Is dit iets wat je je (stiekem) altijd hebt afgevraagd? Het klinkt ergens heel logisch dat wanneer je bepaalde spieren traint, je het vet hieromheen ook verbrandt. Dus bij buikvet, zou je meer buikspieroefeningen moeten doen, toch?
Vandaag een wetenschappelijk onderbouwd artikel die deze vraag voor jou beantwoordt!
Wat zijn je buikspieren?
Je buikspieren hebben een belangrijk doel; je romp (core) ondersteunen. Ook helpen ze je bij het ademen, bewegen en beschermen ze je organen. Er zijn vier belangrijke buikspieren te onderscheiden van elkaar, in het Engels;
- Rectus abdominis
- Transverse abdominis
- External oblique
- Internal oblique
Het is belangrijk dat al deze 4 sterk blijven. Sterke buikspieren verlagen de kans op rugklachten en verhogen je flexibiliteit (1)(2)(3)(4).
Twee soorten buikvet
Buikvet is niet enkel buikvet, er zijn namelijk twee soorten met grote verschillen. Teveel buikvet wordt gelinkt met een hoger risico op insuline resistentie, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten (5), ‘buikvet obesitas’ (ja, dat is tegenwoordig een ding) is ook één van de grote veroorzakers van het metabool syndroom (6)(7).
Maar niet al het buikvet is hetzelfde zoals ik net zei, er bestaan twee soorten: Onderhuids vet en visceraal vet.
Onderhuids vet
Dit is het vet waar je in kunt knijpen. Het bevindt zich onder je huid tussen je huid en je spieren. Onderhuids vet is niet direct gelinkt met een risico op het metabool syndroom. Wanneer je hier een beetje van hebt, zal het je risico op gezondheidsklachten/ziektes niet dramatisch verhogen, dus no worries je hoeft geen six pack te hebben om gezond te zijn (8)(9).
Visceraal vet
Dit is een ander verhaal. Dit is het soort vet dat zich tussen je organen bevindt. Het is absoluut gelinkt aan het metabool syndroom en andere gezondheidsklachten/ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten (8)(9)(10). Visceraal vet is hormonaal actief, dat betekent dat het hormonen beïnvloedt die invloed hebben op ziektes in je lichaam (11).
Ja, dat is eng inderdaad. Dit is dus niet zomaar vet dat ‘erbij hangt’ dit is hormonaal actief vet met negatieve invloeden.
Sterke spieren hebben is niet voldoende
Sterke spieren hebben is wel voldoende voor de kracht in je lijf en je romp natuurlijk, maar niet voldoende om ‘zichtbare buikspieren’ te hebben. Let wel, zichtbare buikspieren heb niets te maken met een gezonder lijf dan onzichtbare buikspieren. Het is een kwestie van smaak, mode en ook je lichaamsbouw. Het belangrijkste is het verschil in het soort vet dat je rondom je middel hebt, niet dat je het wel of niet hebt.
Buikspieroefeningen tegen buikvet?
Dan komen we zo langzamerhand tot de kern van het artikel waarin de hamvraag beantwoord gaat worden! Uit onderzoek blijkt dat buikspieroefeningen niet heel effectief zijn om buikvet kwijt te raken.
Ook al voel je je spieren werken op de plekken waar je ze traint, je versterkt hier je spieren, je verbrandt hier niet per se het vet. Uit het volgende onderzoek waar 24 mensen 5 dagen per week buikspieroefeningen deden voor 6 weken, kwam naar voren dat dit geen effect had op hun buikvet (12).
Een ander onderzoek testte of het doen van sit-ups effectief was. 27 dagen lang deed een groep mensen een sit-up programma en geen van hen had hierna een lager vetpercentage rondom de middel (13).
Dit is echter niet alleen het geval bij je buik, dit is het geval bij elk deel van je lichaam. Een ander onderzoek bevestigd dat toen een groep deelnemers voor 12 weken aan krachttraining moest doen, maar dan alleen hun niet-dominante arm moest gebruiken. Na 12 weken waren deze deelnemers over hun gehele lichaam wat afgevallen in vet (14). En zo zijn er nog meerdere onderzoeken die keer op keer hetzelfde laten zien (15)(16)(17)(18), plaatselijk vetverlies door plaatselijk krachttraining is hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk.
Wat kun je wel doen tegen buikvet?
Eén van de meest logische redenen dat plaatselijk vetverlies door plaatselijke krachttraining niet mogelijk is, is omdat spiercellen niet de vetcellen die dichterbij zijn kunnen gebruiken, zo werkt het lichaam niet helemaal.
Vet dient afgebroken te worden voordat het je bloedbaan in kan en gebruikt kan worden als energie. Dit vet kan overal vandaan komen, niet alleen vanuit het gedeelte waar je krachttraining op uitoefent. Daarnaast is het doen van buikspieren wel effectief voor je buikspieren maar niet heel effectief op het verbranden van calorieën.
