Het is al meer dan twee jaar geleden dat ik het artikel heb geschreven over “Welke Pindakaas is het Gezondst?“. Inmiddels zijn er nieuwe potten bijgekomen, oude potten verdwenen en zijn sommige ingrediënten veranderd op de verpakkingen. Komt er dus op neer dat het artikel flink out-dated is en het tijd was voor een nieuwe check in de supermarkt!
Dus bij dezen de vernieuwde versie van Welke Pindakaas is het Gezondst?
Disclaimers
- Ja, ik ben naar de Albert Heijn gegaan, omdat ik naar een supermarkt wil gaan waar de meeste mensen de mogelijkheid hebben om de boodschappen te doen. Andere supermarkten zijn vaak regio afhankelijk en natuur- en biowinkels zijn niet de vaste prik voor de meeste mensen. Dus zo blijft de drempel laag om net een gezondere keuze te maken (2 potten komen van de Lidl, omdat veel mensen het hierover hebben gehad).
- Dit wil nu niet zeggen dat mijn uitkomst DE GROTE UITKOMST is voor iedereen. Ieder lichaam is anders, en blijft het belangrijk dat je zoekt naar producten en voedingsmiddelen die lekker werken voor jou. Misschien moet jij wel minderen met zout en gaat jouw keuze uit naar een hele andere variant. Dus, ik ben geen guru, ik laat je alleen maar zien hoe een klein meisje zoals ik, verschillende dingen in overweging neemt bij het maken van een keuze in de supermarkt.
- Gezond is niet te definiëren dus ik hang deze term, in dit artikel, samen met de volgende punten:
Als eerste wil ik het liefst geen transvetten/gedeeltelijk gehard palmvet/gehydrogeneerd vet, als tweede zo min mogelijk ingrediënten (ongeacht conserveermiddelen) en als derde liever geen toegevoegd suiker. Oke, laten we beginnen!
Ingrediënten: Pinda 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout
Ik begin direct met het volledig geharde palmvet. Dan is dat alvast gedekt voor alle andere potten waar dit ook op voorkomt. Als plantaardige vetten (zoals palm) gedeeltelijk gehard worden, dan worden het ‘gehydrogeneerde vetten’ of ook wel ‘transvetten’. De vetstructuur wordt veranderd omdat er waterstofatomen (“H” Hydrogen) worden toegevoegd waardoor de bindingen een andere structuur veroorzaken in het vet, aanzienlijk slecht voor het menselijk lichaam (1).
Lekker boeiend allemaal, hoe dat scheikundig gaat. Hier zit dus geen gedeeltelijk, maar volledig gehard palmvet in.
Wat betreft gezondheid, is dit een soort vet waar ik nog nooit een deskundige positief over heb horen/zien praten. We kunnen het met zijn allen eens zijn over het feit dat transvetten absoluut geen gezondheidsvoordelen met zich meebrengen en eigenlijk alleen maar gezondheidsrisico’s verhogen (2)(3)(4)(5). In een nieuw artikel binnenkort meer over transvetten.
Ingrediënten: Pinda 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout
Zelfde idee als de bovenste, maar dan ook met dextrose (suiker), meh.
Ingrediënten: Pinda 74%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout
Nog minder pinda’s en dextrose. Ook weer meh.
Ingrediënten: Pinda 77%, glucosestroop, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig gehard palm), zout
glucosestroop staat vrij “hoog” in het lijstje, logisch als iets minder vet bevat, dan wordt dit vaak gecompenseerd met suiker.
Ingrediënten: 79% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout
Dextrose..
Ingrediënten: 76% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout
Ik blijf aan de gang zo; dextrose.
Ingrediënten: 77% pinda, palmvet, rietsuiker, zeezout
Het is niet helemaal duidelijk of het palmvet gedeeltelijk of volledig gehard is.. In ieder geval ook weer suiker.
Ingrediënten: 55% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout
Worden jullie al moe van me? Deze pot bevat maar iets meer dan de helft pinda, wat me doet vermoeden dat er wel heel veel vet is toegevoegd. Oja en dextrose.
Ingrediënten: 100% pinda
Haaaaalleluja! NIETS ANDERS DAN PINDA. ODE AAN DEZE POT.
Ingrediënten: 100% pinda
EN OOK AAN DEZE POT! Haha.
Ingrediënten: geroosterde pinda’s (91%), suiker, gehydrogeneerde palmolie, zout
Hoge gehalte aan pinda’s, maar ook weer suiker en transvet (‘gehydrogeneerd’).
