Plantaardig eten is steeds meer ‘van deze tijd’, niet alleen de argumenten omtrent de leefomgeving van dieren zijn overtuigend, ook de argumenten wat betreft het milieu.
Niet al het plantaardige voedsel is even milieuvriendelijk, echter ben ik geen expert op het gebied van voeding in combinatie met het milieu. Wel op het gebied van voeding en gezondheid, als ik dat zo over mezelf mag zeggen haha.
Vandaag neem ik Alpro yoghurt onder de loep, er zijn veel vragen aan me gesteld over hoe gezond dit eigenlijk is; vooral de sojayoghurt varianten (ik ga je zo iets vertellen over ook de andere varianten waar je misschien van schrikt). Dus laten we er samen in duiken; hoe gezond is Alpro yoghurt?
Nature
De meest basic variant nemen we eerst onder de loep. Deze heb je ook in een ‘pakje’ met een draaidop. De ingrediënten en voedingswaarde zijn precies hetzelfde.
Om sojayoghurt te maken zijn er een aantal ingrediënten logischerwijs nodig, aangezien het niet een product is dat gewoon uit de natuur komt (zoals een appel, een banaan, een ei etc.). Het is belangrijk dat je weet dat het een bewerkt voedingsmiddel is, net zoals crackers dat ook zijn. Ingrediënten zijn bij elkaar gedaan en dit is er gecreëerd.
Om sojayoghurt te krijgen heb je sowieso water en gepelde sojabonen nodig. Vraag het aan de fabrikant en hij/zij zal je vertellen dat er veel meer ingrediënten nodig zijn om de smaak, structuur en houdbaarheid zo te krijgen zodat hij/zij het kan verkopen. Ik zal kijken naar hoe gezond de ingrediënten überhaupt zijn voor ons lichaam.
Het eerste dat me opvalt is dat er suiker aan is toegevoegd. Iets wat naturel yoghurt niet heeft. Er is een belangrijk verschil in ‘van nature aanwezige suikers’ en ‘toegevoegd suiker’. Een banaan heeft geen toegevoegd suiker, maar bevat uit zichzelf suiker. Naturel yoghurt bevat ook suiker van zichzelf maar heeft géén toegevoegd suiker.
Het voelt dus een beetje gek om naturel yoghurt – sojayoghurt – te zien met toegevoegd suiker. Voor de rest zie ik alleen ingrediënten die bedoeld zijn om het product dus een juiste structuur, smaak en houdbaarheid te geven zoals ik eerder zei. Niet per se heel “gezond”, als je ‘zo natuurlijk mogelijk’ aanhoudt als gezond.
Suiker per 100 gram
Als je kijkt naar hoeveel suiker het bevat per 100 gram dan is dat gemiddeld gezien minder dan bij gewone yoghurt. 2,1 gram suiker per 100 gram. Gewone yoghurt kan al beginnen bij 4 gram (natuurlijk aanwezig) suiker per 100 gram.
Tricalciumcitraat kan om verschillende redenen toegevoegd worden aan het product, het dient voor:
- het reguleren van het zuur in de yoghurt;
- het verstevigen van de yoghurt;
- het stabiliseren van de yoghurt; zodat het product een geheel blijft en niet ‘losbreekt’ in alle aparte ingrediënten.
Pectine komt vanuit de wand van planten en vruchten en wordt in voedsel gebruikt als verdikkingsmiddel.
Zo zie je dat de meeste ingrediënten niet voedingswaarde verhogend zijn. Je zou denken dat de antioxidanten op zijn minst voedingswaarde verhogend zijn (wat zijn antioxidanten? In gewone mensentaal uitgelegd!) , maar dit valt mee. Of eigenlijk, ze zijn niet om die reden aan het product toegevoegd. Tocoferolrijke extracten en vetzuuresters van ascorbinezuur zijn toegevoegd om ranzigheid tegen te gaan.
De vitamines die zijn toegevoegd zijn wel weer fijn, dit zijn onder andere dezelfde vitamines die van nature aanwezig zijn in gewone yoghurt.
Bacteriën
Als laatste zie je nog twee yoghurt culturen (dit zijn probiotica bacteriën, lees het artikel van gister voor meer info!) die aan de sojayoghurt zijn toegevoegd. Op deze manier heeft sojayoghurt nog wel de ‘probiotische’ voordelen zoals gewone yoghurt dit ook heeft.
