Spieren maken je sterker. Spieren verhogen je stofwisseling. Spieren zijn chill. Spieren zijn gewoon awesome.
Hoeveel spieren je wilt, mag je helemaal zelf bepalen maar vergeet niet:
- Spieren hebben wil niet zeggen dat je er meteen gespierd of ‘bulky’ uitziet;
- Spieren opbouwen kost tijd en consistentie, maar je kunt het.
En ik ga je 3 tips geven hoe je dit zo effectief mogelijk kunt doen!
Ergens heb ik het gevoel dat ik in herhaling val door deze tips te geven, want het zijn vaak dezelfde tips die écht heel effectief zijn. Maargoed, handig om het gebundeld te zien bij een onderwerp waar jij interesse naar hebt, toch?
Eet genoeg eiwitten op dagelijkse basis
Om spieren op te bouwen, moeten je spieren de kans krijgen om groter en sterker te worden. Je scheurt je spieren tijdens de krachttraining en je versterkt ze door voldoende eiwitten te eten. In Nederland staat de ADH (Algemene Dagelijkse Hoeveelheid) op 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht maar wanneer je al 2 keer per week aan krachttraining doet zou ik dit getal al verhogen naar minstens 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Er zijn zelfs onderzoeken die de negatieve effecten laten zien als je onder de 1 gram blijft (1)(2).
Niet alleen voor het opbouwen van je spieren maar ook voor je zenuwen en de opbouw van je cellen is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Liever net wat meer dan net wat te weinig, dat zeg ik niet snel.
Doe samengestelde bewegingen
Ik merk dit altijd weer aan mijn lichaam wanneer ik oefeningen doe die meerdere spiergroepen activeren, dat het vele malen zwaarder is. Niet alleen moet ik balanceren maar ook moeten mijn hersenen gefocust blijven op mijn houding en op de ‘ingewikkeldheid’ van de beweging. Je hoeft echt niet super ingewikkeld te doen maar de kans bestaat dat wanneer je constant bicep curls aan het doen bent, je op een gegeven moment er niet eens meer over hoeft na te denken omdat de beweging zo makkelijk is.
Er bestaat iets als “muscle mind connection” en ik geloof dit ook echt, dat wanneer je gefocust blijft op de spiergroep die je traint, je hier ook betere resultaten zult boeken. Wat is nu het verschil tussen samengestelde bewegingen (compound exercise) en geïsoleerde bewegingen (isolated exercise)? Deze meneer legt het even uit:
[embedplusvideo height=”467″ width=”700″ editlink=”http://bit.ly/1qc5KIl” standard=”http://www.youtube.com/v/ceqb-pGMvn8?fs=1&start=25″ vars=”ytid=ceqb-pGMvn8&width=700&height=467&start=25&stop=119&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep5648″ /]
Nu heeft hij het over “groot worden” als man, maar maak je niet druk je kunt dezelfde oefeningen doen als vrouw zonder dat je bulky wordt als je niet bewust je voeding en gewichten hierop aanpast 😉 No worries dus.
Wat eet je na de training?
Dit is een beetje een tricky vlak omdat het uiteindelijk draait om hoeveel en wat je binnen krijgt over een periode van tijd. Zo geldt dit met calorieën, maar ook met eiwitten. Het tricky gedeelte met eiwitten is dat je niet wilt dat je spieren eerst afgebroken moeten worden om pas veel later weer de juiste hoeveelheid eiwitten te moeten krijgen. Om dit te voorkomen en de synthese van eiwitten (opbouw) in je lijf te stimuleren wanneer je lijf het meeste schreeuwt om eiwitten (en koolhydraten)(3)(4), namelijk na de training, is het toch wel belangrijk om binnen 2 uur na je workout te eten (5).
