Hoe kun je in vredesnaam aankomen van frisdrank dat 0 calorieën bevat? Tja, dat vraag ik me ook af. En daarom ben ik op onderzoek uit gegaan.
Ik wil het in dit artikel niet hebben over “hoe gezond of ongezond” light frisdrank is, maar puur over de calorieën in combinatie met aankomen in vet. Hoe zit dit? En is er een link tussen deze twee?
Kijk, van het eten of drinken van dingen zonder calorieën ga je niet aankomen, heel logisch. Maar waar de achterliggende gedachte hem in zit is wat deze middelen doen met je lichaam en je hersenen. Welke processen sturen ze aan of verstoren ze? Spelen deze middelen een mentale rol? Laten ze je het gevoel geven dat je misschien extra kan eten aangezien je iets drinkt met 0 calorieën? Of prikkelen ze juist delen in je hersenen waardoor je meer of minder trek krijgt?
Alles wat je inneemt heeft effect op je lichaam. Als we denken aan afvallen en aankomen zijn we geneigd om alleen naar één deel te kijken, namelijk; hoeveel energie levert iets en hoeveel energie verbrand je met iets? Dus als een drankje geen energie levert, dan is het daarmee ook over en uit. Maar vraag je je wel eens af wat dat drankje misschien verder teweeg brengt in je lijf?
En voor veel mensen die gestructureerd bezig zijn met aankomen of afvallen en weten wat ze doen met hun voeding en fitness, is dit een minder grote issue. Maar er zijn talloze mensen “die maar wat doen” en ondertussen wel willen afvallen bijvoorbeeld. Voor deze mensen, kan het interessant zijn om te begrijpen welke invloed light frisdrank kan hebben op je.
De onderzoeken op een rijtje
Voedsel dat heel zoet is, of de zoete smaak nu afkomstig is uit suiker of zoetstoffen, heeft invloed op je hersenen. Het werkt als een soort verslaving waardoor je eigenlijk nog meer wilt eten (1). Het maakt hier dus niet uit of het calorieën levert of niet. Hiermee kun je dus zeggen dat zoet eten extra trek kan veroorzaken en de vraag is in hoeverre jij dit kunt weerstaan of “uitschakelen”. Sommige mensen eten volgens een bepaald schema en als het schema “af is voor de dag” dan is dat het en wordt er verder niet meer over nagedacht. Voor deze mensen zou het niet uitmaken of iets vanuit zoetstoffen of suiker afkomstig is als het aankomt op “meer trek” krijgen.
Er zijn een aantal onderzoeken gedaan waarbij mensen mogen eten tot ze een vol gevoel hebben. Hierbij krijgen ze ook wat te drinken, namelijk óf gewone frisdrank óf light frisdrank, en wat bleek? De groep met light frisdrank at in totaal meer calorieën dan de groep met gewone frisdrank (2)(3). HUH?! JA! Dat is toch boeiend?! Mensen worden gewoon losgelaten met een maaltijd en ze mogen eten tot ze vol zitten. Natuurlijk zit de een sneller vol dan de ander, maar als er naar een hele groep gekeken wordt en het toch blijkt dat de mensen met light frisdrank méér naar binnen werkten dan de groep met gewone frisdrank, vind ik dat een super interessante conclusie die vraagt om meer onderzoek.
Nog een paar (kort termijn) onderzoekjes die laten zien dat zoetstoffen in relatie worden gebracht met een toename in gewicht op lang termijn (4)(5). Maar aan de andere kant hebben we ook dit onderzoek (6) dat laat zien hoe een vervanging van gewone frisdrank met light frisdrank een kleine invloed had op gewichtsafname.
Zie je een beetje waar het verschil hem in zit? Als er onderzoeken zijn waarbij mensen light frisdrank krijgen en verder geen andere “regels” omtrent voedsel, dan neigen deze mensen meer te eten dan goed voor hen is. Heb je een onderzoek waarbij alles hetzelfde blijft qua voeding maar wordt gewone frisdrank vervangen door light frisdrank, dan is het meer dan logisch dat deze mensen afvallen. Een beetje het “Big Mac Menu met een Cola Light” idee.
