Zoals ik een aantal maanden geleden vertelde probeerde ik Intermittent Fasting uit als leefstijl. Wel op mijn eigen manier en het werkt tot nu toe ontzettend goed voor me. Ik hoef niet zovaak na te denken over of ik wat moet eten, hoeveel en wat dat dan moet zijn. Het versimpelt keuzes, het versimpelt gedachtes en het versimpelt vooral mijn leven van dag tot dag omtrent voedingskeuzes. Daar waar deze keuzes elke dag stress konden bezorgen zijn ze nu nog maar een klein deel van de dag en dan nog een leuk deel aangezien ik relatief ‘meer’ kan eten per eetmoment om aan dezelfde hoeveelheid calorieëen te komen dan wanneer ik de hele dag door zou eten (nee ik tel niet mijn calorieën).
Op reis gaan, naar een land waar het eten verukkelijk (en gratis, want; geregeld) is, kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je gebruik maakt van elke maaltijd om te genieten en extra veel te eten. Ik zal je heel eerlijk zeggen dat ik me hier van te voren écht niet zo druk om heb gemaakt. Ik voel me tegenwoordig heel sterk met mijn manier van leven en eten waardoor alles veel minder moeite, denkstress en zorgen met zich meebrengt. Zo ook hoe ik Intermittent Fasting zou moeten doorzetten in India. Benieuwd hoe dat is gegaan?
In de auto richting Schiphol is het enige dat ik erover zei tegen mn moeder het volgende: “Ik denk dat ik ga kijken of ik gewoon tussen twaalf en acht kan eten daar, maar ik houd me er echt niet strict aan als dat niet uit komt”, dus de grote vraag nu is: “Hoe is dat gegaan?”
Top. Maar echt. Het helpt op verschillende vlakken heel goed om 16 uur op een dag niet te eten op vakantie waar je veel heen en weer reist. Welke vlakken?
1. Geen honger gevoel
Omdat ik dit al bijna een half jaar doe is mijn ‘hongergevoel’ veranderd. Ik denk dat honger en trek veel te maken hebben met wat we gewend zijn en wat we onze lichamen hebben toegediend. Elke verandering zal in het begin moeilijk zijn, zo had ik dat ook met Intermittent Fasting. Ik had wel vaak trek maar at niks omdat het niet de tijd was om te eten. Na zo’n 3 dagen verminderde de grootste trek waardoor ik echt begon te begrijpen wanneer mijn lichaam voedsel nodig had en wanneer niet. Bijvoorbeeld kon ik het verschil merken wanneer de trek voortkwam uit verveling (of gezelligheid) en wanneer het voortkwam uit echt de fysiologische behoefte van je lichaam. Belangrijk verschil om te beseffen!
Vooral wanneer ik geen echte trek had is voor mij een eye-opener geweest. Veel van mijn eetmomenten waren gebaseerd op gewenning en aangeleerde routines. Wanneer ik mijn ogen open deed betekende het: YES ONTBIJTEN! Wanneer ik televisie keek betekende het: een snackje erbij. Ik merkte dat het vooral mijn hoofd was die het leuk vond om wat te eten als ik wakker werd en dat mijn lichaam daar niet per se behoefte aan had. Een kan water en een kop koffie doet het veel beter op een lege maag bij mij dan meteen een groot ontbijt. Na een groot, heerlijk ontbijt voelde ik me vaak weer suf worden en wilde ik het liefste weer naar bed.
Ik ben dol op de maaltijd ‘het ontbijt’ maar deze verplaats ik nu gewoon naar de middag waardoor ik nog steeds deze producten kan eten, maar dan een paar uur later. Ook doordat ik in de avond niks meer eet heb ik in de ochtend veel minder trek. Dit alles helpt bij het op reis zijn. Mijn reis was geheel verzorgd vanuit de Indiase Ambassade en het Toerisme Bureau van India, ik had vrijwel geen vrije tijd om te bepalen wat ik deed. Dus je bent afhankelijk van gezamenlijke eetmomenten en de tijdstippen waarop deze ingepland zijn. Doordat ik niet echt meer met een ‘honger gevoel’ door de dag ga, is het veel makkelijker om uren in een bus te zitten. Daar waar anderen 2 uur na het ontbijt weer ontzettend veel trek kregen in de bus, had ik totaal nog geen trek omdat mijn eerste maaltijd nog moest komen. Hoe dit fysiologisch werkt leg ik in dit artikel uit.
