Eigenlijk zou de titel van dit artikel moeten zijn: “In welk roggebrood zit géén tarwe?”. Ik koop eigenlijk al een jaar geen roggebrood meer, puur omdat ik toentertijd niet snel genoeg een variant kon vinden in de supermarkt zonder tarwe. De reden waarom veel van mijn vergelijkingsartikelen producten bevatten van de supermarkt (albert heijn vooral), is omdat ik er ten eerste veel kom, maar ook om het voor iedereen gemakkelijk te maken om gezonder te eten zonder dat je per se naar biologische of natuurwinkels moet gaan. Daar heeft niet iedereen de tijd, energie en het geduld voor. Dus ben je benieuwd welk roggebrood uit je supermarkt het gezondst is? Lees gauw verder!
Fries roggebrood van de Albert Heijn: gebroken rogge, water, tarwekiemen, gejodeerd zout, tarwezemelen, voedingszuren (melkzuur, E262 = Natriumacetaat (wordt gebruikt om de zuurtegraad stabiel te houden, goedkope stof)), conserveermiddelen (E200 = sorbinezuur, E282 = Calciumpropionaat, wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen).
Nou, lekker is dat. Bevat tarwezemelen. De buitenste schil van tarwe noemen we tarwe zemelen. Het bevat ook tarwekiemen.. Ik kan niet liegen over het feit dat tarwekiemen gezondheidsvoordelen kunnen hebben voor je. De tarwekiemen bevatten de meeste vitamines en mineralen van het hele graan tarwe.
Onthoud wel, bij het maken van tarwemeel of bloem (volkoren, meergranen, wit, alles), worden de kiemen verwijderd. Dus hoe volkoren je brood ook is, er zitten geen tarwekiemen meer in (tenzij dit apart is toegevoegd). Weet je waarom? Heel simpel: doordat de kiem zo compact is met voedingsstoffen, kan het het gehele product snel ranzig laten worden en laten bederven. Dus het verwijderen van de tarwekiem komt goed uit als je je producten langer in de schappen wilt hebben (welke fabrikant wil dat nou niet – meer omzet?!).
Fries roggebrood van Bolletje: water, volkoren rogge (56%), tarwezemelen, zout, voedingszuur (melkzuur).
Oke, oke.. Naast het feit dat er tarwezemelen in zitten is de rest wel vrij natuurlijk.. 🙂
Rheinlander brood van de Albert Heijn: roggezuurdesem, volkorenrogge, volkorenroggemeel, water, volkorentarwemeel, 8% zonnebloempitten, roggepitten, suikerstroop, zout, karamelstroop, gist
Moet ik het nog benoemen? Ja he? Suikerstroop en karamelstroop! Neeeeeee, waarom in brood 🙁 Zonde. Er zit overigens ook weer volkoren tarwemeel in, jammer.
Mehrkornbrood van de Albert Heijn: bloem (36% tarwe, 16% rogge), water, 4,5% lijnzaad, 4% pompoenpitten, havervlokken, gist, gejodeerd zout, 1% gebroken rogge, tarwekiemen, tarwegluten, zuurteregelaar (E262), geroosterd gerstemoutmeel, zout
We beginnen meteen met tarwe, hoera! haha. ik zie meer tarwe dan rogge voorbij komen, beetje jammer weer.
Brabants roggebrood van de Albert Heijn: Volkoren roggemeel, water, tarwebloem, bakkersgist, gejodeerd zout, gedextrineerd tarwemeel, tarwezemelen, voedingszuren (melkzuur, citroenzuur), conserveermiddelen (E200, E282)
Tarwe, tarwe en nog eens tarwe. Waarom noemen ze het nog roggebrood? Noem het dan “Tarwe brood met een beetje rogge!” Komt erbij dat er ook suiker in zit, het woord “gedextrineerd” laat dat duidelijk maken (dextrine = suiker).
Abdij brood van de Albert Heijn: roggezuurdesem, roggemeel, water, tarwemout, roggevlokken, suikerstroop, havervlokken, tarwebloem, zout, karamelstroop, gist
Ik wil niet alleen maar negatief doen, maar zie ik daar nu weer suikerstroop en karamelstroop? Foei. Geen suiker aub!
