Vast wel.
Anders eten zoveel “healthy mensen” het niet, toch? Maar weten deze mensen ook waarom ze het eten, behalve dat je het heel lekker kunt bereiden?
Havermout – The Basics
Havermout is een volkoren graan met veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Nu bevat havermout ook een bepaald antioxidant genaamd avenanthramide. Wat is hier zo bijzonder aan? Deze antioxidanten verlagen je suikerspiegel en cholesterol (1)(2)(3)(4).
De Koolhydraten
Havermout bestaat voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, zo’n 66% ongeveer, maar erg weinig snelle suikers, minder dan 1%. Die 66% koolhydraten zijn voor zo’n 11% opgebouwd uit vezels en 85% uit zetmeel. Havermout bevat als graag de meeste onoplosbare vezels, deze vezels geven je voor een langere tijd een verzadigd gevoel, waardoor je eetlust flink daalt (5)(6). De vezels in havermout bevatten de zogenaamde “beta-glucanen”, de naam mag je van mij meteen vergeten, behalve hun effect op je lijf; ze verlagen je cholesterolgehalte, zorgen voor een verminderde afgifte van insuline en zorgen dat je suikerspiegel stabiel blijft, SCORE! (7)(8)(9)(10).
Bij dit onderzoek (11) kwam zelfs uit dat dagelijkse consumptie van havermout leidde tot een lager cholesterolgehalte en dan vooral het ‘slechte’ cholesterol; LDL. Wooooohoooo!!
De Eiwitten
Want havermout bevat zeker ook eiwit! Tussen de 11% en 17% , dit is ook weer de hoogste hoeveelheid vergeleken met andere granen (12).
De Vetten
Na de koolhydraten en eiwitten blijft er nog 1 groep over, en dat zijn de vetten. Tussen de 5% en 9% bestaat uit vet. Voornamelijk onverzadigd vet (13).
Vitamines en mineralen
Alsof er niet al voldoende goeds in havermout te vinden was, hieronder een lijstje met de micronutriënten (vitamines en mineralen) in havermout en waar ze goed voor zijn!
- Mangaan: Komt veel voor in volkoren granen. Het is een belangrijk stofje bij de colontwikkeling, groei en het metabolisme (14).
- Fosfor: Belangrijk voor de gezondheid van je botten en het behouden van je botmassa (15).
- Koper: Een mineraal dat goed is voor de gezondheid van je hart (16).
- Vitamine B1: Ook wel bekend als thiamine, goed voor je bloedcirculatie, en stimuleert de celgroei.
- IJzer: een onderdeel van rode bloedcellen, die ervoor zorgt dat zuurstof door je bloed vervoert kan worden. IJzer is echt onmisbaar in een voedingspatroon.
- Selenium: Ook een antioxidant, belangrijk voor verschillende processen in je lijf. Lage levels selenium zijn gelinkt aan onder andere een lager immuunsysteem (17).
- Magnesium: Ook weer belangrijk voor verschillende processen in je lijf (18).
- Zink: een belangrijk mineraal dat “meedoet” bij verschillende chemische reacties in je lijf (19).
Nog meer? Nog meer!!
Eindeloze studies, eindeloze onderzoeken, eindeloze resultaten. Allemaal met geweldige uitkomsten over de verschillende componenten in havermout. Laten we er in een sneltreinvaart doorheen gaan;
Meerdere malen komt eruit onderzoek naar voeren dat havermout je cholesterol omlaag brengt en de kans op hart- en vaatziekten verlaagt (20)(21)(22)(23)(24). Maar het verlaagt ook je bloeddruk (25)(26) en vermindert de kans op overgewicht en diabetes type 2 (27)(28)(29). Nog een fijn voordeel waar je direct wat van merkt is het verzadigende gevoel van havermout, je zit echt goed vol en dit is ook uit meerdere onderzoeken voortgekomen (30)(31)(32)(33).
Nou, ik weet wat ik weer ga oppakken als ontbijt, vooral als deze regenachtige dagen zicht voortzetten: havermout!
11 comments
En het is nog lekker ook! 🙂
Te gek! I love havermout 😀
Heerlijk ik eet het bijna iedere dag.
Wauw, ik was alweer aan de havermout, maar nu ga ik met nog meer enthousiasme door!! Op deze website een leuk boekje (gratis te downloaden) met 20 heerlijke havermoutrecepten: http://www.eatpurelove.nl/
Teni, ik lees, in volledige anonimiteit, je blog al bijna vanaf het begin, maar moest nu wel reageren. Echt hulde voor jouw artikelen, ein-de-lijk iemand die de moeite neemt om de wetenschappelijke achtergrond er bij te pakken en hiermee je uitspraken te onderbouwen! De laatste tijd barst het van de zelf benoemde online voedingsexperts, maar de echte kennis ontbreekt meestal. Maar van jouw artikel met referenties wordt mijn onderzoekshart blij! Ook van havermout overigens 😉
Dit is het geval voor de grote, hele havervlokken, toch? Of ook de fijne goedkope vlokken uit de supermarkt? Ik eet altijd de grote volkoren vlokken en vroeg me af hoe het zit met de fijne vlokken. Dankjewel. Super blogbericht!!!!
Ik heb gelezen dat als je gedurende een lange periode veel havermout eet (of andere zaden/noten), een teveel aan arginine kunt krijgen (wegens het fytinezuur) in verhouding tot lysine waardoor er juist klachten kunnen onstaan. Er zijn mensen die havermout radicaal veel eten ipv brood e.d. ik zou hier dan wel voor oppassen. Zie: http://www.leefbewust.com/themas/fytinezuur_granen.html Weet jij hier meer over? Ik had een tijdje erg last van koortslippen, en heb de inname van havermout verminderd en nu lijkt het ook beter te gaan met mijn herpes. Toevallig of?
Vermijd deze arginine bronnen
Noten en zaden: pinda’s, amandelen, pecannoten, cashewnoten, etc.
Chocolade
Cafeïne
Haver
Sojabonen (tenzij ze worden gefermenteerd, zoals miso)
Voeg deze lysine juist toe:
Vis
Gezonde zaden en granen zoals amarant, boekweit en quinoa
Kefir van koeienmelk (voordat dat je kefir drinkt moet je er wel voor zorgen dat je innerlijke ecosysteem gezond is en bevolkt wordt met goede bacteriën zodat je caseïne kunt verteren.)
http://www.optimalegezondheid.com/arginine-en-het-herpes-uitbraken-feit-of-fabel/
Hi Teni!
Interessant om eens te kunnen lezen wat er nou precies zo gezond is aan havermout. Toch wel heel erg veel blijkbaar!
Ikzelf ontbijt bijna dagelijks met Brinta, omdat ik dat toch net iets lekkerder vind. Ik vraag me af of Brinta veel “ongezonder” is dan havermout? Ik zag dat Stefanie hierboven ook al vroeg naar het verschil tussen de hele en fijne havermout. Misschien een idee voor een artikel? Eens ingaan op het verschil tussen dit soort soortgelijke producten?
Leuk om te weten wáárom het zo goed is!
Ik kookte echt nooit met havermout en kende het alleen als het “vieze goedje dat m’n moeder altijd at”.
Maar toen ik ermee ging bakken, ik was verkocht! Zelf lust ik het niet door de yogurt of de kwark, maar in al m’n baksels zit eigenlijk wel een grote hoeveelheid havermout. Heel motiverend artikel dus! 😉