Op het moment dat ik dit schrijf, ruikt mijn huis zΓ³ lekker!
Vandaag combineer ik mijn liefde voor spinazie met cake door een heuse spinaziecake te maken. En aangezien spinazie heerlijk samen gaat met geitenkaas, vind je dit ook terug in de cake. Ah, alleen al de geur is zo lekker.Β
Voor de spinazie gebruik ik, lekker makkelijk, diepvries spinazie van iglo.
Wat heb je nodig?
- 450 gram (1 doosje) iglo fijn gehakte spinazie
- 2 grote uien
- 5 eieren
- 150 ml (plantaardige)melk
- 180 gram tarwebloem / roggebloem / spelt / ander soort meel of bloem
- 150 gram geitenkaas
- 100 gram geraspte kaas (optioneel)
- olijfolie om in te bakken
- peper, zout en basilicum
- cakeblik met wat bakpapier
Verwarm de oven vast voor op 170 graden Celsius en haal alvast het doosje met de fijn gehakte spinazie uit de vriezer.
Doe wat olijfolie (of andere olie die je wilt gebruiken) in een koekenpan en laat de olie even opwarmen. Snijd de ui vervolgens in blokjes en doe dit in de pan. Laat de uitjes rustig fruiten.
Als de uitjes glazig beginnen te worden, doe je de hele doos met 450 gram fijn gehakte spinazie erbij. Laat dit op een zacht vuurtje staan en meng het af en toe door.
Het fijne is dat de spinazie in handige deelblokjes bevroren is. Zo hoef je niet altijd een hele brok in je pan te gooien als je dat niet nodig hebt.
Als de spinazie lekker ontdooid is en gemengd is met de ui,Β is het tijd om de geitenkaas toe te voegen!
Voor het gemak snijd ik de geitenkaas in kleinere stukjes, ook al smelt het straks toch wel door het mengsel heen.
Doe dit bij je spinazie en ui mengsel, laat nog wel een beetje geitenkaas achterwege voor later in het recept (zo’n 50 gram)
Vervolgens heb ik er ook wat geraspte kaas bij gedaan, laat ook hierbij wat geraspte kaas achterwege voor straks.
In een hoge beslagkom meng je de eieren en de melk met een garde. Doe daar vervolgens peper, zout en basilicum bij.
Doe dan hetΒ meel erbij en meng dit er ook goed doorheen tot je een zo glad mogelijke massa krijgt, zonder klontjes.
Tijd om het mengsel uit de koekenpan toe te voegen!
Als laatste doe je nog de achtergehouden stukjes geitenkaas en geraspte kaas erbij en meng je dit nog even door.
Doe wat bakpapier in het cakeblik. Voor het gemak gebruik ik altijd een elastiekje, vergeet het elastiekje er niet af te halen voor je hem in de oven zet! Dat ben ik namelijk wel eens vergeten en dan krijg je een oven die naar gesmolten elastiek ruikt.
Het spinazie mengsel past er netjes in! Doe dit in de voorverwarmde oven voor 45 tot 60 minuten. Afhankelijk van jouw oven. Check af en toe even of de cake niet verbrandt en prik er met een vork in om te kijken of hij al goed stevig aan het worden is.
Uit de oven en het huis ruikt zo ontzettend lekker!
Kijk eens hoeveel spinazie hierin verwerkt is! MEGA gezond en lekker π Een leuke manier om, als je ze hebt, je kinderen meer spinazie te laten eten; “We eten cake!”, haha.
En voor mij superhandig om plakken mee te nemen voor op mijn werk. Aluminiumfolie eromheen en klaar!
Smakelijk!
43 comments
He chick,
Wat ik mij afvroeg.. is het mogelijk een artikel te maken voor ‘gezondste’ afbakbroodje van de verse broodafdeling van de supermarkt?
Liefs
Ik volg nu sinds kor je blog en ik vind het geweldig. Heb inmiddels al verschillende recepten geprobeerd. De zelfgemaakte mueslirepen vind ik heerlijk. Een gezond tussendoortje. Bovenstaand recept klinkt ook weer heerlijk! Ga het zeker proberen. Eet je dit als hoofdmaaltijd of ook tussendoor? en hoelang kan je het bewaren?
Groetjes Mirjam
Ik houd van de combinatie van spinazie en geitenkaas…!!! Zaterdag alle ingredienten halen en dan van het weekend heerlijk genieten… En hopelijk nog genoeg overhouden om lekker doordeweeks mee te nemen. Hoe lang kan je het ongeveer bewaren?
Hi Sanne!
In de koelkast zou ik hem niet langer dan 3-4 dagen bewaren. In de vriezer kan het zeker 2 weken.
Lijkt me erg bijzonder! Weer eens iets anders. Ik ga deze cake zeker een keer maken.
Denk ik wel hoor. Je kan over het algemeen veel bereid voedsel in de diepvries bewaren. Zelfs de mueslirepen kunnen in de diepvries π
Helemaal waar!
Wauw leuk recept zeg! Ik ga het snel eens proberen, lijkt me heerlijk! Kun je hiervan ook plakjes in de diepvries bewaren?
Absoluut! Heb ik ook gedaan π
Wat een heerlijk recept lijkt me dit! Yum!
Ga ik zeker binnenkort eens maken.
Jummie!!!!
Nog n andere tip: rucolacake is ook heerlijk! Lekker bij n stevige maaltijdsoep
Ik ben dol op spinazie, en op kaas. Allen ik lust echt geen geitenkaas. Waar kan ik dit het beste door vervangen?
