Het mag hopelijk inmiddels wel duidelijk zijn; voeding doet veel meer dan alleen maar je lichaam voorzien van voedingsstoffen om het in leven te houden. Zo kan het van alles doen met je hormonen, je energielevel maar kan het ook invloed hebben op klachten zoals hoofdpijn of migraine?
Zo hebben we allemaal wel een beetje ‘een idee’ van welke voeding we wel en niet goed door voelen, maar wat zegt de wetenschap over de link tussen voeding en hoofdpijn? Of zelfs erger: migraine?
Laten we er niet een onnodig lang artikel van maken. HUP! Naar de voedingsmiddelen:
1. Gerijpte kaas(soorten)
Huh? Dacht jij ook dat het eerste voedingsmiddel waarschijnlijk iets moest zijn met een lading aan suiker? Kaas heeft zelfs nul gram suiker, één en al eiwit en vet. Maar onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat er hoge levels tyramine aanwezig is, en aminozuur (eiwit) dat effect heeft op je aderen en hoofdpijn kan triggeren (1). Veel voedingsmiddelen die gerijpt, gedroogd, gerookt of gebeitst zijn, hebben hoge tyramine levels. Bijvoorbeeld cheddar, Zwitserse kaas, salami, zuurkool en tofu.
Nu zijn dit geen keiharde bewijzen die uit het gelinkte onderzoek komen, de meeste onderzoeken laten zien dat tyramine een trigger kan zijn (2), niet dat het direct een link is met migraine. Het lijkt erop dat 5% van de mensen die last hebben van migraine, gevoelig zijn voor tyramine. Dat is dus niet heel veel.
2. Chocolade.. NOT
Er wordt vermoed dat fenylethylamine of de flavonoïden in chocolade de reden zijn voor hoofdpijn (2)(3). Ook hier weer; er is méér onderzoek nodig om dit te bevestigen. Uit dit onderzoek (4), bleek dat 5 van de 12 mensen een migraine aanval kregen binnen één dag na het eten van chocolade. Het interessante was dat géén van hen een migraine aanval kreeg na het geïnjecteerde placebo.
Er zijn hier echter wel weer onderzoeken die juist laten zien dat er GEEN link te vinden is tussen het eten van chocolade en het krijgen van migraine (5)(6)(7). He, goed nieuws?
3. Vet en gefrituurd voedsel
Ooit van prostaglandines gehoord? Dat dacht ik al. Laten we zeggen dat het hormoonachtige stoffen zijn die veel voorkomen in vettig voedsel. Het vervelende is dat ze bloedvaten kunnen laten uitzetten, en dit leidt waarschijnlijk tot migraine en pijn (8).
Uit dit onderzoek (8) bleek dat mensen die veel vet aten (meer dan 69 gram per dag), bijna twee keer zoveel last hadden van hoofdpijn dan de mensen die minder vet aten. In hetzelfde onderzoek werd de vetinname van de mensen op een gegeven moment verlaagd en dit ging gepaard met minder frequent en minder intense hoofdpijn!
Een ander onderzoek keek naar het veganistische dieet in combinatie met hoofdpijn, hier kwamen soortgelijke resultaten uit (9) aangezien het veganistische dieet vrij laag is in vet.
Hiermee kun je niet direct zeggen dat het door vet komt. De vraag is namelijk ook: wat voor vet werd er gegeten? En in het ene onderzoek heb je te maken met alleen vetinname en het ander onderzoek met een geheel dieet waar geen dierlijke producten in voorkomen. De gelijke factor is het vet, maar daarmee is niet uitgesloten dat ook door andere factoren beïnvloed kan zijn. Oftewel: meer onderzoek nodig.
4. Kunstmatige zoetstoffen
Aspartaam ken je inmiddels vast wel! Het is een tricky stof om goed te onderzoeken en dit heeft niet zozeer te maken met de stof zelf, maar met de bedrijven die de stof in gebruik hebben.
Er gaan een hoop verhalen rond over grote frisdrank bedrijven die een groot onderzoek met hun veelgebruikte zoetstoffen op allerlei manieren tegengaan en met succes? Geen idee, ik houd me hier al heel lang niet meer mee bezig. Maar feit is dat er tot nu toe bijna geen onderzoeken te vinden zijn die negatieve effecten van aspartaam laten zien.
Er zijn onderzoeken die laten blijken dat er geen of nauwelijks een link is tussen aspartaam en migraine (10)(11).
Kleinschalige onderzoeken vonden wel weer de link tussen hoofdpijn en aspartaam, maar deze onderzoeken waren te klein of waren niet helemaal goed uitgevoerd. Eén onderzoek vond wel een noemenswaardige link; meer dan de helft van 11 deelnemers ervoer een verhoogde frequentie aan migraine nadat ze grote hoeveelheden (lees in het onderzoek hoeveel dit was) aspartaam binnen kregen (12).
Conclusie?
Hoewel het eten van een voedingsmiddel niet direct een migraine veroorzaakt (misschien bij een enkeling), is het wel degelijk één van de factoren die een trigger kan zijn wanneer je vaak last hebt van migraine.
Helaas is de onderzoek wereld nog niet zó ver op dit vlak om duidelijk te kunnen zeggen wat wel en niet verstandig is qua eten, wanneer je veel last hebt van hoofdpijn en/of migraine.
