Heb jij het al gespot in de schappen? De Pernigotti potjes staren je aan als een soort luxe variant van Nutella. Dat lijkt vaak ook een gezondere optie te zijn, maar is dit ook zo? Ik zocht het voor je uit!
Als we kijken naar de ‘normale’ variant van Pernigotti, dan zien we als eerste ingrediënt: Gianduja-chocolade. Dit is melkchocolade met super fijngemalen hazelnoten. Zo fijn dat je ze niet terug kunt vinden. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een bonbon vulling. Oftewel: hartstikke luxe als je het mij vraagt!
Als ik naar de overige ingrediënten kijk dan zie ik geen super gezonde ingrediënten die Nutella zou ‘verslaan’, behalve dat Pernigotti geen palmolie of andere geharde vetten bevat, dat is wel degelijk een voordeel voor de gezondheid en het milieu.
Al met al zou ik Pernigotti eerder zien als “lekker alternatief” dan “gezond alternatief”.
Wel bevat Pernigotti meer hazelnoten (29%) dan Nutella, zoals je hieronder kunt zien:
Zoals je ziet heeft Nutella een korter ingrediënten lijstje, maar dat zegt niet altijd heel veel. Omdat de ingrediënten die erop staan gewoon de ‘lekkere’ ingrediënten zijn zoals suiker en vet. Net zoals bij Pernigotti trouwens.
Je ziet hier suiker en palmolie als eerste twee ingrediënten, daar waar Pernigotti de luxe bonbon vulling heeft (ik noem het even zo, haha).
En daarnaast heeft Nutella iets minder dan de helft aan hazelnoten.
De “vollere” variant van Pernigotti heeft 42% Gianduja chocolade. De overige ingrediënten zijn vergelijkbaar met het andere potje. Niets geks, niets dat super gezond is. Ik zou dit echt zien als lekkernij.
Als laatste nog de “Crunchy” variant waarbij de eerste twee ingrediënten suiker en hazelnoten zijn. Dit is natuurlijk voor de crunch. De rest is ook weer vergelijkbaar!
Als we de voedingswaarde gaan vergelijken met elkaar (de ‘normale’ variant en Nutella), dan zien we een paar verschilletjes. Als eerste heeft Nutella iets meer kcal per 100 gram en meer verzadigd vet. Dit komt waarschijnlijk dus doordat er in Nutella palmolie zit.
Dan heeft Pernigotti meer eiwitten dan Nutella, dit komt waarschijnlijk doordat het meer hazelnoten bevat dan Nutella.
Qua voedingswaarde verschillen ze niet héél veel met elkaar, niet genoeg om het naar mijn mening dus te bestempelen als ‘gezond alternatief’. Het zijn beide suikerrijke smeersels die vooral gezien moeten worden als iets om van te genieten. Dan is het enkel een kwestie van smaak voor welke je kiest, als je het mij vraagt.
- Voor een potje van 350 gram Pernigotti betaal je €4,99
- Voor een potje van 400 gram Nutella betaal je €3,25
Lees ook het hele artikel over Nutella als je benieuwd bent naar meer Nutella info!
Voor welke zou jij kiezen?
1 comment
Leest Nutella in de titel ➡️ gelijk een signaal in mijn lichaam! Nutellaaaaaaa 😍! Is dat lekker dan en die speciale smaak… mjam. Heel mooi vergelijkingsartikel Teni. Bedankt. Fijne info allemaal zeg. Echt een kundig verslag. 👏🏻👌🏻 Interessant, duidelijk, helder…. en heb weer iets geleerd. Gianduja chocolade. Okeeeej. Had ik nog niet van gehoord. Ik heb deze andere pasta nog niet gezien. Bonbon vulling…. mij heb je hoor. Ik ga deze eens even scoren. Heb hem nog nooit gezien dus ik hoop dat ik hem vind. Ik zou zonder de ene al geproefd te hebben zelf kiezen voor beiden. En dan onderling afwisselen. Denk ik nu dan hè. Ik weet niet wat die bonbon vulling met het genotcentrum in mijn hersenen gaat doen. Dat kan zomaar een heel goede match zijn Teni 🤪. Ik merk dat ik niet meer let op of iets speciaal voedzamer of gezonder is. Dit omdat ik daar zo fijn en goed een balans in heb. Ik kijk hierin nu vooral naar wat ik lekker vind. Bedankt voor vandaag. 😘💫🙌🏻🙏🏻❤️