2. Meer energie
Ik heb over het algemeen veel meer energie als mijn lichaam niet constant voedsel aan het verteren is. Hierdoor kan ik veel meer ondernemen aangezien reizen op zichzelf al vrij vermoeiend kan zijn. Ook heb ik door de dag heen minder trek wat helpt met de lange busreizen die we maakten.
Zo at ik mijn eerste maaltijd soms pas rond twee uur zonder ook maar een seconde echt honger te hebben gehad. De hitte hielp ook weer bij het geen trek hebben, het was er tussen de 35 en 50 (!) graden Celsius. De kans op darmklachten verkleint ook wanneer er 16 uur niets gegeten wordt aangezien je minder vaak de kans hebt om iets te eten wat niet helemaal schoon is. Lijkt me logisch. Hierdoor voelde ik me niet alleen energiek, maar ook licht en kalm vanuit mijn darmen.
Veel uren slaap kreeg ik niet. Dat verschilde van 3:00 uur ’s nachts de deur uit voor World Yoga day tot 6:00 uur de deur uit voor een Yogasessie tussen de bergen in Rishikesh. Als ik een keer de kans had om langer te slapen, dan hoefde ik me ook niet druk te maken over het ‘missen van het ontbijt’, want dat at ik toch niet. Als ik dan wel aanwezig was bij het ontbijt dan dronk ik lekker veel water en één tot twee kopjes koffie.
3. Feest als er gegeten mag worden!
En dan, als er gegeten mag worden bij de lunch of het avondeten, dan is het één groot feest. Zoveel keuze en alles zo smaakvol, ik ben er inmiddels dol op! Het enige waar ik bij moest focussen is dat ik niet meer ging eten omdat het lekker was terwijl ik al vol zat. En ook dat lukte heel goed.
Weet je waar het ‘geheim’ hem ook in zit? Ik denk namelijk dat het niet zozeer te maken heeft met discipline maar met het feit dat we als mensen in staat zijn maar een handjevol discipline te hebben op een dag. Om diezelfde reden werkt het goed om rotklusjes in de ochtend te doen omdat je nog al je ‘discipline punten’ hebt om deze keuzes te maken. Naarmate de dag vordert zul je merken dat je minder ‘strict’ je keuzes maakt, ook al had je dat nog zo voorgenomen. Dus, hoe minder je blootgesteld wordt aan allemaal keuzes en beslissingen door de dag heen, hoe meer ‘discipline’ je kunt hebben bij de aantal keuzes die je wél maakt. Hier is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en grote mensen zoals Obama leeft hier ook naar. Zie hier het interview met Obama en hier de wetenschappelijke onderbouwing.
Zo was ik dus niet meer de hele dag bezig met het bedenken wat ik ga eten, hoeveel, wanneer, is het niet teveel, heb ik er wel trek in, heb ik het nodig, kan ik niet beter eiwitten eten, kan ik niet beter brood vermijden, kan ik niet beter margarine gebruiken of toch boter, kan ik dat stukje taart niet beter skippen of vind ik dat ik het heb verdiend, moet ik niet misschien voor een salade gaan of toch kipsate met patat, eet ik niet te weinig, zal dit goed zijn voor mijn darmen etc. etc. etc. (zie ook dit artikel dat ik schreef toen ik echt beheerst werd door deze gedachtes).
En wanneer ik al deze gedachtes dus niet had, worden de paar keuzes die ik had heel makkelijk om te maken:
- Koffie en water bij het ontbijt.
- Avondeten en lunch lekker,
- maar wanneer je vol zit is het ook klaar.
Scheelt keuzestress he?
Vroeger op vakantie ging dat anders..
Ik weet namelijk heel goed hoe dit vroeger ging op vakantie. Dan lukte het me de eerste dag om ‘netjes’ te eten, maar naarmate de dagen vorderden en ik elke dag weer bezig was met al die gedachtes en keuzes omtrent eten zakte mijn discipline en at ik op een gegeven moment vele malen meer dan ik nodig had. Veel meer dan waar ik trek in had. Zo kreeg ik meer honger en minder energie door de dag heen. Ook werd ik chagrijnig halverwege de vakantie omdat ik dacht aan al het sporten dat ik moest doen van mezelf wanneer ik terug was.