Oftewel: koolhydraten en eiwitten na je workout. Hoe ziet dat eruit? Denk aan volkoren zetmeelproducten voor de koolhydraten; volkoren brood, pasta, zilvervliesrijst, muesli’s. Voor de eiwitten kun je je vergrijpen aan zuivel zoals kwark, yoghurt, kip, ei, vleeswaren of peulvruchten. Is er behoefte aan een uitgebreid artikel hierover? Let me know.
En er is flink gestemd waarna ik dit uitgebreide artikel heb geschreven: “Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen? Wat moet je eten?“
More is coming!
32 comments
Ja, graag een uitgebreid artikel hierover! Super interessant!!!
Graag een uitgebreider artikel!!
Voldoende eiwitten binnenkrijgen is erg belangrijk. Wanneer je krachttraining doet vind ik 1 gram per kg lichaamsgewicht ook nog wat aan de lage kant. Geloof dat uit onderzoek blijkt dat de beste resultaten gehaald worden met 1,8 gram per kg lichaamsgewicht (al reageert ieder lichaam natuurlijk anders en is dit dus geen absolute waarheid).
He Marvin! Helemaal met je eens dat je meer eiwitten binnen dient te krijgen als je traint, ik benadruk het in meerdere artikelen (1,5 – 1,8 gram). Ik bedoelde hier vooral het ‘minimum’ dat is vastgesteld op 0,8 voor iedereen, dit zou ik liever naar 1 zien gaan. 😉
Interessant artikel. Van mij mag het altijd uitgebreider 🙂
I want more!!!! Ik vind dit heel interessant en volgens mij pak ik dit nog altijd heel verkeerd aan.
More! Interessant artikel maar meer info = beter 🙂
Iemand van bijvoorbeeld 60 kg, zou dan op een dag dat die krachttraining doet 60 gram eiwitten moeten eten?
Hoe krijg ik dat ooit voor elkaar haha. Dat red ik met twee bakjes magere yoghurt niet denk ik..
Ik ben nu sinds 3 weken 3/4 keer per week krachttraining aan het doen in de sportschool maar haal die hoeveelheid eiwitten nooit denk ik. Dan moet je het echt tellen.
Zou je eens een lijstje kunnen maken met wat je kan eten voor veel eiwitten, Dus bijv 200 gram kwark met muesli ofzo is al …gr am eiwit?
Als je daarnaast ook nog eens aan krachttraining doet zou ik het nog meer verhogen, haha. Maar het is zeker wel te realiseren hoor, ik zal binnenkort een uitgebreider artikel plaatsen met ook de hoeveelheid grammen. Er zijn een aantal producten uit de supermarkt die echt echt echt heel chill zijn hiervoor (denk aan skyr yoghurt met 11 gram per 100 gram!).
Binnenkort dus meer 😉
En er is allemaal kwark, griekse yoghurt en Skyr in de aanbieding bij de Appie deze week 🙂
Heel nuttig artikel! Ik zou het super vinden als jij een stukje zou willen schrijven over hoe je toch genoeg eiwitten binnen kan krijgen wanneer je last hebt vam een lactose intolerantie.. Dit vind ik nog erg lastig
Jaaaa, graag een uitgebreid artikel 😀
Ik zou ook nog wel wat meer tips willen over wat je het beste kan eten na het sporten. (En er voor) Ik sport als ik vrij ben vaak rond 09.00 en om nou direct daarna een hele maaltijd naar binnen te werken is wat vroeg… en ik ben dan altijd bang dat ik de calorieën die ik heb verbrand er gelijk weer aan eet.. Maar aan de andere kant wil ik wel spieren opbouwen, en ‘strakker’ worden. Anders is al dat gezweet ook nog voor niks geweest haha. Ik vind het ook lastig om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Ik eet weinig vlees, wel veel ei, soms voeg ik eiwitpoeder toe aan mijn yoghurt of smoothie, maar liever haal ik het uit ‘echte’ voeding. Dus meer tips zijn zéér welkom!! 🙂
Leuk artikel. In de sportwereld wordt ook veel gebruik gemaakt van eiwit-shakes, is dat nuttig of kun je je eiwitbehoefte beter uit yoghurt etc halen?
