Griekse yoghurt kenmerkt zich voornamelijk om de romige en volle smaak, herkenbaar? Echte Griekse yoghurt is ook afkomstig van melk van Griekse koeien en bevat minstens 10% vet; vandaar de romige smaak.
Maar wat nou als je als fabrikant wilt inspelen op de romige smaak van Griekse yoghurt maar zelf helemaal geen Griekse koeien heeft? En wat nou als je extra punten wilt scoren bij de consument door de yoghurt óók nog eens met 0% vet te maken. Wat moet je dan doen?
Tja, daar zijn fabrikanten (en hun teams) vaak slim genoeg voor. Ze weten de wet omtrent voeding (de Warenwet) goed te omzeilen door creatieve namen en labels maar bovendien ook creatieve wijzigingen in de voedingswaarde om nog wel aan de smaak en textuur te voldoen. Hoe erg dit is?
Ik zal vandaag uitleggen wat het verschil tussen deze twee varianten is.
Griekse Yoghurt – komt heel weinig voor
Griekse yoghurt mag alleen Griekse yoghurt heten (op de verpakking) wanneer de melk dus afkomstig is van koeien uit Griekenland. We noemen het vaak gewoon Griekse yoghurt, maar in werkelijkheid zie je amper “Griekse Yoghurt” op een verpakking staan omdat lang niet alle merken daadwerkelijk koeien in Griekenland hebben. Eén van de merken die dit wél heeft is bijvoorbeeld Kri Kri, zie hieronder;
Zoals je ziet staat er op de verpakking “Griekse Yoghurt” en bevat het 10 gram vet per 100 gram (dus 10%).
Meeste yoghurt is “Yoghurt Griekse Stijl”
Maar wanneer je dus geen koeien in Griekenland hebt, en je wilt wel goedkoper een yoghurt op de markt brengen die je het romige gevoel en idee geeft van echte Griekse yoghurt dan kun je creatief zijn met de regels van de Warenwet.
Door je yoghurt “Yoghurt Griekse Stijl” te noemen.
Niets Grieks aan, maar gewoon meeliften op het succes en de herkenbaarheid van de Griekse yoghurt.
Op zich is daar niets ergs aan, helemaal niet zelfs, zolang de consument weet wat hij/zij koopt en hoe het hele spel met labels en verpakkingen in elkaar steekt. Zo geldt hetzelfde voor producten als “Yogonaise” (het mag dan geen mayonaise genoemd worden omdat het niet voldoet aan alle eigenschappen van mayonaise) en “Halvarine” bijvoorbeeld.
Maar laten we weer even terug naar “Yoghurt Griekse Stijl”; je weet nu dat dit yoghurt is die waarschijnlijk romig en vol smaakt, aangezien Griekse yoghurt dat ook doet.
Oké, maar hoe zit het dan met “Yoghurt Griekse Stijl 0% vet”?
Romig en vol komen niet echt overeen met 0% vet, toch? Maar de associatie met romig en vol in combinatie met een 0% vet label is héél aantrekkelijk voor veel mensen; logisch ook. Waarom zou je je vergrijpen aan zure magere yoghurt terwijl je net zo goed een lekkere dikke romige yoghurt kunt eten en in beide gevallen 0% vet naar binnen krijgen?
Even tussen neus en lippen door: er bestaan natuurlijk ook ‘magerdere’ yoghurt varianten die niet meteen 0% vet bevatten hoor! Er is natuurlijk ook een middenweg.
Ik zal je het verschil laten zien aan de hand van het volgende voorbeeld:
Zoals je hierboven ziet, een yoghurt variant met “Griekse stijl” op de verpakking. Bij de vetten staat 10 gram waardoor je ook meteen aanzienlijk meer calorieën krijgt per 100 gram (119 kcal).
Bij suiker zie je 4,1 gram staan en bij eiwit 3,1 gram. Laten we nu naar een “Yoghurt Griekse Stijl” met 0% vet variant gaan kijken:
Vet is inderdaad zo goed als 0%, waardoor de calorieën ook aanzienlijk lager zijn (50 kcal). De suikers daarentegen zijn hoger; 2 gram hoger per 100 gram zoals je ziet; 6,2 gram.
Maar ook de eiwitten zijn hoger; 6 gram per 100 gram.
En dit is vergelijkbaar met de meeste varianten; meer suiker en meer eiwitten om te compenseren voor de dikte en smaak van het weghalen van vet. Er worden géén ingrediënten toegevoegd om het geheel dikker te maken, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.
Om nog even een andere variant erbij te halen; hier zie je ook de kleine verschillen; 6 gram suiker, 5.5 gram eiwit en 0 gram vet.
Griekse Yoghurt tips!
Als je nog even een snelle blik werpt op de echte Griekse yoghurt (van Kri Kri), dan zie je dat daar nóg minder suiker in zit en nóg meer eiwit dan de “Yoghurt Griekse stijl 0%” variant, dus in alle opzichten; win-win-win! Het enige is alleen de prijs, maar dat lijkt me ook logisch gezien de uitleg die ik je zojuist heb gegeven.
Kri Kri kost 6,41 euro per kilo en de Yoghurt Griekse stijl van de Melkan kost 1,78 euro per kilo. Jep, dat is nog een verschilletje 😉
En dan is er nog een echte topper op de markt die het label “Griekse Yoghurt” heeft maar ook 0% vet, minder suiker en méér eiwit. Schiet mij maar lek. Ik weet tot op de dag van vandaag niet hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.
Ik heb jarenlang de verpakking van allerlei kanten bekeken op kleine letters of sneaky ingrediënten, maar niets gevonden. Het is gewoon een top product als je op zoek bent naar echte Griekse yoghurt, met weinig vet (scheelt calorieën), minder suiker en meer eiwitten. Ik heb het over: FAGE Total;
Alleen de Kri Kri bevat net wat minder suiker, maar voor de rest ben ik absoluut onder de indruk van dit product!
Mijn advies?
Als je me al enige tijd volgt, dan weet je heel goed wat voor advies ik hier zou uittypen. En ik ga het opnieuw doen:
Kies wat je het lekkerst vindt en wat het beste bij jouw leefstijl en bij jouw lijf past. Zolang je bewust bent van labels, verpakkingen, de ingrediënten en de voedingswaarde van de producten die je in je lijf stopt, ben ik allang blij.
En dat kan prima bij een volle variant van een échte Griekse yoghurt of een volle variant van Yoghurt Griekse stijl of zoals ik fijn vindt; een variant met een voedingswaarde die aansluit op mijn leven maar die ik wel erg lekker vindt (FAGE!).
Misschien had je een drastisch verschil verwacht bij dit artikel, maar het is een subtiel verschil met een bewustwording van hoe merken werken met regels omtrent labels en verpakkingen.
5 comments
Leuk artikel Yeni!
Beste Teni,
Dit had ik nodig zonder dat ik het wist!
Ik zag de kop en dacht” Ja, daar twijfel is ik dus steeds over voor het schap!”.
Ik koop nu vaak de Franse Kwark van Albert Heijn. Die is 0% vet. Die heeft alleen een aparte nasmaak.
Ik ga jouw toppers uitproberen. Fage is sowieso erg lekker.
Dank je wel! Ik ben hier heel blij mee.
Fage is ook mijn favoriet onder de griekse (stijl) yoghurt. Ik neem nu overigens bij mijn ontbijt een product met bijna identieke voedingswaarden, namelijk Skyr (biologisch) heel lekker vol van smaak!
Wat een fijn artikelder. Ik ga Fage0% eens proberen.
waar koop je de fage? fijne website thx voor alle tips