Ontbijten met koek! LEKKER! Eigenlijk moest het dus “ontbijtkoek” heten, maar daar hebben we een hele andere soort koek bij in gedachte dan deze. Dus vandaar: Havermout Ontbijt Cookie! Heel makkelijk te maken, kan bijna niet misgaan zou je zeggen!
Wat heb je nodig voor 1 ontbijt cookie:
- 45 gram havermout
- 2 eetlepels volkoren bloem / amandelmeel / kamut meel (dit heb ik gebruikt) / spelt / rogge / ander soort meel
- theelepel bakpoeder
- 1,5 eetlepel lijnzaad
- 2 eetlepels (magere) kwark
- 1 eetlepel (creme) honing / agave siroop / ahoornsiroop
- 1 eetlepel cacao nibs / gehakte chocolade
- klein beetje olie/vet, om de pan mee in te vetten
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celcius
Doe de havermout, meel, lijnzaad en bakpoeder bij elkaar en in een kommetje en meng dit door elkaar met een vork.
Hier de kamutmeel die ik heb gebruikt. Mijn moeder had een tijd geleden allerlei verschillende meelsoorten gehaald bij een molen in Santpoort (dorpje vlakbij Haarlem). Dus mijn kasten zitten vol hiermee. Ik kan hier dan lekker mee experimenteren!
En deze chocolade heb ik gebruikt door de cookie, 1 blokje in stukjes gehakt met een mes.
Vervolgens doe je de honing, kwark en chocolade erbij en meng je dit ook door elkaar met een vork. Je zult merken dat het “deegachtig” neigt te worden.
Je kunt dit vervolgens voorzichtig kneden tot een bal. Let wel, door de honing is het erg plakkerig.
Je kunt je cookie natuurlijk gewoon op een bakplaat platdrukken. Ik heb een kleine pan gebruikt om een mooie ronde vorm te krijgen. Een klein beetje olie in de pan zodat de cookie straks niet helemaal blijft plakken. En vervolgens de cookie platdrukken.
De oven in! Voor 15 minuten.
Na 15 minuten zou je hem al kunnen opeten, maar ik heb ervoor gekozen om hem om te draaien en nog eens 15 minuten in de oven te zetten.
Ondertussen koffie (cappuccino) gezet, met kaneel bovenop 🙂 – Mok komt van de Primark!
En een eetlepel pindakaas er bovenop! JUM!
Klaar is je Ontbijt Cookie!
Smakelijk 🙂
31 comments
Nou, ik weet wat mijn zondagochtend ontbijt wordt volgende week. Ziet er heerlijk uit, dankjewel!
Waauw, hoe zalig ziet dit eruit! Wie nu nog een excuus heeft om zijn ontbijt over te slaan, dan weet ik het ook niet meer! Een bewijs dat gezond eten niet alleen maar bestaat uit konijnenvoer, maar ook heel lekker en heel eenvoudig kan zijn. Je hebt echt een onwijs leuke blog!
Liefs, Sofie x
Mmmmmm lekker!! In die cacoa zit toch suiker in? Mag dat wel tijdens suikervrije challange ?
Ga ik zeker eens proberen, heb wel een vraagje – kun je ze ook bewaren?
Zit s’ochtends niet zo ruim in mijn tijd haha.
Kan je de kwart ook eruit laten? of vervangen voor iets anders?
Hmm wat ziet dat er lekker uit!
Lekker hoor!! Erg aantrekkelijk om ‘m te maken, vaak zelfs. De molen is ons bekend, komen er regelmatig
Mmh weer eens iets anders met havermout. Ik ben er echt verzot op. Heb eigenlijk altijd havermout voor ontbijt en soms ook nog voor lunch. Zo heerlijk veelzijdig.
Kun je deze ook goed bewaren (vriezer??)? Om 5 uur ‘s morgens vind ik vroeg genoeg, dus zou fijn zijn als ik ze op voorhand kan maken.
Groeten!
hmmm! Ik krijg er nu al zin in! Alleen uh, ik houdt niet zo van pindakaas. Is t zonder te droog, of kan dat wel? Wat is nog meer lekker om erop te smeren? 🙂
Ik heb hem net gemaakt en zit hem nu te eten… hmmm… heerlijk! Ik ga snel verder eten 😉
Ik heb um gemaakt vond um wel ERG droog was verder wel lekker!
Heb ik iets fout gedaan?
