Nee, ik ben niet zwanger. Maar ik liep toevallig eens langs het baby-voedingsschap en besloot even een korte blik te werpen op wat etiketten. Die korte blik werd een langere blik en hoofdschuddend heb ik vervolgens een kwartier allerlei producten bekeken. Ik snap nu waarom baby’s huilen. Stom grapje.
Zoals je begrijpt was ik geschrokken, ik zal je laten zien wat ik heb gezien.
Laat ik voorop stellen dat ik begrijp dat er door bedrijven zoals Nutricia en Nestle al jaren onderzoek wordt gedaan naar opvolgmelk en hoe de juiste formule hiervoor samengesteld kan worden. Dit zijn dezelfde bedrijven die zich veel bezig houden met het ontwikkelen van “functional foods” door bijvoorbeeld margarine’s te ontwikkelen met toegevoegde vitamines, of melk met toegevoegd Calcium etc. Zodat we allemaal de juiste voedingsstoffen binnen krijgen door te eten wat we altijd al aten. Ik snap het, maar ik geloof er niet altijd in.
Vooral wat betreft baby voeding vraag ik me af of dit daadwerkelijk nodig is en of je dit zonder goed uitgezocht te hebben zomaar aan je kind kunt geven aangezien het “toch in de supermarkt verkocht wordt” dus “het moet wel veilig zijn”, toch? Hm.
Als mensenras waren we nu niet op deze planeet als we niet konden overleven zonder opvolgmelk, toch? Oftewel: We hebben het tot nu toe ook gered zonder opvolgmelk. Maar aan de andere kant is het belangrijk om te weten dat ik hier geen onderzoek naar heb gedaan, dat ik zelf geen kinderen heb maar dat ik inmiddels alle etiketten bekijk zodat ik de informatie met jou kan delen. Haal er je voordeel uit mocht je hier interesse in hebben!
Normaal gesproken let ik bij etiketten op de toegevoegde suikers en de conserveermiddelen. Het valt me direct op dat hier ontzettend veel toegevoegd is, niet zozeer voor de consistentie (al zijn die ook te vinden op deze verpakking) maar vooral allemaal vitamines en mineralen. Ik zie echter wel maltodextrine en galacto-oligosacchariden, dat zijn suikers. Toegevoegd. Ja.
Op zijn minst zitten hier allemaal volkoren granen in en honing om het zoet te maken.
Allerlei granen, honing, moutextract (suiker), aroma (suiker) en vitamines + mineralen.
Dit is wel een beetje gek. Of eigenlijk, verontrustend. Ik heb dit werkelijk nog nooit op een andere verpakking gezien dan bij deze (en zometeen nog een andere) babyvoeding verpakking!
“Zonder toegevoegde suikers” en dan zie ik achterop doodleuk ‘maltodextrine’ staan. Dat is gewoon een toegevoegd suiker. What is happening? Ben ik niet op de hoogte van een bepaalde wetgeving omtrent babyvoeding? Superstom.
Ik zou deze niet eens aan een volwassene adviseren: maltodextrine staat op de 3e plek als ingrediënt.
Dit is ook om te huilen. Opnieuw “geen toegevoegd suiker” en “bevat van nature aanwezige suikers” maar ik zie wel twee keer ‘maltodextrine’ en ‘aroma’ staan. Dat is niet van nature aanwezig. 🙁
Joe! Laat deze lekker in het schap. Dit zijn gewoon koekjes met wat vitamines en mineralen toegevoegd en met een leuke baby verpakking. Suiker staat op plek 2 in de ingrediëntenlijst.
Maltodextrine, lactose, suiker, aroma. Meh.
Nondeju wat een ingrediëntenlijst. Dit is waarschijnlijk een super super functional food waar jarenlang onderzoek naar is gedaan. Helaas ben ik geen wetenschapper om te kunnen bepalen of een kind vanaf 2 jaar deze stoffen allemaal nodig heeft en niet binnen krijgt door zijn/haar voeding (ouders), maar als ik door de lastige termen heen lees zie ik: lactose en fructo-oligosacharide als toegevoegd suiker.
Baby koekjes met aardig wat suiker.
Glucosestroop, suiker en ehmm.. geheel gehard palmvet. Oftewel: transvet. Why? Vanaf 4-6 maanden mag je dit aan je baby geven. Ik zou het een volwassene niet eens adviseren.
