Soja doet veel meer met je dan je misschien wist.
In oktober schreef ik het eerste deel van “Is Soja gezond? #1” en omdat er nog ZO ontzettend veel informatie was die ik in mijn onderzoeksmapje had staan, moest er een deel 2 komen. Bij dezen. Brace yourself als je een grote soja gebruiker bent.
Korte samenvatting #1
Ik zou je eigenlijk willen adviseren om deel 1 te lezen voor de volledigheid. Maar mocht je daar geen zin in hebben, dan vertel ik je kort welke punten belangrijk waren uit het eerste deel. Hierbij gaat het om de hormonen, er wordt vaak gezegd dat soja producten hormonen (oestrogenen) bevatten. Deze uitspraak klopt niet maar wat er eigenlijk gebeurt is iets anders. Soja producten kunnen de oestrogeen hormonen (vrouwelijke hormonen) wel activeren omdat soja producten bepaalde stofjes (isoflavonen) bevatten die door de “oestrogeen receptor” worden geaccepteerd. Hierdoor kunnen de daadwerkelijke, krachtige oestrogeen hormonen de receptor niet activeren omdat de “soja stofjes” dit proces al voor zijn. En daarom kan je hormoon huishouding door de war gebracht worden door soja producten. Ook is er een duidelijke link gevonden tussen soja producten en een verhoogde hoeveelheid epitheelcellen, deze cellen zouden misschien borstkanker kunnen veroorzaken. Dit is niet bewezen, alleen de verhoogde epitheelcellen in combinatie met soja is bewezen. Nogmaals, wil je het uitgebreider lezen en begrijpen (met de wetenschappelijke onderzoeken), kijk dan even naar deel 1.
Soja en Zaadcellen
Hoe zit het dan met mannen die soja producten eten? Hoe beïnvloedt dit de mannelijke, hormonen en de zaadcellen? Mannen hebben ook een klein beetje oestrogenen in hun lijf en dit is normaal. Maar een verhoogde hoeveelheid hoort er niet te zijn. Daarom zou je kunnen denken dat het logisch is dat soja iets doet wat niet hoort bij mannen.
En dat doet het MISSCHIEN ook. Vooral op seksueel vlak.
Uit een onderzoek waarbij 99 mannen aan deelnamen had de groep die in de afgelopen 3 maanden de meeste soja producten had gegeten de laagste hoeveelheid zaadcellen in het sperma (1). Let wel, dit was niet een onderzoek dat gericht was op de directe link tussen soja en zaadcellen maar dit was een statistische correlatie, dat betekent dat het eventueel samen zou kunnen hangen maar voor nu is het alleen een vermoeden. Bij mannelijke ratten werd er wel gekeken naar de link tussen de isoflavonen uit soja en de seksuele ontwikkeling, wat bleek? Nadelige effecten op de seksuele ontwikkeling van de mannetjes ratten (2)(3).
De onderzoeken zijn nog niet zo sterk om te zeggen dat er echt een link is tussen soja en mannelijke seksuele ontwikkeling. Uit dit onderzoek bleek dat er niets geks gebeurde met de zaadcellen van mannen die 4 maanden 40 mg soja-isoflavinen per dag kregen (4). Ander onderzoek dat een kleine verlaging in de zaadcellen toont (5) en weer een onderzoek zonder verschil (6).
Soja en je Schildklier
We wisten dat de isoflavonen uit soja kunnen functioneren als de “oestrogeen activator”, maar ze kunnen ook nog eens functioneren als “goitrogenen”. Wat zijn dit? Dit zijn substanties die het moeizaam kunnen maken voor je schildklier om normaal te werken. Ze kunnen de bepaalde schildklier enzymen hinderen in hun functie waardoor vervolgens belangrijke schildklier hormonen weer niet goed functioneren (7)(8).
Waar uit dat zich dan in?