Ingrediënten: Geroosterde pinda’s (90%), suiker, gehydrogeneerde palmolie, zout
Suiker, transvet, meh.
Ingrediënten: 81% geroosterde pinda’s, zonnebloemolie, dextrose, geheel gehard palmvet, zout (Lidl)
deztrose.
Ingrediënten: 85% geroosterde pinda’s, zonnebloemolie, geheel gehard palmvet, zout. (Lidl)
Geen toegevoegd suiker in dit potje in ieder geval!
Voedingswaarde
Omdat velen het verzoek hadden om ook nog een voedingswaarde tabel te zien waar alles bij elkaar was gegooid, heb ik dit gedaan. Je kunt hierbij zelf kijken naar de punten die voor jou belangrijk zijn. Ik heb er een enkeling onder de loep genomen en de kleuren licht rood, rood, licht groen en groen gegeven om als aandachtspunt aan te duiden. Zoals je ziet komt de pindakaas van “Nuts About Nature” maar liefst drie keer in een groen gebied. Extra mooi meegenomen dus.
Verzadigd vet: Vanuit mijn opleiding heb ik meegekregen dat verzadigd vet het slechte vet is. Maar niets is minder waar. Eigenlijk zijn er geen duidelijke onderzoeken geweest die laten blijken dat verzadigd vet direct een link heeft gezondheidsproblemen. Ik heb hier een tijd geleden dit artikel over geschreven.
Transvet: Als er dan wel een vet is wat ik niet zou adviseren, dan is het transvet. Op etiketten komt dit nog wel eens naar voren als “gehydrogeneerd vet” of “gedeeltelijk gehard vet”. Ook hier heb ik eens over geschreven. Bare with me, dit is een artikel uit 2012, waar ik net een ander soort taalgebruik hanteerde, haha.
Koolhydraten en suikers: Ook een verwarrend onderwerp. Alle koolhydraten zijn in de basis suikers. De verwarring komt ook omdat in sommige potten geen “suiker/dextrose” op de ingrediëntenlijst staat, maar bij de voedingswaarde staat er wel suiker. Hoe dat zit heb ik in dit artikel uitgelegd.
Oja, check even de “AH Basic” variant met 690 kcal per 100 gram! Dit is dus overduidelijk te wijden aan de 55% pinda’s in de pot, de rest is dus flink aangevuld met puur vet.
De winnaar?
Nou, dat kan maar één merk zijn waar ik dik tevreden over ben. Het is een pot van 350 gram voor 1,75 euro! Prima prijs in tegenstelling tot wat je in natuur- en biowinkels krijgt. Daar zullen de pindakazen ook vast hartstikke goed zijn, maar de vergelijkingsartikelen blijven met reguliere supermarktproducten (zie uitleg boven).
De absolute winnaar “Nuts About Nature”. En omdat het 100% pinda’s bevat, merk je ook dat je even moet roeren om goed te kunnen smeren. Helemaal prima, kleine moeite 🙂 PS: als je goed leest, zie je dat deze potten bij de Albert Heijn te verkrijgen zijn.
En ja, ik snap ook wel dat je goedkoper uit bent als je het zelf maakt.
Zo! Dan ga ik nu een rijstwafel met pindakaas van Nuts About Nature eten. En nee, dit is niet gesponsord. Ik heb geen idee wie er achter dit merk zit, wist ik het maar!
88 comments
Echt, driewerf hoera voor Nuts about Nature!!!
Ik wil nooooooit meer een andere pindakaas!
Dankzij jou weet ik van het bestaan af en ik sla elke zoveel weken standaard 2 potten in, de gewone en die met stukjes noot. Zowel mijn dochter van 4 als ik smullen er van. Dat je even extra moet roeren is inderdaad een hele kleine moeite.
En thanks voor de info over het geharde palmvet en transvet, nu weet ik waar ik op moet letten.
Jouw blog is in een paar maanden tijd voor mij echt een soort encyclopedie geworden..als ik iets moet weten over voedingsstoffen, recepten of een goede workout video dan zoek ik het gewoon even op haja.
Thanks girl!!
Hi Teni,
Leuk onderzoek. Ben zelf gek op de 100% pindakaas, dus had niet anders verwacht dan dat ie goed naar voren zou komen.
Wel een opmerking over deze zin: ‘En ja, ik snap ook wel dat je goedkoper uit bent als je het zelf maakt. ‘ Ik vraag me af of dat wel klopt. Ga maar eens verse noten kopen, die zijn niet goedkoop en mijn ervaring is dat de zelfgemaakte pindakaas dan dus zelfs duurder uitvalt dan de 100% pindakaas.