Sorry voor de negatieve toon in dit artikel zonder duidelijke conclusie of advies. Ik hoop dat ik je, als je kinderen hebt, even bewust heb gemaakt van het idee van het checken van je etiket. Baby’s en kinderen zijn kwetsbaar, ga er niet klakkeloos vanuit dat bij babyvoeding een niet-bewerkt voedingsmiddel is.
Kijk altijd eventjes achterop de verpakking! Hopelijk leer je door deze artikelen dat je met ‘scannen’ van verpakkingen al een heel eind komt, je hoeft niet elke term te begrijpen zolang je een beetje door hebt waar je op wilt/kunt letten.
Morgen dan een happy artikel 🙂
43 comments
Wat goed dat je dit deel van ons voedingsassortiment eens onder de loep hebt genomen. Zat lezeressen met kids denk ik….onder wie ik zelf.
Toen mijn dochter werd geboren dacht ik echt, wauw wat zijn er veeeeel producten op de markt en wat zit overal veeeeel troep in.
Melk, tja, daar ontkwam ik het eerste jaar niet aan, maar vanaf het moment dat er ook vast voedsel bij kwam heb ik altijd alles vers gegeven. Groente en fruit zelf pureren en de “extraatjes” altijd van Organix Goodies (www.organix.nl). In hun producten zit nul troep. Misschien interessant om eens te checken. Niet altijd alles verkrijgbaar bij een supermarkt maar wel bij de etos/kruidvat etc. Zuivel? Een beetje halfvolle yoghurt of kwark en dan fruit erbij, of gewoon naturel.
En nu, bijna 5 jaar later, eet ze zowat alles en is praktisch nooit ziek (disclaimer: dit laatste verschilt natuurlijk per kind qua weerstand enzo)
Hoe dan ook, leuk dat je dit eens hebt verwerkt in een artikel, thanks!!!
X Martine
PS: gehard palmvet in babyvoeding, wtf!?!
Wat goed dat je wat alternatieve geeft, dat miste ik in het artikel. Goed dat er is aangegeven wat niet, maar wat wel is zeker zo velangrijk. ThanXx.
Ik heb geen kinderen maar ik schrik hier wel een beetje van!! Top dat je dit aankaart.
Ik dacht altijd dat producten geen onwaarheden op de verpakking mochten zetten (of er reclame mee mochten maken) maar sommige lijken dat dus niet zo nauw te nemen.
Zo blijkt wel weer: altijd zelf de ingrediëntenlijst even checken.
Super interessant weer, ik had nooit gedacht dat er zoveel ”troep” in babyvoeding zou zitten..
Bedankt voor je onderzoekje en leuk dat je dit doet als niet- mama zijnde. Als mama van 2 kleine kindjes (2,5 jr en 8 mnd) wist ik dit natuurlijk al, ik volg jou al een paar jaren en van jou heb ik “geleerd” om altijd op de verpakking te kijken wat erin zit :-)…ik was dus net op tijd haha (vroeger deed ik dat niet totdat jij uitleg gaf op je blog). Daarom laat ik deze troep ook altijd staan en geef ik altijd vers voedsel aan mijn meisjes. Ze eten super goed! (als je al begint met 4 maanden met suikers gaan ze natuurlijk never nooit ineens broccoli eten of een gewone boterham!).
Alle producten die je laat zien hebben mijn dochters (de ene is 2 jaar en de andere 3 maanden) nog nooit gehad en gaan ze niet krijgen. Tussendoortjes voor mijzelf en mijn tweejarige bestaan hier uit fruit, rauwkost of maiswafels en op zijn tijd een koekje/chips. Ik ben niet bang van suiker (ook niet voor mijn kids) maar wil hier wel bewust voor kiezen en niet verstopt in producten die als gezond bestempeld worden door de fabrikant. Vooral van Hipp schrik ik omdat ik merk dat dit een hip (see what i just did here ;)) merk is onder de hipster moeders.
Opvolgmelk en alle papjes zijn trouwens onnodig. Mijn peuter drinkt gewoon halfvolle melk (al kun je dat ook ter discussie stellen of het gezond is) en al die papjes kun je ook prima zelf maken met wat rijstebloem.