Dit wordt niet gezien als een dierlijke toevoeging, begrijp ik van Alpro. En dat zal ik aannemen.
High in protein | Low in sugars
De verpakking zegt al een hoop, ik duik maar meteen in de voedingswaarde:
2,5 gram suiker per 100 gram. Oftewel: dat is méér dan de nature variant! Hoe ze dit weten te marketen is voor mij te absurd. Eén blik op de voedingswaarde werpen en je weet het weer: een verpakking zegt ZO WEINIG over de daadwerkelijke inhoud. De verpakking is er om je te verleiden.
Als we kijken naar de eiwitten, dan zie ik 6,2 gram per 100 gram. Dat is 2,2 gram meer dan de nature variant (per 100 gram). Prima! Qua calorieën zijn we van 50 (nature) naar 71 gegaan, maar dat is ook logisch als er meer eiwitten, suikers én vetten in zitten per 100 gram.
Qua ingrediënten bevat het dezelfde opbouw zoals ik hierboven beschreef.
Vanille
We pakken een smaakje en de hoeveelheid suiker schiet omhoog: 9,2 gram per 100 gram. Maar dat is ook wel logisch. Hier is echter niet alleen suiker aan toegevoegd maar ook nog in de vorm van glucose-fructosestroop. Ook wel onder de bekende Amerikaanse term high-fructose corn syrup bekend. Een toevoeging van een goedkope variant van suiker.
Het wordt gewonnen uit maïs die meestal genetisch gemanipuleerd is. De maïs wordt eerst gemalen tot er maïszetmeel ontstaat, vervolgens wordt dit verder bewerkt (gestript) tot het glucosestroop is geworden (2).
Qua calorieën blijven we hangen rond de 70 met 75 kcal per 100 gram in de vanille variant.
Voor de rest zitten dezelfde ‘basis ingrediënten’ voor sojayoghurt in deze variant.
Blauwe bosbes
Tot nu toe de meeste suikers van de bovengenoemde varianten: 9,4 gram per 100 gram. Qua ingrediënten is het ook zo goed als gelijk, echter is deze variant natuurlijk ook nog voorzien van blauwe bosbessen, voor 5,8%.
Ook hier blijven we qua calorieën rond de 70 met 73 kcal per 100 gram.
Kers
Ik kan hier niet veel anders aan toevoegen dat het enorm vergelijkbaar is met de bosbes en vanille variant qua ingrediënten én voedingswaarde. Bij deze kersen variant is er naast kersen ook gebruik gemaakt van kersensap en natuurlijk kleurstof. Ik denk dus dat deze yoghurt rood is!
Perzik
Als het goed is, ben je nu heel goed in staat exact te zien hoe het ervoor staat met deze variant.
Zie je één klein verschil? Juist: deze heeft het suikerrecord overstegen met 0,4 gram (bosbes had 9,4), deze variant heeft 9,8 gram suiker per 100 gram. Dat is bijna een tiende van het geheel.
Mango | More fruit no added sugars
Dit wordt interessant, een verpakking die weer van alles beweerd. Wat zegt het etiket? Ik zie aanzienlijk minder suikers, namelijk: 5,6 gram per 100 gram. Dat is voor een variant met een smaakje het laagst.
En inderdaad: geen toegevoegd suiker.
Er is mango en sap uit concentraat toegevoegd, dat is waar de aanwezige suikers vandaan zullen komen en dat is fijn om te weten! Hoera! Qua calorieën zit het ook precies tussen de “Nature” en een “Smaakje” in met 61 kcal per 100 gram.
Kers | More fruit no added sugars
Ook hier zie ik geen toegevoegd suiker tussen de ingrediënten staan. De 6,2 gram suikers die je ziet, komen dus uit de kersen en het sap uit concentraat. Verder helemaal te vergelijken met de mango variant zonder toegevoegd suiker.
Framboos-Cranberry
En we gaan weer terug naar toegevoegd suiker. Je ziet het direct: 9,5 gram per 100 gram. Qua calorieën zitten we tot nu toe aan een record met 77 kcal per 100 gram.
De ingrediënten zijn vergelijkbaar met de andere suikerrijke-smaakjes-varianten. Dit is Teni taal, je begrijpt waarschijnlijk allang wat ik bedoel.