Hi Bas!
Thanks voor je bericht 🙂 Ben zelf ook echt gek op die pindakaas! Ik snap je punt, noten zijn echt ontzettend duur, echter zijn pinda’s een stukkkk goedkoper (vooral in grotere hoeveelheden). Maar het zou nog heel goed kunnen dat je alsnog wat duurder uit komt als je het zelf maakt, heb ik niet specifiek uitgezocht, meer als disclaimer omdat er altijd mensen reageren met “je kunt het ook zelf maken” haha.
Hi Teni (is het Tuh nie of Tee-nie?) Betreft je vraag: “Ik heb geen idee wie er achter dit merk zit, wist ik het maar!” http://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/63077/100-procent-pindakaas-pindakaas-zoals-in-grootmoeders-tijd
Guh-wel-dig! product terecht met de smaak zoals in de jaren 50/60 en eerder. Ik snap niet dat mensen die surrogaat en kleffe Calvé pasta’s vol met suiker zo lekker vinden. Ach! Er zijn er die synthetisch lekker vinden. zoals synthetische voedingssupplementen die ook schijngezondheid etaleren maar geheel een placebo is. Jammer. “Nuts about Nature” is pinda met arachideolie. Pindakaas is eigenlijk geen goede benaming voor de boteachtige samenstelling. Zo ook is het geen pasta zoals die Calvé machinaal bewerkte smurrie. Pinda-boter past beter bij dit terecht beste voorbeeld van wereldse pindakaas. ;^) Jan
Hoera hiervoor!
;^)) (Y) < thumbs up
Vind de onderzoeken altijd zo leuk! Zo zonde dat ze pindakaas over het algemeen helemaal volstoppen met allerlei rare ingrediënten, is wat mij betreft helemaal niet nodig. Ik vind de 100% pinda-varianten altijd het lekkerst.
Jaaa deze pindakaas heb ik ook altijd! In het begin had ‘ie een beetje een rare (zeker niet vieze) smaak, maar ik kan nu echt niet meer zonder.
Ik zou graag willen weten waar je deze kan kopen?? Ik at altijd pindakaas van calve, want zonder suiker. Maar eet dus dan alsnog slecht ivm de geharde vetten. Weer wat geleerd. Top artikel!
Thanks! Je kunt hem bij de Albert Heijn kopen!
Hoi, Is hij allen bij de AH verkrijgbaar?
Ja, volgens mij wel! Ik heb hem in ieder geval nergens anders nog gevonden.
Ik heb er ook een met 100% pinda’s gekocht, maar er zit een heel vreemd vet laagje op. Het js echt heel vloeibaar, en dus ook niet te smeren. Ook de geur is zo anders dan de normale supermarkt pindakaas. Is dit wel goed? Ik durf hem niet zo goed te eten haha.
Dat hoort zo. Omdat er geen transvet in zit hard het vet niet uit. Je moet het er gewoon even doorheen roeren! En als je gewend bent aan Calvé bijvoorbeeld, dan moet je even wennen aan de échte geur van pindakaas. 🙂 Tenzij hij heel muf ruikt, dan is hij niet goed meer…
@Laura: Wonderlijk jou commentaar betreft een eigenlijk een origineel produkt uit oma’s tijd, dus van vroeger dat jij niet kent. Deze pindkaas moet dus even geroerd worden. Jou ‘…heel vreemd vet laagje…’ is arachideolie. Lees http://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/63077/100-procent-pindakaas-pindakaas-zoals-in-grootmoeders-tijd
Guh-wel-dig! product terecht met de smaak zoals in de jaren 50/60 en eerder. Ik snap niet dat mensen die surrogaat en kleffe Calvé Kopie: pasta’s vol met suiker zo lekker vinden. Ach! Er zijn er die synthetisch lekker vinden. zoals synthetische voedingssupplementen die ook schijngezondheid etaleren maar geheel een placebo is. Jammer. “Nuts about Nature” is pinda met arachideolie. Pindakaas is eigenlijk geen goede benaming voor de boteachtige samenstelling. Zo ook is het geen pasta zoals die Calvé machinaal bewerkte smurrie. Pinda-boter past beter bij dit terecht beste voorbeeld van wereldse pindakaas. ;^) Jan
REPLY
Sinds kort haal ik ook altijd die 100% pindakaas, echt heel lekker en het blijkt smeuig in pkaats dat er zon klont in de pot achterblijft. Daarnaast is de prijs ook wel erg fijn, in vergelijking tot die van de natuurwinkel.