Beste Teni,
Jammer dat zoveel mensen “blind” vertrouwen hebben in dit soort producten. Ik heb zelf drie kinderen en heb ze leren eten middels de “Rapley-methode”. Dit was voor mij een positieve ontdekking toen ik op zoek ging naar wat ik mijn kind het beste kon geven. Want waarom zou je je kind eten geven uit potjes en pakjes terwijl je zelf bezig bent te proberen op een gezonde en verantwoorde manier te leven? Goed dat jij dit ook aan de kaak stelt!
http://www.ecomama.nl/voeding/leren-eten-met-de-rapley-methode/
Het verbaast nog altijd hoeveel crap fabrikanten verkopen wij de kinderen mee vullen. Het is toch dat blind vertrouwen wat we hebben.
Alles is zoet! Mijn kinderen gaf ik nooit sapjes of andere drankjes speciaal voor kinderen. Gewoon een kopje thee zonder suiker (met wat koud water natuurlijk). Verder heb ik mijn kinderen lang borstvoeding gegeven en ze hebben op een paar flesjes opvolgmelk niks uit pak gehad.
Mama marketing is big business en ik vind het zo jammer dat fabrikanten alleen maar aan VERKOOP denken.
Top dat je dit onder de loep hebt genomen Teni!
Ik geef alleen de spelt pap van AH Bio. Heb je die ook onder de loep genomen? Naar mijn idee is dat echt alleen spelt zonder toegevoegde rommel. Om fruitsap aan te dikken gebruik ik dit dan ook ipv ligakoek.
Je wilt je kinderen het beste geven en je vertrouwt dus op producten van Nutrilon / Nutricia (om maar even een merk te noemen).. Toch wel heel erg dat er dan zoveel suiker in zit. Misschien heeft het iets te maken met de ontwikkeling van de hersenen? Glucose (suiker) wordt gebruikt als energie voor de hersenen en bij kinderen moeten deze zich nog verder ontwikkelen natuurlijk… maar ook dan lijkt zo’n grote dosering toegevoegd suiker mij niet wenselijk!
Go Teni! Wat heb je dat weer goed uitgezocht & opgeschreven. Ook al zijn we nog niet ‘begonnen’ aan kinderen, ik denk hier best wel vaak over na. Zullen er wel goede alternatieven te koop zijn? Bijvoorbeeld bij EkoPlaza en Marqt etc?
Als je geen borstvoeding geeft is Biobim (Ekoplaza) een mooi alternatief. Maar al die andere papjes en melkjes zijn helemaal niet nodig. Gewoon, gezond eten geven!
De producten van biobim zijn ook niet altijd zonder troep!! Sommige papjes is ook suiker aan toegevoegd, dus pas op.
De zuigelingenvoeding van Hipp (combiotik) is wél goed (ja, in tegenstelling tot de koekjes van Hipp). Als je geen borstvoeding wilt of kunt geven zou ik die kiezen of Nanny Care geitenmelk.
Wat fijn dat je hier aandacht aan besteed!
Ik stoor me al jaren aan wat mensen gedachteloos aan hun kinderen geven met de gedachte dat het geen kwaad kan simpelweg omdat het verkocht wordt. Het is niet altijd makkelijk om ‘die persoon’ te zijn die andere keuzes dan standaard maakt qua voeding. Maar zodra het dan ook nog eens over kinderen gaat… moet je zeker stevig in je schoenen staan om je keuzes te verdedigen! Volgens mij voelen andere ouders zich onbewust aangevallen zodra ik mijn idee over voeding uitleg. Wat kan er fel gereageerd worden! Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat het zielig is dat mijn kids niet gewoon mogen snoepen. Of hoe dat kan ‘want ze hebben toch suiker nodig’. Of de topper: ik projecteer mijn eigen problemen met overgewicht op mijn kinderen.. 🙁
Gelukkig weet ik dat er genoeg gesnoept kan worden als je er maar wat tijd en aandacht aan besteed. En ook ik ben fan van Organix Goodies voor de kant en klare tussendoortjes. Dat er steeds meer aandacht is voor gezond eten zorgt dat de voedingsindustrie onder druk staat en er steeds meer gezonde alternatieven bij komen. En ondertussen moeten we allemaal goed de etiketten blijven lezen.
