Heb jij ook dat beeld bij foodpreppen dat het tientallen bakjes zijn met exact hetzelfde in elk bakje: rijst, kip en broccoli. En dan vooral gemaakt door super fitte mensen die eten volgens een strak schema. Helemaal prima als het je ding is, maar food preppen kan zoveel meer zijn dan dat! Het kan je een hoop tijd besparen en je de mogelijkheid geven om elke dag ontzettend lekker te eten door er één of twee keer per weken even de tijd voor te nemen.
Ik zie het bijna als het creëeren van mijn eigen salade bar waardoor ik elke dag bepaalde combinaties kan maken door het bij elkaar te gooien of desnoods even op te warmen. Perfect! Vandaag deel ik dan ook mijn laatste foodprep in de hoop dat je er wat ideeën of inspiratie uit kunt halen! Oja, ik laat je ook mijn vieze én schone koelkast zien (voor en na).
WAARSCHUWING
In deze post laat ik je ook mijn koelkast zien, vóór het schoonmaken en ná het schoonmaken. Het foodpreppen gaat bij mij namelijk gepaard met een schone koelkast waarin alles netjes in bakjes bewaard wordt.
Oke laten we van start gaan!
Wortels zijn voor mij een must. Ik kan ze in stukjes snijden om te gebruiken als dip of door salades te doen, maar ook een deel in de oven met paprika poeder, peper, zout, komijn en knoflookpoeder om door andere gerechtjes te doen.
Hier heb ik wortels, zoete aardappel en rode paprika gekruid met de bovengenoemde kruiden
De rest gaat gewassen en gesneden bij elkaar in een bakje als snack bijvoorbeeld.
Uitspreiden over een ovenschaal bedekt met een velletje bakpapier en dan voor zo’n 30-45 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden Celsius
Aubergine in blokjes gesneden en dit met een klein laagje water in een pan gedaan
Vervolgens een lading paprika poeder, peper en zout erbij. Gebruik vooral kruiden die jij lekker vindt! Ik doe meestal maar wat 😉
Spinazie wassen zodat het gewassen en wel de koelkast in kan. Wel in een sla centrifuge gedaan zodat er zoveel mogelijk vocht uitgaat voordat ik het ga bewaren.
Bloemkool in kleinere stukjes gesneden (eerst gewassen)
En ook dit in een klein laagje water met kerrie en paprika poeder (en een beetje zout) ‘bakken’.
Nadat het vocht eruit gestoomd is, doe je wat olie in de pan om de aubergine goed te bakken.
Bij de bloemkool doe ik steeds weer een laagje water tot hij gaar is.
Dit gaat in een gezellig bakje met twee compartimenten.
Oke.. Nu komen de vieze koelkast foto’s..
Chaos
Brr.. Sorry dat ik het niet vaak genoeg schoonmaak.. Maar je moet ergens beginnen!
En hatseflats!
Helemaal schoon en glimmend, hier bewaar ik nu met liefde mijn met-liefde-gemaakte-voedsel 🙂
Een kleine blik in mijn koelkast
Hier heb ik nog de pikante hummus, deze heb ik inmiddels 100% ingeruild voor de tomaat-bascilicum variant.
De sausjes lade
Biertjes voor Boy
Boter bij elkaar gedaan in één bakje in plaats van allemaal losse stukken door de koelkast verspreid.
Spinazie gewassen en wel, wel in een vergiet-bak in de koelkast zodat hij nog steeds kan uitlekken.
De wortel, zoete aardappel en paprika mix is inmiddels uit de oven
Ook dit gaat in een bakje
En in de koelkast.
Opwarm Voorbeelden
Zoals je woensdag kon zien in mijn voedingsdagboek, is dit een voorbeeld van hoe ik deze al voorbereide ingrediënten later bij elkaar heb gegooid en binnen no time een waanzinnig lekkere maaltijd heb bereid.
Spinazie onderop, een stukje vlees en vervolgens de bloemkool, aubergine, zoete aardappel + wortel + paprika mix uit de oven bij elkaar opgewarmd in een pan. Jummie! Al die smaken!
En hier etzelfde maar dan met wat kidneybonen, ui en doperwten erbij.
Foodprep om mee te nemen (lunchbox)
Nu wat meeneem ideeën voor onderweg / school / werk / etc. Aardbeien in een bakje.
Wortels in een zakje
Een salade met paprika, courgette, wortel, avocado, tomaat,
En als ‘dressing’ Atjar Tjampoer; superlekker en goed voor je darmen. Maar vooral omdat het de salade niet ‘drappig’ maakt nadat je hem ergens mee naartoe hebt genomen en vele uren later pas gaat eten. Zoals je ziet gebruik ik ook geen spinazie of sla, dat wordt namelijk wel heel slap en vochtig.
Om het wat kruidig en smaakvoller te maken doe ik er nog kiemen bovenop. En klaar!
Een heerlijk setje foodprep om mee te nemen!
Hopelijk heb je hier weer wat inspiratie uit op gedaan. Mocht je dit een leuk artikel vinden en wil je er meer van zien, let me know!
10 comments
De salad bar vind ik echt een goede tip. Daar ga ik mee aan de slag.
Jaah, zeker meer van zulke artikelen…..maar dat denk ik nagenoeg áltijd bij een artikel van je Teni hahaha! Ik vind je een enorm inspirerende en mooie vrouw, van binnen en van buiten. Ik heb heel veel aan je wijze woorden, leuke vlogs en lekkere recepten (en eetdagboeken!). De pulled chicken-salade is op dit moment een grote favoriet. Ik wil binnenkort met je recept gaan experimenteren tot een Mexicaanse versie (limoensap, verse koriander, homemade tacokruiden). Dank je wel voor alles wat je doet en jouw zeer waardevolle bijdrage aan de (vrouwen)wereld!
Wauw Marije!! Enorm graag gedaan en jij bedankt voor deze enorm motiverende woorden <3
Superleuk artikel! Zeker voor herhaling vatbaar! Enige wat ik zelf wel handig zou vinden is als je erbij zet hoe lang je dingen bewaard. Ik kan me bv inbeelden dat gekookte groenten langer goed blijven dan bv avocado die je in stukjes snijdt? 🙂 Vind zelf niets zo vervelend dan foodpreppen om na 2 dagen iets bruins terug te vinden in m’n bakje ipv iets lekker fris en groen 😛
Ja daar ben ik ook wel benieuwd naar! Hoe lang kan je groente uit de oven en/of gegrilde groente bijvoorbeeld bewaren?
Dit komt als geroepen! Omdat ik meer groente wil eten, wordt de lunch ook (gedeeltelijk )groente, want alleen een schep mser bij het avondeten zet geen zoden aan de dijk. Merk dat ik beetje in dezelfde salades “verval”, dus dit is heel fijn!
Normaal doe ik dit alleen met restjes groenten die ik anders weg moet gooien, maar hmm ik zou iedere dag wel zo’n salade lusten! Fijne post 🙂
Ik vind het wel een goed idee maar zou een beetje zenuwachtig worden dat er zoveel eten ligt wat toch binnen een bepaalde tijd op moet.
Ik ben meer van wat over is bewaren voor de volgende keer en dan met rijst,quinoa of couscous weer iets nieuws ervan maken.
Ben benieuwd hoe anderen daar over denken.
Even een vraagje, hoe lang kunnen de groentes goed blijven in de koelkast als ze al helemaal ‘bereid’ zijn? ik ben altijd een beetje huiverig met dingen bewaren 😛
Dankjewel voor je mooie artikelen en info en vele foto’s zo handig!