Je maakt me weer blij met dit onderzoek!! Dank je wel!
Jammer dat je je steeds meer moet indekken met disclaimers ;-( maar ik hoop dat je zo blijft doorgaan en je niets aantrekt van sommige negatieve reacties. De positieve reacties zijn gelukkig in de meerderheid.
Ik kijk iedere dag weer naar je uit!
Je bent er maar druk met Teni! Super interessant. Mijn vriendin wilt altijd perse Calvé pindakaas met nootjes.. zelf heb ik de Peanut Butter van Myprotein. Toen ik die 100% Nuts pindakaas zag in dit artikel had ik verwacht dat die het gezondst zou zijn, maar ook hartstikke duur.. maar toen ik verder las viel de prijs me nog reuze mee 🙂
Ik eet alleen nog maar Nuts about Nature sinds jouw eerdere post op Facebook…helemaal verslaafd aan pindakaas maar ik wil dan altijd wel de gezondste variant! Ook een leuke tip misschien voor een volgende artikel: allerlei soorten gezonde crackers en wafels testen? Ik ben helemaal verslingerd aan de boekweitwafels van Zonnatura!
Bedank voor de update! Ik stap dus mooi over op die 100% pinda potjes.
Hahaha ik kon de uitslag al raden toen ik de titel las. Voor mij geen andere pindakaas meer!
Ik eet ook alleen maar deze pindakaas de laatste tijd, voorheen inderdaad biologische van de reformzaak. Ik vroeg me laatst wel af in hoeverre deze pinda’s fair zijn en in welke mate er chemicaliën worden gebruikt… Het is namelijk GEEN bio variant en wellicht worden er wel talloze mensen in de pindalanden onderdrukt om zo goedkoop mogelijk hun pinda’s te verkopen aan dit bedrijf… maar verder blijft het een lekkere pindakaas voor een mooie prijs!
Waar kan je deze potten kopen?
Deze zijn te koop bij Albert Heijn.
Wat leuk deze update. Ik ken het merk niet maar ben blij dat het bestaat. Ik heb nog een voorraadje Calve pindakaas staan, als die op is probeer ik deze.
Ik vind deze artikelen zo fijn!
Wat geweldig dat je een uitgebreide update hebt gemaakt over pindakaas Teni! Dat was het eerste artikel dat ik van jouw blog las en daarna ben ik altijd blijven plakken. Inderdaad zoals iemand al aangaf ben jij mijn naslagwerk. Morgen ga ik die #1 pindakaas proberen.
Dank je wel!
Yep, die heb ik tegenwoordig ook in plaats van de duurdere varianten uit de bio winkels. Bij de bio winkel is vaak nog wel wat zeezout toegevoegd, ik vind deze lichtelijk ‘flauwtjes’ en dus doe ik zelf altijd een snufje Himalaya zout op deze pindakaas… mjammm…
Heel uitgebreid artikel! Wat een werk moet daar in zitten. Heb hem niet helemaal doorgelezen want ik wist al dat in de 100% pindakaas, letterlijk alleen maar pinda’s zitten:) Zo fijn dat ze die nu hebben bij de appie.
Het is pindkaas van AH; de fabrikant: Brouwer, Antwoordnummer 115 7000 VB doetinchem (info gevonden op de website van AH)
Ben weer helemaal op de hoogte! Morgen ff naar de appie
Wauw DANK! Voor deze post, ik woon in het buitenland en hier alleen maar meuk te verkrijgen dus laat ik Calvé meebrengen als ik bezoek krijg..nu wilde ik al naar andere gaan kijken vanwege de aardige hoeveelheid olie. Wist nog niet dat die geharde olie niet goed is, thanks daarvoor! Ik ga zeker de 100% halen als ik in Nl ben! Tot die tijd maar zelf maken 😉
oops, dat ging niet helemaal goed…
Ik eet al een tijdje de pindakaas van de body and fitshop. Ben je van mening dat Nuts about nature beter is? Stap ik natuurlijk meteen over!
Ingrediënten
Voedingswaarden per 100 gram:
Energetische waarde: 2707Kj/654 Kcal
Vetten: 56,1 gram
waarvan verzadigd: 9,6 gram
Koolhydraten: 9,2 gram
waarvan suiker: 6,0 gram
Vezels: 7,0 gram
Eiwitten: 27,0 gram
Zout: 0,0 gram
Ingrediënten: geroosterde pinda’s (93%), zonnebloemolie.
