LET OP:
Dit artikel is verouderd. Inmiddels zijn ingrediëntenlijsten evenals merken veranderd/verdwenen/aangepast of zijn er nieuwe varianten bijgekomen in de supermarkt.
ZIE HIER DE NIEUWE VERSIE VAN DIT ARTIKEL
Wel eens afgevraagd welke pindakaas nou het gezondst is? En heb je geen zin om alle etiketten te lezen? Dan heb ik goed nieuws, dit klusje heb ik voor je gedaan en heb de pindakazen die te koop zijn bij de Albert Heijn met elkaar vergeleken. Je zult verrast zijn!
Allereerst de ingrediënten per pot pindakaas:
1: 77% gebrande gemalen pinda’s, plantaardig vet, rietsuiker, zeezout
2: 78% gebrande gemalen pinda’s, gedeeltelijk geharde plantaardige olie en vet, dextrose, zout
3: 76% gebrande gemalen pinda’s, gedeeltelijk geharde plantaardige olie en vet, dextrose, zout
4: 65% pinda, zonnebloemolie, dextrose, suiker, gehard plantaardig vet, zout, glucose-fructosestroop, honing
5: 70% gebrande gemalen pinda’s, gedroogde glucosestroop, gedeeltelijk geharde plantaardie olie en vet, zout
6: 55% pinda’s, gedeeltelijk geharde plantaardige olie en vet, dextrose, zout
7: 81% pinda’s, plantaardige olie, dextrose, plantaardig vet, zout
8: 85% pinda’s, plantaardige olie, plantaardig vet, zout (geen suiker!)
9: 74% pinda’s, plantaardige olie, dextrose, plantaardig vet, zout
10: 77% Pinda’s, maltodextrine, plantaardige olie, plantaardig vet, zout
11: 90% geroosterde pinda’s, suiker, gehydrolyseerd palm olie, zout en pinda olie (let op! Gehydrolyseerd/gehydrogeneerd vet is super slecht voor je!)
12: 90% geroosterde pinda’s, suiker, gehydrolyseerd palm olie, zout en pinda olie
Zie jij wat ik zie?
In elk potje pindakaas is suiker toegevoegd, BEHALVE in 1 pot.. zie jij welke?
En nu naar de kern van de waarheid!
- De prijs gaat per pot van 350 gram
- De voedingsstoffen zijn op basis van 100 gram pindakaas
Omdat vet veel gezonder voor je is dan suiker is mijn advies de groene balk. En dat is… Calvé Pindakaas naturel!
Deze heeft veruit de minste suikers (GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS, HOERA!), bijna het minst natrium en de meeste vezels. Die combinatie is voor mij een winnaar. De verliezer is helaas de light pindakaas van de Albert Heijn, ook al is deze light, zie even hoeveel suiker erbij is gedaan om de smaak te compenseren. Heel erg zonde dus om te denken dat je gezond bezig bent en ondertussen zoveel suiker binnen krijgt.
Zoals je ziet is mijn advies niet gebaseerd op calorieën, omdat het veel belangrijker is waar die calorieën uit bestaan, oftewel; waar je je lichaam mee voedt.
77 comments
Super handig!! <3
😀
Mooi stukje, maar gehard plantaardig vet is toch net als gehydroliseerd vet een transvet? De waarschuwing bij 11 en 12 zou dan net zo goed gelden voor 2 tot en met 6?
Wat ik vooral vreemd vindt is waarom er bij calvé zonder nootjes geen suiker is toegevoegd en bij met nootjes wel. Wat kan daar de reden van zijn?
Hoi Ivo!
Bedankt 🙂 Plantaardig vet dat gehard is, is gehydrolyseerd vet. Het is dus in principe hetzelfde, maar bij gehydrolyseerd vet is het een ander proces doorgegaan (harden).
