Ben je misschien bang dat je verslaafd bent aan suiker? Heb je er wel eens over nagedacht? En dan meer in de richting van een verslaving zoals alcohol en drugs; dat je echt niet zou weten hoe je er vanaf zou moeten komen. Misschien kan ik je een antwoord geven?..
Is een suiker verslaving écht?
Als je een van de vele mensen bent die niet kan stoppen met het eten van lekkernijen, dan kan het zo zijn dat je suikerverslaving echt is. Wow, dat is makkelijk gezegd. Maar eigenlijk is het ook heel simpel, van nature is het helemaal niet de bedoeling dat ons lijft zo vaak en zoveel suiker binnen krijgt als dat we nu krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat een regelmatige inname van suiker, dezelfde stofjes in je hersenen vrijlaat als bij een drugs verslaving, waardoor een vergelijkbaar effect optreedt in de hersenen (1)(2). In mijn artikel van eergister kon je al zien hoeveel random producten al suiker bevatten, als we daar bovenop ook nog snoepjes eten, chocolade eten, koekjes, chipjes, maar ook de gezonde suikers zoals fruit, honing, agave etc. Dan krijgen we, hoe dan ook, teveel binnen.
Wat zijn de risico’s?
Uit een onderzoek uit 2009 zijn er verschillende risico’s gelinkt met een hoge suikerinname (3):
- hoge bloeddruk
- hoge levels van triglyceriden (vet in je bloedbaan)
- hartziektes
- beroerte
- opvlammingen
- diabetes
- lever beschadigingen
- depressie
Een suikerverslaving kan net zo lastig zijn om te verslaan als een verslaving aan drugs, maar dat ligt bij beide niet op hetzelfde vlak. Bij drugs is er veel meer aan de hand in je hersenen en lijf waardoor de verslaving moeilijk te overwinnen is. Bij suiker ligt de moeilijkheid hem in het feit dat het acceptabel is om te eten (logisch), en niemand 100% zeker kan zijn wat jij verspreid over een week naar binnen werkt aan suiker. Snoep, koek, taartjes, etc. eten kijkt niemand echt van op. En dan nog, de symptomen zijn vaak vermoeidheid, suf, slecht slapen, dipjes in energie etc. Allemaal “acceptabel” in vergelijking met de symptomen van een drugsverslaving.
Hoe weet je of je verslaafd bent aan suiker?
Vraag jezelf het volgende af:
- Als je probeert om een tijdje zonder suiker (snoepgoed) de dagen door te komen, wordt je dan chagrijning? Trillerig? Geïrriteerd?
- Heb je moeite om te stoppen wanneer je 1 snoepje hebt gegeten? En eet je dan uiteindelijk veel meer dan de bedoeling was?
- Voel je je vaak moe, futloos en heb je trek in veel zoetigheid zoals snoepjes, brood/pasta en frisdrank wanneer je je zo moe en futloos voelt?
- Voel je je even heel erg goed als je wat zoets hebt gegeten, vooral in tijden van stress, vermoeidheid en verveling?
- Drink je elke dag frisdrank?
- Heb je het gevoel dat je iets zoets nodig hebt na je maaltijd om het “af te maken”?
- Heb je het gevoel dat je constant aan het eten bent maar ook constant honger hebt?
- Heb je trek in zoetigheid wanneer je ongesteld bent?
Als je meerdere vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan bestaat de kans dat je teveel suiker binnen krijgt dan goed voor je is.
En hoe komen we er vanaf?
Tja.. Misschien moeten we gewoon verhuizen naar een bergje ergens in Griekenland waar ze alleen maar eten wat er binnen een straal van 10 km geproduceerd wordt. Laten we dat als plan B instellen.
Plan A is door in eerste instantie zoveel mogelijk toegevoegde suikers te ontwijken. En dat betekent dat je etiketten zult gaan lezen. Het kan af en toe een zoektocht zijn naar de enige crackers zonder toegevoegd suiker, of de enige hamburgers zonder toegevoegd suiker etc. Maar als je deze basis zoveel mogelijk suikervrij maakt, is dat stap 1. Ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk te helpen met vergelijkingsartikelen, mocht je dat nog niet hebben gezien!
Voor sommige mensen werkt het het beste om juist eerst alle snoepgoed weg te laten, juist om even door een soort afkickfase te gaan en daarna “schoon” te beginnen.
Begrijp wel, dat zodra je begint met het minderen van je suiker inname, je je slecht kunt gaan voelen. Maar dit hoort erbij, herinner jezelf hieraan. Probeer de meeste suiker drang te voeden met wat fruit, maar blijf gefocust op het minderen van je suiker inname.
17 comments
Ik heb vroeger ook een enorme suikerverslaving gehad en merkte de pieken en dalen enorm. Ik eet nog steeds wel suiker, maar echt stukken minder en snoep nog maar weinig. En toch: na een dag vol suiker voel ik me meteen erg prikkelbaar en crave ik naar meer. Ongelofelijk hoeveel invloed 1 ingrediënt op je humeur kan hebben!
Ja het is echt bizar hoeveel invloed het heeft op je humeur! Soms is het zowat een strijd in je hoofd
Ik was maanden geleden ook suiker verslaafd is echt bizar wat het met je lichaam doet. Ik heb astma en was gewoon elke dag benauwd.. Ben sinds april suikervrije gaan eten heb geen last meer van me benauwdheid! Voel me top! Hoef niks meer van suikerss!:p
jaaaa niet normaal he wat voor invloed suiker heeft, heb er ook last van als ik eet! meteen meer willen!
