Aangezien 88% van mijn bezoekers vrouw is, ga ik alvast mijn excuses aanbieden aan de overige 12%. Sorry. Maar misschien heb je ook wel weer een vriendin aan wie je deze informatie kunt geven en scoor je weer punten. Anyway,
misschien ervaar jij ook als vrouw dat je rondom je menstruatie meer trek hebt dan normaal gesproken. Daar is nu een verklaring voor!
Zo’n 15 dagen voor je menstruatie (dus tijdens de ovulatie) bereid je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Bij die voorbereiding hoort een kleine “bulk” instinct, waarbij de hormonen oestrogeen en progesteron zich in een piek bevinden, hierdoor wordt je eetlust extra opgewekt (1). Opmerkelijk genoeg is je stofwisseling rond die periode ook net wat hoger dan normaal, dit komt doordat het proces van “ongesteld worden” energie vereist (2), je verbrandt die dagen zo’n 15% meer calorieën dan normaal gesproken, dit komt neer op ongeveer 100-300 calorieën meer per dag. Hoe handig dat ook is, dit zorgt ook voor wat extra trek.
Bovenal is het dus een natuurlijk instinct om rondom je menstruatie extra te eten voor het geval dat je zwanger raakt. Dit instinct is afkomstig vanuit een periode waar we niet omgeven waren door zoveel voedsel en fastfood. Weet je lichaam veel, die geeft jou deze signalen af zodat jij hopelijk iets meer gaat eten.
Bovenal is het dus een meer dan natuurlijk instinct om iets meer te eten, vooral als je ook echt die trek ervaart.
Diëten en verbod op eten
Het ingewikkelde en frustrerende is dat deze hormonale honger ook een reactie kan zijn op het feit dat we onszelf verbieden om te eten aangezien we vinden dat we al voldoende hebben gegeten. Tenminste, de hoeveelheid die voldoende zou moeten zijn, zonder dat we nog trek zouden hebben. Het gekke is dat wanneer we onszelf niet toestaan om meer te eten omdat we aan het diëten zijn of we van onszelf niet nog meer mogen eten, deze hormonen juist nog meer kunnen pieken waardoor het instinct om te eten groter wordt (1). Het op en neer gaan van de hormoon levels van oestrogeen en progesteron hebben vervolgens weer invloed op neurotransmitters zoals serotonine en ja, serotonine speelt een enorm grote rol in stemmingswisselingen een “food cravings”.
Dus kort samengevat:
Serotonine is laag vlak voor je ongesteldheid -> maakt je chagrijnig en verdrietig -> meer trek in suikerrijk voedsel (pasta, snoep, chocolade) omdat dit voedsel de levels van serotonine en dopamine een flinke boost geven -> je voelt je stukken beter na het eten van deze producten -> het goede gevoel is maar tijdelijk (3).
Wat doen we eraan?
Niks. Je bent gedoemd.
Grapje.
Misschien had je dit helemaal niet willen weten of lezen, maar gelukkig heb je dit wel gedaan. Weet je waarom? Omdat je de volgende keer deze signalen kunt herkennen en begrijpen dat het een hormonale reactie is. Dat jij niet zwak bent of niet genoeg discipline hebt. Omdat je het nu begrijpt, kun je actie ondernemen om het te voorkomen. Want dat kan zeker.
Laten we beginnen met ijzer. Voedsel dat rijk is aan ijzer is extra belangrijk vlak voor je ongesteldheid. Denk aan rood vlees, vis, groene bladgroente, pure chocolade, kikkererwten, quinoa, kidney bonen en linzen; dit helpt om in ieder geval voldoende ijzer te hebben aangezien je een hoop verliest tijdens je menstruatie. Hiermee geef je stiekem het signaal aan je lichaam dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft, het is dus niet nodig voor je lichaam om in paniek te raken en extra hongersignalen af te geven.
Op lang termijn heeft dit ook positieve effecten op “de communicatie tussen jou en je lichaam” (klinkt mega zweverig, sorry). Omdat je al weet waar er tekorten komen en deze voor bent door ze aan te vullen waardoor je niet in een hormonale toestand naar de Oreo’s gaat grijpen. Weet dus ook dat je net even wat meer verbrandt dan normaal gesproken en jezelf ontzeggen van voedsel in deze periode kan de signalen veel erger maken. Dus bij heel veel trek kan het echt geen kwaad kan om een gezonde snack naar binnen te proppen.