Limoen-Citroen
Een andere vorm qua verpakking maar absoluut vergelijkbaar met alle andere suikerrijke-smaakjes-varianten. Deze staat naast de framboos-cranberry variant aan top met 77 kcal per 100 gram. Bijna aan top met suiker; 9,7 gram per 100 gram.
Mild & Creamy | Kokosnoot
Vergis je niet, dit is geen kokosyoghurt. Dit is sojayoghurt met kokossmaak. Je ziet wel dat deze variant direct minder suiker heeft. Sterker nog: evenveel of even weinig als de Nature variant: 2,1 gram per 100 gram.
Het is ook terug te zien in de calorieën; 55 kcal per 100 gram.
Voor de kokossmaak is er kokosnootmelk toegevoegd.
Mild & Creamy | Vanille
Verschilt niet veel van de vanille variant in de andere verpakking en qua ingrediënten: same old, same old. Niets opvallends meer over te vertellen (helaas).
UPDATE 2/08/2018
Ik werd door meerdere van jullie erop gewezen dat de Alpro ‘ongezoet” er niet tussen staat. En inderdaad! Deze was nergens te vinden op de AH.nl site, waar ik alle bovenstaande informatie heb gehaald en daarom heb ik deze gemist. Maar na even een kleine zoekopdracht heb ik hem gevonden mét de bijbehorende informatie:
Nature, Ongezoet
Kijk! Dat is fijn zeg, deze heeft dus géén toegevoegd suiker zoals de gewone ‘nature’ variant wel heeft. Voor de rest dus ook alle ingrediënten die ‘nodig zijn’ om een plantaardige soja yoghurt te maken.
Als ik kijk naar de voedingswaarde, dan zie ik meteen dat deze de minste calorieën heeft van alle varianten 43 kcal per 100 gram. En zie jij wat ik zie? 0 gram suiker! Dat ik deze gewoon heb overgeslagen, hoe stom!
Voor een bewerkt product, is dit dus absoluut de meest ‘natuurlijke’ variant binnen de Alpro soja yoghurtjes. Bedankt allemaal, dat jullie me hierop gewezen hebben!
__ Tot zover de update van 2/8/2018
Conclusie
Eigenlijk hebben we hier te maken met allemaal varianten op een bewerkt product dat moet lijken op yoghurt, maar dan zonder dierlijke invloeden.
Begrijp even dat wanneer je vanuit een ‘zo puur mogelijk is gezond’ standpunt naar deze producten kijkt, dan eet je een bij elkaar gezet product dat in de natuur niet zo zou voorkomen. Gewone yoghurt trouwens ook niet, maar gewone yoghurt is een natuurlijker product (lees hier meer over) omdat het ‘enkel’ melk is met toegevoegde bacteriën waardoor het vervolgens een probiotisch effect kan hebben. Alle plantaardig ‘gemaakte’ yoghurtjes zijn manieren om de herkenbare yoghurt te kunnen eten als iemand die óf intolerant is voor echte yoghurt óf een veganistisch eetpatroon erop nahoudt.
Wanneer je dus niet veganistisch eet en je geen last hebt van je darmen/maag bij het eten van gewone yoghurt, zou ik qua gezondheidsvoordelen gewone yoghurt adviseren. Er zullen talloze voor- en tegen argumenten zijn (die misschien ook niets met gezondheid te maken hebben) maar mijn advies blijft altijd vanuit dezelfde hoek: doe wat goed voelt voor jou. Voedsel is niet (altijd) jezelf houden aan ‘de regels’. Overtuigingen en emoties kunnen erbij horen – maar dan doe je dus al wat goed voelt voor jou.
Hoe sta ik erin
Hoe ik erin sta? Ik ben gek op yoghurt. Alleen merk ik, dat wanneer ik teveel yoghurt per dag eet (en ik eet makkelijk een halve liter), ik hier enorm opgeblazen van raak. Dan is een alternatief op zijn tijd wel fijn. Hoewel ik liever ga voor kokosyoghurt in plaats van sojayoghurt (omdat ik ook weer niet teveel soja wil binnen krijgen), bevat kokosyoghurt bijna 3 keer zoveel calorieën en dat voel ik dan ook weer niet (wanneer je bijna een halve liter kan eten op een dag, dan tikt dat aardig aan ;)). En hoewel kokosyoghurt een hoger vetgehalte heeft en je dus langer en sneller een verzadigd gevoel geeft, is het voor mij niet de oplossing als alternatief voor gewone yoghurt. Dus zo speel ik tussen gewone yoghurt, sojayoghurt en heel soms een beetje kokosyoghurt!
