Wist je dat cheatmeals helpen bij vetverlies? … Echt!
Ik ga je vandaag de grappige feiten uitleggen omtrent het hormoon leptine, deze heeft namelijk invloed op je vetverlies, evenals insuline; waar ik al heel veel over heb geschreven. Hierdoor wordt er hopelijk weer veel duidelijk omtrent vetverlies en hoe je dit in jouw voordeel kunt laten werken. Eigenlijk is het heel simpel!
Wat is leptine?
Leptine is het hormoon dat ervoor zorgt dat je hersenen een seintje krijgen met dat je verzadigd bent. “ik zit vol, ik heb genoeg gegeten”, dit is de boodschap die leptine naar je hersenen brengt. Het gekke is, dat de levels leptine in je lijf aansluiten op je levels lichaamsvet. Hoe meer lichaamsvet je hebt, hoe meer leptine je in je bloed hebt.
DAT LIJKT VOOR GEEN METER TE KLOPPEN!
Als je even logisch nadenkt, dan lijkt dat totaal niet te kloppen. Want dat zou betekenen dat hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine in je bloed ervoor zorgt dat je een vol gevoel hebt en zou je dus automatisch minder moeten gaan eten. Waarom heb je dan meer vet? Het probleem ligt bij de resistentie die langzamerhand wordt opgebouwd op momenten dat je voorbij je hongergevoel eet. Als je dit keer op keer doet, maakt je lichaam ook keer op keer meer leptine aan waar jij niet naar luistert omdat je door eet.
Je eet voorbij je hongergevoel -> je lichaam maakt nóg meer leptine aan -> je komt aan in vet -> je lichaam maakt nóg meer leptine aan -> je eet voorbij je hongergevoel -> … etc.
Je lichaam raakt uitgeput waardoor de signalen van leptine niet meer “doorkomen” en hebben uiteindelijk dus minder effect op je hongergevoel. Deze verminderd keer op keer, terwijl de levels leptine in je bloed wel erg hoog zijn.
Vergelijkbaar proces gebeurt er met insuline in je lichaam wanneer je keer op keer de pieken in je suikerspiegel krijgt, waardoor de receptoren van je cellen niet meer goed reageren op insuline en resistent worden: diabetes type 2.
Bewerkt voedsel en snelle suikers zijn de boosdoeners
Zoals met vele andere vervelende ziektes hebben bewerkt voedsel en snelle suikers hier opnieuw invloed op. Te vaak teveel snelle suikers (wit brood, witte rijst, witte pasta, maar ook: snoep, ijs, koekjes, etc.) eten, maar daarnaast zorgen hoge levels van triglyceriden (“slechte vetten” = transvetten) ervoor dat de signalen die leptine naar je hersenen wilt brengen zoveel mogelijk worden geblokkeerd (1). Dus een combinatie van snelle suikers/koolhydraten en transvetten zijn de boosdoeners. En laat dat nou net twee dingen zijn die in veel bewerkte voedingsmiddelen zitten: kant-en-klaar maaltijden, koekjes, gebakjes, snoep, chips etc.
Hoe kom je van deze resistentie af?
Dat is de belangrijkste vraag. Het antwoord is vaak hetzelfde: echt voedsel. “Clean eating”. Oftewel: zoveel mogelijk bewerkt voedsel uit je eetpatroon schrappen, vooral de bewerkte snelle suikers! Denk dus aan de witte broodjes, snoepjes, frisdrank, en allerlei andere producten waar suiker aan is toegevoegd. Dit is de “simpelste” manier om van een leptine resistentie af te komen. Je kunt gewoon niet mis slaan met een voedingspatroon vol met producten zoals; vlees, vis, groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden (de basis, als het ware).
Vetten hebben heel weinig effect op je leptine levels, koolhydraten hebben het meeste effect. Sterker nog, ze bepalen je leptine reactie en gevoeligheid/resistentie, net zoals koolhydraten ook je insuline levels bepalen.
Dat verklaart ook waarom het lastig kan zijn om voor al wat slankere mensen om de laatste kilo’s vet eraf te krijgen. Hun leptine levels zijn al flink gedaald; aansluitende op hoeveel vet ze in hun lijf hebben. En als ze dan ook al gezond genoeg eten, is er geen sprake van een resistentie. Hoe raak je dan die laatste kilo’s in vredesnaam kwijt?
Dit wil je maar al te graag horen!
