Gelukkig worden we in Nederland beetje bij beetje allemaal wat wijzer wat betreft voedingsmiddelen, de effecten op je lichaam en hoe marketing een grote rol speelt in ons doen geloven dat iets wel/niet goed is. Het blijft natuurlijk een leerproces en hopelijk wordt het na dit artikel weer een beetje meer duidelijk wat het verschil kan zijn tussen het eten van kokosbloesemsuiker en gewone (tafel)suiker.
Suiker is suiker
Jaja, dat weten we allemaal inmiddels wel. Je lichaam breekt elke vorm van koolhydraten af tot de kleinste vorm: glucose (suiker) om er uiteindelijk iets mee te doen: energie of opslag als vet, welke van de twee? Dat ligt eraan hoeveel calorieën je op een dag binnen krijgt en hoeveel je er verbrandt. Dat is waar het op neer komt.
Maar verschillende vormen van suiker hebben verschillende effecten op je lichaam. Dit kan komen doordat ze uit producten komen met een hogere voedingswaarde waardoor je tegelijk met suiker je lichaam voorziet van vitamines en mineralen (denk aan bananen, dadels etc.), of dit kan doordat ze een complexe structuur hebben waardoor het langer duurt voor je lichaam de suiker heeft afgebroken tot glucose, waardoor je suikerspiegel minder snel stijgt.
En zo zijn er talloze effecten die samen gaan met verschillende ‘vormen’ van suiker. Zo, nu dat (hopelijk) duidelijk is, gaan we eens kijken wat kokosbloesemsuiker is en of het een beetje gezond kan zijn?
Is Kokosbloesemsuiker gezonder dan tafelsuiker?
Kokosbloesemsuiker is afkomstig van de kokosplant en niet te verwarren met palm suiker wat afkomstig is van een andere soort palmboom. De hamvraag is natuurlijk of het gezonder is dan gewone (tafel)suiker? Met het uitgangspunt dat suiker, in welke vorm dan ook, gewoon als suiker behandeld wordt in je lichaam kom je tot de conclusie dat het niet uitmaakt of je tafelsuiker of kokosbloesemsuiker eet. Maar kijkend naar de voedingswaarde van de twee, dan komen we tot een andere conclusie.
Kokosbloesemsuiker bevat antioxidanten en mineralen zoals Kalium, Calcium, Zink en IJzer. Ook bevat het een vezel genaamd inuline, waarvan wordt beweerd (nog niet voldoende onderzoek over) dat het de glucose absorptie in je lichaam vertraagd. Dit zou heel goed kunnen aangezien kokosbloesemsuiker een lagere glycemische index heeft dan gewone (tafel)suiker (1).
Let wel, suiker is meestal een ingrediënt waar je maar een klein beetje van gebruikt, dus je zult in ‘netto‘ ook maar een heel klein beetje verschil maken in voedingswaarde als je gewone suiker vervangt met kokosbloesemsuiker.
Ik ben sowieso een voorstander van ‘alles is meegenomen, elk klein verschil’, dus wat dat betreft zou ik geneigd zijn te gaan voor kokosbloesemsuiker. Echter is het verschil in prijs zo absurd groot, dat ik het het niet altijd waard vind en andere ‘vormen van suiker met een hogere voedingswaarde’ eerder zou kiezen vanwege de prijs (zoals honing, maar let wel; fructose).
Fructose – Boohoo 🙁
Gek genoeg heb ik tijdens mijn 4-jarige studie niet de nare effecten van fructose geleerd, deze kennis kwam allemaal pas in de jaren erna waarin ik me heb verdiept in een hoop wetenschappelijk onderzoek voor mijn site. En ja, ook ik ben tot de conclusie gekomen dat fructose hetgeen is waar ‘het probleem’ hem vaak in ligt wat betreft suiker. Hierover later meer in een uitgebreid artikel over fructose.
Kijkend naar de hoeveelheden fructose in tafelsuiker, zien we dat het ongeveer 50% fructose is en 50% glucose. Maar als we kijken naar kokosbloesemsuiker, dan heeft deze tussen de 70%-80% sucrose. Sucrose bestaat weer voor 50% uit fructose. Oftewel: Kokosbloesemsuiker bevat tussen de 35%-40% uit fructose.
Conclusie?
Uiteindelijk zijn het kleine verschillen die je kunt maken met het inwisselen van tafelsuiker met kokosbloesemsuiker. Kijkend naar hoeveel kleine verschillen je op een dag kunt maken aan voedingskeuzes (veel!) kan dit bij elkaar een groot verschil maken, dat meenemend over meerdere jaren en je hebt nog een groter verschil gemaakt.
Maar blijf er alsjeblieft met je hoofd bij. Kokosbloesemsuiker is niet een magisch voedingsmiddel wat ineens alle aan-suiker-gerelateerde-klachten/ziektes weg zal nemen. Kijk altijd naar je hele voedingspatroon en zie wat je daar eventueel in kunt veranderen wat voor jouw gezondheid beter zou zijn. Dat is voor iedereen anders, begrijp je?
Persoonlijk heb ik echt niet altijd zin om dure varianten van suiker te gebruiken omdat ze een miniscuul verschil zouden maken op mijn gezondheid als ik de rest van mijn voedingspatroon ‘op orde’ heb. Ik schrik dus niet van het gebruiken van tafelsuiker bij het bereiden van gebak/koek en al helemaal niet bij het eten van taart buiten de deur, waar ze het beter maken dan ikzelf thuis 😉
Uiteindelijk draait het altijd weer om de balans, saai he?
7 comments
Weer wat geleerd, dank je wel Teni, en het is niet saai!! Juist boeiend!
Fijn artikel Teni, ik vroeg mij dit namelijk al een tijdje af.
Fijn artikel! Zie het altijd staan maat wist er eigenlijk heel weinig van.
Hey, ik ben op zoek naar de bron waarin staat dat de GI van kokosbloesemsuiker35 is. Je verwijst in je artikel naar een onderzoek naar chicorei extract en inuline. Hopelijk kan jij me verder helpen?
Zoooo duur! Een andere reden voor mij om het niet te gebruiken is hoe/waar het geproduceerd word en daarmee samenhangend de invloed op het milieu.
kijk das helder, ga gewoon suiker gebruiken dus
De onderzoeken die de gi van kokosbloesemsuiker benoemen zijn niet degelijk uitgevoerd. De gi van tafelsuiker en kokosbloesemsuiker zijn identiek aan elkaar.