Ik ben zelf moeder en al jaren werkzaam in de kinderopvang en heb genoeg onzin voorbij zien komen. Al deze producten zijn volstrekt overbodig. Was er ooit babyvoeding 1 en 2, inmiddels gaat die opvolg/dreumes/peutermelk tot 5! Terwijl een kind rond z’n 1e verjaardag prima over kan gaan op ‘gewone’ (koe)melk. Met een wisselend eetpatroon, met voldoende groenten en fruit, zijn al deze commerciële uitvinden dan ook niet nodig. Ik spreek soms ouders die ‘pyjamapapjes’ geven, omdat een baby dan langer doorslaapt. Die producten bestaan voornamelijk uit opvulling als zetmeel, palmolie en suiker, zoals jij al laat zien. Het heeft geen enkele voedingswaarde, waarom zou je dit aan je kind geven?
Super dat je dit zo duidelijk maakt voor iedereen!
ben ook geen moeder, maar vind dit wel heel interessant! Ik vraag me dan af wat je een baby wel mag geven als je geen borstvoeding geeft? Kan/mag je ook iets ander geven dan (poeder)melk uit een pak? En zoja, wat dan?
Ik kom zeker op dit artikel terug mocht ik ooit zwanger worden!!! 🙂
Nee, een kleine baby kan nog niets anders verdragen dan moedermelk of poedermelk. Maar gelukkig bestaan er andere producenten dan Nutricia etc. Ik gaf (naast borstvoeding) BiobimLac, biologische poedermelk zónder suiker!
Leuk artikel. Verontrustend. Niet alle chemische vitaminen zijn zo gezond. Zoek als ingrediënt ook maiszetmeel eens uit; dit is ook geknutseld en hierom glycemische index “suiker” hoog. Mais op zich is veelal genetisch gemodificeerd; het gaat niet dood als het word bespoten met onkruidverdelger (Monsanto). Zou ik baby niet graag geven. Het is voor jou als blogger misschien interessant om groter geheel mbt onze voedselveiligheid onder loep te nemen en eens te kijken naar TTIP.
Van Holle, een biologisch dynamisch merk, mag je verwachten dat er geen suikers zijn toegevoegd. Maar helaas… Maltodextrine in de opvolgmelk en rijststroop in de babykoekjes en dergelijke. Hun pap bevat écht geen toegevoegde suikers. Mijn consultatiebureau geeft aan dat je al koemelk mag gebruiken, voor gezonde en op tijd geboren kindjes, vanaf 9 maanden. 2/3 melk en 1/3 water. Vanaf 4 maanden kun je volgens hen ook al zelf alternatieve flesvoeding maken. Deze mag 1 maal per dag gegeven worden. Deze flesvoeding maak je op basis van amandelpasta. Recept is te vinden in het boekje: groeiwijzer 0-1 jaar. Gek genoeg moet je daar ook zelf een zoetmiddel toevoegen. Misschien is een beetje suiker toch nodig… Zij adviseren sucanat of ahornsiroop.
Dat is fijn om te lezen. Mijn oudste wou vanaf 9 mnd geen flesvoeding meer maar “mocht” van het consultatiebureau geen gewone melk eer hij een jaar was. Behalve water was dat het enige wat hij lustte dus heb ik het hem wel gegeven. Fijn om achteraf te lezen dat het geen kwaad kon.
Zo goed om te lezen dat steeds meer mensen op etiketten kijken en niet klakkeloos iets aannemen. Hier ook 2 meiden (al op de basisschool maar toch) die ik probeer zo gezond mogelijk te laten eten (en drinken) naast de ‘snoepmomenten’, want die zijn er ook wel hoor 😉 Gelukkig lusten ze best wel veel groenten en fruit is echt een hit!
Nog even het vermelden waard: alhoewel geen melkpoeders/papjes, maar de fruit- en groentenproducten van Ella’s Kitchen zijn heel fijn (biologisch en puur) voor de drukke dagen als je zelf even geen tijd hebt!
Wat is er veel babyvoeding te vinden in de winkel! Daar was ik me helemaal niet van bewust, ook al wordt mijn zoon morgen vijf jaar. Zelf nam ik hoogstens een koekje mee voor de fruitpap maar verder kreeg hij gewoon verse voeding. Dat was trouwens ook de moment waarop ik zelf verstandiger met voeding begon om te gaan, omdat ik maar niet snapte waarom mensen hun kind vanaf een bepaalde leeftijd ineens per sé met suiker willen volstoppen terwijl die kleine het daarvoor makkelijk zonder deed. Een hele ommekeer voor mijn voedingsstijl is het geworden.