20 comments
Lieve Teni!
Dank je wel weer voor dit uitgebreide artikel!
Sommige varianten van Alpro kende ik niet eens (de more fruit no more added sugars).
Ik eet nagenoeg nooit yoghurt producten van Alpro (net als jij kies ik liever voor kokosyoghurt) maar ik sta evengoed te kijken van je bevindingen. De “gezonde” boodschap die Alpro uit denkt te dragen via de voorkant van de verpakkingen is niet echt altijd de waarheid. Wederom: etiketten lezen blijft ZO belangrijk!!
Ook nog bedankt voor het topartikel van gisteren. Superinteressant, wil daar echt meer van weten dus een vervolgartikel: yes please! ?
Ik kijk er naar uit ?
Geniet van je dag!
Liefs Martine
topartikeltje weer!!!!! bedankt voor het schrijven hiervan!!!
Wauw, ik ben een beetje verbaasd hierover. Wat fijn dat je dit zo uitgebreid hebt uitgezocht.
Duidelijk artikel weer! Ik zit ook altijd te schommelen en nog niet echt gevonden wat ik fijn vind. De kokos varianten wordt ik meestal niet helemaal lekker van! Biogarde bevalt mij tot nu toe het beste .. met inderdaad af en toe wat alpro.
ik eet heel veel soja yoghurt, maar altijd de alpro ongezoet versie 🙂
wat is je reden dat je niet zo veel soja binnen wilt krijgen? ik eet het namelijk erg veel
Interessante informatie..Hoelang ben je bezig met het uitzoeken,want het is heel uitgebreid.
Ik heb het al eens eerder gezegd maar het zou niet misstaan in bijvoorbeeld het blad van de Consumentenbond.
Ik denk dat ze vast wel geïnteresseerd zijn.
Of heb je dan het gevoel dat je niet onafhankelijk bent?
Heel mooi artikel en interssante info. Ik ben niet zo dol op yoghurt met allerlei smaken, en dan maak t het ook niet uit wat voor merk het is. Ik hou het op magere yoghurt en voeg zelf fruit toe. Het lekkerste vindt ik dan met in kleine stukjes gesneden halve banaan, wat blauwe besjes en een klein beetje muslie voor de sier.
Hey Teni! Wat een uitgebreide review trouwens! Zoveel varianten….
Aangezien ik heel vaak sojayoghurt eet en niet zo’n fan ben van de Alpro yoghurt, deze tip: https://www.ekoplaza.nl/producten/product/so-soya-natural2
Zonder gekke toevoegingen of suiker en ik vind hem veel lekkerder dan die van Alpro! 🙂
Heel fijn artikel en goed dat je dit weer gegeven hebt! Complimenten! Als collega-diëtist ben ik ook al eerder geschrokken van de hoeveelheid suiker die Alpro in veel van haar producten gebruikt! Ik volg je al langer en je blogs zijn heel waardevol, je kunt zien dat je veel tijd erin steekt en ik vind dat dit wel eens gezegd mag worden!
M.b.t. deze blog en Alpro, ze komen over als een gezond, bewust merk met producten met goede voedingswaarden, maar ondertussen…..Menigeen kiest al snel voor een variant met een smaakje en dan krijg je heel wat suiker meer binnen!
Het blijft altijd goed het etiket lezen en niet afgaan op de ‘mooie’ spreuken die fabrikanten op de etiketten zetten!
Heel goed en duidelijk artikel weer Teni! Dit maakt maar weer eens duidelijk hoeveel marketing erachter zit. Alpro oogt behoorlijk gezond voor iemand die af gaat op de verpakking..
Zelf ben ik ook een fanatiek etiketten lezer dus ik kijk hier niet van op, hopelijk een hoop anderen die hierom geven wel want zij kunnen hier echt wat mee dan.
Ik mis trouwens wel de Alpro ongezoet hierin, maar die kan iedereen nu zelf mooi gaan vergelijken ?
Complimenten voor je tijd die je hierin weer gestoken hebt.