“Na de vakantie ga ik weer echt gezond eten en sporten”
Dit ging dan constant door mijn hoofd, bij elke maaltijd. Daar word je niet gezelliger van op vakantie. Dan wilde ik me ook nog leuk kleden voor de foto’s maar voelde ik me opblazen en dik en elke foto die ik terug zag gaf me weer een rotgevoel. Op vakantie zijn dit veel foto’s, dus elke dag minstens tien keer een reminder van hoe je eruit ziet.
Misschien zat er niet eens zoveel fysiek verschil, maar het feit dat je vindt dat je teveel hebt gegeten of dat je je opgeblazen voelt zorgt ervoor dat je dit ook terug ziet in de foto, of dénkt dat je dit terugziet op de foto.
Zo waren mijn meeste vakanties omtrent eten. Vermoeiend he? Intermittent fasting heeft heel veel vermakkelijkt voor mijn hele leven. Vooral omdat ik er niet te streng mee ben, anders zou dat ook weer zijn stress met zich meebrengen. Gelukkig ben ik geen persoon van ‘alles of niets’, ben ik heel soepel en niet strict op andere delen van mijn leven (heb je de rommel in mijn huis al eens gezien?) waardoor deze leefstijl heel positief uitpakt voor me.
Dus elk eetmoment is een feest en daar geniet ik met volle teugen van. De volgende dag voel ik me trots dat ik er zo kalm onder ben en ik me helemaal niet belemmerd voel. Elke dag is er voldoende eten, elke dag krijg ik de mogelijkheid om te eten, er is geen enkele reden om me per eetmoment helemaal vol te proppen omdat het zó lekker is met het idee dat ik het nooit meer kan eten als ik het nu niet opeet. Als ik zo zou denken en leven was ik nu twintig kilo zwaarder en daar word ik niet gelukkig van (ook nog eens erg ongezond voor mijn lengte).
Je zou nu kunnen denken: je denkt er niet over na, maar je schrijft wel een heel artikel. Ja, dat komt omdat ik een blog heb waar ik mijn gedachtes en ideeën over leefstijlen etc. deel. Dan lijkt het me noodzakelijk om dit soort dingen uit te schrijven. Verwar het verschil niet tussen het uitschrijven van deze dingen voor jullie met het constant ermee bezig zijn in mijn hoofd.
Hopelijk hebben jullie iets aan deze update! Het is dus echt een leefstijl waar ik me goed bij voel. Als ik me er niet goed bij voelde, zou ik dit toch ook nooit in bepaalde ‘extreme’ omstandigheden (zoals een reis door India) voortzetten. Ik heb me in ieder geval totaal niet belemmerd gevoeld en ZO ontzettend lekker gegeten! 😀
15 comments
Hopelijk wordt het in mijn hoofd ook ooit zo rustig.
liefs xx
<3 xx
Tof dat het Intermittent Fasting principe bij jou zo goed werkt. Zelf doe ik het sommige perioden wel, maar lang niet altijd. Hoor en lees er wel meer positieve ervaringen over, dus misschien moet ik het maar eens voor langere tijd doorzetten 😉
Haha alleen als het bij je past he! 😉
Wow! Zo goed beschreven. Zo duidelijk en fijn dit. Super fijn Teni dat het werkt voor je. Go girl!
Dankjewel Nabila!!
Hi Teni,
Ik vind jouw blog één van de fijnste om te lezen. Ik had een vraag: dat van dat honger gevoel… komt dat niet gewoon door de koffie die je drinkt? Dat zorgt er voor dat je geen honger gevoel hebt namelijk. Hoeveel koffie drink je trouwens op een dag?
Groetjes,
Robin
Hoi Robin! Dankjewel voor je comment 🙂
Ik kan alleen voor mezelf spreken, in het begin was het heel fijn om koffie te drinken, daardoor voelde ik de ‘trek/honger’ minder. Maar dat was puur om het begin door te komen en erachter te komen wanneer honger écht honger was en wanneer het ‘gewenning’ was. Zoals ik ook in het artikel beschreef weet ik nu veel beter onderscheid te maken tussen fysiologische honger en ‘verveling’ honger, koffie heeft daar verder geen invloed meer op 😉
Hoeveel kopjes koffie ik per dag drink doet er verder ook niet toe in dit verhaal / deze uitleg:)
Liefs!