Denk aan workouts waar je je hele lichaam gebruikt en je je stofwisseling een boost geeft om meer calorieën (en dus ook vet) te verbranden. Cardio kan extra effectief zijn om buikvet te verbranden, blijkt uit onderzoek (21).
Workouts met een medium tot hoge intensiteit blijken de vetcellen rondom je buik veel sneller aan te pakken dan workouts met een lage intensiteit zoals krachttraining (22)(23). Daarnaast is het belangrijk om consistent te blijven en vaak genoeg te trainen om resultaat te zien (24), dit is natuurlijk zo met alles in het leven. Denk bijvoorbeeld aan een medium intensieve cardio workout van 30 minuten, 5 dagen per week. Of een workout met een hoge intensiteit voor 20 minuten, 3 dagen per week (25).
De veranderingen in je spieren tijdens het trainen helpen ook weer bij vetverlies, hoe meer spiermassa je opbouwt, hoe meer vetmassa je zult afbreken volgens onderzoek (22).
Je voeding is de sleutel tot succes!
Dit alles gezegd te hebben over sport is er nog een belangrijk onderdeel dat niet kan ontbreken. Wat zeg ik; misschien wel hét belangrijkste onderdeel: voeding. Voor het gemak zal ik hieronder enkele richtlijnen opstellen, let wel; dit zijn richtlijnen en geen vaste regels. Probeer voeding nooit te benaderen met ‘goed’ of ‘slecht’, alles mag en is toegestaan, zolang het bewust is.
Dus geen eindeloos gesnack op het werk achter je bureau zonder dat je door hebt dat je een hele zak M&M’s naar binnen werkt. Maar bijvoorbeeld een avondje op de bank met je favoriete serie en een schaaltje M&M’s waar je de hele week al naar uit kijkt. Bewust vs. gedachteloos. Oké, mijn ultieme richtlijnen:
- Probeer zoveel mogelijk puur te eten en zo min mogelijk bewerkt, waar kan.
- Probeer toegevoegd suiker zoveel mogelijk te vermijden, suiker krijg je al voldoende binnen door het lekkers dat je (bewust) eet. Dus als je het kunt vermijden in de ‘normale’ voedingsmiddelen (bijv. crackers, thee, drankjes, peulvruchten uit blik etc.) , dan is dat top! Suiker is, zoals je vast wel weet, ook gelinkt aan een verhoogde kans op overgewicht en andere stofwisselingsziektes (26)(27).
- Probeer meer eiwitten te eten, je zult je hierdoor langer verzadigd voelen waardoor de kans kleiner is dat je meer eet dan je verbrandt, want dan zijn we nog een stap verder van zichtbare buikspieren 😉
Ik kan het lijstje best nog aanvullen met andere richtlijnen, maar als ik écht aan de basis denk dan zijn deze 3 richtlijnen voldoende om mee te starten. Minder buikvet is niet een kwestie van werken tot een finish-lijn en vervolgens de rest van je leven minder buikvet hebben.
Het is, net zoals met andere dingen, een kwestie van een leefstijl die je dient aan te houden, consistent. Dus maak kleine veranderingen hier en daar die voor jou te doen zijn. Maak je geen zorgen, naarmate je gewend bent geraakt aan die kleine veranderingen, voeg je weer wat nieuwe veranderingen toe en zo kom je stapje voor stapje dichterbij een fitter lijf dat goed voelt.
Grote stappen zijn vaak alleen van tijdelijke duur omdat je niet alleen je lichaam maar ook je mindset het gevoel geeft dat je tekort komt. Baby steps!
Conclusie
Het gaat dus om een combinatie van voeding en sport om je buikvet aan te pakken. Niet alleen dat, maar je pakt tegelijkertijd je hele gezondheid aan, in positieve zin.
Eigenlijk is het omgekeerd; je geeft om je gezondheid en gunt jezelf beweging en gezonde voeding waarna je lichaam automatisch zal veranderen als bij effect. Maarja, dat maakt geen aantrekkelijke titel voor een artikel 😉
5 comments
Je laatste opmerking is keihard, maar niets anders dan de waarheid. Hoe confronterend?
Ja,laten we weer gaan voor gezond en dan volgt de rest bijna vanzelf!
Zooooo fijn dat jij de dingen die je zegt wetenschappelijk onderbouwt! Dat maakt je info heel betrouwbaar ??
Hi Teni,
Bedankt voor je heldere uitleg. Nog een vraag n.av. je artikel.
Ik heb ook wel eens gelezen dat buikvet niet weggaat vanwege te weinig voeding binnen krijgen. Je lichaam zou dan op een soort “spaarstand” gaan waardoor buikvet niet weggaat. Is dit een fabel of zit hier kern van waarheid in?
Handig om te weten, was het alleen maar zo makkelijk om niet zoveel te snacken ?