Er is tegenwoordig zoooooveel aan de hand omtrent de zoetstof Stevia! Ik was enorm huiverig toen ik net hoorde over deze zoetstof.
“Ja hoor, daar gaan we weer, er is weer wat nieuws op de markt gebracht met allemaal slimme marketing termen”
Maar ik zag het zelfs voorbij komen bij mensen die ik “vertrouw” in de voedings- en fitnesswereld in Amerika. Deze mensen kunnen niet zomaar een product gaan promoten, hun hele reputatie hangt er vanaf. Ik ben me toen dus gaan afvragen; is stevia gezond? Het is er langzaam ingekropen bij me en ondertussen heb ik een hoop wetenschappelijke artikelen bijgelezen om voor mezelf te kunnen bepalen of stevia gezond of ongezond is. Benieuwd wat mijn conclusie is?
Stevia wat? Hoeveel calorieën?
Stevia zelf is een plant dat een natuurlijke zoete smaak heeft, maar bijna geen calorieën heeft. Een beetje te vergelijken met kruiden zoals kaneel, anijs etc. Er is nog heel veel gaande omtrent deze natuurlijke zoetstof, bijvoorbeeld over de vraag of het je suikerspiegel beïnvloedt zoals suiker en andere zoetstoffen dit doen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als je suikerspiegel in balans kon blijven terwijl je zoete dingen at.
Stevia toch ongezond?
Er zijn een hoop onderzoeken gaande, een ervan laat zien dat er wel degelijk insuline wordt aangemaakt op het moment dat er stevia wordt genuttigd (1). Ergens is dit ook wel logisch en te vergelijken met andere zoetstoffen; je eet wat zoets, je hersenen denken “ah! Suiker! Dit moet ik natuurlijk naar mijn cellen brengen voor energie!”, vervolgens maakt je lichaam insuline aan, en blijkt er helemaal geen suiker je bloedbaan in te komen.. Gevolg? Je krijgt een seintje van je hersenen om iets suikerrijks te eten, zodat je insuline op zn minst nuttig is geweest. Insuline kan niet zomaar “terug” zijn holletje in..
MAAR, nu moet je begrijpen dat dit onderzoek in een super gereguleerd labratorium werd uitgevoerd en niet op een natuurlijke wijze zoals bij het testen van dieren of mensen. Het was een zogehete “vitro” onderzoek, en deze staan er ook weer wat ‘berucht’ om het feit dat je ze niet twee keer kunt uitvoeren met exact dezelfde uitkomsten.
Positief nieuws!
Een ander onderzoek (2) heeft stevia, sucrose en aspartaam met elkaar vergeleken in het menselijk lichaam. En vergeleken met de sucrose eters, hadden de stevia eters een lagere suikerspiegel na een maaltijd. Vergeleken met de sucrose- én aspartaam eters, hadden stevia eters véééééél lagere insuline gehaltes in hun bloed na een maaltijd. Wow! Dat noem ik nog eens resultaten. Wat ook nog interessant was, was dat de stevia eters niet een hogere eetlust door de dag heen hadden, dat geeft aan dat de suikerspiegel dus vrij stabiel werd gehouden. Hoera!
Ik ben wel overtuigd
Ik zie wel in dat dit goedje uit de natuur positief kan zijn in het vervangen van suiker. Nu heb ik even gescand in de supermarkt naar de producten in het zoetstoffenschap waar “stevia” op staat.. Ohhhh jongens, pas daar alsjeblieft mee op. Stevia zelf is duur en heel lastig te verkrijgen in Nederland, gevolg? Fabrikanten gaan een klein beetje stevia mengen met andere nare zoetstoffen of gewoonweg met suiker en zetten vervolgens leuk “stevia” op de verpakking.
Ik zal gauw langs gaan om wat foto’s te maken en zal ik de verschillende merken ook even behandelen op mijn blog.
Heb je ergens echte, pure, rauwe stevia weten te bemachtigen zonder andere toegevoegde stoffen? Ga er kostbaar mee om! Haha. Hopelijk kunnen we binnen niet al te lange tijd in Nederland gemakkelijk pure stevia aanschaffen. Ik ben voor! Wat jullie?
20 comments
Heel interessant artikel! Vroeg me ook al langere tijd af of stevia wel / niet gezond zou zijn, maar nooit echt onderzoek naar gedaan. Thnx voor het artikel 😀
graag gedaan!! 😀
het is misschien wel gezond, maar het smaakt zoooooooooooooooooooo vies… ik ga binnenkort het echt plantje eens kopen, kijken wat ik daar mee kan doen en wat daar de smaak van is.
Smaken verschillen zie je maar weer! haha 🙂 Hoop dat t plantje beter werkt 😉
Grote hoeveelheden of slechte kwaliteit (wanneer de juiste variant stevioside niet in de meerderheid is) hebben dikwijls een bittere smaal.