Ik heb me ook afgevraagd waarom er bij de nootjes variant suiker is toegevoegd. Maar ik denk dat het antwoord zoals gewoonlijk is: voor de smaak. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat de naturel pindakaas van Calve al zó lang bestaat en dezelfde, simpele ingrediënten heeft. Later zijn er natuurlijk allerlei variaties gekomen (light, met nootjes, met honing, etc.) En om deze “lekker” te maken, hebben ze er suiker bij gedaan.
Dat is mijn vermoeden in ieder geval 🙂
Ik lees je blog met veel belangstelling, met behulp van Google vertalen naar het Engels. Ik heb onlangs ontdekt Calve pindakaas en love it, maar vraag me af of het plantaardig vet ze in gehydrogeneerd. Er wordt niet gezegd, maar waarom niet de pindakaas olie te scheiden? Zijn nederlandse producten bij wet verplicht om de consument te vertellen dit?
bedankt voor je hulp! (sorry voor de fouten, ik gebruikte google vertaling).
Hi Judy!
Wauw, wat gaaf dat je mijn blog leest met behulp van de translator! Je kunt altijd in het Engels reageren, dat is helemaal geen probleem. Zal ik voor het gemak in het Engels reply-en? 🙂 haha:
The peanut butter from Calvé seems to be the healthiest choice from the peanut butters that i’ve tested and read the labels of. However, it is not required to label the hydrogenated fat on products. So we will never be 100% sure if the Calvé peanut butter has it or not.
I have a feeling that it doesn’t because usually, when products contain hydrogenated fats, they are not as soft, they are more hard and difficult to spread with a knife. Cookies, ice cream, cheap margarine etc. contain hydrogenated fat a lot of the time.
Some peanut butters in my test contain it as well, and if you have ever bought those, you would also notice that the consistency is not as smooth.
But that is just my guess.
Thank you so much for reading my blog with google Translate, that just means so much to me! 🙂
Liefs,
Teni
Unilever, producent van calve, weert al vrij lang de transvetten uit hun producten: http://www.unilever.nl/sustainable-living-2014/improving-nutrition/. Dus idd geen gehydrogeneerd vet.
Ik heb de BIO+ pindakaas van c1000 die is ook erg lekker en zit niks in behalven noten 🙂
Kijk, helemaal perfect dus!
Ja, die pindaaspotjes zijn pas echt perfect.
Al moet ik zeggen dat ik denk ik van de 100% pinda’s naar deze gezonde oude vertrouwde Calve Pindakaas.
Als je gezond eet moet je toch ergens op besparen; de pindakaas van calve is ook gezond.
Er zit meer in zo’n pot en is in verhouding veel goedkoper (en nog lekkerder ook!)
pinda is geen noot maar een peul …
Dit soort artikelen zijn mijn favoriet.
Ik heb de pindakaas genoteerd op mijn boodschappenlijstje.
Top! Er gaan er nog heel veel van komen 🙂
dan heb je nog geen Bharos pindakaas gegeten —sinds 1952—als je die niet hebt gegeten heb je de helf van je leven verloren.
dan heb je nog geen Bharos pindakaas gegeten —sinds 1952—als je die niet hebt gegeten heb je de helft van je leven verloren.
Bedankt voor je artikelen! Erg interessant. De biologische pindakaas (1) is ook wel erg gezond toch? Rietsuiker is geen echte slechte suiker en daarnaast wordt gebruik gemaakt van bio pinda’s.
Graag gedaan Carola!
Natuurlijk zijn de andere pindakazen niet allemaal direct ongezond, maar als er geen suiker (of het rietsuiker is of witte graffineerde suiker) is toegevoegd in pindakaas, dan heb ik liever de pot zonder suiker. Het is niet nodig, vandaar mijn advies.
