Na een paar weken geen nieuwtjes is het vandaag weer tijd voor de “Wat je vandaag moet weten” rubriek! Man o man, wat zijn er weer waanzinnig boeiend dingen te delen!
Biologisch eten kan de kans op het ontwikkelen van kankercellen verlagen
Ik weet wat je denkt, ik denk namelijk hetzelfde. Ik eet al zo gezond en nu moet het óók nog allemaal biologisch? Dat kost klauwen met geld! Maar het is informatie die belangrijk is om te delen en ik geloof erin dat wanneer we het beste doen met de situatie waar we nu in zitten – we niet onszelf te kritisch moeten beoordelen.
Er is altijd een manier om iets beter – sneller – gezonder etc. te doen, maar niet elke situatie staat dat toe. Jij kunt misschien op bepaalde vlakken vooruitgang boeken met je gezondheid waar een ander dat niet kan. En andersom.
Voorbeeld: misschien heb jij meer tijd in de ochtenden om te beginnen met meditatie, een wandeling, yoga en/of een workout en heb je niet voldoende geld om alles biologisch te kopen. Een ander kan bijvoorbeeld géén tijd hebben in de ochtend of avond om op die manier de dag te beginnen (of te eindigen) door een hectische werk-planning, maar heeft misschien wél de financiële middelen om alles biologisch te kopen.
Bekijk het dus in het geheel, niet enkel naar de aspecten die niet voor jou werken – dan belemmer je jezelf alleen maar. Dat geeft stress, ook niet goed voor je 😉
Oké, dan hoop ik dat we met een ietwat positiever gevoel de volgende informatie tot ons kunnen nemen:
Een nieuw onderzoek (1) laat zien dat er een significante vermindering is in het ontwikkelen van kankercellen bij mensen die biologisch voedsel aten. Er deden 69.000 Franse volwassenen mee aan dit onderzoek, meer dan driekwart hiervan waren vrouwen in de 40. Het onderzoek keek naar de consumptie van biologisch voedsel in relatie tot kankercellen over een tijdspan van ongeveer 4 jaar.
De mensen die biologisch voedsel aten hadden 25% minder kans op het ontwikkelen van kanker. Het verminderde ook de kans op het ontwikkelen van een zeldzame vorm van lymfeklierkanker (non-Hodgkin’s lymphoma) met 73% én de kans op postmenopauzale borstkanker met 21%. Dit zijn bizarre cijfers, vind je niet? Nu komt het aparte gedeelte en misschien wel het meest toepasbare; de mensen die geen extreem gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon hadden maar wél biologisch aten, hadden een verminderd risico op ziekte.
Dit laat je werkelijk waar nadenken over wát er toch in ons voedsel wordt gepropt..
Mijn advies als je de portemonnee niet hebt om alles of ook maar enkele dingen biologisch te kopen? Maak het zoveel mogelijk zelf. De koekjes, gebakjes, lekkernijen en zelfs bepaalde fastfood maaltijden die je lekker vindt – maak het zelf met biologische goedkopere producten of niet biologische producten die op zijn minst niet omgeven zijn door zooi aan toevoegingen.
We zouden die niet heel gek moeten vinden en dat vinden de onderzoekers al helemaal niet. Het eten van biologisch voedsel verminderd de hoeveelheid pesticiden in het lichaam, deze worden in verband gebracht met kanker. Hoewel dit nog maar het begin is van die onderzoek zijn er meer gegevens nodig om dingen écht veel beter vast te kunnen stellen. In ieder geval is dit een interessant nieuwtje voor de gezondheidsbewuste mens. Jij en ik, neem ik aan.
Mensen die ouder dan 90 worden, doen deze dingen
Door in de loop van tijd neurologische en neuropsychologische testjes uit te voeren bij meer dan 1600 mensen boven de 90 voor een onderzoek (2), kwamen interessante dingen naar voren. De informatie die ons misschien wel beter leert begrijpen wat ervoor nodig is om een lang (en gezond) leven te leiden. Een paar verrassende ontdekkingen? Matig alcoholgebruik en het behouden van hobby’s waar je plezier uit haalt (3) lijken kernwaarden te zijn voor een goede gezondheid.
