Bij het lezen van de titel zou je kunnen denken: “Lekker boeiend, ik drink wat ik het lekkerst vind, ik wil genieten” of je denkt: “Ik drink überhaupt geen alcohol, dus boeit me ook niet”. Als je tot één van deze groepen behoort, dan is dit artikel niet aan jou besteed.
Ben je geïnteresseerd in de gezondheid van verschillende bier en wijn drankjes en vind je het boeiend om te snappen waarom iets wél en niet als ‘gezond’ wordt gezien naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek? Dan is dit artikel helemaal voor jou! Ook als je gewoon benieuwd bent naar de calorieën 😉
Mensen zijn complex, alcohol is complex
Feit is dat wij mensen, complexe wezens zijn. Onze spijsvertering functioneert niet identiek aan elkaar, net zoals onze maag, darmen, lever en ga zo maar door. Dat betekent dat het per persoon kan verschillen hoe je op alcohol en de hoeveelheid ervan reageert.
Wat is alcohol en waarom drinken mensen het?
Het actieve ingrediënt in alcoholische drankjes is ethanol, de scheikundige term. Ethanol is het stofje dat je dronken maakt. Ethanol wordt gemaakt door gisten die de suikers in bepaald (koolhydraatrijk)voedsel fermenteren. Bij wijn zijn dat druiven, bij bier zijn dat bepaalde granen.
Alcohol kan ervoor zorgen dat je minder zelfbewust bent en je zelfs minder verlegen maken. Ook kan het invloed hebben op je beoordelingsvermogen en je dingen ‘laten doen’ waar je later spijt van krijgt (1)(2), maar dat wist je vast allang 😉
Alcohol en het aantasten van je lever
Je lever is echt een waanzinnig orgaan, als je eens wist hoeveel het voor je doet!
Eén van de functies van je lever is om alcohol te neutraliseren aangezien je lichaam alcohol toch echt ziet als een giftige stof die binnenkomt. Je lever neutraliseert trouwens niet alleen alcohol, maar ook andere giftige stoffen. En precies om deze reden is je lever gevoelig voor beschadiging door het teveel drinken van alcohol (3).
Leverziektes die door alcohol worden veroorzaakt worden ook wel “alcoholische leveraandoeningen” genoemd, één hiervan is leververvetting waarbij er steeds meer vet ophoopt in de levercellen. Dit gebeurt bij 90% van de mensen die meer dan 16 gram alcohol per dag drinkt (een gemiddeld drankje bevat ongeveer 10 gram alcohol per glas), dat is niet per se héél veel en en hier merk je verder ook niets van. Ook is dit effect gemakkelijk ‘terug te draaien’ door periodes (dagen, weken, afhankelijk per persoon) even geen alcohol te drinken(4)(5).
Bij mensen die veel drinken (bingen), kan hun lever ontstoken raken en in het ergste geval sterven levercellen af waarvoor littekenweefsel in de plaats komt, ook wel cirrose genoemd (3)(6)(7).
Bewust worden is cool
Ik wil je nu niet angstig maken voor het drinken van alcohol, maar wel bewust van de effecten van ‘bingen’ met alcohol over een langere periode van tijd. Een glas alcohol van tijd tot tijd, of zelfs per dag kunnen juist gezondheidsvoordelen hebben, daarover zometeen meer. Het lijkt me in ieder geval belangrijk om in een artikel over alcohol wel te benoemen dat ‘te veel’ (zoals met bijna alles) gepaard gaat met risico’s voor je gezondheid. Bewust worden van dingen is dus best cool, als je het mij vraagt.
Wat kun je het beste wel of niet drinken?
Laat ik voorop stellen dat wat je drinkt minder belangrijk is dan hoeveel je drinkt. Waarschijnlijk kon je deze conclusie zelf ook trekken na het bovenstaande gelezen te hebben. Maar, dan zijn er zeker nog tips wat betreft welke drankjes beter en ‘minder slecht’ zijn.
Rode wijn!!
Rode wijn blijkt veruit de beste optie te zijn qua alcoholische drankjes. Voornamelijk omdat het bomvol antioxidanten zit (geen idee wat dit zijn? Lees dit artikel: “Antioxidanten in gewone mensentaal uitgelegd“) (8)(9)(10)(11)(12).
Dit komt omdat druiven bomvol antioxidanten zitten, onder andere resveratrol, catechine, epicatechine en proanthocyanidinen (13). Deze antioxidanten en vooral resveratrol is waarom rode wijn als zo gezond wordt gezien.
- Proanthocyanidinen verminderen de oxidatieve schade in je lijf en helpen bij het voorkomen van hartziekten (14)(15)(16).
- Resveratol is gelinkt aan vele gezondheidsvoordelen zoals het tegengaan van ontstekingen en bloedstollingen, maar ook het verlagen van de kans op het krijgen van hartziekten (17)(18)(19).
Let wel, de hoeveelheid resveratol in rode wijn is niet heel hoog. Je zou meerdere flessen wijn per dag moeten drinken om de hoeveelheid binnen te krijgen die gelijk staat aan wat er is gebruikt bij de onderzoeken. Dit is niet te adviseren, zoals je vast begrijpt. Als je wijn puur wilt drinken voor de reservatrol, dan is het een beter idee om dit via een supplement binnen te krijgen.
De andere antioxidanten zijn wél in een hogere hoeveelheid te vinden in wijn.