CHEATMEALS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Het doel is om je leptine levels hoog genoeg te houden zodat je hersenen wél het seintje krijgen dat je vol zit, maar niet zo hoog dat je resistent wordt voor leptine. Hoe kun je hiervoor zorgen? *tromgeroffel*
- CHEATMEALS! – Vooral jezelf “overfeeden” met koolhydraten van tijd tot tijd werkt om je leptine levels een boost te geven. Omdat ze dus al gedurende een bepaalde tijd netjes gecontroleerd zijn gebleven kan die ene cheatmeal/dag per week (bijvoorbeeld) zorgen voor die enorme boost (2). Dit geeft je lichaam ook het signaal dat er voldoende voedsel is en er dus geen hongersnood gaande is. Het is dus “oke” om vetten los te maken uit je lijf. Dit signaal is goud waard, en het wordt enorm onderschat.
- Voldoende slaap – Aaaah dit nekt me altijd. De richtlijn is 8 uur slaap per nacht (ik ben al blij als ik 6 uur krijg) waardoor je leptine levels gecontroleerd blijven (3).
- Eet voldoende calorieën – als je nu nog niet overtuigd bent van het feit dat je voldoende moet eten om gezond te blijven (spieren opbouwen, afvallen, welk doel dan ook), dan is hier nog een argument. Veel mensen maken de fout om véél te weinig te gaan eten op het moment dat ze willen afvallen. Ergens klinkt het logisch, maar werkt het op lang termijn? Helaas. Calorie restricties zorgen ervoor dat je leptine levels dalen (4). Oeps. Niet doen dus. Zorg ervoor dat je voldoende eet om nog wel te kunnen afvallen. Dit kost vaak wat experiment tijd met je lijf, maar is de moeite waard. Mijn advies? 100 tot 200 calorieën minder per dag is perfect. Als je daarnaast sport en aan krachttraining en/of interval trainingen doet hoef je echt niet meer omlaag met je calorieën. Hopelijk vertrouw je me hierop.
Let wel: dit geldt dus vooral als je al gezond en “clean” eet en de laatste kilo’s kwijt wilt. Het laatste beetje buikvet dat ervoor gaat zorgen dat je je buikspieren ziet, het laatste beetje vet om je armen waardoor de spieren zichtbaar worden etc. Op het moment dat je nog overgewicht hebt, is het belangrijkste om eerst te focussen op het in balans brengen van je insuline én leptine levels door zo clean mogelijk te eten met hier en daar lekkers. Zodra dit in je systeem zit (dit kan van 3 weken tot enkele maanden duren), kun je gemakkelijk deze stappen ondernemen voor effectief vetverlies.
Tegen je hormonen werken is vaak een verloren strijd. En zoals elke keer weer naar voren komt: eet zo echt mogelijke voeding, eet voldoende enneh: eet af en toe wat lekkers! Dat klinkt toch als muziek in de oren van iemand die wil afvallen? Of heb ik het mis?
28 comments
Fijn en duidelijk uitgelegd, dankjewel!
Bedankt weer Teni! Op dit gebied heb ik echt Jip en Janneke taal nodig. Wel heb ik nog een verzoek of je een keer clean eating receptenboeken wilt behandelen/vergelijken. Ik vind het zo lastig om te bepalen welk boek maar wat aanrommelt en welk boek het wel echt begrepen heeft. Hopenlijk heb je hier een keer tijd voor!
Ik wilde trouwens ook nog even zeggen hoe goed ik het vind dat je zo consistent bent met het plaatsen van berichten. Ik weet gewoon dat elke ochtend, als ik zit te ontbijten, er een nieuw artikel op je website staat om te lezen. Klasse!
Liefs,
Anouk
Graag gedaan Anouk! Ik ga eens kijken of er wat is op de markt, ik gebruik bijna nooit meer receptenboeken maar vind het heerlijk om erdoorheen te neuzen!
Misschien wel een heel tof idee 🙂
En dankjewel voor je compliment, ik werk er echt keihard voor haha 😉 Heel fijn dat je het benoemt!
Liefs!
Cheaten, cheaten, woehoe! Haha wel een fijn artikel :). Nu hoef ik me in elk geval niet schuldig te voelen als ik een keertje buiten mijn boekje ga. Sterker nog: als ik een tijdje iets slechter eet en daarna weer clean, lijk ik ook wel meer af te vallen, zou het daardoor komen?
Ooooohyeaaaaaah!! Ik hoop idd dat het daardoor komt 🙂 Als je voor de rest clean eet, dan is het heel voor de hand liggen idd 🙂
Ik blijf van je leren ;p
wooooohoooooo!
Leuk stuk!
Ik dacht alleen wel, wat een vreemd woord? CHEAMTEALS! Nog even de M en de T omwisselen 🙂
Oja, woeps!
Love you!
:$
Super uitgelegd weer! Nu begrijp ik nog beter waarom ik elke week een zogeheten Reward day heb. Ik volg Carb Cycling van Chris Powell (ik doe de Turbo Cycle) en dat houdt in dat ik 6 dagen zo clean mogelijk eet en op zondag mag ik dan eten waar ik zin in heb. Natuurlijk niet helemaal los gaan, maar ik eet dan zo’n 1000 cal meer dan normaal en ik blijf toch nog steeds afvallen.