Guilty until proven innocent of andersom?
De meeste onderzoeken zijn epidemiologisch, waarbij er gekeken wordt naar het hele plaatje van hoe mensen eten en leven. Zoals ik hierboven ook al een beetje beschreef wordt er gekeken naar 1 onderdeel van een groep mensen en vervolgens naar de kans op ziekte bij deze groep. Dus wanneer ze willen onderzoeken of light frisdrank de kans op diabetes verhoogd, dan wordt er gekeken naar twee groepen mensen, waarbij de ene groep light frisdrank consumeert en de andere gewone frisdrank. Er wordt verder nergens anders naar gekeken, maar deze mensen leiden hun leven zoals ze dat al doen.
Dit soort onderzoeken zijn niet heel betrouwbaar maar geven een indicatie dat een bepaald onderdeel misschien een ziekte kan veroorzaken. Hierdoor kan er een nieuw onderzoek gedaan worden dat specifieker is. Er wordt dus niet direct bewezen dat light frisdrank de kans op diabetes type 2 verhoogd, maar er wordt bewezen dat light frisdrank eventueel invloed kan hebben. Snap je wat ik bedoel?
Helaas is de onderzoekswereld nog niet zo ver om deze directe verbanden te kunnen leggen en blijven we nog stoeien met indicaties. Er zijn vaak twee groepen mensen die stellig een mening hebben over light frisdrank en gewone frisdrank. De ene groep vindt van light frisdranken;
Guilty until proven innocent
en de andere groep vindt
Innocent until proven guilty
Tot welke groep behoor jij? En waarom?
12 comments
Opmerkelijk dat de mensen die light frisdrank namen meer aten tijdens dat onderzoek. Had ik niet verwacht! Zelf drink ik helemaal geen frisdrank, of het nu light is of regular. Red me prima met m’n flesje water 😉
Ik probeer ook zoveel mogelijk mijn frisdrank inname te beperken. Hooguit 5 glazen per week. Goed artikel, jammer dat er nog nooit een echt goed onderzoek naar is gedaan. Ik vind cola light wel lekkerder dan de gewone cola aangezien deze wat minder zwaar op de maag ligt.
Haha en daarom eten mensen die light drinken waarschijnlijk meer 😉
Misschien was het handig om de insuline productie te vermelden in het artikel, dit is namelijk de reden van de “vraatzucht”.
Insuline word aangemaakt om suiker af te breken, maar dus ook als er zoetstoffen gegeten worden.
Aangezien zoetstoffen geen suiker bevat daalt je bloedsuikerspiegel en dit wil je lichaam dus aanvullen.
Gevolg is trek.
Dat mensen meer eten als ze ‘light’ drinken, zou dat niet komen omdat men stiekem toch denkt ‘dat product is light dus kan ik meer eten’. Beetje zoals light chips waar ook vaker meer van gegeten wordt dan normale chips. Psychologisch trucje van de hersenen want ‘he, het is verantwoorder dan normale chips’. Beetje jammer dat er dan allerlei onnodige dingen inzitten die mss op lange termijn niet goed voor je zijn.
Ik ben iig blij dat ik van mn (rode) cola verslaving af ben. Nu drink ik af en toe een blikje Zero en met kerst komt er een fles in huis. Voorheen vond ik het slootwater maar sinds ik van grote ladingen suiker afgekickt ben smaakt het opeens best goed..hihi
Hi Rox! Hetgeen dat je beschrijft zal zeker een rol spelen bij mensen die weten dat ze cola light drinken.
Echter, bij onderzoeken gaat het er juist om dat mensen niet weten welke variant ze van iets krijgen, anders heb je geen onderzoek.