Het advies
Als het dan moet, haha. Dan kies ik voor het roggebrood van Bolletje: “Fries Roggebrood” omdat het de meest natuurlijke ingrediënten bevat (en geen suiker) en dat krijgt bij mij toch altijd weer de voorkeur!
Heb jij in je supermarkt een super variant gevonden van roggebrood (het liefst zonder tarwe)??! Laat het mij én de anderen weten! Alle tips zijn welkom, zo kunnen we elkaar hopelijk steeds meer bewust maken en leren 🙂
65 comments
Hoi Teni,
Allereerst wil ik even zeggen dat ik je blog top vindt! Heb ‘m kortgeleden ontdekt en bijna alle artikelen gelijk gelezen en kijk nu regelmatig :).
Ik let de laatste tijd ook steeds meer op etiketten en elke keer schrik ik weer dat er ingredienten opstaan terwijl het product iets anders belooft zoals hier met het roggebrood. Ik eet altijd roggebrood van Van Dijk, zo’n geel pakje, die mis ik hier in jouw blog. Wilde vanmiddag net weer nieuwe halen, maar ga eerst het etiket lezen ;).
Hoi Tineke,
Dankjewel!! 😀 Ik ga er eens op letten, Roggebrood van Van Dijk! Hopelijk een gelukkiger-makend etiket 🙂
In die van dijk roggebrood zit rogge, water, zout, voedingszuur ( melkzuur) conserveringsmiddel ( sorbinezuur, calciumpropionaat) en tarwezemelen in
Is deze goed?
Hm, ik ben niet zo van het roggebrood, dat sla ik maar even over 🙂 Wel een goed artikel, met echt uitgebreid ‘onderzoek’!
hihi ieder zn smaak 😉 😀
Wat toevallig dat ik mij vanochtend afvroeg hoe gezond roggebrood eigenlijk is… Nu weet ik het ongeveer.
Er staan vast wel recepten op internet over hoe je zelf heerlijk en gezond roggebrood kan maken! Misschien een tip voor op je blog?
Dat wordt een grote uitdaging! Haha ik ga het denk ik wel proberen!
Hoi hoi,
Wat een leuk en interessant artikel weer zeg, mijn complimenten!
Zou ik misschien mogen weten van welk ‘merk’ jij beschuit eet??
Ik hou van beschuitjes met pindakaas ‘s ochtends, en weet nu (via jouw artikel hierover) welke soort pindakaas ik het beste kan gebruiken. Aangezien ik echt niet weet welk beschuit nu het gezondst is, dacht ik laat ik het aan Teni vragen jij hebt overal alternatieven/ideeën voor:D
Alvast bedankt!!
Groetjes,
Silke
Hoi Silke!
Ik kan daar best makkelijk in zijn: ik eet geen beschuit. haha.
Of misschien heeel soms als iemand trakteert ofzo, maar in principe haal ik het nooit in huis, ik probeer zo min mogelijk tarwe te eten en beschuit is gemaakt van tarwe, vandaar 😉 . Ik eet altijd rijstwafels met pindakaas!
Liefs,
Teni
Hoi Teni, wat een leuk artikel! Ik vind het heel erg dat zoiets kan en er eigenlijk helemaal geen roggebrood wordt verkocht. Deze artikelen zijn heel erg handig, thanks voor het delen!
Ik heb mijn week met de zak snoep overleefd en het artikel staat online 🙂
Hoi Dominique! graag gedaan 🙂 Ik ga zo even jouw artikel op mijn facebook plaatsen, vind ik leuk!!!
Heeey Teni,
Ook ik volg je blog alweer een hele tijd nu en zo te zien krijg je er steeds meer volgers bij! Haha. Je hebt het volgens mij al aardig druk ook met vragen van iedereen beantwoorden. Toch heb ik ook even een vraagje; ik eet zelf iedere dag tarwezemelen met de gedachte dat het supergezond is, nu lees ik hierboven in je blog dat er tarwezemelen in een bepaald soort roggebrood zit en volgens mij heb jij dit in ieder geval liever niet. Mijn vraag is nu of tarwezemelen dan slecht of nadelig voor je lichaam zijn?
