In de afgelopen jaren zijn er een hoop voedingsmiddelen bestempeld als “Superfoods”. Van gekke zaden tot nog gekkere poeders, maar.. Hoe zit het met de voedingsmiddelen die we al jaren kennen? Behoren deze dan tot het saaie gemiddelde?
Nee! Sterker nog, er zijn talloze voedingsmiddelen (die je waarschijnlijk allang eet!) die écht een “Superfood” titel verdienen en ik ga je vertellen welke. Je hoeft er geen tientallen euro’s voor neer te leggen, gelukkig maar.
Donkere bladgroenten
Denk aan ons oude en vertrouwde boerenkool bijvoorbeeld! Bomvol vitamines en mineralen zoals Foliumzuur, Zink, Calcium, IJzer, Magnesium, vitamine C en vezels.
Niet alleen boerenkool trouwens, maar ook snijbiet, rucola, spinazie en al het andere donker groene is waanzinnig voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat deze bladgroenten het risico op bepaalde ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type-2 kunnen verlagen omdat ze zo geconcentreerd hoog zijn in voedingswaarde (1)(2). Ook bevatten ze erg veel carotenoïden die je zouden kunnen beschermen tegen bepaalde kankersoorten (3).
Bessen
Bessen zijn in Nederland vaak wat duurder maar ze verdienen absoluut de superfood titel. Ze bevatten veel antioxidant die de kans op hart- en vaatziekten, kanker en andere ontstekingsziektes kunnen verlagen (4)(5).
Bessen kunnen misschien ook effectief zijn bij het behandelen van verterings- en immuun-gerelateerde aandoeningen wanneer ze gezamenlijk met medische behandelingen worden gebruikt (6).
Waar moet je aan denken bij bessen?
- Frambozen
- Aardbeien
- Blauwe bessen
- Bosbessen
- Cranberry’s
- Bramen
Groene Thee
Groene thee bevat een klein beetje cafeïne samen met andere geweldige eigenschappen voor je lijf. Rijk aan antioxidanten en polyfenolische eigenschappen die ontstekingsremmend werken. Eén van de krachtigste antioxidanten in groene thee is ” catechin epigallocatechin gallate” ook wel afgekort tot EGCG.
EGCGG is hetgeen in de thee dat waarschijnlijk zorgt voor de bescherming tegen bepaalde ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker (7)(8). Uit onderzoek blijkt ook dat de combinatie van catechine en cafeïne in groene thee het een effectief drankje maken die je kan ondersteunen bij het afvallen (9).
Champignons
Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar en je kunt ze op verschillende manieren door je eten verwerken! Denk aan portobello, kastanje champignons, shiitake, oesterzwammen etc.
De voedingswaarde verschilt per type champignons, maar ze bevatten allemaal flink wat vitamine D, vitamine A, Kalium, vezels en verschillende antioxidanten die je niet snel vindt in andere voedingsmiddelen (10).
Interessant weetje uit onderzoek; het eten van meer champignons wordt geassocieerd met het eten van meer groente over het algemeen waardoor je voedingspatroon een stuk gezonder is in het algemeen (11). Misschien omdat veel mensen champignons combineren met een pan (of wok) vol andere groentesoorten.
Omdat champignons zo’n unieke antioxidanten combinatie hebben, kan het zijn dat ze een rol spelen in het verminderen van ontstekingen/opvlammingen en het risico op het krijgen van bepaalde kankersoorten kunnen verlagen (12)(13)(14). Hier moet echter wel meer onderzoek naar gedaan worden, maar het begin is er!
Een ander voordeel van champignons is dat agrarisch restafval wordt gebruikt om ze te verbouwen, hierdoor zijn champignons dus een mooie duurzame factor in het voedselsysteem! (13)
En nog meer!
Hierbij nog een lijstje met ge-wel-dige voedingsmiddelen die de titel van superfood verdienen:
- Peulvruchten (14)(15)
- Noten en zaden (16)(17)(18)(19)(20)
- Kefir (en yoghurt ook) (21)(22)(23)
- Knoflook (24)(25)
- Olijfolie (26)(27)(28)
- Gember (29)(30)(31)(32)(33)(34)
- Kurkuma (35)(36)(37)(38)
- Zalm (39)(40)
- Avocado (41)(42)(43)(44)(45)
- Zoete aardappel (46)(47)
- Eieren (48)(49)(50)(51)
Oftewel: er is zóveel wat je ‘gewoon’ in de supermarkt kunt vinden in Nederland waar je ontzettend veel goede -superfood- stoffen uit haalt! Je hoeft dus niet mee te doen aan gekke-poeder-etc-trends 😉
4 comments
Ik heb er in het begin wel aan meegedaan. Heb nu alleen nog de chiazaad voor pudding die ik nog gebruik en rauwe cacao. Verder vooral veen gewone superfoods:)
Oh wist niet dat champignons er ook bij hoorden. Weer wat geleerd.
Leuk artikel Teni! Goed om even aan herinnerd te worden.
Heel fijn artikel! Interessant om te lezen dat boerenkool en donker groene bladeren superfood zijn. 🙂