Andere voordelen van rode en witte wijn:
- Verminderde kans op kanker. Ik ben met dit soort uitspraken écht heel voorzichtig, maar het is absoluut de moeite waard om deze onderzoeken te benoemen die gedaan zijn omtrent rode wijn en darmkanker, prostaatkanker en eierstokkanker (20)(21)(22)(23).
- Verminderde kans op dementie. Het drinken van 1-3 glazen wijn per dag is gelinkt aan een verminderde kans op dementie en Alzheimer (24)(25).
- Verminderde kans op depressie (26)(27).
- Verminderde insuline resistentie (28)(29).
- Verminderde kans op diabetes type 2 bij vrouwen (30).
Witte wijn dan?
Waarom noem ik nou wel rode wijn apart en witte wijn niet? Dit heeft te maken met het verschil in hoe deze wijnsoorten gemaakt worden. Om witte wijn te maken worden de druiven geplet waarna de schil, pitten en stengels verwijderd worden voordat het gefermenteerd wordt. Om rode wijn te maken worden de druiven geplet en daarna direct gefermenteerd, mét de schil, pitten en stengels. Hierdoor krijg je bij rode wijn veel goede stofjes mee die bij witte wijn eruit zijn gehaald.
Nog steeds bevat witte wijn gezondheidsvoordelen hoor! No worries als je van de wit bent 😉 Je kunt stellen dat alle voordelen die rode wijn kent, wit ook kent maar dan in een mindere mate (31).
Kijkend naar de voedingswaarde bij rode en witte wijn, zie je de volgende verschillen (32)(33):
Dit is op basis van een glas van 150 ml wijn.
Rode wijn | Witte wijn | |
Calorieën | 125 | 121 |
Koolhydraten | 4 gram | 4 gram |
Waarvan suikers | 1 gram | 1 gram |
Mangaan | 10% van de ADH | 9% van de ADH |
Kalium | 5% van de ADH | 3% van de ADH |
Magnesium | 4% van de ADH | 4% van de ADH |
Vitamine B6 | 4% van de ADH | 4% van de ADH |
IJzer | 4% van de ADH | 2% van de ADH |
Riboflavine | 3% van de ADH | 1% van de ADH |
Fosfor | 3% van de ADH | 3% van de ADH |
Niacine | 2% van de ADH | 1% van de ADH |
Calcium, vitamine K, zink | 1% van de ADH | 1% van de ADH |
Biertje dan?
Ben je totaal niet van de wijn en geniet je meer van biertjes? Er zijn talloze soorten bier, in principe komt het erop neer dat bier gemaakt is van een graan dat gefermenteerd is met gist (34). Een gemiddeld biertje (flesje) van 355 ml met zo’n 5% alcohol bevat 155 kcal. Waarvan 14 gram alcohol, 13 gram koolhydraten, 2 gram eiwit en 0 gram vet.
Bier bevat Fyto-oestrogenen Om het niet ingewikkeld te maken zal ik kort vertellen dat het vrouwelijke hormoon in ons lijf een ‘link’ moeten maken met een tweede deel waardoor het hormoon actief wordt. In bepaalde voeding (bijvoorbeeld sommige soja producten) zitten stofjes die je lichaam herkent als de ‘link’ die op het oestrogeen hormoon moet. Zo is dat ook met fyto-oestrogenen die in het bier zitten, dit komt door de hop (35).
Hierdoor wordt gedacht dat bier wat hormonale veranderingen kan aanbrengen in het lichaam van een man, zoals het bevorderen van buikvet opslag (dit komt namelijk eerder bij vrouwen voor), het bekende ‘bierbuikje’. Maar hier zijn alleen maar suggesties over, of het echt zo is, is maar de vraag (36).
Bier bevat het mineraal silicium, dit is een essentieel mineraal voor de groei en botten. Een gemiddeld flesje bier bevat ongeveer 22% van de dagelijkse aanbeveling silicium. Ook bier bevat antioxidanten (in de vorm van geprenyleerde flavonoïden). De hoeveelheid antioxidanten verschillen per biersoort, donkere bieren bevatten de meeste.
Samen met meer antioxindanten in bier gaan ook de calorieën. Hoe donkerder de biersoort, hoe hoger de calorieën. Dus wil je wat minder calorieën binnen krijgen bij het drinken van een biertje, dan kun je het beste voor de lichte varianten gaan.
Hoeveel mag ik drinken?
Zoals je begrijpt verschilt dit van persoon tot persoon, maar in Europa en Amerika zijn we het met elkaar eens dat de volgende hoeveelheden alcohol consumpties per dag oké zijn (31)(32):
- 1 tot 1,5 glas per dag voor vrouwen
- 1 tot 2 glazen per dag voor mannen
Drink vooral wat je lekker vindt!
Mijn advies zou zijn om met je voeding zo om te gaan dat het bevordelijk is voor je gezondheid. Veel groente, vezels, fruit etc. en met alcohol zou ik vooral drinken wat je lekker vindt en dit met mate natuurlijk.
Alcohol drinken specifiek voor een betere gezondheid zou ik niet adviseren. Het effect van de alcohol is naar mijn mening schadelijker dan het bevorderlijke effect van de antioxidanten. Beschouw het als een geniet moment, net als met chocolade, gebak, chips etc. Kies er bewust voor, geniet ervan maar ga niet overboord met de hoeveelheid.
Dat is slechts mijn advies 😉 Ik zou zeggen: Proost! Op een mooie kerstavond!
1 comment
Fijn dat je deze informatie met ons hebt gedeelt! Heel nuttig vlak voor de feestdagen! ?