Blijf zo doorgaan met je blog, ikzelf ben er helemaal verslaafd aan!
Groetjes,
Tamara
Hoi Tamara!
Leuk dat je een berichtje achterlaat 🙂 En je hebt gelijk, het wordt steeds drukker met mails/comments/berichtjes etc. Maar ik doe mn best om het bij te houden!
Ik ben zelf geen grote fan van tarwe omdat het heel veel gerommel oplevert in mijn darmen. Maar niet alleen in die van mij, bij meer mensen. Het is lastig te verteren en je kunt er een opgeblazen gevoel van krijgen. Het zit echter wel vol met vezels, in dat opzicht heb je er wel veel goeds aan én is het natuurlijk anders dan tarwebrood of crackers met tarwe; hier is de tarwe zodanig bewerkt dat het je suikerspiegel alleen maar flink doet stijgen.
Dus als je geen last krijgt van je darmen of een opgeblazen gevoel hebt van de tarwezemelen, dan is het een goede bron van vezels. Vooral ook veel water bij drinken 😉
Liefs,
Teni
Ik vind dit soort artikelen heel fijn om te lezen. Helpt mij al een stuk opweg met het kopen van gezonde producten.
keep on goingggg!
woohoo!!!
Wat zijn de ingrediënten van de ah basic? Die heb ik vaak 🙂
Dat weet ik niet uit mijn hoofd helaas! haha
De ingredienten van het ah basic roggebrood zijn; gebroken rogge, water, gejodeerd zout, tarwezemelen, voedingszuur (melkzuur, E262), conserveermiddel (E200, E282)
Hoi hoi!
Bij de aldi hebben ze soms een soort roggebrood”mandje” met verschillende soorten Roggebrood erin en deze varianten zitten erin:
– lijnzaadbrood, volkoren roggebrood met lijnzaad: grof gemalen volkorengraan, water, lijnzaad, tafelzout, gist
– zonnebloempittenbrood, volkoren roggebrood met zonnebloempitten: grof gemalen volkorengraan, water, zonnebloempitten, water, tafelzout, gist
– fitnessbrood, meergranenbrood met lijnzaad en zonnebloempitten: grof gemalen volkorengraan, water, zonnebloempitten, havergort, grofgemalen soja, lijnzaad, tafelzout en gist
– donker roggebrood, volkoren roggebrood: grof gemalen volkorengraan, water, moutextract, water, suikerbietstroop, tafelzout en gist
– volkorenbrood, volkoren roggebrood: grof gemalen volkorengraan, water, tafelzout en gist.
Weinig toevoegingen alleen het donker roggebrood heeft wel suikerbietstroop…
Enjoy 🙂
He dat is nog eens mooi! Dankjewel voor de toevoeging!! Nou, dat wordt dan een tripje naar de Aldi!
http://www.biona.co.uk/product-264-4.html
Deze Rogge brood is TOP! Maar helaas kocht ik dit altijd in London. Ik HOOP dat NL snel een WholeFoods supermarkt krijgt want ik mis echt heel veel producten hier :(.
oh wauw, ziet er lekker uit!!
Dag Teni,
De AH is niet mijn favorite winkel, maar ze verkopen wel Tasty Basic brood 5 sneetjes voor 1,99. Tot nog toe het beste roggebrood (250gr) wat ik heb kunnen vinden.
Per 100 gr:
Energie. 1100 KJ/264 kcal
Vet. 13 gr
Waarvan verz. Vetzuur. 1.4 gr
Koolhydraten. 7.5 gr
Waarvan suikers. O,9 gr
Vezels. 14 gr
Eiwit. 22 gr
Zout. 1.1 gr
Ben het aan het uittesten maar tot nog toe zeer tevreden. Zie ook tastybasics.nl
Benieuwd wat jij ervan vind.