Ik ben een voorstander van zo min mogelijk toegevoegd suiker eten, als ik zelf pindakaas zou maken zou ik er ook geen suiker aan toevoegen. Maar direct ongezond hoeft het niet te zijn natuurlijk. 🙂
Mijn vriend vind het altijd belachelijk als ik uren voor de pindakaas schappen sta om alle ingrediënten en voedingswaarden te lezen. ‘Kies er toch eentje uit!’ zegt hij dan, maar ik wil mijn pindakaas zo puur mogelijk, zonder toegevoegde suiker en met zoveel mogelijk pinda (daar maak je ook de lekkerste pindasausjes mee).
Ik heb nu de pindakaas van Fair Trade Original (met stukjes noot), die bevat 95% pinda’s en verder dezelfde ingrediënten als Calve. Ik vraag mij alleen af hoeveel suiker en zout er in zit, dat staat er namelijk niet op. Alleen dat er 11g koolhydraten inzitten. Zal het allemaal een beetje hetzelfde zijn als Calve?
Hahaha, mijn vriend is het ondertussen gewend :p hij loopt dan vast naar het bier..
Als er bij de ingrediënten geen suiker of zout op staat, dan bevat het alleen de suikers en het zout (natrium) uit de pinda’s zelf. De ingrediëntenlijst is altijd het belangrijkste! Dus dan zal het hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zijn als die van Calvé!
Helemaal super om dit te lezen.
Zijn bezig met de voeding van onze zoon.
ADHD en suikers gaan niet altijd even goed. Laat pindakaas nou NET een van zijn lievelingetjes zijn ;-0
wauw goed bezig! 😀
Helaas, het artikel klopt niet meer. Ik kijk vandaag naar de Ingredienten van Calve naturel, en er staat: volledig geharde palm (onder: plantaardig olie). Dus Calve heeft transvet erin gedaan! Wat een slechte, onverantwoorde zet van Calve. Transvetten (geharde vetten) zijn ongelooflijk slecht voor de vruchtbaarheid, ze dragen bij aan hart en vaatziekten en zijn verboden in Denemarken en New York. Ik gooi mijn potten Calve meteen in de prullebak. Helaas!
Dankjewel voor je oplettendheid Bregt! Ik ben van plan Calvé een mail te sturen met de vraag waarom 🙁 Ik vind het heel jammer 🙁
Die van de lidl heeft evenals die van calve ook goede voedingswaarde en ingrediënten!
Toch wel enig kritiek op dit onderzoek
Alleen maar AH en Calvé die waarschijnlijk ook bij AH gekocht is.
Er zijn nog zoveel andere supermarkt merken bijv. de Lidl pindakaas 93% pinda’s, geen toegevoegd suiker, wel zout, plantaardige olie en plantaardig vet.
Over dat plantaardig vet heb ik vragen gesteld en zodra ik daar een antwoord op krijg, plaats ik dit.
En dat voor een 1/3 van de prijs van Calvé, prima basis voor satésaus en dergelijke.
Voor de boterham haal ik altijd vers gebrande pinda’s en draai hier zelf een pasta van.
Hoi Wim,
Je geeft aan dat je toch enig kritiek hebt, eerlijk gezegd zie ik dit alleen als feedback en niet zo zeer als kritiek.
Ik ben naar 1 supermarkt gegaan en heb daar pindakazen met elkaar vergeleken, daar maak ik geen “geheim” van. Het is voor mij onmogelijk om elke pindakaas in Nederland te kennen, daarom ben ik zo blij als lezers en lezeressen een comment achterlaten met welke pindakaas zij hebben gevonden die nóg gezonder is of waar zij helemaal weg van zijn en met de informatie waar je deze kunt kopen. Dat geeft toegevoegde waarde aan iedereen die het leest en dat is voor mij het allerbelangrijskte. Dat we elkaar helpen.
Dus ook al bedoelde je het misschien als kirtiek, ga ik je toch bedanken voor je toevoeging! 🙂
Groetjes,
Teni
Beste Teni,
Hierbij de mail die ik van de Lidl ontving, dus geen tranvetten of modificatie.
Naar aanleiding van uw melding bij onze klantenservice kunnen wij u als volgt informeren.
