Misschien had je tot op heden geen flauw idee dat er een verschil zat tussen meergranen en volkoren en word je er nu bewust van. Goeiemorgen! 🙂
Nee hoor, het is best een sneaky verschil en ik neem het je niet kwalijk als je geen flauw benul had.
Er is namelijk wel degelijk een belangrijk verschil tussen volkoren en meergranen;
Volkoren
Met volkoren wordt bedoeld dat het graan dat je eet (of dit nu spelt, rogge, tarwe etc. is) niet is geraffineerd tot een meel of bloem. Dit is wel het geval bij wit brood, witte rijst, “witte” pasta etc. Oftewel, volkoren producten bevatten meer vezels dan niet-volkoren producten en vezels geven je langer een verzadigd gevoel.
Uit dit onderzoek (1) kwam naar voren dat de vrouwen die meer volkoren producten aten, 30% minder kans zouden hebben op een hartaanval of hartziektes. En niet alleen dat, uit dit onderzoek (2) was de kans op het krijgen van diabetes type 2, ook weer 30% lager bij de vrouwen die voornamelijk volkoren producten aten tegenover de vrouwen die nauwelijks volkoren producten aten. Best chill.
Meergranen
Als ik je vraag om eens goed naar het woord te kijken. Wat staat er dan? Ja, nog steeds meergranen. Er staat letterlijk; meerdere granen. Prima, toch? Maar “meer granen” zegt niets over of de granen volkoren zijn of geraffineerd. Je kunt prima meerdere geraffineerde granen zoals wit tarwemeel (meel is al wit, maar oke) en rijstebloem bij elkaar doen en er “meergranen” op zetten. Dan heb je nog steeds geen volkoren product.
En misschien is het je ook opgevallen dat bij de meergranen broden er altijd pitjes en zaadjes bovenop (soms ook doorheen) zitten. Dit is natuurlijk prima, maar het wekt alleen maar de illusie dat het een gezond product is. Nu valt er wat te zeggen over “gezond”, maar ik ben wel van mening dat volkoren producten meer voordelen hebben dan geraffineerde (zie bovenstaande onderzoeken).
Volkoren meergranen?
Ik heb deze term nog nooit gezien, maar mocht ik het tegenkomen; SCORE! Meerdere granen en allemaal volkoren? Lijkt me het proberen waard.
17 comments
Fijne verduidelijking! Meergranenbrood wordt daarbij soms ook bruin gekleurd omdat ‘t er dan ‘gezonder’ uit zou zien. Van de week ook bij keuringsdienst van waarde aflevering over spelt. Blijkt dat het speltbrood van de supermarkt gewoon gemaakt wordt van speltbloem en daarbij wat bruiner wordt gemaakt. Eet je dus eigenlijk gewoon wit speltbrood. Dan is volkoren tarwe, voor diegene die daar met hun darmen tegen kunnen, wel echt gezonder!
Wist ik helemaal niet! Bedankt voor te verduidelijken. Reden te meer om echt over te schakelen naar volkoren ipv meergranen!
Hoi Teni,
Ik eet altijd de Zuurdesem meegranen crackers van Wasa, waar op staat dat 100% van de (meerdere) granen volkoren is. Ik liep die altijd voorbij, want ik eet tenslotte liever niks dat meergranen is. Totdat ik de verpakking eens besloot te bestuderen. Het is soms zo complex allemaal! 😉
Ik heb ook de keuringsdienst van waren gezien. Je wordt gewoon in de maling genomen en geldklopperij. Ik haal mijn brood wel bij een ambachtelijke bakker en niet meer in een supermarkt.
Wat heb jij een fijne blog zeg!!
Goed artikel! Ik was het ook even kwijt wat nou ook als weer beter was, maar nu weet ik het weer!
Hmm.. Nog nooit problemen gehad met hier reageren, maar nu wel?
Hai Teni,
Vergis ik me nou? Ik dacht namelijk dat meel het volkoren product is en bloem het geraffineerde. Ik koop bijvoorbeeld altijd volkoren tarwe meel, ipv bloem…
Liefs Birgit
bedankt voor deze verheldering. Blijft een interessant topic!
Goh, nooit bij stil gestaan! Goed om te weten idd! Leuke blog heb je met interessante artikelen. Sinds 2 weken bewust gezonder aan t leven en voel me al wat energieker, nu nog strakker worden hihi
Interessant artikel! Denk dat maar weinig mensen er van op de hoogte zijn dat meergranen niet per definitie iets zegt over hoe gezond het is…
Heel interessant artikel. Zelf wist ik dit ook niet. Sinds ik je volg via je site ben ik echt veel meer te weten gekomen over voeding, sporten en afvallen.
Zeker zo doorgaan! Liefs.
Nooit over nagedacht, dankjewel voor de info!
Fijne uitleg! Weet iemand dan ook hoe het zit met Waldkorn? Is dat nog gezonder dan volkorenbrood of neem ik mezelf daarmee in de maling?
Jaaaa ik twijfel ook al zo lan over waldkorn brood van de bakker.. Gezond(er) of niet.. Dan volkoren/wit/tarwe..
Interessant! Je moet je ogen inderdaad goed de kost geven en ingrediëntenlijsten bekijken. Bij de Plus hebben ze trouwens Volkoren meergranen brood!
Volgens mij is volkoren ook een beschermde naam, dat mag er alleen op staan als het echt zo is.
Volkoren zijn de oren van het volk en meergranen zijn granen die op de bodem van een meer zijn verbouwd 😛
Sorry gewoon ff zin om flauw te doen, negeer dit maar.