15 comments
Wat interessant zeg! Ik heb hier niet heel veel last van, maar heb dat ‘vroeger’ wel gehad, erg irritant!
Erg informatief! Ik heb er namelijk wel last van, maar ik luister ook wel naar dat hongergevoel. Nu weet ik dat het niet tussen mijn oren zit.
Oh ja. Dit herken ik zeker wel ja. (aanvallen! ha-ha grapje hoor)
Fijn zo’n informatieve blogpost!
Kan ik er rekening mee houden!
Fijne tips.
Liefs!
Hmm ben ik de enige die dan juist minder eetlust heeft? Onder andere door de buikpijn
Wist wel dat t niet tussen mijn oren zat,maar reageerde t aan de migraine die ermee gepaard gaat.Én ik heb t tijdens en niet weken van te voren.
Had t aan mijn migraine gerelateerd,zoek al tijden naar uitleg. Heb t ook niet weken van te voren,maar tijdens. Moét eten anders ga ik letterlijk van mijn graatje.Ook t idee dat migraine iets minder word. Weliswaar tijdelijk.
Ik heb ook niet meer eetlust dan normaal. Maar heb ook geen pms, chocoladetrek en chagrijnigheid oid. En geen krampen.
Ha goed om te weten! Erg leuk artikel! 🙂
Interessant artikel! Ik merk die extra trek en hogere verbranding wel op, een voor- en nadeel 🙂
Haha juist, een voor- en nadeel inderdaad! Dat compenseert maar weer lekker.
Hé Teni, dat zijn dus precies de momenten dat ik alle motivatie kwijt ben, een week voor mijn menstruatie heb ik eetbuien, terwijl het rondom die periode juist heel goed gaat met het gezonde eetpatroon. Dit zijn zware momenten en momenten waarbij ik me weer terug bij af voel. Zo ook nu, 2 weken prima gezond kunnen eten, en dan komt mijn menstruatie en is het weer mis en voel ik me diep ellendig. Ik zou wellicht kunnen proberen de week voor de menstruatie meer ijzer binnen te krijgen. Ik denk dat ik pms heb, in die periodes ben ik vrij depressief. Na de menstruatie pak ik het allemaal weer op tot aan de volgende menstruatie, dan val ik weer in een gat. Ben ook maar 2 weken “menstruatieklachtvrij”. Daar buiten voel ik me heel zwak en naiëf. Ik trap er elke keer weer in, voel me echt ellendig.
Dag Kira,
Ik herken heel erg wat jij beschrijft en mij helpt teunisbloemolie ontzettend goed:)! Ik kan weer de hele maand (ipv 2 weken van de maand) lekker sporten, heb minder hongeraanvallen en voel me fit en vrolijker:)! Gewoon te koop bij de Kruidvat….
Succes:) Ben erg benieuwd of het werkt!
Hallo Nanda,
Nog erg bedankt voor je reactie. Sinds februari ben ik Teunisbloemolie gaan slikken, van de kruidvat. Helaas heeft dit bij mij geen invloed gehad tot nu.
Kira
Ik heb t een week voor mijn menstruati maar vooral als ik aan het menstrueren ben. Geldt hier dan hetzelfde voor?
Interessant artikel! Voel me blij dit te lezen terwijl ik het helemaal niet herken haha.. ik heb juist het tegenovergestelde: rond de tijd van menstruatie heb ik het idee sneller vol te zitten en dus minder behoefte te hebben aan eten en tussendoortjes. Is daar dan ook nog een of andere verklaring voor? (Als ik kijk naar de ijzerrijke voedingsmiddelen die genoemd worden zijn dit over het algemeen producten die ik sowieso al heel regelmatig eet. Kan dit een verklaring zijn of is het gewoon toevallig?).
Super interressant! ik heb hier heel veel last van en ook tijdens de ovulatie periode. Ben gewoon twee keer per maand hongerrig en chagrijnig, probeer er nu wat aan te doen want dit slaat nergens op. Wellicht dat het ook met de leeftijd te maken heeft ik wordt 28 en merk dat mijn lichaam erg veranderd is qua vreetkicken rondom deze periode.