Het beste advies dat ik je kan geven is het bijhouden van een dagboek met daarin wat je eet, hoelaat op de dag en wanneer (tijdstip) je last hebt van hoofdpijn. Op deze manier krijg je over een periode van tijd een inzicht waardoor het voor jou duidelijk kan worden of de hoofdpijn veroorzaakt wordt door bepaalde voedingsmiddelen.
15 comments
Interessant om te lezen als migraine patient. Zo wist ik niet dat kaas van invloed kon zijn. Toch weer iets om op te letten
Heel herkenbaar. Ik eet over het algemeen erg gezond. Veel groente, weinig koolhydraten. En daar voel ik me heel goed bij.
Maar ik ben gek op vet eten en soms laat ik me 1 of 2 dagen even gaan. Dan eet ik ook veel tosti’s. En mayonaise. Inmiddels weet ik het dan: de volgende dag heb ik zéker migraine. De link tussen eten en hoofdpijn had ik zelf al gelegd, ‘leuk’ dat jouw artikel dit bevestigd.
Fijn artikel. Je leest hier zo weinig over.
Chocolade veroorzaakt bij mij altijd migraine. Heb het verschillende keren getest en blijkt bij mij echt de oorzaak te zijn. Nu ik geen chocolade eet heb ik er nagenoeg geen last meer van. Idd is het per persoon anders, maar voor de mensen die er last van hebben wel goed om eens uit te testen.
Erg fijn om iets over te lezen. Zoals Eva ook al zegt hoor je hier erg weinig over, terwijl er voor mijn gevoel wel degelijk een link ligt. Ik heb zelf ook altijd enorm veel hoofdpijn gehad en op het moment dat ik gezonder ging eten (dus minder vet, chocolade enz.) ging het wel echt beter. Nu heb ik inmiddels een whiplash en is daardoor de hoofdpijn ook weer terug, maar dat is een heel ander verhaal haha
Wat een fijn artikel Teni. Kamp al zo lang met migraine en ben alles zelf aan het uitvogelen. Geen dokter die ook maar iets over voeding kon vertellen. Terwijl ik door daar op te letten zoveel beter af ben. Voor mij is chocolade totaal geen trigger. Witte wijn daarentegen wel. Toch maar bier leren drinken, dan heb ik nergens last van. Althans geen migraine 😉
Zout eten helpt bij een migraineaanval lijkt het (heb er dan ook echt extra trek in).
Maar ik merk ook echt wanneer ik over het algemeen gezonder eet (meer fruit, geen pakjes en zakjes maar zelf vers maken, geen vette happen) het met mijn migraine ook veel beter gaat. Minder vaak en als ik het weer wat laat gaan de frequentie echt weer hoger wordt. En vooral e nummers vermijden. 2 specifieke, weet zo even niet welke.
En magnesium citraat is mijn tip!
Al met al worden mijn migraine aanvallen steeds minder hevig en frequent. Dus lees adviezen en tips graag.
Denk dat je E621 bedoeld….bezoek aan een hoofdpijnkliniek bleek een openbaring: neuroloog adviseerde eens bepaalde voedingsmiddelen te ‘skippen’
Klopt. En e951. Maar migraine of niet.. liever zelf sausjes maken ipv zakjes en pakjes enz. Voel me er veel beter bij en wat fijn zeg wat minder migraine. Zeer fijne bijkomstigheid!
Ik heb goede ervaringen met gember. Ik maak er samen met een schijfje citroen thee van en heb echt het idee dat dat migraine voorkomt of in ieder geval vermindert.
En als het hormonaal is? Heeft voeding dan eventueel nog enige invloed? Iemand ervaringen?
Mijn mograine is ook hormonaal. Ik had erg veel migraine en heb dat nu terug kunnen draaien tot veel minder. Het lijkt erop dat ik nu vooral rond de stopweek nog migraine heb, de hormonale migraine . Helemaal voorkomen door op voeding te letten lukt mij helaas niet. Wel merk ik dat aanvallen ook in die periode minder vaak maar vooral minder intens zijn.
Al een hele stap vooruit als je mij vraagt.
Al jaren migraine, weet niet wat een leven zonder migraine is. Maar sinds ik van iemand de tip kreeg om magnesium in combinatie met vitamine B12 te slikken gaat het echt stukken beter. Van iedere week een aanval tot een keer in de maand. Ook drink ik geen alcohol (wijn) meer, dat was bij mij een grote trigger.
Mijn triggers zijn koffie, suiker (en alle zoetstoffen en honing) en chocolade. Dit is bij mij vastgesteld door een homeopatisch arts nadat bezoeken bij de neuroloog en verschillende soorten triptanen niks oploste. Ik ben nu bijna een jaar bezig met dit “dieet” en heb sindsdien nooit meer een aanval gehad
Heel herkenbaar. Hier ook migraine na regelmatig Rode wijn , koffie, thee met theine en chocola. En ik denk dat het bij te vaak eten ook triggert.
Te vaak vette hap bedoelde ik
Bij mij is de trigger pindakaas (tyramnine), ik kwam er per toeval achter, dag ervoor op brood, dag erna ziek. Misschien een tip voor mensen die geen idee hebben dat dat ook een trigger kan zijn net als kaas, drop, citrusvruchten en chocolade (melk, koffie en alcohol. Ik heb helaas al vanaf mijn 13e migraine, hormonale, maar pindakaas wist ik niet.