Wij kunnen u mededelen dat de gebruikte olie in de Vita D’or pindakaas zonnebloemolie is en het vet is palmvet. Het palmvet wordt (in kleine hoeveelheden) gebruikt als stabilisator om te voorkomen dat er een laag olie op de pindakaas ontstaat. De zonnebloemolie wordt gebruikt om de smeuïgheid te verbeteren.
Wij hopen u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Bregje
Afdeling Klantenservice
Gehard palmvet is wel transvet. Bregje van de afdeling klantenservice geeft helemaal geen antwoord op je vraag, maar lult eromheen.
Als je Calvé als winner uit de bus laat komen dan heb jij vast net een paar honderd euro op je rekening gestort gekregen van Unilever.
Als je echt gezonde pindakaas wilt, ga naar je naar een natuurvoedingswinkel. Daar betekent biologisch iets anders dan biologisch bij de Albert Heijn, maar dan kom je snel genoeg achter als je de etiketten vergelijkt.
Ok, er drijft een centimeter olie op, waar kortzichtig fit-en-beauty-nederland natuurlijk meteen van moet kokken, maar die vetten komen tenminste uit de pinda zelf en zijn hartstikke gezond. Calve/Unilever pompt die waardevolle arachide olie liever af omdat ze dat voor veel meer kunnen verkopen en stoppen er goedkoop vet (en geen olie, dus reken er maar op dat de verzadigde vetten zijn die op het Calvé etiket staan) in terug zodat het ‘lekker smeuïg’ is.
Dus wees een vent – eh dame – en stort die paar honderd euro lekker terug naar Unilever, en ga eens echt op onderzoek uit. Dan ontdek je – hoop ik – dat er in ware pindakaas maar een ding zit: pinda’s (en klein snufje zeezout).
De gemiddelde Nederlandse consument haalt de boodschappen niet in de natuurwinkel, want alles is daar belachelijk duur. Wat gek is, want er zitten minder ingrediënten in. Als ik mijn boodschapjes haal bij de appie, wil ik daarna niet nog naar een andere winkel voor pindakaas, ik wil graag weten welke pindakaas die ik kan kopen in mijn supermarkt de beste optie is, en dat heeft ze heel goed gedaan.
Ik vermoed ook dat je bevooroordeeld bent en daarom Calvé als winnaar uit de bus laat komen (idd ee geldbedrag gehad ofzo?). Als je echter goed leest en kijkt, dan zie je heel duidelijk dat de normale variant pindakaas van de AH óók geen suiker bevat! Er zit alleen 5% minder pinda’s in dan bij Calvé en zal daardoor iets meer toegevoegd vet bevatten maar 5% lijkt mij niet zo erg. Dat maakt de pindakaas van de AH ook een prima pindakaas!
ik vind het heel jammer dat je denkt dat ik bevooroordeeld ben. Ik zie echter nog steeds suiker in de normale variant van de albert heijn: dextrose.
Iedereen moet niet zo zeuren. Teni word echt niet betaald ofzo haha.
Wat Teni volgens mij eigenlijk wil zeggen is ,
kijk niet wat misschien net iets gezonder is dan de ander. …
Maar kijk is wat voor soorten ongezonde pindakaas er op de markt zijn.
Haar voorkeur gaat alleen uit naar die van Calve Naturel.
Geen paniek !
Wat heb je toch weer een zeurders. Teni geeft duidelijk aan dat zij alleen bij AH is geweest. Als ik boodschappen doe heb ik ook niet altijd zin of geld om naar een natuurwinkel te gaan.
Dit zijn leuke onderzoekjes voor mensen die gezonder willen eten maar niet in extreme hoeven te gaan zoals ik.
Ik sta ook te kijken van deze negatieve reacties.
Pindakaas van een natuurwinkel heeft ook mijn voorkeur, maar om nu te beweren dat Teni geld heeft gekregen om Calvé als winnaar uit de bus te laten komen, dat is pas echt kortzichtig!