AWESOME!
Yaaay thanks voor goeie uitleg dit had ik nodig ik heb sinds ik clean eet niet gecheat! Heb nog laatste buikvet wat maar niet weg wilt dus dank zij deze uitlegd ga ik 1 x in week een cheatmeal houden. Thanks Teni je bent super!
Yeaaaa tof om te lezen!!! 🙂
Geweldig!AGAIN!
You’re the best!!!!!! Kanjer :-)! love your blogs!
lief! Dankjewel 🙂 xx
Je zou echt hier een boek over kunnen schrijven. Je hebt echt veel kennis op dit gebied!
aaah ik wil zo graag een boek uitbrengen! haha 🙂
Leuk artikel! En ook goed en duidelijk uitgelegd! Fijn om te horen dat mijn cheatmeal 1 dag id week mijn lijf een verbrandingsboost geeft, hihi!
Wat een cool artikel! Daarin ga jij verder dan andere vergelijkbare blogs, de verdieping waarom dingen zo zijn of waarom bepaalde dingen kunnen werken. Ga zo door, top!
Vraagje: bij cheatmeal krijg ik het idee dat je helemaal los kan gaan wat betreft eten. Gaat het om een ‘slecht’ tussendoortje of betreft het een hele maaltijd? Voordat je straks hebt dat mensen de hele dag blijven eten hihi
Heel interessant artikel en heel duidelijk uitgelegd! Super! Ik vroeg me af hoe vaak je dan ongeveer een cheatmeal zou moeten nemen om hier het meeste uit te halen, en is een cheatmeal dan een echte maaltijd of een tussendoortje?
dit verklaart zoveel…
ik probeer zo claen mogelijk te eten maar val haast niets meer af .. maar wanneer ik wel eens een zondag zondig met tompoezen en gebak lijk ik de week daarna weer af te vallen .. heel raar vond ik dat altijd.
Super artikel! Ik ga hier veel mensen op attenderen!
Altijd fijn als het wetenschappelijk is onderbouwt dat je mag snoepen/cheaten haha!
Ik ben nu weer 2 weken vol bezig met gezond eten en sporten, maar vanaf september ben ik wel al langzaam aan bezig met gezond bezig zijn. Inmiddels is er 5 kilo af (vanaf september, zit nu op 60 kilo bij lengte van 159cm, meer vet dan spieren ). Ik merk wel dat ik het juist wél volhoudt als ik juist geen cheatmeal doe en gewoon een keer een stukje pure 78% choco pak of wat rozijnen (guilty pleasure… 🙂 )
Maar vanaf wanneer is het dan dat het inzetten van een cheatmeal juist wel gunstig is? Want je zegt:
“Let wel: dit geldt dus vooral als je al gezond en “clean” eet en de laatste kilo’s kwijt wilt. Het laatste beetje buikvet dat ervoor gaat zorgen dat je je buikspieren ziet, het laatste beetje vet om je armen waardoor de spieren zichtbaar worden etc. Op het moment dat je nog overgewicht hebt, is het belangrijkste om eerst te focussen op het in balans brengen van je insuline én leptine levels door zo clean mogelijk te eten met hier en daar lekkers. Zodra dit in je systeem zit (dit kan van 3 weken tot enkele maanden duren), kun je gemakkelijk deze stappen ondernemen voor effectief vetverlies.”
Ik zou dus niet weten in wat voor fase ik zit…..
Hou van je site Teni! Haha
Dit klinkt als muziek in de oren 🙂 Ik hou me idd aan 1800 kcal per dag (200 minder dan ik zou mogen met mijn lengte en gewicht) en ik val prima af. Zo af en toe ga ik er wel eens over maar ik voel er weinig behoefte aan. En dan nog past een stukje pure chocolade en een handje groentenchips makkelijk binnen mijn opgelegde kcal, mits een beetje puzzelen.
En hoe meet je dan hoe hoog of laag je Leptine level is. ? Als je weet hoe hoe hoog of laag het is dan kun je het ook meten. Vaak wordt er gestuurd op dit soort hormonen, maar meten zoals hartslag, gewicht, vetpercentage, spiermassa etc dat kun je niet zo makkelijk met bijvoorbeeld hormonen. Wat zijn normale waarden voor het Leptine level of Insuline level en hebben we ook Cortisol nog en andere stresshormonen die ook van invloed zijn. Ook worden mensen bloot gesteld aan diverse soorten van stress waardoor ze aankomen of juist afvallen. Er zijn dus vele factoren die meespelen. Verder een goed artikel.. thanks..
Douwe Attema
(40KG KWIJT inmiddels)