Interessant! Naar mijn mening is elke variant van yoghurt ‘met een smaakje’ niet de beste keuze als het gaat om de gezondere keuze. Jammer dan je de ongezoete versie niet hebt meegenomen (ook interessant voor de vergelijking) omdat in, volgens mij, alle ‘naturel’ versies van plantaardige zuivel vervangers suikers zijn toegevoegd. Begrijp zelf ook niet waarom dat dan ‘naturel’ maar afijn!
Bedankt voor het leesvoer xx Anna
Je maakt me verdrietig ik dacht dat ik hoed bezig was met de perzik variant. Ik moet opzoek gaan naar de mango variant. Weet je wellicht in welke winkel ze deze hebben?
Sap uit concentraat zie ik wel degelijk als toegevoegd suiker. Pure misleiding om er no added sugar op te zetten.
Hi Karin, ik snap precies wat je bedoelt. Als je er zo naar kijkt, dan ligt de grens ergens anders omtrent ‘toegevoegd suiker’. Als er een banaan aan toegevoegd zou worden, dan is dat ook toegevoegd suiker.
Het voordeel waar ze gebruik van maken is dat het sap niet ‘bewerkt’ is, maar dus de zoetheid van het fruit (waar het sap vandaan komt) dat ze gebruiken. Een natuurlijke bron, maar zeker; gewoon een ‘zoet ingrediënt’ dat is toegevoegd.
Vooral de blauwe bessen variant is mijn favoriet. Maar toen ik een poos geleden naar het etiket keek schrok ik! Ik eet nu gewone yogurt, en dan voeg ik zelf wel dingetjes toe.
Ik ben nu het boek aan het lezen van Martijn Katan (Voedingsmythes) aan het lezen, dit geeft ook zo veel goede inzichten, echt een aanrader. Maar jij zal het vast wel kennen haha.
Hey Teni! Je schrijft dat je liever niet teveel soja binnen krijgt. Mag ik vragen waarom dat is? 🙂
Hi,
Bedankt voor deze uitgebreide studie (ben er al lang naar op zoek) .
Nog een vragje:gaat het telkens om niet gemanipuleerde soja , vrij van GGO’s?
Hoi,
Bedankt voor dit leuk artikel. Vorig jaar heb ik zelf een seminarie bijgewoond van iemand die gezegd en getoond heeft dat dierlijke melk echt enorm slecht is voor het lichaam van een volwassene. Hij heeft er heel hard op gewezen om de melkopname serieus te verminderen en over te schakelen op plantaardige melk.
‘s Morgens eet ik zelf ofwel yoghurt met granola ofwel havermout gemaakt met dierlijke melk. Maar sinds dat seminarie ben ik zelf dan overgeschakeld naar Alpro yoghurt (met kersensmaak) met granola ofwel sojamelk met havermout. Maar het is soms moeilijk om te schatten wat nu goed is en wat niet goed is.
Het idee dat we een koe bezwangeren en vervolgens haar kalf wegnemen zodat wij yoghurt kunnen eten, en dat gemiddeld 10x in een koe’s leven, maakt het voor mij makkelijk kiezen… Ook geen last van opgeblazen gevoel dan. Simpelweg, koemelk is voor de koe en niet de mens. Verder maakt ieder zijn eigen keuze natuurlijk… zinvol artikel, dank je wel!
Behalve het feit dat je met de keuze voor koeien-yoghurt dieren laat doodmaken (de jonge stiertjes een paar dagen tot weken na geboorte) en laat lijden, is het qua ingrediënten heel veel ongezonder in vergelijking met plantaardige yoghurt. Zet de ingrediënten lijstjes naast elkaar, dan zie je 4 tot 10 keer zoveel verzadigde vetten in de dierlijke variant. Tevens is driekwart van de wereld lactose intolerant, heel simpel vanwege het feit dat wij als herbivoren niet gemaakt zijn om melk bedoeld voor baby kalveren te verwerken. Er is feitelijk niets gezonds aan dierlijke yoghurt, je verhoogt significant je kans op bepaalde soorten kankers (prostaat / baarmoeder, darm) en op hart en vaatziektes. Door de aanwezigheid van galactose krijg je verder minder sterke botten en versnelde veroudering. Plantaardige versies hebben juist meer dingen die juist wel gezond zijn zoals anti oxidanten en flavonoides. Ondanks de mate van verwerking is plantaardige yoghurt vele malen natuurlijker voor ons lichaam en daardoor ook gezonder dan de dierlijke variant.