Netto-inhoud: 500 gram
Ik blijf een calvé meisje. Toen ik alle positieve reacties op IG las over de nieuwe van Albert heijn ben ik meteen 2 potten gaan kopen. Jammer genoeg vind ik ze echt vies 🙁
Ik heb net dit blog gelezen en mijn eerste reactie: Super en hartstikke bedankt!! We hebben een tijdje terug de film: That Sugar Film, gekeken en waren verbaasd over de hoeveelheid toegevoegde suiker die er in doodnormale producten zitten en wat dit allemaal met je lichaam doet. Sindsdien, ongeveer 6 weken geleden, eten wij geen/nauwelijks toegevoegde suiker en het verschil is duidelijk merkbaar.
Na er ook achter te zijn gekomen dat je niet moet frituren in zonnebloemolie maar kokosolie was perfect kwamen we er ook achter dat palmolie echt not done is. Niet alleen vanwege de gezondheidsproblemen die mensen ervan krijgen maar ook omdat er voetbalvelden aan regenwoud gekapt worden om het te maken. Dat is ook het enige verbeterpunt wat ik heb voor dit artikel en dat is het niet noemen van de desastreuze gevolgen voor de natuur die het maken van palmolie met zich brengt.
Dus nu is onze zoektocht gefocused op het vinden van producten zonder toegevoegde suiker(maakt niet uit welke suiker) en zonder palmolie. Zodoende kwamen we bij jou uit en hebben we nu dus ook een mooi product voor onze pindakaas! Echt nogmaals ontzettend bedankt voor dit onderzoek en meer van dit als het kan!
Nou nou alsof Teni overal verantwoordelijk voor is.. dit gaat over gezonde voeding niet over de manier waarop het geproduceerd wordt..
Ik begrijp het nog niet 100% pinda, de pinda’s zijn niet rauw dus in olie gebakken. Er drijft ook veel olie in. Welke olie is dit dan? Verder alle lof!
Die 100% natuur is vloeibare pindakaas. Het blijf niet eens op het mes zitten. Flauwe smaak. Dus op zoek naar een andere.
succes!
Ik vind het ook zo dun. Maakte de pot open loopt er gelijk olie uit.
Ff doorgeroerd. Maar krijg het niet eens fatsoenlijk op brood. Giet het er eerst op en smeer dan uit.
Ik gebruik een lepel om de pindakaas goed door te roeren en dan op brood te doen en smeer het uit met een mes, dat gaat nog het beste vind ik…
Heb de Nuts about Nature pindakaas met stukjes deze week ook gekocht, en lees nu pas dit artikel. De smaak is gewoon goed en de smeerbaarheid is ook goed. Natuurlijk moet je even roeren, maar als ik me dan meteen realiseer dat ik echt 100% puur eet zonder alle bijkomende gemodificeerde ingrediënten, dan maakt dat het roeren ruimschoots goed. Wil echt geen andere pindakaas meer. Stond bij AH ietwat verscholen in de rekken (wat wil je met ALLE Calve varianten op de rekken ?), maar geloof me, ik grijp alleen nog maar naar 100% PUUR.
Bedankt voor deze review, erg interessant!
Ik wil er graag nog eentje aan toevoegen: ”biologische noten pasta” van Mamma Nature. Te verkrijgen bij de ALDI!
Ingrediënten: 70 % pinda`s, 20% cashewnoten, 5% amadelen en 5% hazelnoten.
Gezonder kan niet!
Ja die is echt super!!
Ow dat klinkt ook heel lekker!
Interessante blog. Zelf eet ik graag biologische pindakaas van Krekeltje, uit de natuurvoedingswinkel. Ingrediënten: geroosterde pinda’s, ongehard palmvet en zeezout. In je blog laat je je heel negatief uit over het geharde palmvet dat o.a. in Calvé pindakaas zit. Nu vroeg ik me af hoe je tegenover ongehard palmvet staat. Ik neem aan dat het in elk geval minder slecht is dan gehard plantaardig vet. Zijn er toch bezwaren tegen de samenstelling van deze pindakaas of is dit ook een prima optie?
Ik zit terwijl ik dit schrijf een boterham met 100% pindakaas te eten…kwam de potjes ook tegen bij Albert Heijn en dacht, die ga ik eens proberen…nou, ik hoef geen andere pindakaas meer hoor, deze smaakt zoals pindakaas hoort te smaken…echt lekker!