Mooi artikel! Wat ben ik blij dat mijn kinderen opgegroeid zijn toen er nog niet zoveel troep op de markt was. Voor de huidige moeders is het toch ongelooflijk moeilijk om door de bomen het bos te zien?
Vroeger was er alleen maar ‘gewone’ liga en verder niets. Wat worden de kinderen van tegenwoordig letterlijk en figuurlijk ‘zoet’ gehouden!
De wereld van obesitas is nog niet voorbij….
Toevallig had ik het hier gisteren nog met mijn vriend over. Ik hoop dat er ook wat gezondere alternatieven zijn. Als wij een baby krijgen, denk ik dat ik zelf aan de slag ga (en eventueel heel veel invries) 🙂
Wij hebben een kleine van bijna een jaar en heb geen van dit aan hem gegeven. Op het consultatiebureau zeiden ze dat ik s morgens pap moest gaan geven toen ik zei dat ik dat niet wilde vanwege de toegevoegde suikers,werd ik raar aangekeken. Hij eet gewoon een boterham.Verder heb ik vanaf het begin verse groente gegeven, Gewoon koken voor 14 dagen vooruit en invriezen. Ook fruitbakje heb ik in het begin ingevroren. Hij is nooit ziek en is een blij kind. Het kan dus zeker anders….
Er is ook pap zonder suiker 😉 bijvoorbeeld biologische rijstebloem van de AH. Brood geven is natuurlijk prima, maar dan ligt het er ook aan welk brood, want ook daar zit heel vaak suiker in…
Wat goed dat je dit aankaart!
Mag ik een vraag stellen met een kleine uitwijking naar “kinder”producten?
Onze dochter is nu 3 en begint een eigen willetje te krijgen als het gaat om wat er in het winkelwagentje gaat. Meestal komen we hier prima samen uit en af en toe laat ik haar zelf iets kiezen en zie ik door de vingers wat t is.
Zo koos ze laatst een ontbijtproduct want de onwijs populaire prinsessen van dit moment staan op de doos. Prima redenatie, toch? 😉 Neem ik de ingredientenlijst door, staat daar op plek 2 suiker uiteraard en op plek 3 inuline. Nog nooit van gehoord. Weet jij, in t kort, wat dit is?
Ik moet hier een beetje van “huilen”, ik vind het echt vreselijk. Bah. Stomme suikers.
Ik vind het sowieso erg verwarrend allemaal en je moet zo oppassen dat je niet ‘niet voor de gek gehouden’ wordt. Want zo voelt het onderhand wel. Van de week ook een product onder ogen gehad; alpro pur’enjoy. Geen toegevoegde zoetstoffen, maar bij de ingrediënten staat toch echt suiker?
Als moeder van twee, was mij dit al opgevallen….
Weet je wat nog gekker is? Dat je raar wordt aangekeken als je borstvoeding geeft….
De jongste is toen hij bijna een jaar was, flink ziek geweest. Hij moest wel een keer of 15 spugen op een dag. In het ziekenhuis wilde de kinderarts(!) het zieltje bijvoeren met astronauten voeding met heel veel calorieën. Het ging zo in tegen alles wat ik voelde!! Wat een troep die pap.
Ik ben resoluut gestopt met alle vaste voeding en volledig terug gegaan naar borstvoeding. Gelukkig trok mijn lijf dit! En na twee weken kwam de ommekeer. Hij spuugde minder….langzaam weer begonnen met (geen pakjes en zakjes) vers vast voedsel en tada….hij deed het super.
En niet afgevallen! Zo wat een mama kan, onvoorstelbaar…..de melk gaf alles wat hij nodig had. En dat puur natuur.
Tja, ik snap dat je schrikt en ik ben het zeker met je eens dat een (groot) deel van de babyvoedingsproducten onnodig zijn en/ of verkeerde ingredienten bevatten.
Als je een beetje bewust inkoopt kan je echter meer dan genoeg hele goede producten vinden zoals normale flesvoeding, biologische groentehapjes zonder enig ander ingredient dan de genoemde groenten, granenpap met, zoals je zelf hier als voorbeeld geeft, alleen volkoren granen (en zonder honing).
Je hebt zelf geen kinderen, als je die wel zou hebben dan weet je dat je er niet altijd aan ontkomt met een baan en een huishouden om héél af en toe je kind een potje te geven. Al is het maar op vakantie of onderweg. En hoe kan je zelf granenpap maken? Pure havermout is helaas niet fijn genoeg gemalen en krijg ik ook niet voor elkaar met de hakselaar (ik heb het geprobeerd).
