Bij het volgende onderzoek met volwassenen tussen de 67 en 99 jaar bleek dat de mensen die gemiddeld 5  uur of minder slaap per nacht kregen, zij 3 keer meer kans hadden op overgewicht. Dit in vergelijking met de volwassenen die 7-8 uur slaap per nacht kregen (5).

Het kan dus handig zijn om je slaap te integreren als een factor binnen het afvallen.

Slaapgewoontes en ‘honger’ hormonen

Waarom deze link tussen je slaap en je gewicht er is kan met een aantal factoren te maken hebben. De voornaamste en belangrijkste reden is dat een slaaptekort ‘honger’ hormonen beïnvloedt. Om precies te zijn: leptine en ghreline. Dit zijn hormonen die samen je hongergevoel reguleren (1).

Leptine wordt geproduceerd door je vetcellen en onderdrukt je hongergevoel.
Ghreline wordt vrijgemaakt door je maag en geeft je juist een hongergevoel.

Idealiter werken deze hormonen samen in harmonie. Ze laten je weten wanneer je meer energie nodig hebt (dus een hongersignaal moeten afgeven zodat je dan gaat eten) en wanneer je genoeg hebt gegeten (qua calorieën). Echter blijkt uit sommige onderzoeken dat wanneer je niet voldoende slaapt (naar jouw eigen persoonlijke behoefte), dat deze hormoonbalans wordt verstoord.

Dit kleine onderzoek laat zien dat te weinig slaap zorgde voor 18% minder leptine in je bloed en 28% meer ghreline, dit resulteerde in een stijging van 23% in eetlust (6). Uit andere onderzoeken blijkt dat wanneer je te weinig slaap hebt gekregen je veel meer neigt naar calorierijke snacks zoals snoep, ijs, koekjes, chips etc. (1).

Conclusie

Tijdens je slaap verlies je wat gewicht, dit is voornamelijk vocht wat belangrijk is om in de ochtend ‘aan te vullen’ zodat je weer gehydrateerd bent.

Consistent voldoende slapen zorgt ervoor dat de hormonen die je honger- en verzadigingsgevoel reguleren in balans zijn, wat vervolgens positief is als je wilt afvallen en je niet door de hormonen geleid wilt worden.

De kleine onderzoeken laten al zien dat slaap erg belangrijk is, maar de waarde van slaap wordt nu nog onderschat vermoed ik. Hier zijn grotere onderzoeken voor nodig, maar ik weet in ieder geval wat ik ga doen vanavond:

Op tijd naar bed. Wat jij?