Met hartelijke groet
Tjeu
Heb hier een pakje roggebrood van bolletje ,smaakt lekker maar er zit wel suiker in .5.5 gram per sneetje is best veel das dan weer jammer ,verder wel gezond.
Ik was deze zomer veel in Duitsland. Wat hebben zij toch een veel gezonder brood! Heel veel verschillende soorten roggebroden. Zeer fijngemalen en ook andere grovere soorten. Ze smaken allen fantastisch en zorgen ook voor een prima vertering bij mij. Niet slechts bij de gewone bakkers, maar ook bij de Liddle en de Aldi kun je heerlijke vers gebakken roggebroden kopen. Waarom kan dit niet in Nederland en hebben wij zo’n slechte broodcultuur?
Alleen bij biologische bakkers is de kwaliteit vergelijkbaar, maar daar bakken ze ook zover ik heb geprobeerd te bestellen geen verse pure roggebroden.
Er is momenteel bij A.H. van de liefde en passiebroden ook iets waar rogge op staat. Alleen staat er niet bij hoeveel % hierin zit en wat er nog meer in zit en dat kunnen ze je ook niet vertellen.
In Duitsland staat op ieder pak precies wat er in zit en hoeveel % van alles. Vanaf dit jaar zijn ze ook verplicht om chemische toevoegingen op ieder pak als waarschuwing erbij te schrijven.
Ook als je ergens gaat eten in een restaurant moeten zij dit als berichtgeving op de bestelkaart erbij schrijven dat ze dit doen. In eerste instantie schrok ik er van, maar het bleek een nieuwe wetsaanname te zijn om nog bewuster te kunnen kiezen wat je wilt eten. Dat zou hier in Nederland ook niet verkeerd zijn.
Via Amazon Duitsland is er Hummlinger schwartzbrot te koop. 100% roggen zonder tarwe en gist.
Zonder konserveringsmiddelen en toevoegingen. Lactosevrij.
Bestaat uit gebroken rogge, water, zuurdesem uit rogge en water en meerzout.
Baktijd langer dan 20 uur. Pak van 500 gram ongeveer 1 euro.
Bij de Hema verkopen ze roggebrood met alleen rogge. 1 euro per stuk, met wat geluk 2 voor 1,50 (het is vaak in de aanbieding, of misschien altijd, als ik het haal altijd in elk geval.
Ik heb vandaag roggebrood gekocht van bolletje omdat ik suikervrij eet en mijn vriendinnen aten het ook om die reden. Maar toen ik thuis kwam las ik pas het etiket en er zit dus ook tarwebloem in! Balen! Is dat veranderd dan? Nu wil ik het niet eten… Morgen even langs de hema!
Ik hou ervan dat, zelfs als ik het google en niet rechtstreeks jouw blog check, nog steeds als een van de eerste resultaten jouw site krijg. Precies wat ik zocht dit! Dank je 🙂
het fries roggebrood van de graanzolder. rogge,water,zout,zemelen,voedingszuur,e270,e200,e281
Het wordt Fries Roggebrood van Bolletje. Ik gebruikte het al, maar nu weet ik dat het de goede keus was vanwege afwezigheid van suiker.
Zeer interessant.. bedankt voor het artikel!!
Op de verpakking van Fries Roggebrood staat koolhydraten waarvan suiker bijna 4gr per plak! Kortom bijna een suiker klontje per plak. Hoezo geen suiker??
Er komen suikers vrij uit de granen tijdens het lange bakproces
Lekker zinloos om dat overal glucosestroop en toegevoegde suikers als slecht te zien, maar dit roggebrood als beste te bestempelen, terwijl het vermoedelijk MEER suikers bevat.
Suiker is suiker, er zijn wel verschillen, maar je kunt beter voor een roggebrood gaan met toegevoegd suiker met maar 5% suiker dan eentje met ontstane suikers uit bakproces met 11% suiker, in het geval je je suikerconsumptie wilt beperken.
Ekoland, maar dat komt uit de gezondheidswinkel, dus niet vd supermarkt.