Misschien kan je de geitenkaas vervangen door mozzarella.
Misschien feta?
Goeie tip!
Ik lust ook geen geitenkaas. Ik ga het morgen proberen met fetakaas.
Je kunt de geitenkaas ook weglaten natuurlijk! Of vervangen door een andere kaas die je lekker vindt.
Ik heb m gemaakt en hij is heerlijk.
Lekker, makkelijk, snel en gezond. Daar hou ik van π
Oeeeh wat fijn om te lezen! π
Hoi Teni,
Dit lijkt me super lekker! Ik ga het dit weekend mooi uitproberen!
Denk je dat het ook lukt met een broodmix? Ik heb nog speltbroodmix thuis liggen, zou je dit kunnen gebruiken? Of moet het echt een soort bloem zijn?
Groetjes, Jolien
Hmm, ik denk dat dat zeker moet lukken! Vooral omdat het een cake structuur heeft. Ik weet niet of je het inmiddels hebt uitgeprobeerd en of het lekker was π
Hoi Teni,
Ik heb het net klaargemaakt en het is superlekker.
Het mengsel paste niet helemaal in mijn cakeblik dus heb ik de rest in muffinvormpjes gegoten en gebakken
Bedankt!
Groetjes, Eva
Yay! π
Hoi Teni, vraagje; weet jij ook de voedingswaarde van de cake of een plakje?(uiteraard afhankelijk hoe dik etc) Heb m namelijk gemaakt en hij is heeeeerlijk maar zou bijvoorbeeld graag de waarden willen weten i.v.m. mn app op myfitnesspal π
Groetjes
Dat wil ik nu ook graag weten, ook voor de app ” my fitnesspal’. π
Heb hem gisteren gemaakt en hij is heerlijk!
Je kunt bij myfitnesspall een recept toevoegen, daar kun je alle ingredienten + hoeveelheden invoeren en dan aangeven hoeveel porties je uit het recept haalt. Dus stel je snijdt je cake in 10 stukken, dan doe je 10 porties. Vervolgens kun je dan per portie op de dag dat je het eet het gewoon invoeren! Recepten kun je ook met anderen delen.
Teni bedankt voor het recept, ik ga de cake ook maken binnenkort, ziet er lekker uit!
Wooow geniaal! Thanks voor je comment, ik denk dat heel veel mensen hier wat aan gaan hebben!
oh my Buddha…. nee… ik ga niet vanavond nog een spinaziecake maken/… nee dat gaan we vanavond niet doen! Maar wel van het weekend;DDD
Woooohoo!! Hoop dat het heeft gesmaakt! π
Lekker!
Wat ik alleen wil vragen. Bij was hij al bruin aan de boven- en zijkant.
Vanbinnen was hij wel nog zacht.
Hoort hij van binnen ook helemaal droog te zijn?
groetjes
Hoi Naomi! Hij mag best een beetje zacht zijn van binnen, niet te zacht dat hij uit elkaar valt!
Bij mij is hij nog nooit helemaal droog geweest van binnen.
Groetjes,
Teni
Vandaag de spinaziecake gemaakt, hou niet van geitenkaas dus wou er feta in doen maar uiteindelijk dus helemaal vergeten. Toch was ie erg lekker, en handig om mee naar kantoor te nemen voor de lunch. Oh en aan mijn 2 jarige dochter kreeg ik deze toch noet verkocht als “cake”, zij vond het maar niks haha
Ik heb de cake vanavond gemaakt en hij was heerlijk me dochter kon niet stoppen met eten !!!
De cake is heerlijk. Hoe vaak mag je hem opnieuw opwarmen? Mag dat ook nog voor een derde keer?
X
Dit is zo’n super lekker en makkelijk recept. Kan je misschien nog zoiets bedenken Teni?
Misschien iets met rundergehakt ofzo , maar ook wat zo makkelijk te maken is in de oven
Dag lieve Teni, goedenavond π Ik ga dit recept maken voor de gelegenheid van morgen. Ik ga er muffins van maken, dat is net iets praktischer gezien de gelegenheid. Ik pas het recept iets aan, ik laat je weten hoe het is gegaan π Let us ; learn, shine, dΓ³, love and trust π Peace π
Hoi Teni,
Vanmiddag heb ik deze cake proberen te maken, maar hij is totaal mislukt. Echt, hoe dan?!?!
Na een uur wel een korstje erop, maar binnenkant was nog hartstikke zacht. Nog een uur erin, niets veranderd.
Ik heb 180 havermeel gebruikt en ipv melk gebruikte ik kokos rijstemelk. Voor de rest hetzelfde.
Kan het daaraan liggen? Of komt het gewoon omdat een combimagnetron blijkbaar niet goed is..
Zo jammer, want het ziet er echt heerlijk uit!!
Nou volgende keer beter π
Hoi Teni,
Voor hoeveel personen is deze cake?
X
Hoi, bij mij is hij van binnen ook heel nat gebleven, terwijl de buitenkant echt krokant is. Heb hem ruim anderhalf uur in de oven gehad!?!
Iemand een idee hoe je dat kan voorkomen?
Oh dat klinkt heerlijk!
ik heb nog een zak verse spinazie liggen die op moet, zou dat ook kunnen?
Super leuk recept, heb net alle ingredienten gekocht. Kan niet wachten om het straks te proberen.
Artikel van bijna 6 jaar geleden en ik blijf nog elke keer terugkomen om hem te maken!!
Een favoriet, dank hiervoor! π
Ohhh wat fantastisch Berta!! Enjoy!!