Kan me ook niet voorstellen dat personen die zich zo vreemd uitlaten hier daadwerkelijk Teni’s blog volgen, want als je dat doet kun je er oprecht geen seconde aan twijfelen dat ze ons iets ongezonds zou willen aansmeren om daar zelf beter van te worden.
Volgens mij is Skippy het gezonds want daar is het minst aan toegevoegd. Namelijk 90% pinda’s 10% toevoegingen. Bij Calve zit er toch al minimaal 15% zooi aan toegevoegd en maar 85% pinda’s en dat is alleen nummer 8, bij de meeste pindakazen uit de test zit er 80% of minder pinda’s in dus 20% toevoegingen. Dan kan je toch beter skippy nemen. Ok er zit suiker in enzo maar wel de helft minder dan de meeste anderen merken en waar het ook om gaat is de smaak.
Ik maak pindasaus met skippy , super super lekker.
De enige echte pindakaas die gezond is, is de pindakaas die jezelf maakt.
En waar je ook nog de herkomst van de pinda’s weet en of deze bestraald zijn
Want in bestraalde pinda’s zitten geen voedingsstoffen en mineralen meer.
Al die biowinkels die als paddestoelen de grond uit rijzen en daarmee ook hun prijzen heb ik mijn twijfels over.
Jammer dat er geen biologische pindakaasmerken vergeleken zijn zoals Krekeltje pindakaas met 94% pinda’s en geen toegevoegde suikers… Bovendien wordt in Calvé pindakaas het relatief gezonde vet van de pinda vervangen voor een goedkopere variant.
Hahaha wat een reacties zeg ze heeft bij 1 winkel beetje vergeleken en geloof me skippy word bij unilever gemaakt en zit meer zooi in dan de normale pindakaas van Calve de rest zit of Veel zout in en suikers of Veel dextrose!!!
Mooi stukje!
Helaas niet meer up-to-date. Want Calvé (Unilever) heeft nu wel transvetten toegevoegd, of klaar dat voor het eerst zie op het etiket.
Er staat namelijk ‘volledig gehard palm’ op.
Erg jammer!
Ik had ooit een stukje gezien of gelezen over pindakaas uit de supermarkt, en toen kwam verassen Calvé pindakaas creamy als winnaar uit de bus. Helaas zit daar nu ook geharde palm in.
Teni, bij de Lidl is de pindakaas nog wel transet vrij?
Ja dat zou ik ook graag willen weten. Is de Vita D’or pindakaas transvet vrij?
In de meeste pindakazen zoals: Ah en Helaes zit allemaal gehard palmvet?
Ok dus overal zit “gehard palm vet” of wat het ook is. Vet van een palmboom ofzo? is dit transvet? en wat is het verschil met “volledig gehard palm vet” die Calve er nu in heeft zitten.
Ingedrienten van Calve Pindakaas Naturel:
PINDA 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.
Ingredienten van AH Pindakaas Naturel:
Ingrediënten: 76% pinda (pinda), zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout.
Het is nu echt verwarrend geworden. Toch maar een zak ingezouten noten kopen dan.
pindakaas met 100% pinda’s heerlijk gewoon !
ik heb laatst bharos pindakaas gekocht die heeft meer dan 94 % pinda .
die is echt lekker en bruin en minste vet.
je hebt er nu 4 smaken van bij de toko’s.
Teni, mooi onderzoek. Als je dan toch de moeilijke weg kiest en in de winkel wilt kopen is dit een mooi hulpmiddel. Kun je zelf uitbreiden met andere pindakazen die je tegenkomt. Ik zelf koop via internet 1 kg bio geroosterde pinda’s en, voordat een ander zijn jas aan heeft en de fiets buiten heeft staan, is mijn pindakaas klaar. Blender o.i.d, pinda’s, beetje arachideolie voor de smeuïgheid, snufje zout zo je wilt en zelfs beetje suiker als je dat lekker vind. Het leuke is, dat je kunt mixen met andere noten waardoor je kunt spelen met smaken.
nav de reactie van de lidl: in principe zou dat pamlvet ook transvet kunnen zijn als de olie gehard/synthetisch bewerkt is.