Hoe zit het met eiwitten en veganisten? Ik zou wel eens willen weten hoe ik genoeg eiwitten binnen krijg met een vegan lifestyle.
Ik doe 2 keer per week aan krachttraining (crossfit) en neem elke dag een schep Sunwarrior blend (plantaardig) in mijn smoothie en eet dagelijks eiwitrijke groenten. Maar ik vraag mij soms echt af of ik wel genoeg eiwitten binnen krijg i.c.m de trainingen. Soya yoghurt e.d kan ik niet tegen, dus ik ben erg benieuwd wat jou kijk hierop is.
Same here; ik ben vegetarisch en eet van tijd tot tijd ook alleen veganistisch. Dus ik zou daar ook wat meer uitleg willen mbt krachttraining. Nu zijn m’n eiwitten; kwark, skyr/total yogurt, eieren, hüttenkäse, lupinebonen, sojabonen, tempeh, zijdentofu, linzen, (kikker/groene)erwten, complexe granen/gekiemde granen, hennepproteine, zaden, noten en De Vegetarische Snackbar in Den Haag 😀 Ik eet in verhouding meer plantaardige eiwitten dan dierlijke.
Goed artikel Teni! Wij willen méér 😀 Ik zit nu in de fase van het niveau verhogen voor alle spiergroepen door éérst mijn romp ( buik, (onder)rug en bekken) te versterken. Alleen dan kan ik waarschijnlijk ook met meer kilo’s squaten, bi-/triceps, etc. (Ik vroeg me trouwens af of Teni een afkorting is van je (hele) naam?)
Heel graag een uitgebreid artikel <3
graag een uitgebreid artikel hierover!
Super artikel! Mag uitgebreider voor mij!
JAAAAA MEEEER!!
Jaaa doen super interessant!
super interessant inderdaad! Ik eet volgens mij ook nog steeds verkeerd na workouts, dus als je nog meer tips hebt, graag!!!!
Graag een uitgebreid artikel! Alle tips zijn welkom!
Graag meer ☺☺
Bedankt voor dit artikel, erg fijn! Ook van mijn kant behoefte aan een uitgebreider artikel!
Ik probeer zo min mogelijk dierlijke producten te eten en ik hoop dat je in je artikel ook mee kunt nemen in hoeverre je eiwitten uit plantaardig voedsel kunt krijgen, van welke voeding én hoeveel je dan nodig zou moeten hebben (want volgens mij heb je van plantaardig eiwit meer nodig, omdat het niet allemaal opgenomen wordt?).
Groet, Daphne
Hey Teni!
Ik zou graag ook wat meer weten over welke oefeningen je nu eigenlijk moet doen. Op internet vind je enkel wat vage uitleg. Ik ga 2x per week naar de sportschool maar het blijft daar meestal bij een halfuurtje hardlopen en buikspieroefeningen. Meer durf ik namelijk niet zo goed omdat ik niet weet wat ik nou juist moet doen.
Een uitgebreider artikel zou dus wel heel erg fijn zijn!!
Groetjes
Ja graag een uitgebreid artikel over sport en voeding! Hoe gaat het trouwens met jou en je personal trainer?
Ja zeker weten een uitgebreid(er) artikel hier over! Ik vind het ook erg interessant, zeker omdat ik meer aandachts wil geven aan krachttraining en strakkere/sterkere spieren. Ben 25 kilo kwijt dus de boel mag nu dat laatste beetje strakker worden 😉
Maar in ieder geval alvast dank voor deze 3 tips…:-)
Xx Martine
Jaa graag een uitgebreid artikel!
Graag meer!!
Jaaaa! Ik wil heel ook heel graag meer over leren!!
Top, hier heb ik wat aan. Wil nog weer meten…