[embedyt]https://youtu.be/xnsRAjV0tTY[/embedyt]
Velen zullen al wel weten dat ik 10 jaar geleden de diagnose Colitis Ulcerosa heb gekregen – een chronische dikke darm ontsteking, een auto-immuunziekte waarbij je lichaam je eigen cellen aanvalt – bij mijn in mijn dikke darm.
In de afgelopen jaren heb ik er meerdere artikelen over geschreven maar het leek me een goed idee, na er meerdere vragen over te hebben gekregen, om er ook een video over te maken.
Let wel, dit is mijn ervaring en het zijn mijn tips die daaruit gekomen zijn – ik wil vooral niet dat je onverstandig gaat zijn en hieruit dingen haalt als ‘ik ga doen alsof ik de ziekte niet heb’ terwijl je misschien dagelijks pijn hebt. Ik hoop wel dat het je hoop kan geven, een beginpunt om vanuit te gaan werken.
- De medicijnen die ik heb gehad zijn allemaal mesalazine geweest: zakjes en klysma’s (vaak van het merk Pentasa).
- Het artikel waar ik het over heb in de video kun je hier teruglezen;
Hoop dat je de video leuk vindt!
[sm-youtube-subscribe]
5 comments
Hoi Teni,
Bij mij is nu een jaar of 7 a 8 de diagnose colitis ulcerosa vast gesteld. Eigenlijk heb ik er jaren lang weinig last van gehad op af en toe een paar weken flinke buikpijn na. Helaas heb ik nu al anderhalf jaar een opvlamming. 2 ziekenhuisopnames verder en ik weet niet hoeveel medicatie uitgeprobeerd te hebben, is het “stabiel” maar niet optimaal.
Ik gebruik medicijnen oraal en zelfs spuiten. Ik krabbel heel langzaam weer de berg op, maar heb altijd de angst in mijn achterhoofd dat het weer mis gaat. Dit omdat het afgelopen anderhalf jaar meerdere keren is gebeurd.
Stress levert wel degelijk een bijdrage aan de klachten. Dit was ook een van de eerste vragen die mijn arts stelde. Ook mijn vraag was of voeding invloed heeft en of ik daar iets mee kon doen. Zolang je de schijf van 5 volgt en gezond eet was zijn antwoord, meer kon je niet doen volgens hem. Ik weet inmiddels wat ik wel en niet moet eten. Varkensvlees bijv, een uur later zit ik op de pot en kan ik niet meer lopen van de buikpijn. Zo heb ik nog wel meer producten die ik beter kan laten staan.
Maar een leven zonder medicatie kan ik me niet voorstellen, nu nog niet in ieder geval. Ik heb me nooit als patient gezien, echter na de eerste ziekenhuisopname drong het tot me door dat ik wel echt ziek ben. Ik geniet van de kleine dingen die me energie geven en die ik leuk vind. En ik hoop snel mijn oude leven op te pakken, ik vecht iedere dag tegen deze ziekte. Maar ik zal het overwinnen vroeg of laat.
Hoi Teni,
Misschien moet jouw MDL arts dit even lezen… kwam het net tegen.
https://www.foodlog.nl/artikel/voeding-heeft-wel-degelijk-effect-op-chronische-darmziekte/?fbclid=IwAR3LOrBnd4zq1fUAPnq2cbyBaVbRkqZrtx6HbPDiB_B9b_OhyCbRd9TYDXg
Hoi Teni,
Ook ik ben jaren lang klachten vrij geweest. Er werd 2 keer per jaar bloed geprikt en hieruit kwamen geen bijzonderheden. Ook in kwam niet meer bij de arts. Alleen 2 maal per jaar schriftelijle controle. Tot ik een jaar geleden lichte klachten kreeg. Wederom bloed laten prikken maar hierin was niets bijzonders te zien. Vervolgens hebben ze mijn ontlasting onderzocht. Hier zagen ze hoge onstekingswaarden. Vervolgens hebben ze een endocopie gedaan. Het resultaat was erg schrikken. Flinke ontstekingen, beschadigingen, poliepen, littekenweefsel en een vernauwing van 5 cm.
Dit ondanks dat ik vrijwel geen klachten had! Bij mij zien ze dus alleen in mijn ontlasting of er wel of geen sprake is van een opvlamming en niet in mijn bloed. Mijn vraag is of jij ook jaarlijks ontlasting laat onderzoeken? Dit raad ik zeker aan!
Thanks voor het delen van je ervaring Fieneke! Ik zal me eens verdiepen in het laten checken van mijn ontlasting – ik maak me er eerlijk gezegd niet zo’n zorgen om maar weten is beter dan gissen natuurlijk 😉
Of je medicijnvrij kunt leven heeft meer te maken met hoe ernstig jouw ziekte (op dit moment) is dan met wat je eet. Zoals je zelf al zegt is het een auto-immuunziekte, de oorzaak ligt dus niet in je darmen. Voeding kan daarom bestaande klachten wel verergeren, maar nooit veroorzaken. Ik heb zelf de ziekte van Crohn en ik zit inmiddels alweer een aantal maanden aan de prednison. Niet leuk, helaas wel noodzakelijk en zeker niet mijn eigen schuld – met voeding had ik dit nooit kunnen voorkomen. Overigens hoef je van prednison echt niet per se aan te komen, dat heb je helemaal zelf in de hand. Wees vooral heel blij dat de CU bij jou zo rustig is!