Goed artikel! Maar ”kut beantwoorden” ? Moest hier heel hard om lachen hahahahaaha
hahahahahaha woeps! Thanks voor het opletten! Gauw veranderd 🙂
Ik herken het! Ik eet nu veel minder suiker en kan het prima bij één snoepje houden, vroeger was dit écht niet zo..
Gelukkig kan ik op grote meerderheid van de vragen nee beantwoorden. Een paar jaar geleden at ik heel veel suikers, nu heb ik twee a drie snoepmomenten in een week, waar ik het dan meestal ook echt bij een portie kan houden.
Voor mij is het het lastigst om rekening te houden met alle toegevoegde suikers in producten waar ze gewoon eigenlijk niet thuishoren. Zoals bepaalde crackers en vleeswaren..
Ik merk dat ik het laatste jaar veeeel minder suiker ben gaan eten. Wanneer ik dan weer eens een weekje bij mijn ouders woon (vakanties ofzo) merk ik dat als ik weer iets van suiker eet, ik er meteen veel minder goed vanaf kan blijven. Bizar eigenlijk!
Misschien moet je eens een artikel schrijven over de verschillende benamingen van suiker op etiketten? Dat zou mij in ieder geval enorm helpen om nog meer suiker te ontwijken.
Zo lastig zo’n verslaving! ik probeer suikervrij te eten, maar als het er stiekem weer in sluipt, voel ik me ook echt niet optimaal. Even doorbijten dus!
Hoi Teni, interessant artikel! Ik vind het heel goed dat je je posts niet alleen op je eigen kennis baseert maar dat je ook links van wetenschappelijke artikelen bij je tekst betrekt zodat geïnteresseerden nog even door kunnen klikken. Ga zo door, ik lees je blog met veel plezier 🙂
Wat een interessant artikel. De afgelopen tijd heb ik mijn suikerinname enorm verlaagd en ik voel me er stukken beter door moet ik toegeven. Een echte suikerverslaving heb ik gelukkig nooit gehad.
Als ik er niet aan begin, is er geen probleem. Maar als ik 1 snoepje of koekje eet, dan eet ik direct de hele doos leeg 🙁
Nu ben ik niet vaak ongesteld, ander had ik 3 ja’s kunnen hebben. Maar toch 2. Ik vind het moeilijk om te stoppen na 1 snoepje. Moeilijk is overigens een understatement — onmogelijk is beter. Nou ben ik meer van de koekjes, dus de verzadigde vetten vliegen me dan om de oren. Ik heb ooit eens in een rechtzaak tegen Twinky (Amerikaanse zoete cakejes) gezien dat werd beweerd dat glucose-fructosesiroop (wat in vrijwel alle zoetigheid zit) je verzadigingsgevoel onderdrukt, waardoor je van die snoepjes/koekjes/cakejes meer zou eten dan normaal.
De truc is dus om te stoppen met toegevoegde suikers te eten? Ik heb het de afgelopen twee weken geprobeerd. En het ging eigenlijk best goed, op ketjap, een prefab-pizza, en nog een paar onverwachte producten na. Ik ben meer fruit gaan eten. Vooral pruimen, heerlijk.
Gisteren was het eind van de challenge. Ik heb Oreo’s gekocht. Raar eigenlijk, om je te belonen met hetgeen waar je eigenlijk van af wil. Dat is hetzelfde als een jaar stoppen met roken en jezelf trakteren op een sigaret.
Positieve noot: ik heb niet het hele zakje oreo’s opgegeten, zoals ik voorheen zou hebben gedaan.
Ik heb zeker een suikerverslaving gehad.
Ik begon m’n dag altijd gezond maar rond 16u begon ik er aan. Chocolade,koekjes,chips,.. Alles wat binnen handbereik was ging in m’n mond. Voelde ik me daarna beter ? Hell no !
Vorig jaar is chronische migraine vastgesteld waardoor ik toen bijna niet kon functioneren. Ik merkte al snel dat ongezonde voeding migraine aanvallen uitlokte. Ondertussen heb ik er nog ongeveer 1x per week en niet meer dagelijks. Ik eet heus wel nog suiker maar zeer weinig en ik heb ook geen zin meer in zoet !
Onwijs leuk artikel! Ik ben zelf heel bewust bezig met het vermijden van suikers, maar zelfs ik antwoord een aantal keer ja op de vragen. Ik denk dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat ze een serieuze verslaving hebben aan suiker. Het is aan zoveel producten toegevoegd, waarvan je het gewoon echt niet verwacht. En merken proberen je zo voor de gek te houden met hun marketingtrucs. Een hele uitdaging om echte gezonde producten te vinden helaas :(!
Wat ik niet tegenkom bij de comments van de mensen die er echt ziek van worden. Ik ben al 100 keer bij de huisarts geweest . Ik ben nu al een jaar suikervrij bezig. Elke keer als ik de fout inga. Met chips of snoep dan moet ik het bezuren. Ik krijg dan een tintelde tong jeuk in mijn ogen oren en zelfs neus. De ene keer krijg ik plekjes op mijn huid in de vorm van schimmel plekjes. De andere keer spruw. Pijn in mijn darmen. Pijn in mijn gewrichten. De huisarts zegt dat het echt niet kan. Daardoor ga ik twijfelen en eet ik toch soms iets slechts. Hoe meer ik suikervrij ga hoe zieker ik word als ik daarna toch een snoepje etc eet. Hoe kan dit nu ? Ik word er radeloos van en de oplossing zou moeten zijn nooit meer ongezond eten. Maar dat is,echt vreselijk moeilijk. Sinds ik ermee ben begonnen voel ik me zieker dan daarvoor als ik iets onnatuurlijks at. Ik wou dat iemand mij kon helpen.