Dus bij de bovenstaande wetenschappelijke onderzoeken weten de mensen zelf niet welke variant ze hebben gekregen, daarom is het super interessant om het effect te zien bij de cola light gebruikers 😉
HI Teni,
Leuk stukje : ) misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen, geen epidemiologie dus laat iets meer een mogelijk biologisch proces zien. ook al is het onderzoek nog klein en is er zeker meer nodig voor er een bold conclusion uit kan worden opgemaakt, toch interessant! http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Suez+J%2C+Korem+T%2C+Zeevi+D%2C+Zilberman-Schapira+G%2C+Thaiss+C.%2C+Maza+O%2C+Israeli+D%2C+Zmora+N%2C+Gilad+S.+Artificial+sweeteners+induce+glucose+intolerance+by+altering+the+gut+microbiota.+Nature.+2014%3B514%3A181–6
en in de trant van ‘aankomen (en/of diabetes) zonder alleen naar calorie te kijken’ is dit artikel ook leuk http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Corkey+BE.+Banting+lecture+2011%3A+Hyperinsulinemia%3A+Cause+or+consequence%3F+Diabetes.+2012%3B61%3A4–13.
x
Eerlijk gezegd weet ik niet tot welke groep ik behoor, ik vind beide kanten wel iets hebben. Wat ik wél vindt, is dat dit een reuze interessant artikel is, ook doordat je onderzoeken erbij linkt. Ondanks dat ik een voedingsschema heb waar ik mij (aan zou moeten) houden, merk ik wel dat als ik (bijvoorbeeld) cola light drink, toch zin heb ik (bijvoorbeeld) een koekje daarna. Dus ik snap heel erg goed waar jij het over hebt in dit artikel haha! Persoonlijk heb ik dan ook de instelling ‘all or nothing’. Dus zelfs al levert die Cola Light geen calorieën, voelt het wel als cheaten. En daardoor gá ik cheaten. #Logic.
Ik zelf heb nooit problemen gehad met light varianten. Dat komt omdat ik v diabetes type 1 hebt. Na 1 blikje cola light geloof me. Ik zit vol en dat heeft puur met de koolzuur te maken er het opgeblazen gevoel van koolzuur. Tijdens nachtdiensten neem ik graag een flesje zero. Remt de honger en geeft me voldoening sls ik trek heb in zoet. Aankomen en compenseren is denk ik toch een psychologisch ding. Wat betrekking heeft met light producten.
Laat ik beginnen met iets over mijzelf te vertellen, dat verduidelijkt mijn mening. 😉
Ik heb serieus overgewicht en diabetes type 2, mijn BMI zit (nog) steeds in de Obese fase. Sinds vorig jaar zomer ben ik gestopt met het drinken van Cola Light, ik dronk echt enorm veel hiervan er gingen wel een fles per 2 dagen doorheen. Omdat ik wel wist dat de zoetstof Aspartaam heel slecht was maar stoppen lukte mij nooit echt tot die knop omging. 2 Weken heb ik het echt heel moeilijk gehad dus ben ik ook van mening dat er een verslavend stofje in die nepzoetstof zit of misschien ben ik er gevoeliger voor. Wat ik wel direct al merkte toen ik stopte met het drinken van light producten was dat mijn bloedsuikers er heel positief op reageerden, en nee ik ben niet anders gaan eten toentertijd dat kwam pas na de zomer.
Mijn conclusie is dat Cola light (en andere light producten gezoet met kunstmatige zoetstoffen) je werkelijk dikker maken want je suikerspiegel stijgt er snel van waardoor je ook eerder de suikerdip hebt wat snaaimomenten in de hand werkt. Nu kan ik alleen spreken voor mij als diabetespatient maar waarom zou dit ook niet voor andere mensen gelden?
Je hersenen zien kunstmatige zoetstoffen niet als suiker. Het brein is slim. Er wordt dus geen extra insuline aangemaakt.
Hoi Denise, zou je dit willen/kunnen onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek? Het brein is zo slim dat het dingen die hij niet herkent (wat uberhaupt geen voedsel is) probeert te plaatsen: er wordt dus insuline aangemaakt omdat het brein zo slim is dat het de zoete smaak vertaald naar iets wat hij kent.