Wat ik wil zeggen: ja, er is veel onzin op de markt (zoals bij elk voedsel) maar het is net zo goed onzin om te beweren dat niks deugt en je alles liefst uit eigen moestuin zelf moet stomen en je eigen papgranen moet malen.
Bizar he?! Ik ben nu bijna 3 jaar moeder en heb serieus waar maar 1x iets uit het babykoekjes schap gehaald waar echt niks geks in zat (100% biologisch maisboogies). Echt 1x maar! Hoe dan? Waarom is er niemand die daar iets aan doet? We hebben het over baby’s ja. Baal altijd als vriendinnen hun kindje een ‘lekker gezond nijntje koekje’ geven. Toch hou ik altijd maar m’n mond en hou ze in hun eigen waan. Maar het is eigenlijk gewoon écht schrikbarend.
Leuk dat jij er een keer aandacht aan besteed! (:
Ik vind het allemaal niet zo drama. Baby eet 9 van de 10 x gezond, maar af en toe een potje Olvarit of een Nijntje koekje vind ik echt niet zo’n probleem. Met een giga druk huishouden is af en toe een potje in mijn ogen beter dan gestrest in de keuken staan omdat baby iets moet eten wat zelf gemaakt is. Dat komt volgens mij niemand ten goede.
Verder eens met de reactie van Lala.
Wat ben ik blij met jouw reactie! Idem hier!
Wij geven dit niet, omdat wij geloven in enkel natuurlijke producten voor onze baby. Maar dit is toch even schrikken. Zeker diegene met ‘zonder suiker’ op hun verpakking. Zou echt niet mogen.
Zag hier laatst ook al dit artikel over: http://anurati.com/918/918.
Wij gaan sowieso voor bv, hopelijk tot 9 mnd zodat we alle kunstvoeding kunnen overslaan. Maar mocht dat niet lukken dan ga ik alleen kv 1 gebruiken en geen opvolgmelk.
Maltodextrose zit ook niet in de biologische voeding van ah wel weer in de opvolgmelk, maar nu lees ik dat er ook fluoride in zit… Waar is dat goed voor??
Goed dat je kijkt naar deze verpakkingen. Ze zijn inderdaad misleidend zoals je laat zien. Ik ben echter geen moeder en heb me nog niet hoeven verdiepen in deze producten!
Ik vind het wel gevaarlijk om zoiets dergelijks te posten zonder iets te vermelden (ik weet namelijk niet of je je verdiept hebt) in de ontwikkeling en energiehuishouding van een baby/kind. Deze is namelijk volledig anders dan die van een volwassene! Een kind niet de juiste energie geven (iets was hij zelf nog slecht kan opslaan!!) kan wel hele gevaarlijke consequenties hebben voor je kind! M.i. moet je dus niet ineens alles gaan mijden voor je kind zonder dat je weet dat zij de juiste hoeveelheden binnen krijgt. Een overload aan suiker vinden we vast ook niet terug in moedermelk.. maar daarvan is geen verpakking:)
Goed artikel! Van pyjama papje ga je ook echt huilen van de berg suiker dat erin zit.
Ik had echter nog een opmerking: bij mijn opleiding zeiden ze dat geheel gehard vet, geen transvet is!
Als er op het etiket staat: gedeeltelijk gehard vet of gehydrogeneerd vet, is dit wel transvet.
Zie ook:
http://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/transvet.aspx
Ik ben nog nieuw op dit vlak.
Is Hipp 2 opvolgmelk nu wel (redelijk) suikervrij of niet??
Groetjes Eline
Vergeet niet dat een baby volledig afhankelijk is van de anaerobe verbranding van glucose als energie voor de hersenen! Andere organen kunnen ook vetzuren verbranden, maar de hersenen zijn (bijna) volledig afhankelijk van glucose.
Oligosaccharides zijn juist heel erg gezond.. GOS en FOS zijn zg pre biotica en voedsel voor gezonde bacteriën in de darm. Maltodextrine is beter voor je dan suiker. Zie Wikipedia
Je hebt nog een verkapte notatie voor snel metaboliseerbare suikers gemist: tarwemeel gedeeltelijk gehydrolyseerd.
Bij de hydrolyse wordt de zetmeelketen verknipt door het inbouwen van een watermolecuul (hetzelfde wat amylase doet).