Leuk artikel, alleen heb ik zojuist het volgende ontdekt. Ben zelf bezig met een artikel over vetten en ik las dat de slechte transvetten alleen ontstaan bij de productie van gedeeltelijk gehard vet (zie website Voedingscentrum artikel over Transvetten). In een aantal van deze pindakaassoorten gaat het om volledig gehard vet en volgens het Voedingscentrum ontstaat er dan geen transvet. Natuurlijk is puur pinda het puurste en misschien daardoor het meest gezond (al is het vet uit pinda’s behoorlijk bederfelijk). Maar misschien is het goed om te vermelden dat het volledig gehard vet niet zo slecht is als gedeeltelijk gehard vet omdat er dus geen transvet ontstaat. Succes met je leuke blog.
Tani!! Ik eet al 5 jaar clave op twee broodjes met een veel te dikke laag, ik ga nu zeker daarmee stoppen maar is het al te laat!?
Ik wil niet alle bloedvaten verpesten want ik ben 17
Bedankt!!!!
Hoi tani
Ik gebruik deze pindakaas zelf ook! Ik had begrepen dat je suikerspiegel minder piekt van banaan als je daar pindakaas bij eet. Dit naar aanleiding van van jouw recept: havermout met pindakaas en honing. Misschien geldt dat ook wel voor pindakaas met honing. Anders kun je er nog Ceylon kaneel bij doen dan piekt die suiker spiegel nog minder.
Ik vind de 100% pindakaas van AH ook de lekkerste.
Wat ik alleen mis in dit hele verhaal is de herkomst van de pinda’s
Vul zelf maar in wat daar mee allemaal mis kan gaan. Incl. Kinderarbeid of verkeerde ongezonde bemesting.
Wim
Dit is geen echt goed onderzoek. Er wordt niets gemeten in het lab. Zo kun je nooit zeggen of er stoffen in zitten die de pinda’s zelf al hebben opgenomen door spuiten en bemesten.
100% pindakaas geeft geen antwoord op mijn vraag per post, een emailadres kan ik niet achterhalen, welke vetten toch nog zijn toegevoegd met name palmolie. Kan jij er achter komen welke vetten erin zitten cq zijn toegevoegd?
Beste Tenie, ik schrik een beetje van de volgende passage:
” Als plantaardige vetten (zoals palm) gehard worden, dan worden het ‘gehydrogeneerde vetten’ of ook wel ‘transvetten’.”
Dit is onjuist. Geharde vetten zijn géén transvetten. Transvetten ontstaan bij *gedeeltelijke* harding van vloeibare vetten. Niet bij volledige harding. Transvetten zijn inderdaad ongezond, daar is iedereen het over eens, maar dit geldt niet voor geheel geharde vetten.
Beste Hans,
Bedankt voor je uitleg! Nadat een aantal mensen me erop hebben gewezen en ik er zelf nog even grondig naar ben gaan kijken, heb ik het gewijzigd in het artike. Fijn dat je zo oplet, dank daarvoor!
Hans Koevoet, who cares. Al die geharde vetten zijn ongezond. En die 100% pindakaas van AH is niet biologisch. Anders zie je een officiële logo op het etiket dat het biologisch is. Nml het Europees biologisch keurmerk, zie website voedingscentrum. En een tip voor degenen die moeite hebben de pindakaas te mengen bij openen de eerste keer. Gewoon met een mes snijdende bewegingen maken kris-kras in de pindakaas en de olie mengt vanzelf met de rest. En die 100% pindakazen hebben allen verschillende smaken. Volgens mij heeft dat te maken met hoe de pinda’s geroosterd zijn. Als je de ene niet lekker vindt probeer een andere. En zelf pindakaas maken is goedkoper dan kopen in de winkel. Als je goed zoekt dan vindt je gauw plekken waar pinda’s zeer goedkoop zijn. Chinese toko bij mij in de buurt verkoopt 1 kg voor €1,85. Op internet zie ik hier en daar 3 euro per kilo.
Magisch woord he? “biologisch’ we laten ons heerlijk bewerken door die marketing guru’s in deze technocratische wereld van vandaag. ;^)
Mijn ervaring is dat de 100% pindakaas beter smeerbaar wordt (niet meer zo dun) als je ‘m in de koelkast bewaart!
Uuuh nee ik zou gaan voor de Surinaamse pindakaas, ook verkrijgbaar AH.
Bij Nettorama ontdekt : nu ook 100 % (alleen naturel) pindakaas
Prijs 1 euro 39
Hoi Teni, bedankt voor weer een top artikel! Wat fijn dat je dit toch voor ons doet! Waar ik nog nieuwsgierig naar ben is hoe het zit met verschillen in calorieën tussen de verschillende soorten. Ik weet dat jij hier niet op Let maar was toch wel nieuwsgierig of er een verschil in zit en hoe groot dan..