Hoe kan het nu dat producenten niet precies weten wat voor ingredienten er in hun producten gaan. Het lijkt me toch dat je dit kunt na zoeken.
PCD pindakaas bevat ook gehard vet, net als de andere merken potten bij de jumbo die ik gezien heb.
Ik vind het een leuk onderzoek hoor. Laat die hardcore bio klanten maar lullen. Die vinden altijd wel iets dat niet goed is voor je. Alsof Calvé betaald voor een paginaatje als dit. haha Die man heeft echt humor.
Lidl (Vita D’or) heeft voortaan op z’n pindakaas etiket ook “volledig gehard palmvet” staan.
Ik ga deze eens proberen:https://www.pit-pit.com/pindakaas.html ik hou jullie op de hoogte
De pindakaas van Pit-pit.com heeft in de versie zonder zout,100% pinda en met zout, 99% pinda en 1% zeezout.
Dat lijkt er dus op. Teni, veel succes nog met je blog, het is heel interessant . Liefs, Janny
Volgens mij is volledig gehard vet geen transvet en gedeeltelijk gehard vet wel.
Hai! Goed artikel, er zijn echt veel te veel pindakazen waar suikers en vetten aan toegevoegd zijn. Heb je gehoord van Pic’s Peanut Butter? Het is een Nieuw-Zeelands merk, waarbij (net als bij pit-pit) de pindakaas bestaat uit 100% pinda’s, of 99% met een snufje zout! Het is echt heerlijk. Kijk maar eens op http://picspeanutbutter.com/ Je kunt zelfs in NL laten bezorgen 🙂
Of je besteld gewoon in NL bij een Body en Fit shop… ipv in NZ.
Die heeft pindakazen te koop met alleen 100% gebrande pinda’s, voor ong 2,30 per 500gr.
Uiteraard is dát is dé pindakaas die je zoekt… of die men zou moeten zoeken.
Ja, alleen na het hele voorval met hun whey, caseine én isolaat (20% minder eiwit dan op het laben, meer koolhydraten en toegevoegde fructose ) ga ik er niets meer bestellen.
Wie weet wat ze met hun pindapasta hebben gedaan wat niet klopt, en er zijn genoeg andere verkopers van ‘100% pinda’ pindakaas.
Ik mis in alle verhalen de vermelding over de gebruikte soja in pindakaas! Ik heb absoluut geen trek in Monsanto poep!
Dit komt van de website van het voedingscentrum:
“Het is moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Soms wordt het gehalte transvet apart op het etiket aangegeven. Het gebruik van gedeeltelijk geharde olie of vet moet altijd worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie. Staat bij de ingrediënten “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet”, dan kan transvet in het product voorkomen.”
Ze hebben het dus alleen maar over gedeeltelijk gehard vet dat het transvetten kan bevatten. Kunnen we hieruit concluderen dat dit niet geld voor geheel gehard vet?
Toevoeging:
Op de website van http://www.voorlichtingmvo.nl (voorlichtingsbureau margarine, vetten en olien) staat het volgende:
“Is er verschil tussen geheel en gedeeltelijk gehard?
Ja; en wel het volgende. Als (onverzadigde) plantaardige olie geheel gehard wordt, dan worden de onverzadigde vetzuren verzadigd en worden er geen transvetzuren gevormd. Bij gedeeltelijke harding kunnen wel transvetzuren ontstaan; reden waarom dat bijna niet meer wordt toegepast. In plaats van gedeeltelijk harden wordt er gewerkt met een mix van geharde en niet geharde olie.”
