren bekend mee en zien ze het ook als een specerij met geneeskrachtige effecten. Onlangs zijn er onderzoeken gedaan om te kijken in hoeverre dit wetenschappelijk onderbouwd kan worden.. En dat kan zeker!
De zogeheten curcuminoïden hebben de geneeskrachtige werking (1). Onder de curcuminoïden valt curcumine, deze is de belangrijkste in dit geval. Curcumine is vervolgens weer het actieve ingrediënt in Kurkuma. Volg je het nog?
Curcumine maakt 3% uit van Kurkuma, dat is niet zoveel (2), maar het heeft wel een ontstekingsremmend effect en is een sterke antioxidant. Het is daarom ook belangrijk om te vermelden dat de meeste onderzoeken dit tot op de dag van vandaag zijn gedaan, gedaan zijn met kurkuma extract waarbij er voornamelijk curcumine aanwezig was en het dus om een veel hogere dosering ging dan 3% van kurkuma. De effecten zijn dus uitvergroot bij het gebruik van een kurkuma-extract, zou je kunnen stellen.
Het is in ieder geval interessant om te zien wát die effecten dan zijn en kun je misschien overwegen om af en toe een kurkuma extract te nemen. Ik ben zelf meer van het toevoegen van de kruiden in mijn gerechten en het op die manier over een periode van tijd meer binnen te krijgen dan direct over te gaan tot een supplement. Voelt natuurlijker, voelt beter; persoonlijke overweging. Maar doe vooral wat het beste voor jou voelt!
Zwarte Peper helpt bij de opname van Kurkuma
Curcumine is vrij lastig op te nemen in je bloed, daarom helpt het om het binnen te krijgen in combinatie met zwarte peper. Zwarte peper bevat namelijk piperine, dit stofje verbetert de opname van curcumine met 2000%!! (3). Curcumine is ook nog eens oplosbaar in vet, dus als je het met iets vettigs eet, is dat alleen maar beter voor de vertering en opname ervan!
Natuurlijk Ontstekingsremmend middel
Zoals ik eerder even kort benoemde heeft curcumine een sterk ontstekingsremmend effect. “Inflammation” of “Inflammatie”, ook wel een ontsteking hebben is een reactie van je lichaam op gevaarlijke stoffen of bacteriën die je lijf binnen zijn gekomen om jezelf in levende te houden. Het is dus absoluut een belangrijk proces. Echter is het in de hedendaagse leefstijl niet altijd een acuut geval, maar blijven ontstekingen voor een langere periode actief in ons lichaam. Waar dit precies door komt is nog niet duidelijk uit onderzoek, maar het is wel duidelijk dat het in de Westerse wereld véél vaker voorkomt dan elders.
Bijna elke chronische (Westerse) ziekte heeft een link met ontstekingen in je lichaam. Van hart- en vaatziekten tot kanker tot het metabool syndroom tot Alzheimer (4)(5)(6). Dus als er iets is waar we ons op zouden moeten focussen wat betreft een betere gezondheid, dan is het onder andere het verminderen van de kans op langdurige ‘inflammatie’. Curcumine is zó krachtig tegen ontstekingen dat het vergelijkbaar is met bepaalde ontstekingsremmende medicijnen! (7).
Voor mij EXTRA interessant aangezien ik op mijn 18e gediagnostiseerd ben met de chronische ontstekingsziekte Colitis Ulcerosa, waar ik dagelijks medicijnen voor hoor te slikken (maar eigenlijk al jaren niet doe en geen last heb van de ziekte, lees hier meer over mijn ervaring). Dus heb ik het onderzoek ook nog eens doorgespit op informatie over Colitis en curcumine, dit is wat ik vond:
Curcumin has also been shown to reduce mucosal injury in mice with experimentally-induced colitis. A dose of 50 mg/kg curcumin for 10 days prior to induction of colitis with 1,4,6-trinitrobenzene sulphonic acid resulted in a significant amelioration (= verbetering) of diarrhea, improved colonic architecture, and significantly reduced neutrophil infiltration and lipid peroxidation in colonic tissue. Reduced levels of nitric oxide and O2 radicals and suppressed NF-κB activation in colonic mucosa, all indicators of reduced inflammation and symptom improvement, were also reported.
Curcumine blokkeert een bepaald molecuul (NF-kB) dat door je cellen spit en bepaalde cellen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen ‘activeert’. Het NF-kB molecuul wordt gezien als een molecuul dat een enorm grote rol speelt in vele chronische ziektes (8)(9).
En nog meer onderzoek laat nogmaals blijken dat curcumine onstekingsremmend is op moleculair niveau (10)(11)(12), dát is waar je zou moeten beginnen met het ‘oplossen’ naar mijn mening, niet het onderdrukken van de ontsteking als deze al actief is. In verschillende onderzoeken, zoals ik ook eerder noemde, komt het gebruik van curcumine overeen met het gebruik van andere ontstekingsremmende medicijnen, maar dan ZONDER de vervelende bijwerkingen die medicijnen hebben (13)(14).