Deze onderzoeken vind ik altijd zo leuk! Ik twijfel geen moment als ik weer een artikel voorbij zie komen en ik ben altijd nieuwsgierig. Er zijn tegenwoordig zoveel producten en je ziet soms door de bomen het bos niet meer, deze onderzoeken geven me altijd opheldering voor een gezonde & verantwoorde keuze maar ook bewustwording wat er allemaal zit in bepaalde producten!! Ik ben ook fan van deze pindakaas, vindt hem echt heerlijk!
Dit product kende ik nog niet, ik ben benieuwd. Nog meer goed nieuws, vanaf maandag is de Nuts About Nature pindakaas in de Bonus bij Albert Heijn. Nog meer reden om ‘m te gaan proberen!
Sinds kort gebruik ik ook Nuts about Nature. Deze koop ik bij de Plus. Pindakaas is ook zelf te maken met de Piteba pers.
Hiervoor kun je kijken op de website: http://www.piteba.com. Zelf heb ik nog geen beslissing genomen om zo’n pers
aan te schaffen. Rob
1. je bent de 100% pindakaas van de jumbo vergeten. Deze is biologisch en 2x zo duur als die van Gewoon, hoe kan dit?!
2. Uit welk land komen de de gebruikte pinda’s van alle merken en hoe zit het met de gebruikte bestrijdingsmiddelen?
p.s. wist je dat het in de US verplicht is om te vermelden hoeveel transvet er in ieder product zit xD
Ik ken deze pindakaas al ruim een jaar en zweer erbij. Dit komt doordat ik al langer op vetten en suikers let, in gang gezet door een vriendin met een glutenallergie. Tip: bij Jumbo is een vergelijkbare pure pindakaas: Biologisch Puur Pinda voor € 1,95. Heel goed artikel dat mensen bewust maakt van de rotzooi die ze eten en ze kunnen overstappen op gezonde en lekkere alternatieven. Ga zo door!
Helemaal mee eens, voor een kwintje meer krijg je bij Jumbo een geweldige pure én biologische pindakaas! Hoezee voor Jumbo!!!
Ik zoek ook naar goed voor het milieu producten. Ik maak bijv. Gebruik van de app questionmark om producten te vergelijken.
nu schijnen amerikaanse pinda’ s met veel meer chemische middelen geproduceerd te worden en zouden de pinda’s uit China beter ziin.
Hoe kan ik zien waar het / de pinda’s vandaan komen?
ik ben ook aan het kijken naar mais voor poffen. Hier staat ook niet op aangegeven waar het vandaan komt. In ieder geval nietbij degene die ik heb gezien en ik kan mij voorstellen dat je voor mais ook niet in amerika moet zijn.
alvast bedankt voor je reactie
Koop dan maar de biologische variant van Jumbo, zie vorige opmerking!
De Aldi is, zoals wel vaker, zeker ook de moeite van het vermelden waard:
Helaes Pindakaas
Pinda’s (85%), plantaardige oliën (zonnebloem, pinda), geheel gehard palmvet, zout
Voedingswaarde: o.m. suikers 2,9 gram per 100 gram (beste van de test!), zout 0,6 gram per 100 gram
Ik vind die van de Lidl er eerlijk gezegd het beste uit komen. Als je kijkt naar de verhouding Koolhydraten, Suikers, Vetten, Vezels en Eiwitten. Het gaat natuurlijk niet alleen om zo min mogelijk suiker. Vezels, vetten (onverzadigde vetten) en eiwitten zijn goed voor je. Dus ik kies dan eerder voor Vita d’Or dan Nuts about Nature. Nog lekker ook 🙂
Helemaal eens,100% is prima,Maar Ik vind het erg dun!Lekker is als je onderin de pot een hard laagje overhoudt.De pindakaas uit de reform is zo Lekker maar kost 4,95 euro voor
een grote pot.
Calve is geen pindakaas,schandalig voor zo’n groot merk!!
R de B
Er wordt over pinda’s gesproken als zijnde noten.
Pinda’s worden ook wel aardnoten genoemd, hebben echter NIETS te
maken met noten.
Echte noten groeien aan een boom { zgn. notelaar }
Kijk maar eens naar hazelnoten en walnoten die in ons klimaat groeien.
Het valt mij dus tegen dat een vakvrouw pinda’s als noten ziet.