Ah, dan zou Calve dus nog steeds goed moeten zitten met ‘volledig geharde palm’
vet gezonder dan zuiker? wat een onzin. de bbc had een test gedaan een man op suiker dieet en een man op vet dieet . de persoon op vet kon haast niets meer en de suiker man ging vrolijk door fietsen.
deze test hebben we niets aan had de transvetten, gehard palmvet klinkt heel erg?
gemeten en de soorten vet in de tabel dan hadden we er meer aan.
Er is een groot verschil bij verschillende vetten. Daarbij gaat het niet om een suiker of vet dieet (het een of eht ander), maar om wat in een normaal eetpatroon het gezodns is. Je reactie slaat dus nergens op.
Clave de beste nee de Duurste.
Vita D,or van de Lidl is de beste en Goodkoopste
Wat dacht je van “zeemansboter”? 99,9% pinda’s en 0,1% zout.
Jumbo pindakaas! Geen toegevoegde suiker/ dextrose etc..1 portie 98 kcal. Onze favoriet!
Misschien zouden de pindakaasliefhebbers eens moeten kijken op de site van Body&Fit, alwaar ‘Crunchy Pindapasta’ te krijgen is. Deze bestaat slechts uit 93%geroosterde pinda’s + zonnebloemolie. Je proeft de pinda’s en dat is de bedoeling bij pindakaas.
Ik bestel niets meer bij Body & Fit shop.
Google maar eens wat ze aan oplichting hebben gedaan:
http://tinyurl.com/onpymd5 (Google search op ‘body en fit oplichterij’).
De appie heeft nu ook de 100% pinda’s pindakaas:
http://www.ah.nl/producten/product/wi370835/ah-100-pindakaas-naturel
Inmiddels voegt calve ook al gehard palmvet toe 🙁
Zoals de vorige posters ook al aangaven, gehard palmvet nu in die van Calve was ook een schok voor mij. En ik ben ook overgestapt op die 100% pinda’s van AH.
Er is ook pindakaas te krijgen dat 100% uit pindas bestaat. Dit is tegelijkertijd biologische pinda’s. Dan ken ik nog een ander merk, daar is alleen ietsje zee zout aan toegevoegd. Waarom al die toevoegingen? En waar komt dat suiker en palmolie vandaan? Zijn dat GMO produkten wat veelal in Amerika het geval is?
Wow je bent echt een held dat je dit allemaal vergelijkt.
Even over het algemeen.
Superbedankt voor al deze posts. Ik wil het liefst suikervrij gaan, maar het is zo moeilijk. Jij maakt het in ieder vele malen makkelijker met al die leuke recepten! Ik ga een ijsmachine aanschaffen omdat ik ook zo dol op ijs ben.
Ik heb net jou winnaar gekocht maar heel veel waardes kloppen niet. Per 100 gr. pindakaas zeg jij 0,24 gr. zout, maar op de pot staat 0,55 gr. Van suiker zeg jij 2,5 gr. maar op de pot staat 6,4 gr. suiker per 100 gr. pindakaas van Calve Naturel. Dus ik weet niet of je ons nu wel zoveel werk uit handen hebt genomen.
Hoi tja, heb je überhaupt gelezen wat er bovenaan het artikel met hele HELE grote letter staat?
Jammer dat ze er hele jungles voor vernietigen en er dieren uitsterven voor de palmvet die er in zit… Dan liever minder gezond
Uhhh kijk nog eens goed op een nieuwe pot Calve pindakaas:
Daar zit mooi weer GEHARD vet in!!!
kijk eens even goed bovenaan dit artikel met blokletters!! Dit artikel is verouderd er staat een 2.0 online MET link 😉 !
en waar is de echte pcd pindakaas?, vroeger veel olie op maar geen of toch zeer weinig suikers, tegewoordig is ze er nog maar zonder olie jammer genoeg.
de beste pindakaas maak je het beste zelf, en nee, geen calve, die vond in vind ik nog steeds smerig, te veel e stoffen enzovoorts 🙂