Enige tijd geleden had ik voor mezelf besloten om niet meer te schrijven over eetbuien of bingen. Ik ben daar voor mijn gevoel even heel diep in gegaan waarbij ik alle emoties en gedachtes letterlijk heb gedeeld op mijn blog. Ik ben eruit gekomen en heb er nooit meer last van gehad. Geen reden meer om erover te schrijven. Bedacht ik me.
Maar vandaag schoot me nog iets te binnen nadat ik wat berichtjes had gelezen van enkele meiden die me hadden gemaild. Het is misschien iets heel simpels, maar het leek me de moeite waard er een artikel aan te wijden. Dit blijft namelijk een herhalende vraag waar héél veel mensen mee worstelen helaas..
Na mijn video over eetbuien vond ik dat ik alles wel had verteld waar ik van overtuigd was. Mocht je hem nog nooit hebben gezien en struggelen met eetbuien? Dan is het misschien een idee om hem te bekijken: “Hoe kom ik van eetbuien af“. Waar het uiteindelijk allemaal op neer komt is:
GEEN RESTRICTIES
Punt uit. Alles waar je een restrictie op legt, trekt je aandacht en zorgt ervoor dat je er meer naar verlangt. Dat is zovaak bewezen uit onderzoeken en toch lijken we het niet te geloven als het er bij onszelf op aan komt. Om “geen restricties” wat praktischer te maken, heb ik twee tips waar je mee kunt beginnen.
Voedsel kwantiteit restricties
Probeer de restricties die je hebt omtrent de kwantiteit van voedsel te verminderen. Dit gaat dus om de hoeveelheid voedsel die je jezelf toelaat. Wanneer je van jezelf maar héél weinig mag eten, triggert het niet alleen lichamelijk naar meer voedsel (hallo, je lichaam wil in leven blijven en alle processen laten werken) maar ook het psychologische deel: “Ik mag niet.. Dus ik wil het!”
Je zet jezelf dus dubbel en dwars op voor ellende. Namelijk lichamelijk en psychologisch. Het kan bijna niet anders dan dat dit resulteert in een eetbui. Vooral aan het einde van de dag, aangezien je discipline dan een stuk lager is. Je maakt al zoveel keuzes op een dag + je ‘moet’ zoveel op een dag, dat wanneer het eenmaal avond is je brein geen zin meer heeft om nog meer keuzes te maken en dingen te doen waar het geen zin in heeft = minder discipline.
Het kan ook zijn dat je juist de dag ervoor een enorme eetbui hebt gehad en daarom jezelf oplegt om extra weinig te eten de volgende dag zodat het compenseert. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht aangezien je vanuit zo’n negatieve staat jezelf gaat dwingen super weinig te eten als ‘straf‘ wat weer resulteert in je rot voelen en aan het einde van de dag.. Jep, een eetbui.
Je restricties zouden dus de deur uit moeten. Vergeet het absurde compenseren. Het is niet erg om af en toe een soort ‘balansdag’ te hebben, maar dit is anders dan onder de 1000 – 1200 kcal te zitten ter compensatie van de dag ervoor. Begrijp het volgende:
Restricties zijn gekoppeld aan het omgekeerde verlangen.
En ze komen voort uit negativiteit. Niet doen dus!
Voedsel kwaliteit restricties
Je kunt ‘last’ hebben van beide restricties: de kwantiteit en kwaliteit van voedsel. Of één van de twee. De kwaliteit van voedsel heeft te maken met dat je jezelf alleen bepaald voedsel toelaat waarvan jij vindt dat het gezond en goed voor je is. Hierdoor heb je dus voedingsmiddelen die in het ‘verboden’ vak komen en voedingsmiddelen die in het ‘toegestaan’ vak komen. Ook dit is weer een manier om je hersenen te triggeren de ‘verboden’ voedingsmiddelen spannender te vinden. Deze lading wil je helemaal niet meegeven aan voeding, deze lading zorgt ervoor dat je erover na gaat denken, dat je discussies gaat voeren met jezelf over waarom je het wel/niet mag.
“Maar ik heb er trek in.”
“Nee het mag niet, je wordt er dik van, wil je voor altijd dik blijven? Nee!”
“Als ik het nu neem, dan ben ik er klaar mee, daarna neem ik het niet meer.”
Die vermoeiende discussies en daarna het schuldgevoel als je eraan hebt toegegeven. Hoe goed je argumenten ook waren vooraf, achteraf lijkt niets er meer toe te doen behalve dat je je vreselijk voelt over wat je hebt gegeten.
Probeer alle restricties omtrent voedingsmiddelen los te laten. Er is geen goed of fout, alles is toegestaan. Zeg dit eens tegen jezelf en probeer na te gaan of je een opluchting voelt. Alsof de voedingsmiddelen die jij als ‘verboden’ had bestempeld ineens geen grip meer op je hebben. Dit zal misschien niet vanaf nu altijd anders zijn, maar probeer jezelf aan te leren om dit elke dag eens tegen jezelf te zeggen. Je zult merken dat je dan veel meer afgaat op waar je trek in hebt en ook stopt wanneer je er genoeg van hebt.
Omdat het er toch altijd is.
Omdat je het toch altijd wel kan eten.
Morgen is het er.
Overmorgen is het er.
En trouwens, nu je het toch mag eten, was het eigenlijk zo boeiend nog niet.
En weg is de macht die voeding over jou had!
