Een hele goede vraag die mij ook steeds bezig houd. Waar kun je (tafel) suiker mee vervangen? Er zijn zoveel heerlijke recepten waarbij er suiker wordt gebruikt en laten we eerlijk zijn, suiker zit tegenwoordig in bijna álles (van plakjes kipfilet voor op je brood, tot chips). Dus elk klein beetje besparen is alweer mooi meegenomen, vooral als je zelf iets gaat maken en het recept vraagt om suiker. Hoe vervang je dit door een gezond alternatief?
Nu verschilt het natuurlijk wat voor recept het is en welke andere gezonde zoetstof je daarvoor kunt gebruiken. De structuur van het recept kan veranderen door het gebruiken van een bepaalde gezonde zoetstof in plaats van suiker.
- Natuurlijke en plantaardige zoetstoffen: Stevia en Agave. Van beide bestaan er vele merken waarbij deze benaming op de verpakking staat. Check áltijd het etiket, er zouden geen toegevoegde suikers op moeten staan. Geen dextrine, geen malto-dextrine, geen sucrose etc. Check hier een lijst met allerlei benamingen voor suiker.
Stevia wordt voornamelijk verkocht in poedervorm of in vloeibare vorm en kan tot 300 x zoeter zijn dan suiker. Dat gezegd te hebben kan het ook je boodschappen budget enorm verhogen. Want goedkoop is het niet. Maar aan de andere kant heb je vaak maar een paar druppels nodig en gaat het lekker lang mee. Ik zag een hele tijd geleden bij de Marqt (winkel, niet de gewone markt ;)) vloeibare stevia voor 15 euro! Duur! Maar wel de natuurlijke variant. Ik weet niet of ze deze nog verkopen.Agave is opgebouwd door bijna alleen maar fructose, dus probeer dit met mate te gebruiken. Ook dat moet niet een probleem zijn omdat het ook weer zoeter is dan suiker. Mocht je je zorgen maken om fructose en je dit niet willen eten, dan zou ik uit de buurt blijven van Agave [1].Kleine hoeveelheden zoals een theelepel in je koffie/thee, of de hoeveelheid die aanwezig is in fruit kunnen vaak geen kwaad. Maar teveel binnen krijgen, (check de wetenschappelijke artikelen [2] en [3] om de hoeveelheden te zien) kan het lastig maken om af te vallen en is helaas ook gelinkt aan diabetes, lever- en hart ziektes [2] [2]. Natuurlijk is geraffineerde suiker (tafelsuiker) nóg ongezonder voor je lijf, een alternatieve, natuurlijke zoetstof is niet per se 100% gezonder om er onbeperkt van te kunnen eten. Alles met mate natuurlijk 🙂
- Honing: een klassieker. Het heeft iets meer calorieën dan tafelsuiker, maar ook weer een sterkere smaak zodat je uiteindelijk minder nodig hebt. Honing heeft een hooooooop gezondheidsvoordelen! [4] [5] [6] [7] [8] Een daarvan is dat het antibacterieel is, vooral koudgeperste (“rauwe”) honing.
- Bruine rijst (zilvervliesrijst) siroop en maple syrup (ahornsiroop/esdoornsiroop): Voor het bakken van taarten, gebakjes en koekjes zijn dit geweldige vervangingen van suiker, ze bevatten namelijk ook minder calorieën dan suiker. Zilvervliesrijst siroop wordt vaak gebruikt in gezonde muesli’s, mueslirepen en gezondere snacks. Leuk hoe het gemaakt wordt: zilvervliesrijst wordt gekookt tot het een siroop is geworden. Ahorn/Esdoornsiroop wordt gemaakt van bomen, zoals de naam al zegt :).
- Fruit of fruitproducten: Als je geen van de bovenstaande zoetstoffen wilt/kunt gebruiken is er nog een andere optie. Namelijk het gebruiken van rijp fruit of fruitproducten. Bananen zijn bij mij een blijvertje evenals dadels. Maar denk ook aan appelstroop bijvoorbeeld (check de verpakking!! Dat er geen toegevoegd suiker op staat).
Er zijn dus wel wat opties hier en daar! Het nadeel is deels dat veel producten nogal schaars te verkrijgen zijn in Nederland. Langzamerhand komt het op gang, maar het is vaak nog flink zoeken en speuren door winkels en etiketten. Als ik mooie producten vind, deel ik ze natuurlijk! En als jullie een aantal goede kennen; let me know! 😀
9 comments
Weet jij waar rauwe honing makkelijk te verkrijgen is? Daar heb ik namelijk veel goede dingen over gelezen! X
Let wel op: rauwe honing gebruik je ook daadwerkelijk ‘rauw’, zoals in yoghurt o.i.d. Ga je het gebruiken in een baksel dat je vervolgens in de oven doet kun je net zo goed ‘normale’ honing gebruiken, de honing is dan niet meer rauw. 🙂
Ik heb rauwe honing gekocht bij de natuurwinkel.
Volgens mij verkoopt elke biologische winkel rauwe honing.
Dank jullie wel allebei! 🙂
Ik heb ook wel eens moerbeien met wat water gemixt. Dat was ook heerlijk. Toen als toetje voor op de aardbeien.
En hoe zit het met struktuurs-verandering? Als ik een standaard bak-recept wil veranderen kan dat qua meel e.d. makkelijk. Maar de structuur van suiker zorgt ook voor een goede cake/taart.. Wat is je tip?
Klopt, dat de structuur van suiker zorgt voor een goede taart. In dat geval is het toch wat inleveren voor het vervangen van suiker.
Wat het meest in de buurt komt is kokossuiker (bij de ekoplaza verkrijgebaar), deze heeft bijna dezelfde structuur. De voedingswaarde ervan weet ik helaas niet, maar dat moet niet al te lastig uit te zoeken zijn als je de pot in handen hebt 😉
Met een fructose-intolerantie moet je nog beter opletten. Wij gebruiken hier rijststroop en stevia. Daarmee is het goed te doen. Fruit is hier geen optie, wat ik wel erg jammer vind. Kokossuiker gaan we gebruiken als we wat verder met het dieet zijn. Maar dit is zeker een goede vervanger om te bakken.
Tegenwoordig gebruik ik als ik gezonde koekjes of taarten bak erythritol. Dit is een zoetstof gemaakt uit o.a. champignons wat als eigenschap heeft dat het niet in het bloed wordt opgenomen maar gelijk via de darmen weer afgevoerd wordt. Het is iets minder zoet dan suiker, maar het zet niet om in suikers. Wel wat aan de prijzige kant.