Gebroken rogge, water, zeezout, gist, gerstemoutextract (van biologische teelt).
Je hebt ook pompernikkel (Duits: pumpernickel) en dat aten wij wel eens op vakantie. Het is roggebrood zonder tarwe of suiker toegevoegd. Vaak in blik bewaard waardoor het lang goed blijft.
Groetjes!
I love roggebrood. Met of zonder tarwe.
Hi,
Erg intressant en leuk gedaan van je! Zelf zat ik nog ergens mee want je ziet vaak staan ‘gebroken Rogge’ of ‘rogge’ bij de ingrediënten, maar ik vroeg mij dus af welke beter is”gezonder” en wat nou precies het verschil inhoud, misschien ook leuk om erbij te zetten 🙂
Ik weet dat het een “oud” artikel is maaaaar hier 1 gevonden die perfect is èn te betalen! https://www.ekoplaza.nl/producten/volkoren-roggebrood-8-spelt.html
Super! Dankjewel Milou 🙂
Net bolletje roggebrood gekocht bij ah zit toch suiker in!
als diabeet eet ik dagelijks roggebrood. Ik heb die van Bolletje gekocht en daar blijkt heel veel suiker in te zitten. Ik koop het roggebrood bij de Aldi of Plus, wel met tarwezemelen maar wel gebroken rogge erin. Ik vind de goedkopere lekkerder dan de duurdere.
Gisteravond programma gezien op kro/ncrv over het gebruik van de broodverbeteraar E-290
L-Cysteine, waar dus haar in verwerkt is, een grote kans bestaat dat het mensenhaar is, wat
in de reportage eerst door diverse personen uit de broodwereld ontkent werd of als ongeloofwaardig bestempeld werd. Maar wat men toch als de waarheid moet accepteren.
Het zou hier ook verplicht moeten zijn op elke broodverpakking wat de toevoegingen zijn en
als het waar is dat ze, ondanks diverse ontkenningen, mensenhaar gebruiken, zou er direct
een importverbod moten komen, alleen al om de manier van de leugens en bedrog.
Maar 1 advies: zoveel mogelijk proberen zuivere producten (brood) te eten, waarvan fries roggebrood er zeker 1 van is. Er is nog steeds teveel bedrog in de voedingsindustrie!
Volgens Fatsecret zit er in roggebrood van bolletje toch 4.5 gram suiker (1 snee van 55 gram)
Woon je nabij de Duitse grens of ben je er op vakantie? Sla dan zeker wat Pumpernickel roggebrood in. Goedkoop en geen toevoegingen. Zelf koop ik de zilver/rode verpakkingen bij de K+K.
hoi Teni, Dank je voor deze informatieve en waardevolle post
Bolletje fries roggebrood.
Per 100 gr, 8 gr suikers.
Roggebrood basic (AH)
Per 100 gr, 13 gr suiker
Ik vind ze allemaal suikerbommetjes
En dat terwijl Fries roggebrood het meeste suiker
Zou horen te bevatten van de varianten.
Fries Roggebrood van Bolhuis is perfect.
Water, gebroken Rogge,Rogge zemelen,
zeezout = alles biologisch.
Woon je in Groningen dan is het allerlekkerste roggebrood van bakker Meijer. Daar kan geen een tegen op. Het is een traktatie!
Ik at altijd roggebrood met spelt van ekoplaza maar laatste keer die met zonnebloempitten gekocht, erg lekker en zonder tarwe, waardoor maar 31,8 gram koolhydraten per 100 gram.
Ook van Ekoplaza trouwens
Van Dijk’s Ambachtelijk Fries Roggebrood eet ik altijd! Het zal wel niet overal te koop zijn (ik woon in Friesland),maar misschien is het te bestellen… het bevat wel tarwezemelen, gezond (ik heb geen problemen met tarwe)!
Ingredienten: Rogge, water, zout, voedingszuur (melkzuur), tarwezemelen, conserveermiddel (sorbinezuur, calciumpropionaat).
http://www.vandijksroggebrood.nl
Ben 2 weken geleden met mijn dochter een paar dagen naar Denemarken en Zweden geweest.
