Een hoge bloeddruk hebben betekent niet dat je nooit meer bepaalde producten mag eten. In plaats van op deze manier te denken, is het vaak effectiever om te kijken naar de balans van je gehele voedingspatroon. Het minderen van bepaalde producten en misschien zelfs gezondere alternatieven vinden.
De titel zegt iets anders, maar dat is omdat ik niet echt geloof in een titel als “Hoge bloeddruk? Probeer deze producten een beetje minder te eten en creëer balans” haha 😉
Maar dat is wel waar dit artikel over gaat!
1. Zout voedsel
Zout, of eigenlijk Natrium (ongeveer 40% van tafelzout, 60% is Chloride) kan je bloeddruk verhogen zonder dat je het door hebt. Soms bevatten zoete producten ook heel veel zout, maar meer suiker waardoor je het niet proeft. Het is belangrijk om vaker de etiketten van producten te checken zodat je een idee krijgt van wat ‘veel’ is en wat ‘weinig’.
Fastfood, gefrituurd voedsel (o.a. chips), en extreem bewerkt voedsel (van bacon tot ‘salade’ smeersels voor op brood) bevat vaak erg veel zout. Het heeft dus zin om de etiketten te lezen als je een hoge bloeddruk hebt en wel wat zou kunnen minderen met je zoutinname. Mensen gaan vaak direct over op het niet meer toevoegen van zout aan de maaltijden – maar vaak zit het meeste zout helemaal niet bij het toevoegen van zout, maar bij de pakjes, zakjes en bewerkte voedingsmiddelen. Denk aan:
- Pizza
- Vele soorten brood
- Kant-en-klaar sandwiches
- Bewerkt vleeswaren, vooral gedroogd vlees
- Soep uit blik
- Koek en cake
2. Suikerrijk voedsel
Suiker kan je bloeddruk óók verhogen. Daarnaast heeft suikerrijk voedsel niet echt veel gezondheidsvoordelen en is het sowieso altijd een goed idee om te kijken hoe je dit kun minimaliseren.
Uit het volgende onderzoek bleek dat suikerrijk voedsel je bloeddruk soms wel meer kan verhogen dan zout (1)!! Het is belangrijk om te benoemen wat voor soort suiker zorgde voor de verhoging in de bloeddruk, namelijk: fructose-glucosestroop (high fructose corn syrup). In Nederland wordt dit ingrediënt niet heel vaak gebruikt, maar in Amerika zit het in ontzettend veel voedingsmiddelen zoals:
- kant-en-klare toetjes
- kant-en-klare maaltijden
- crackers
- muesli repen of andere ‘gezonde’ repen
- pindakaas
Ook hier geldt weer: check het etiket om zeker te weten wat je binnenkrijgt en of je dit wel wilt! Wil je weten hoe je een etiket moet lezen? Check dan dit artikel:
3. Rood vlees
Rood vlees kan je bloeddruk verhogen (2). Bij het proces van vlees verteren en metaboliseren komen er stoffen vrij in je lichaam die de bloeddruk nóg meer verhogen. En met rood vlees bedoel ik niet rauw vlees, maar het soort dier dat onder die categorie valt. Dat zijn de volgende dieren:
- Rund
- Lam
- Varken
- Kalf
- Hert
- Geit
4. Cafeïne
Cafeïne verhoogt je bloeddruk tijdelijk – je bloeddruk laten meten wanneer je net koffie hebt gedronken is geen goed idee omdat er enorme pieken zullen zijn (3). Cafeïnevrije koffie bevat ook nog een beetje cafeïne, maar al een stuk minder dan gewone – en kan een mooi alternatief zijn voor je kop koffie die je graag drinkt.
5. Suikerrijke drankjes
Af en toe een suikerrijk drankje drinken is niets mis mee. Maar wanneer het een dagelijkse of soms zelfs wekelijkse gewoonte wordt, kan dit bijdragen aan een verhoogde bloeddruk (4). Als je suikerrijke drankje gecombineerd is met cafeïne, dan heeft dat een dubbel bloeddruk verhogend effect (5), dus let daar ook vooral op.
6. Alcohol
We gaan er nu even wat vlotter doorheen, want je snapt het punt denk ik wel! Teveel van iets is nooit goed, maar bij een hoge bloeddruk mag je extra aandacht hebben voor deze genoemde punten.
Zo ook met alcohol. 1-2 glazen per dag zijn helemaal prima voor de gemiddelde mens, maar voor iemand met een hoge bloeddruk mag dat iets minder zijn.
7. Verzadigd vet
Voor de meeste mensen is niet meer dan 5-6% van je dagelijkse calorieën uit verzadigd vet een prima streven. Bij verzadigd vet kun je denken aan de volgende producten:
- chocolade, koekjes, toetjes, gebakjes, taarten, etc.
- bewerkt vlees, worstjes, bacon, kebab, etc.
- verschillende soorten bakvet
- kokosvet
- volvet zuivel
8. Smaakmakers
Jep, smaakmakers zijn vaak op basis van zout. Dus dat is zeker iets om rekening mee te houden! Denk aan;
- Maggi
- bouillon
- ketchup
- chilisaus
- sojasaus
- saladedressings
- etc.
Wanneer is je bloeddruk te hoog?
Je bloedroek is te hoog bij een bovendruk van 120-140 mmHg of hoger en een onderdruk van 80-90 mmHg of hoger. Dit kun je thuis testen met een bloeddrukmeter, maar ook bij een huisarts, de GGD, een fysiotherapeut en andere medische locaties.
Ga langs je huisarts als je het vermoeden hebt dat je een te hoge bloeddruk hebt. Let wel; een hoge bloeddruk is een serieuze kwestie, maar gelukkig heel goed te behandelen. Je voeding in combinatie met eventuele medicijnen kunnen je al heel ver brengen.
Ik geloof zelf volledig in voeding en stress-management hierin, maar vanuit je huisarts zul je in eerste instantie medicijnen krijgen als je bloeddruk te hoog is. Vragen? Laat het achter in de comments!
3 comments
Geweldig leerzaam en interessant weer. I love je uitleg bij je titel. Ik hoorde het je zeggen. Precies dit ja. Ik glimlachte erbij. Je insteek om vanuit jezelf dingen te managen ipv met medicatie vind ik ook al zo mooi. Er is zo veel zelf te veranderen in veel gevallen. Zo met je mee eens. Je gaf weer mooie info vandaag. 👌🏻👏🏻⭐️
Dankjewel lieve Femke, voor je mooie support weer ❤️
Met liefde Teni. Jij bedankt! Dat vermeld ik er ook echt weer even bij. Dikke kussers 💋💋💋