Misschien vind je dat ik het heel luchtig beschrijf en doe alsof het simpel is, maar er is niet meer dan dat. Echt niet. Ik sluit dit artikel graag af met de video die ik heb gemaakt waar ik dieper in ga op dit onderwerp en je uitleg waarom het mij heeft geholpen:
[embedplusvideo height=”467″ width=”700″ editlink=”http://bit.ly/1KlpotT” standard=”http://www.youtube.com/v/pGBHAbuPcxw?fs=1″ vars=”ytid=pGBHAbuPcxw&width=700&height=467&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep2837″ /]
12 comments
Hai Teni, goed dat je dit onderwerp aanhaalt. Ik hoop ook dat je veel lezers hiermee kan helpen.
En wat vind ik dit een geweldige zin: “hallo, je lichaam wil in leven blijven en alle processen laten werken”. Het is waar en de toon vind ik grappig.
Wauw ik kan niet benoemen hoe hard ik deze post vandaag nodig had! Ik zit precies in de vicieuze cirkel die jij benoemt en dit artikel komt precies op het goede moment. Ik kan me heel goed herinneren dat je vroeger vaker persoonlijke artikelen schreef en dan leken die ook altijd op het goede moment te komen! Bedankt voor al je artikelen want je blog is heel interessant en behulpzaam. Liefs, Elsa
Bedankt voor dit artikel, dit kwam precies op tijd voor mij!
Dag Teni, echt een hele mooie blog en die video raakt me ook nog steeds. Ik heb al een tijdje last van anorexia en dus ook van die controle over voedingsmiddelen. Dan mag ik soms in het weekend wel wat meer eten, maar doordeweeks moet ik dan heel erg opletten en eet ik een stuk minder. Ik weet dan dat ik moet aankomen, maar dat gaat natuurlijk niet zo. In de winkel zit ik dan uren te zoeken naar voeding die voor mij ‘veilig’ en ‘gezond’ is. Het helpt enorm om te horen hoe jij om gaat met eten en ik hoop dat ik het op een gegeven moment ook los kan laten. Liefs
Vier jaar geleden moest ik stoppen met gluten en lactose producten omdat mijn lichaam het niet kon verdragen. Eind vorig jaar ben ik naar een natuurgeneeskundige gegaan omdat ik eigenlijk nog steeds gezondheidsproblemen had. Met haar hulp ben ik echt weer beter geworden! Zo heb ik onder andere in januari voor 4 weken lang een sap ‘dieet’ gevolgd, waarin ik alleen maar groentesap heb gedronken (aangevuld met eiwitpoeder en een aantal supplementen). Daarna langzaam weer voedingsgroepen geïntroduceerd in m’n eetpatroon. Het grappige is dat het in januari heel makkelijk was om al het lekkere eten te laten staan. Ook heb ik 5 maanden nauwelijks koolhydraten en suikers gegeten omdat ik me daardoor echt stukken beter voelde; was ook heel makkelijk om vol te houden, omdat ik me zo goed voelde! Maarrr… nu ik heb ontdekt dat ik weer gluten kan eten, en kleine hoeveelheden melkproducten, móet ik echt ALLES eten wat ik zo lang niet heb kunnen eten! Ik heb nooit last gehad van vreetbuien (een reep chocola kon ik rustig een maand mee doen), maar nu… het is bizar hoeveel chocola en koek en ander lekkers en ongezonds ik op een dag kan eten haha! Enerzijds geniet ik er heel erg van, anderzijds voel ik me er slecht over dat ik het doe. Ook voel ik me lang niet meer zo goed en gezond als vóórdat ik de vreetbuien had. Dus bedankt voor je video, geeft me hoop dat ik op den duur weer een balans ga vinden 😉 Het zal wel even duren.. er zijn nog zoveel gluten-dingen die ik wil eten die ik al heel lang niet op heb!!
Yup kreeg eetbuien door alles. Tekort voedsel, eenzijdig voedsel, restrictie. De hele Mikmak , maar ik ben altijd bang voor een terugval. Wat is jouw key, of zinnetje/gewoonte omdat te vermijden?
-123- ik denk dat het er in zit om het niet te zien als een terug val. Iedereen heeft weleens een dag dat het even niet zo goed gaat. Nou en … Zolang je daar ook de 80/20 regel toepast zul je zien dat er veel ruimte ontstaat om gewoon mens te zijn en af en toe even niet zo gezond te eten en een mindere dag te hebben. Er zijn ook genoeg dagen dat je prima eet. Stop dus met oordelen over jezelf en door de ruimte die dan ontstaat wordt een eet bui niet meteen iets wat na een keer ook dagelijks terug komt. Lief zijn voor jezelf en houden van eten zowel op de gezonde als ongezonde dagen. Ik zeg dan vaak tegen mezelf: Blijkbaar had mijn lichaam het weer een keer nodig om te beseffen dat ik het eigenlijk niet zo van geniet als wat ik dacht.
Liefs Heidy
Dankje heidy xxx
Hee Teni,
Fantastisch artikel! Je hebt er duidelijk verstand van. Zelf ben ik al drie jaar fijn eetbui vrij en ik sluit me helemaal aan bij jouw tips. Restricties werken inderdaad niet. Je bent zelf wel in staat om goede keuzes te maken (of lekkere keuzes ;)) op bepaalde momenten als bepaalde voedingsmiddelen of hoeveelheden niet verboden zijn.
Groetjes
Ben het heeel erg met je eens! Maar toch, toch probeer ik mezelf het ongezonde voedsel te verboden. Ik heb het idee dat als ik dat niet doe.. ik heel erg ongezond ga eten 🙁 Heel veel koekjes/snoepjes/doner kebab broodjes
Thank you teni voor al je artikelen en je video’s enz. Echt thank you so much!
Ik snap dat dit voor heel veel mensen zal werken, maar eetbuiten kunnen ook voortkomen uit emoties (emotie eters), en dan helpt dit helaas niet…