WAANZINNIG SPECERIJ: KURKUMA
Oftewel, het is een waanzinnig specerij als je het mij vraagt. En ja, mijn moeder had weer eens gelijk. Vooral als je te kampen hebt met een chronische ziekte is het de moeite waard om de onderzoeken die ik heb gelinkt even open te klikken en door te spitten, zoals ik deed op Colitis Ulcerosa.
Er is nog veel meer te vinden over Kurkuma, zoals:
- Dat het je antioxidant levels verbeterd en de vrije radicalen in je lichaam neutraliseert (lees hier over antioxidanten als je geen idee hebt van wat deze zin nou betekende).
- Dat het je hersenfunctie kan verbeteren en de kans op hersenziektes kan verkleinen.
- Dat het je kans op hart- en vaatziekten kan verlagen.
- Dat het de kans op verschillende vormen van kanker kan verlagen.
- Dat het de kans op Alzheimers kan verlagen.
- Dat het een positief effect kan hebben op mensen die te kampen hebben met artritis (gewrichtsontstekingen, jicht)
- Dat het het verouderen van je lichaam kan vertragen
- ..
Allemaal wetenschappelijk onderbouwd. De moeite waard om er een vervolg artikel over te schrijven? Laat het me weten! Voor nu ga ik eens experimenteren met een eigen versie van een Golden (Milk) Latte.. En mocht je hem tegen komen op een menukaart, dan zou ik zeggen: Bestellen! 😉
Laat gerust al je andere vragen ook achter in de comments, ik zal ze zo goed en onderbouwd mogelijk proberen te beantwoorden in een volgend artikel, als daar vraag naar is.
8 comments
Mmh .. interessant. Ik had al vaker gelezen dat kurkuma ook werkt bij fybromyalgie maar geloofde het niet echt. Helemaal de combi met zwarte peper. Toch maar eens in gaan verdiepen na het lezen van jouw blog
Interessant stuk! Zoals je zelf al noemt is met name de opname van curcumine een probleem: de eigenschappen lijken zeer positief maar tot op heden lukt het de wetenschap niet het “medicijn” ook in voldoende hoeveelheid in het bloed te krijgen (laat staan dat je dat met normaal eten lukt). Zie voor meer uitleg ook: http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/kurkuma-is-een-hype-en-werkt-niet-tegen-alvleesklierkanker/. Dit gaat specifiek over alvleesklierkanker, wat natuurlijk wel een andere tak van sport is dan meer onschuldige klachten. De onderzoeken die je aanhaalt zijn met name dierstudies, en pogingen bij mensen stranden dus op de biologische beschikbaarheid. Neemt niet weg dat ‘t weinig kwaad kan, en je eten er gezellig geel van wordt! 🙂
Interssant!! Ik zal graag een vervolg artikel hierover willen lezen 🙂
Als je bent uitgeexpirimenteerd graag het recept van de Golden Latte 😉
Hoi Teni,
Wat super dat je hier aandacht aan besteedt! Zeker met de vermelding erbij dat je de biologische beschikbaarheid vergroot door tegelijk inname van peper en een vet. Steeds meer bloggers besteden aandacht aan Kurkuma maar vergeten dat erbij te vermelden terwijl het van groot belang is voor de werkzaamheid en opname van de curcumine
Ik volg op facebook een Kurkuma gebruikersgroep (Kurkuma gebruikersgroep NL) waar veel mensen hun ervaringen delen met betrekking tot het gebruik van Kurkuma en daar staat bij de bestanden ook veel interessante info, onder andere een recept voor de Golden Paste waar je de Golden Milk van kan maken. Ik heb een grote pot in de koelkast staan en maak hiervan iedere ochtend een grote mok voor mezelf klaar.
Zo jammer dat het niet lukt om curcumine op curatief vlak in te zetten bij kanker, hier is nog veel meer onderzoek voor nodig en dus geld en tja…kurkuma is een natuurlijk middel waar geen patent op aangevraagd kan worden dus minder interessant voor de famaceutische industrie 🙁
Iemand vertelde mij laatst dat zij elke dag thee maakt van gemberwortel en geelwortel(kurkuma). Vers geneden plakjes in kokend water. Met citroen. Hoe zou de opname zijn in deze vorm?
Zij drinkt elke dag hiervan en heeft weer kracht in de handen en geen pijnlijke gewrichten. Empirisch vastgestelde werking als je t mij vraagt
Hoi Teni, ik heb bij de chinese supermarkt een zakje kurkuma voor 70 cent gekocht. Verder kan ik niet echt zien hoeveel procent kurkuma het echt is.. hoe weet je of iets goed is?
En hoe zit het met mensen die bloedverdunners gebruiken, dan is er toch een bezwaar tegen het gebruik van Kurkuma?
Groetjes, Anouk
Hoi,
Fijn dat je er aandacht aan besteedt! Ik gebruik al jaren curcumine, in capsule vorm van Royal Green of in poedervorm van Jacob Hooy. Nog even over de ontstekingen waar je t over hebt. Het gaat om laagdradige ontstekingen waar je niet direct iets van merkt, maar wel aan de basis staan van veel auto immuun ziektes. Deze laagdradige ontstekingen worden veroorzaakt door het ‘lekkende darm syndroom’ veroorzaakt door o.a. Anti-nutriënten zoals gluten, caseïne en saponinen.