Hey Teni, zelf heb ik Stevia in huis staan en ook al gebruikt maar deze smaakt naar…. niks. Het glazen bokaaltje komt van het merk Cereal en koste mij dus 3,50 dewelke ik wel veel vond voor zo’n klein potje. De reden dat ik deze kocht is omdat ik graag taarten bak voor mijn moeder maar zij is diabeet. Anders kan zij nooit een stukje taart eten, nietwaar? Maar het lijkt me toch niet echt veel smaak aan mijn gerechten te geven, niet echt zoet terwijl andere mensen beweren dat je moet opletten omdat je gerechten anders veel te zoet zijn. Ik heb echt al veel tegenstrijdige verhalen gehoord. Ik weet het even niet meer en wens toch nog “gezonde” taarten te bakken voor mijn moeder. Ik wacht vol ongeduld op de foto’s van de juiste potjes! 🙂
Hoi Luuske,
Dat is wel apart aangezien er overal vermeld staat dat het meerdere malen zoeter is dan suiker.. Ik heb het idee dat er verschillende soorten stevia planten verkocht worden, al weet ik dat natuurlijk niet zeker. Ik hoor vaker dat mensen stevia hebben gekocht en dit niet echt naar iets smaakt, heel vreemd.
Artikeltje komt er binnenkort aan! 🙂
Bij de intratuin verkopen ze mini-stevia potjes voor een paar euro, leuk als cadeautje!
Aww wat een leuk idee Willem! 😀
Wat ik me wel afvraag: hoe word het zoette uit het plantje gehaald? Heb hier in huis een flesje vloeibare stevia en een klein potje stevia poeder dar zo puur is dat t niet te doseren is en een bijzondere smaak heeft…
Hmm, dat zou ik niet weten! Ik hoop toch zo dat er een keer een keuringsdienst van waarde aflevering hierover komt!
Ik heb mij laten vertellen dat ‘echte, pure’ stevia groen van kleur is. Best logisch, het plantje is immers ook groen en niet wit. De ‘witte’ stevia, die je dus ook in potten, klontjes, etc koopt is gerafineerd en in de fabriek wit gemaakt omdat dit nu eenmaal beter verkoopt. Mensen associeren witte stevia klontjes namelijk onbewust met het oh zo bekende suiker.
Let dus op, koop groene pure stevia, geen witte 🙂
Bedankt voor je info! Top!
Hoe weet je of Stevia echt is of niet,want ik gebruik nu een flesje van een Biowinkel? Thnx 🙂
Wat vind jij dan bijvoorbeeld van Lipton ice tea green, Teni?
Heeee teni!
super informatief artikel! dankje! ik heb een vraagje, zou je misschien willen onderzoeken welke stevia potjes wel goed zijn en waar je ze kan kopen? bij mij in de ah hebben ze alleen staan met minder dan 5% stevia erin. zou best willen investeren in een goed potje namelijk als je er een tijdje mee kan doen! hoop dat je kan helpen 🙂
je blog is echt super groetjes!
Hey,
Nadat ik dit had gelezen had ik mijn moeder overgehaald om stevia te kopen, dus hebben we die van Natrena gekocht.
Alleen nu zie ik net in een ander artikel dat Malto-dextrine eigenlijk ook gewoon suiker is, en daar bestaat de stevia van Natrena voor 92% uit!!
Maar bij de voedingswaarden op de verpakking stond 0,0 gram suiker.
Dus zit er nu wel of geen suiker in?
Want ik dacht dat je bij de ingrediënten en de voedingswaarde niet mag “liegen”.
Dus is het nu nog steeds gezond, of nog slechter dan suiker?
Zo ja zal ik het toch op moeten eten want mijn moeder vond het eigenlijk al een beetje duur om te kopen, maar ik heb haar overgehaald…..
Als de Stevia van Natrena dus slecht is, zou ik dan ook meteen een goede stevia kunnen weten?
Het liefst eentje die je ook in de supermarkt kan kopen.
Goed artikel, en alvast bedankt!
x, Ginny
Top artikel, ik bestel zelf mijn stevia bij stevia-life.nl, daar vind je de goede stevia!
Ik gebruik de stevia druppels van XXL Nutrition. Deze zijn niet zo duur dus vraag me af of ze echt wel goed/gezond zijn. Heb je hier ervaring mee? Ik zie ook geregeld ‘Steviala’ op fb verschijnen. Dit lijkt me zeer interessant bv de honing om zelf gezonde granola te kunnen maken. Idee of de Steviala echt gezond is?
Onlangs stevia gekocht via greensweetstevia. Zou goede moeten zijn. Vind het nog steeds een nare bijsmaak hebben. Krijg er ook altijd een tintelende tong van.