Oh, en wat dacht je van deze!
- People who were overweight in their 70s lived longer than normal or underweight people did.
Evolutionair gezien dienen we ook steeds een beetje zwaarder te worden als we ouder worden, maar we zijn gek genoeg geprogrammeerd met de gedachte dat we altijd hetzelfde gewicht moeten behouden. “Dat we nog in onze trouwjurk moeten kunnen passen na 40 jaar”, en hoewel ik begrijp dat obesitas niet gestimuleerd dient te worden, is het wel heel normaal om ietsjes zwaarder te worden hoe ouder we worden. Zo zie je ook maar weer dat mensen die wat zwaarder waren langer leefden dan mensen die te licht waren.
Waar komt wijsheid vandaan?
Uit recent onderzoek blijkt dat wijsheid en veerkracht in het leven niet voortkomt uit het enkel ondergaan van moeilijke periodes. Wat ons wijs en veerkrachtig maakt is wanneer we moeten dealen met de moeilijke momenten en hiervan leren – een veel actiever proces dus (4). Er wordt vaak gezegd “Met leeftijd komt wijsheid” – maar dit is niet helemaal waar zegt Carolyn Aldwin, (directeur van de Center for Healthy Aging Research in the College of Public Health and Human Sciences at Oregon State University in Corvallis);
Over het algemeen zijn het de mensen die moesten werken om alles op een rijtje te zetten na een moeilijke levensgebeurtenis de mensen die een nieuwe betekenis konden geven aan de dingen in het leven en dus ‘wijzer’ werden”.
Wat vond jij het interessants uit de weetjes van vandaag?
Ben je ergens extra geïnteresseerd in? Wil je er meer over weten? Heb je een openbaring of een aha-moment gekregen? Laat het mij en elkaar weten in de comments, waar vaak interessante en mooie discussies kunnen ontstaan!
Bij mij blijft het biologisch eten weetje wel echt even hangen.. Even bedenken hoe ik dat een plekje wil geven en/of integreren in mijn leven..
Foto’s: Lifeline24
6 comments
Dat wijsheid niet altijd met de jaren komt, bewijs jij zelf wel. Ik leer als oude dame zoveel van jou!
Amen!
Ik vind dat nieuws omtrent biologisch eten/kanker eigenlijk, als je er over nadenkt, heel erg triest.
Wat jij zelf ook al aangeeft, welke troep wordt er dan in hemelsnaam in het eten gestopt……
Heel erg dit!
Vandaag alleen maar aha-momentjes in dit artikel. Vooral het weetje over het biologisch eten blijft echt hangen. Heb dit artikel meteen doorgestuurd in onze familie-app. Mijn vader had 11 jaar geleden non-hodgkin en dit laat me wel heel erg nadenken daarover. Ik wil niet meteen zeggen dat het voorkomen had kunnen worden (daarvoor weet ik er niet genoeg van) . Maar ook de info over wijsheid en veerkracht zet me aan het denken. Doe mij vaker dit soort feitjes!
Het artikel waar je naar linkt, over het biologische eten, beschrijft juist ook de beperkingen van het onderzoek. En: “At the current stage of research, the relationship between organic food consumption and cancer risk is still unclear”. Zo lastig om dit soort onderwerpen te onderzoeken..
Jep.. Harde uitspraken kunnen niet zomaar gedaan worden. Daarom zeg ik ook in die alinea “Hoewel dit nog maar het begin is van die onderzoek zijn er meer gegevens nodig om dingen écht veel beter vast te kunnen stellen. In ieder geval is dit een interessant nieuwtje voor de gezondheidsbewuste mens.”
De indicatie is er – er dient meer onderzoek gedaan te worden om het écht te kunnen zeggen. En als we ons gezonde verstand gebruiken, klinkt het ook best behapbaar dat biologisch voedsel beter is voor ons lijf..