Daar heeft men bijna niets anders dan roggebrood en dan van pure rogge en geen suiker etc
Is niet te vergelijken met de rommel die hier in de supermarkten gedumpt wordt.
Ben ter info in Copenhagen bij de Lidl naar binnengegaan, en zelfs daar was het meeste roggebrood van een zeer hoge kwaliteit en er was daar zelfs geen witbrood of volkoren te koop.
En gelijk daar bij een bakker wat roggebroden meegenomen voor thuis.
En Bolletje Fries Roggebrood heeft maar 0.9 gram zout / 100 gr. en dat is met de nieuwe norm van 6 gram / dag weer mooi meegenomen. De andere Roggebrood versies (AH / Deen / etc) hebben 1.2 gram zout / 100 gram
Kiembrood rogge van terrasana. Enkel 2/3 dagen gekiemd rogge (hele korrel) en op lage temperatuur gebakken. Het is wel iets aan de prijzige kant. 2,89 voor 400gram. Ik persoonlijk heb het geld er wel voor over aangezien er veel werk in het broodje zit. Eventueel kunt u informatie over het broodje vinden op een site als ekoplaza. Ik zelf ben fan van het gekiemde tarwebrood van hetzelfde merk 🙂 heerlijk zoet, en ook enkel gekiemd tarwe, ze hebben ook een variant in spelt. Echt een heel puur en natuurlijk product:)
Wat een leuke en interessante site! Vooral het artikel over verschillende soorten roggebrood en je vraag daarover. Ik heb in plaats van roggebrood een andere vervanger gevonden: Soma haverkorn meergranenbrood. Lijkt veel op een sneetje roggebrood. Echter dit bevat havervlokken (30%), lijnzaad, zonnebloempitten, roggekorrels, roggemout, pompenpitten, spelt, psyllium maar is wel gezoet met suikerbietenstroop gezoet. Per sneetje van 40 gram komt dit op ca. 9 koolhydraten.
Ik koop roggebrood bij de Dekamarkt. Het heet Van Dijk’s ambachtelijk Fries Roggebrood.
Ingr. Rogge, water, zout, melkzuur, tarwezemelen en conserveermiddel (sorbinezuur)
Oja
Zout 1, 0 gram
Suikers 8,7 gram
Per plakje 46 klcal
biologisch roggevolkorenbrood met zonnebloempitten van de Lidl: 56% gebroken volkoren rogge van biologische productie, water, 5% zonnebloempitten, zeezout, gist. Ze hebben nog twee varianten, maar ik vind deze het lekkerst.
TJEU TIBOSCH
August 3, 2019 at 6:26 am
Dag Teni,
De AH is niet mijn favorite winkel, maar ze verkopen wel Tasty Basic brood 5 sneetjes voor 1,99. Tot nog toe het beste roggebrood (250gr) wat ik heb kunnen vinden.
Per 100 gr:
Energie. 1100 KJ/264 kcal
Vet. 13 gr
Waarvan verz. Vetzuur. 1.4 gr
Koolhydraten. 7.5 gr
Waarvan suikers. O,9 gr
Vezels. 14 gr
Eiwit. 22 gr
Zout. 1.1 gr
Ben het aan het uittesten maar tot nog toe zeer tevreden. Zie ook tastybasics.nl
Benieuwd wat jij ervan vind.
Met hartelijke groet
Tjeu
ben diabetische en zou graag weten waar ik een bakker vind die roggebrood bakt in de streek rond liedekerke
smaakt!
Merk: SMAAKT en daar is ook zuivel van
oa te koop bij Albert Heijn 1,85 euro 500 gram
ingredienten: Volkoren gebroken roggekorrels – water – lijnzaad – zeezout = biologisch
Liesbeth: de Lidl smaakt inderdaad lekker maar daar zit tarwebloem in en ze vermelden niet hoeveel % roggemeel erin zit, dus je weet niets.
verder zit er toegevoegd invertsuikerstroop in , wat je eigenlijk niet wil dus was het voor mij éénmalig.