Vegan en kaas in één zin? Yes! In mijn experiment-fase wat betreft veganistisch eten is er een bepaald product dat al jaren binnen de vegan community bekend staat als een hele goede parmezaanse kaas vervanger. In Amerika zijn ze er al heel lang bekend mee: nutritional yeast. Vertaald naar het Nederlands kom je uit op “edelgistvlokken”.
Het was nog een hele zoektocht om dit in de ‘gewone supermarkt’ te vinden maar het is gelukt! Slechts één merk ligt in de reguliere supermarkt; Bio Today. Laten we gauw door naar het recept en een klein beetje info over edelgistvlokken voor je in paniek raakt over het eten van gist in een grote hoeveelheid. Gist in plaats van kaas?
Misschien denk je in eerste instantie aan gist en vraag je je af of dat niet héél slecht voor je is om dat in plaats van kaas (qua hoeveelheid) door je voedsel heen te doen. Ik heb het antwoord voor je: Nee, integendeel. Edelgistvlokken zijn geen actieve vorm van gist en ze bevatten juist ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Even een kleine greep uit waar ze goed voor zijn voordat dit artikel niets meer heeft van een recept 😉
- Het is een compleet eiwit: oftewel; het bevat alle negen essentiële aminozuren (leer hier meer over voedsel met alle aminozuren) die je via je voeding moet binnen krijgen (je lichaam kan deze niet zelf aanmaken). Eén eetlepel bevat zo’n 2 gram eiwit.
- Het bevat verschillende vormen van vitamine B: best handig als je veganistisch eet! Aangezien vitamine B vooral in dierlijk voedsel voorkomt.
- Het bevat mineralen en spoorelementen: Eén eetlepel bevat tussen de 2% en 30% van de volgende mineralen en spoorelementen: Zink, selenium en onder andere mangaan, ze zijn belangrijk omdat ze betrokken zijn bij de genregulatie, stofwisseling, groei en het immuunsysteem (1)(2).
Recept
En nu op naar het recept! Ik ben zo simpel mogelijk begonnen en dat is goed gelukt! Verwacht in de toekomst dus meer ‘gevorderde’ vegan recepten aangezien ik het graag met baby steps aanpak.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 100 gram (onbereide) pasta, ik heb linzenpasta gebruikt
- 1-2 tomaten, in blokjes gehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 courgette, in halve ringen gesneden
- 1/4 blik tomaten
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde basilicum
- handje (geroosterde) walnoten, gehakt
- 3-4 eetlepels edelgistvlokken
- peper en zout naar smaak
- olie om in te bakken
Kook de pasta volgens de verpakking. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hier de kruiden voor 2-3 minuten op een middelhoog vuur. Doe vervolgens de knoflook erbij en laat het geheel lekker geuren. Na een minuut of 2 kan de courgette erbij. Als laatste voeg je de tomaat en de tomaat uit blik toe en meng je het geheel zodat de smaken verspreid worden in de gehele pan. Giet de gekookte pasta af, spoel hem even met koud water en voeg het toe aan de koekenpan.
Je kunt nu ook de edelgistvlokken toevoegen maar dit kun je ook pas doen op het geserveerde bord, aan jou de keuze!
Serveer de pasta, strooi er wat gehakte walnoten overheen en klaar is je maaltijd! Enjoy!
Als je denkt; “Huh, waar is mijn eiwitbron in dit gerecht?” – dan kun je er altijd wat bonen / kikkererwten of vlees toevoegen als je geen veganist bent. Maar zoals je ziet gebruik ik een linzenpasta, dit is mijn eiwitbron bij dit gerecht!
PS: De edelgistvlokken van Bio Today bevatten ook volkoren tarwemeel en zout. Ik ben benieuwd of ik een variant kan vinden in de supermarkt zonder deze twee toevoegingen (online heb ik er al een paar gevonden).
7 comments
Hoi Teni. Ik volg ook de groene meisjes en lees daar al heel lang over edelgistvlokken. Misschien kan je eens op de blog kijken van Merel?
Een heel goed artikel van ze op 29 augustus 2013 met in de comments nog weer andere tips.
Teni, waar ik nou nog benieuwd naar ben: hoe smaakte het?? Was het de moeite waard?
Goede vraag! Ik vind ze dus heerlijk, maar misschien iets te zout voor de hoeveelheid die ik wil toevoegen. Al heb ik alweer comments gelezen van andere varianten zonder toegevoegd zout, dat zou een betere optie voor mij zijn denk ik 😉
Het was de moeite waard! Maar eigenlijk.. Wil ik even een weekje proberen om geen zuivel te eten (of helemaal veganistisch) om te kijken of dit wat doet mijn huid, darmen en energie. Dat zie je vast voorbij komen als het zover is 😉
Ik heb de Bio today edelgistvlokken ook al een tijdje in huis, maar ik vind ze niet lekker helaas. Maar ik vind het ook zonde om weg te gooien. Wil jij ze misschien hebben? (Ik woon in Den Haag)
Wat leuk dat dit product aandacht krijgt in je blogpost! Ik vind edelgist zelf niet lekker en de geur doet me denken aan vissenvoer :’). Ik vind de veganistische kaas van Sheese heel lekker, die bestel ik online. De Sheese smelt ook heerlijk door de pasta, op een pizza en op een tosti.
Heerlijk vind ik edelgistvlokken! En inderdaad een fijne vervanger voor kaas, de hartige smaak bevalt mij goed. Ik zelf koop ze bij Ekoplaza, misschien is dat ook een idee voor jou? Dan zit er ook echt alleen de edelgist in een verpakking. Lieve groetjes Desirée