Teni
Ik vind dit op ramadan lijken en de doel van ramadan ook bewuster worden van het eten. En bij het eten is het een sunnah van ons profeet om je maag 3kwart leeg te laten en niet overvol te eten.
Vind het een mooi artikel ondanks day je wel mag drinken. Wij vasten ook 16 uur per dag en ik merk zelf dat ik veel meer rust krijg in mijn hoofd. Ik ben niet steeds bezig met eten.
Hoi Teni!
Wat fijn dat het je zoveel rust geeft in je hoofd, zeker tijdens het reizen. Ik wil het zelf ook graag uitproberen, zeker met het oog op het jaar dat ik ga reizen 🙂
Maar ik werk momenteel op een kinderdagverblijf. Dit betekent vroeg beginnen en ik heb er om 14uur al een halve dag op zitten met zwaar lichamelijk werk. Ik ben bang dat ik het dan dus niet trek zonder eten. Of zit dat in mijn hoofd?
Liefs Ida
dank je voor deze info! Ik doe zelf ook intermittent fasting en het geeft echt rust! ik wil nog toevoegen, geef jezelf de tijd om erin te komen, verwacht niet dat het de eerste paar dagen al perfect voelt aangezien je lichaam er aan moet wemnen. Het geeft me rust in mijn hoofd, ik eet bewuster en mijn darmen gedragen zich ook netter =P
zo als een andere lezer al schreef, het is een soort Ramadan =)
Precies wat ik vandaag nodig had! Fijn geschreven! Ik doe nu 8 weken aan Intermittent Fasting en voel me ook zo bevrijd. Ik hoef ‘s ochtends niet meer te haasten vanwege het ontbijt. Ik neem een glas water en stap in de auto naar mijn werk. De hele ochtend ben ik heel productief omdat ik geen schommelingen heb ik mijn suikerspiegel. In het begin was ik bang dat ik mij vol zou vreten op het moment dat ik dan mocht eten, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Ik maak de lekkerste gerechtjes en eet eigenlijk nooit meer als nodig. Dat was vroeger wel anders! Wat je aangeeft over de vakantie is exact hoe het er bij mij aan toeging. In die 8 weken heb ik pas 2 keer gehad dat ik toch eerder ben gaan eten omdat mijn lichaam duidelijk aangaf dat er iets aan de hand was en dat er brandstof nodig was. Ik ben niet extreem en eet na het sporten ook nog wel eens om 21 uur en dan zit er maar 15 uur tussen. Het begon met een advies van mijn voedingscoach om het eens te proberen en te kijken of mijn vetverbranding een prikkel zou krijgen. Ik had niet kunnen bedenken dat ik 8 weken later nog steeds bezig zou zijn en dat het mij niet meer om de vetverbranding zou gaan, maar juist om de rust in mijn hoofd. Wat ik ook een fijne gedachte vind is dat mijn lichaam nu 16 uur de tijd heeft om allerlei herstel processen uit te voeren. Ik denk dat je gelijk hebt dat we maar een handjevol discipline hebben op een dag! Mooi nieuwe inzicht om toe te voegen aan mijn lijstje!
Heel interessant om te lezen! Ik zou wel eens willen kijken of het iets voor mij is. Nu denk ik ook al aan eten als ik m’n bed uit rol dus dat is nog moeilijk voor te stellen 😉
Wat een fijn en interessant artikel om te lezen, dankjewel!
Ik heb wel een vraagje. Hoe doe je dat dan in het weekend, als er bijvoorbeeld bij de borrel hapjes en drankjes op tafel komen? Sla je dan ook bewust alles af? Op dat punt lijkt het me namelijk wel echt een ‘beperking’ dan.
Liefs, Willemieke
Klinkt interessant. Als ik nu wakker wordt heb ik alleen echt honger. Hoe doe jij dit dan met sporten? Ik spor vrij intensief in de ochtend, doen je dit op een nuchtere maag? Ik wordt dan altijd heel erg slap en energieloos.
X