Uit een Japans onderzoek kregen 37 mensen 30 gram sojabonen per dag voor 3 maanden, hierna bleek een schildklier hormoon (TSH) verminderd te zijn (9). Dit kan ervoor zorgen dat je schildklier te traag gaat werken (en je dus een grotere kans hebt om aan te komen). Veel deelnemers hadden ook last van de symptomen die hiermee gepaard aan; constipatie, vermoeidheid, suf en niet veel energie. Deze symptomen verdwenen na het onderzoek toen ze stopten met het eten van de sojabonen. Aan de andere kant zijn er ook weer onderzoeken die of geen effect tonen of een kleine verandering in de schildklierwerking tonen (trager werkende schildklier) (10)(11)(12). Bij dit punt neig ik wel meer naar de daadwerkelijk link tussen soja en je schildklier, de onderzoeken “van de andere kant” zijn niet zo overtuigend als de onderzoeken die de link wel aantonen.
Gefermenteerde soja
Hoe zit het dan met zo’n groot deel van Azië dat zoveel soja consumeert zonder “duidelijke problemen”. Vaak hebben dit soort landen juist veel minder te kampen met ‘westerse’ ziektes zoals darmproblemen, diabetes type 2, en verschillende vormen van kanker. Hoe zit dat dan?
Het recept van de bovenstaande foto vind je hier.
Het verschil zit hem in de fermentatie van soja. Dit zijn de soja producten die zij veel gebruiken; natto, miso en tempeh. Deze producten zijn allemaal gefermenteerd. Hierdoor verdwijnen de isoflavonen niet, maar fytinezuur wordt verminderd (13). Natto zou al helemaal beter zijn voor je aangezien het een enorme hoeveelheid vitamine K2 bevat, deze vitamine is erg belangrijk voor de gezondheid van je hart en je botten (14)(15).
Belangrijkste dat ik mee wil geven is om altijd alles met mate te consumeren. Als je soja producten gaat eten, zou ik adviseren om richting de gefermenteerde producten te gaan. Mocht je soja yoghurt of soja melk gebruiken, dan is altijd weer het advies; ga niet overboard maar gebruik het met mate.
11 comments
Wat fijn en informatief om te lezen! Zelf gebruik ik té veel soja melk. Ik moet hier toch iets beter op gaan letten!
Interessant! Ik gebruikte vroeger veel sojamelk en yoghurt (vanwege een lactose-intolerantie), maar daar kon ik ineens ook niet goed meer tegen, dus nu gebruik ik eigenlijk vooral lactose vrije koemelk. Eigenlijk eet ik alleen af en toe tempeh, maar dat is gelukkig gefermenteerd en eet ik maar heel soms.
Ben ik even blij dat ik helemaal geen soja-producten gebruik 😉
Fijn informatief stuk. Zelf eet ik zo nu en dan soja (zowel gefermenteerd als ongefermenteerd). Ik vraag me wel af wat dan te veel zou zijn?
Wist je dat soja in heel veel producten ‘verstopt’ zit…..en dan niet de ‘goede’ variant
Erg interessant en informatief! Na het lezen van dit artikel denk ik toch wel iets anders over soja.
interessant! en hoe zit het dan met de hoeveelheid. Ik drink elke dag een glas soya. als ik op het pak kijk bestaat het voornamelijk uit water, suiker, sojabonen (6,4%) etc..
Op een 1 liter pak is dat toch vrij weinig? Dus je krijgt alsnog een kleine hoeveelheid binnen met soya melk, yogurt etc..?
Ruim 170 wetenschappelijke studies over negatieve effecten van soja producten:
http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones-1950-2010/?qh=YToyOntpOjA7czozOiJzb3kiO2k6MTtzOjU6InNveSdzIjt9
Hi, Nice information! Just wondering why u didnt mention anything about the GMO and soja its so big business and ohh so bad for you!! Or not?
Ik ben een hele fanatieke sporter. Ik had echter één groot probleem. Ik was verplicht elke dag te sporten. Wanneer ik dit niet deed moest ik direct stoppen. Mijn spieren verkrampte helemaal. Twas als of ze met een mes in mijn spieren staken. Nu jaren later ben ik tot de constatering gekomen dathet met soja te maken geeft. Nu ik al een tijdje soja mijd gaat het stukken beter.
Interessant en helder artikel. Ja, ik heb er al veel over gelezen. Conclusie: soja-producten zijn niet zo gezond. Dus ben ik, als vegetariër, overgestapt over havermelk, gezond en smakelijk, zonder bijwerkingen.
Henk Bakker