Dit artikel behoort tot een serie artikelen over darmklachten. Onderaan het artikel staan de verwijzingen naar de vorige artikelen. Vandaag gaat het over darmklachten of stoelgangproblemen waarbij je toch echt, geloof het of niet, even naar de huisarts zou moeten.. Wees niet bang, 9 van de 10 keer is het probleem te verhelpen met voeding of tijdelijke medicijnen. Advies is wat je vaak nodig hebt!
Veel mensen, en met name vrouwen, hebben jarenlang last van een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en buikpijn. Ze leven er maar mee. Maar wanneer is het belangrijk om naar je arts te gaan? Ook al ben ik vaak geen voorstander van de oplossingen van artsen wat betreft darmklachten. Het is altijd belangrijk om de arts op de hoogte te stellen van je klachten want niet alles valt op te lossen met voeding.
1. Rectale bloedingen.
Rectale bloeding is abnormaal en moet onderzocht worden. Behalve, als er wat bloed op het wc papier zit wanneer je hebt afgeveegd, dit kan vaak een plaatselijke kleine bloeding als veroorzaker hebben. Maar let hierbij op of het vaker voorkomt en vraag je af of het door een plaatselijke bloeding komt of echt vanuit het rectum.
2. Een nieuwe vlaag buikpijn
Er zijn mensen die ermee leven dat ze elke dag buikpijn hebben, vooral na het eten. Daarom is punt 2: een nieuwe vlaag buikpijn. Dus wanneer de pijn anders voelt dan “normaal” gesproken.
3. Onbedoelde gewichtsafname
Wanneer je onbedoeld bent afgevallen kan dit verschillende oorzaken hebben. Zoiets is zeker de moeite waard om door je arts te laten checken.
4. Uitgedroogd
De symptomen die erop wijzen dat je uitgedroogd bent zijn onder andere verwardheid, duizeligheid, weinig urineren, dorstig, droge mond en droge ogen.
5. Verergerde diarree
Ja, ook bij dit punt gaat het om mensen die eigenlijk altijd diarree hebben. Je zou dan sowieso (na minimaal 3 dagen diarree) naar de huisarts moeten. Wanneer je toch niet bent gegaan en de diarree is naarmate de tijd alleen maar verergerd: maak meteen een afspraak! Het kan een virus of bacterie zijn. De oplossing voor diarree kan heel dichtbij zijn je moet alleen maar net weten hoe je dit kunt oplossen en dat doe je door naar de huisarts te gaan en te achterhalen waar de oorzaak zit.
6. Plotselinge verandering in de ontlasting
Potlood vormig, of hele dunne ontlasting kan erop wijzen dat er een vernauwing zit ergens in de darm.
7. Het gevoel dat er een grote hoeveelheid ontlasting in de darmen vast zit en hard is
8. Zwak gevoel en duizeligheid
Dit kan wijzen op anemie (bloedarmoede)
9. Aanhoudende koorts
10. Herhaaldelijk overgeven over een korte periode van tijd
11. Plotseling opgeblazen gevoel dat niet weg gaat
Opgeblazen gevoel kan worden veroorzaakt door teveel lucht, vocht of stoelgang dat in de darmen zit. Als er een blokkade zit in de darmen, kan deze opgeblazen raken en pijn doen. Als je je ongebruikelijk opgeblazen voelt, ga dan naar de huisarts.
Andere symptomen zoals gewrichtspijn of huiduitslag worden vaak geassocieerd met gastro-intestinale problemen.
ONTHOUD: Jij kent je lichaam beter dan wie dan ook. Als je voelt dat iets niet klopt, ga naar de huisarts. Wees hier niet bang voor, de huisarts is er juist om jou te helpen.
Als je vragen hebt die je liever persoonlijk aan me wilt stellen kun je dat doen door een mail te sturen naar info@fitbeauty.nl
Dit is een artikel die in de serie van mijn darmklachten artikelen hoort, hieronder de vorige artikelen:
Darmklachten… We durven er niet over te praten, maar ze zijn er wel.
1 comment
… [Trackback]…
[…] Read More: fitbeauty.nl/darmklachten-wanneer-moet-ik-echt-naar-de-dokter/ […]…