Hallo Ed,
Waar in het HELE artikel, zie jij dat ik pinda’s zie als noten? Kun je dat even specifiek laten zien? Of wilde je heel graag even je punt maken dat je bewust was van het feit dat pinda’s geen noten zijn? Want dit feitje weet inmiddels iedereen (of bijna iedereen). Bedankt dat je me een vakvrouw noemt.
Fijne dag!
Nog eentje om erbij te vermelden. https://www.bulkpowders.nl/pindakaas-1-kg.html Deze is 100% puur, zonder toevoegingen. Zweer ik zelf bij
Heeft u pindikaas van Ekoplaza gezien??? ik gebruik ze.. vindt u dat wel gezond kunt u dat wel onderzoeken.. waar moet ik altijd opletten als ik iets koopt ..ik ben suikerpatient beetje hartklachten vrij veel overgewicht. En niet problemen..
Het klinkt alsof geen enkele pindakaas gezond is. Zelfs die van nuts about nature. Iemand zei dat de pindas werden geroosterd in arachideolie, dat is een plantaardige olie en voedsel verwarmd of gefrituurd in deze olien verwarmd is sowieso giftiger. Zoek maar eens op engelse artikelen(vegetable oils toxic) terwijl het wordt aangeraden door voedingscentrum en het in vrijwel elk supermarktproduct zit(zoals becel en nutella). Het lijkt vroegtijdig verouderen te promoten en er is misschien een link met cvd en kanker. Klinkt mij logisch in de oren, want sinds de introductie van goedkope plantaardige olien decennia geleden zijn welvaartsziekten explosief gestegen, terwijl men juist minder verzadigde vetten is gaan eten en meer onverzadigde vetten. Meervoudig onverzadigde vetten zijn dus ongezond en verzadigde vetten gezond volgens deze logica. Bijv olijfolie, kokosolie, roomboter en ghee
Ik begrijp nu uit meerdere artikelen dat ik goed moet kijken naar de ingrediënten op de pot pindakaas? In het volgende artikel las ik ook al wat over Calvé: https://www.ecomarkt.nl/blog/post/pindakaas-gezonde-keuze/
Ik heb ook gehoord over verschillende biologische merken Jori en Horizon. In dat artikel gaat het ook over die merken? Ken jij deze en wat zou jij aanraden?
Tip: indien deze pindakaas als te vloeibaar wordt ervaren….zet m in de koelkast. Daarnaast worden de pinda’s voor deze 100% niet gebakken maar geroosterd. Komt geen olie aan te pas. 🙂
Hallo Teni, wat een leuke site zeg!
Ik was laatst bij supermarkt DEEN en zag daar een apparaat staan waar je zelf verse pindakaas uit kunt tappen. Was leuk EN lekker. Potje onder apparaat zetten, knop indrukken, vliespinda’s worden gemalen en met een dikke sliert pindakaas wordt het potje gevuld. Kost € 1,00
Leuk artikel. Kijk ook eens naar het etiket van de pindakaas van Aldi: Helaes 😉 komt wat mij betreft ook goed uit de bus!
Hoi, intressant artikel. Ik maak al een tijdje zelf pindakaas. Ik doe dit in mijn thermomix en hij is beter smeerbaar als ik op een langzame mix stand begin en wat langer laat mixen voordat ik het echt pureer. Ik koop ook kleine pinda’s en die vind ik lekkerder.
Wel vraag ik me af of bij produceren van gepelde pinda’s geen olie of producten worden gebruikt om ze er bijvoorbeeld lekkerder uit te laten zien of het zout te laten plakken.
Gewoon lekkere, lees GOEDKOPE, pindakaas Vita d’Or naturel van de Lidl. Lekker op smaak, want er is in het fanatiek gezond willen zijn wereldje genoeg FLAUWE MEUK!
ik eet zelf
bharos pindakaas al mijn hele leven—
wij hebben heel wat sport kampioenen binnen gehaald —
dit product werd in Suriname geproduceerd.
nu ook al te koop in de goede toko van de grote steden in Holland.
er zijn 4 smaken met noten.–heerlijk bij de pindasoep.
ik heb nog beetje –en moet gaan kopen bij lekker Suriname –west kruiskade 65–
rotterdam.
En toch 5,5g suiker per 100g….. Je moet echt alle etiketten van voedingswaren lezen voor je ze koopt. IK als vegetariër doe dat al jaren automatisch, maar soms sta je er niet bij stil dat iets wat gezond oogt en lijkt, ook echt gezond is.
Inmiddels wel 2,59 euro, maar nog steeds de lekkerste pindakaas.