Heel erg lekker dit! Gisteren gemaakt met chocolade, vandaag met een eetlepel zelfgemaakte jam, dat was eigenlijk nog veel lekkerder!
Ziet er heerlijk uit, ga het snel proberen 🙂
Hey Teni! Klinkt als een super lekker recept!
Ga hem maken. Kun je zo elke pan in de oven zetten? Of heb je daar een speciale pan voor? Bang dat het plastic handvat smelt :/ En ben inderdaad ook benieuwd of je hem kan bewaren als je hem al gemaakt hebt?!
Hier ben ik ook heel erg benieuwd naar!
Wauw dit ziet er zo lekker uit! Bij mij zou er perongelijk wat meer cacao nibs in terecht komen *oeps)
Super recept. Ik heb ‘m gisteren voor het eerst gemaakt en vandaag staat ie al weer klaar om in de oven te gaan.
Ik leg ‘m op een ronde pizzaplaat met bakpapier wat ik eerst een beetje heb ingevet met wat olie.
Gaat perfect.
Ik vind het niet te droog zoals hierboven ergens wordt gezegd, misschien gebruik je dan te weinig kwark of honig?
In ieder geval, ik vind het heeeerlijk!!
Hi Teni!
Hij zit nu in de oven met wat improvisaties (had geen kwark in huis, kwam ik halverwege achter). Ik heb een dubbele portie gemaakt met wijnsteenpoeder ipv bakpoeder en kokosmeel, 1 ei, klein scheutje water, cacaopoeder en kaneel (ipv chocolastukejs). Let u know =)
Yes! Gemaakt met jam en zonder cacaonibs, bananabread stond ernaast in de oven, die als experiment wel met cacaonibs! Ik ben heel benieuwd!
Vanochtend gemaakt met cacaopoeder, rozijnen en een extra lepel kwark, heerlijk! Lijkt me ook een prima recept voor kleine havermoutkoekjes die lekker krokant worden. Ik vind het voor herhaling vatbaar, je hebt de eerste uren totaal geen honger meer!
wooohooo!!!
Vanmiddag voor de tweede keer gemaakt, maar ik had tot mijn grote verbazing geen kwark in huis dus heb in plaats daarvan 50ml melk er doorheen gedaan. Super goed gelukt! Ik doe er flink wat cacao doorheen en rozijnen, heel lekker!
Hoi! Ik heb je recept geprobeerd, echt super lekker. Maar laatst had ik een probleempje.. Geen gewone kwark en geen chocola, dus ik had de cookie gemaakt met bosbessen en aardbeikwark, echt het proberen waard!
Net 1 op. Heerlijk, idd erg lekker met pindakaas erop. Mss een tip als je net als ik je pan niet in de oven kan zetten. Ik had mijn koek in een mini springvorm (19cm) gemaakt. Goed aangedrukt met een lepel en daarna de zijnkant van de vorm eraf gehaald en met de onderkant in de oven. Perfect ronde koek! Thanks Teni voor alweer een geweldig recept!
Ik krijg nu al trek in het ontbijt. Ik ga deze van de week maken en je recept delen op de website.
Thanx voor het delen!
Warme groet,
Marian
Lekker! Je kunt nooit genoeg havermout recepten hebben 🙂
Hij staat in de oven. Ben benieuwd …
super lekker! heb er zelf een klein beetje water bijgedaan. Komende tijd nog meer lekkere recepten van deze site uitproberen 🙂
Woon zelf op 10 minuten fietsen van Molen De Zandhaas vandaan….mijn kast staat er ook altijd vol mee 🙂
Elke do, vr en zaterdag geopend…check voor een bezoekje even hun website.
Mijn dochter vindt de koekjes vast ook héél lekker om mee te nemen naar school als tussendoortje…
Ik heb ze ondertussen twee keer gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Nu vroeg ik me af of jij toevallig weet of je het deeg de avond ervoor kan maken en het een nachtje in de koelkast bewaart voor je ze de volgende ochtend in de oven stopt?
je kunt alle soorten havermout koekjes -pannekoeken op voorhand maken en tevens op voorhand een stapeltje bakken ,en afzonderlijk in de diepvriezer voor maanden bewaren 🙂 ik doe dit altijd ,en gewoon s’morgens uit de vriezer nemen ,en is dan hapklaar voor s’smiddags ,ofwel s’avonds uitleggen in de frigo en is dan hapklaar als ontbijt 🙂