Het is weer tijd voor een nieuw vergelijkingsartikel en deze keer helemaal in het thema van deze maand: Sinterklaas! Sinterklaas snoepgoed ligt vaak al in september in de supermarkt, maar het ongegeneerd genieten ervan gebeurt toch wel het meest in november en december.
Maar welk snoepgoed is nou het gezondst? Of het minst vet? Of het meest eiwitrijk? Of bevat de minste calorieën? Vandaag zocht ik de kruidnoten en pepernoten voor je uit!
Wat is nou gezond?
Jaja, de eeuwenoude vraag over gezondheid: wat is nou gezond? Dat verschilt met wat voor jou op dat moment belangrijk is. Zelf geloof ik dat een fysieke gezondheid gepaard dient te gaan met de mentale gezondheid. Oftewel: je kunt heel voedend voor je lichaam eten, maar soms moet je ook je ‘geest’ of je ‘hoofd voeden met wat lekkers.
Daarom kan snoepgoed daar heel goed in passen. In het geval van ‘wat lekkers’ zou ik altijd zeggen: kies het snoepgoed dat jij het lekkerst vindt en kijk verder niet naar de voedingswaarde. Het gaat nu namelijk om genieten.
Maar, ben je nou wel benieuwd en zou je misschien af en toe je snoepgoed wat voedender willen hebben? Dan kunnen deze vergelijkingsartikelen je helpen. Vandaag beginnen we met pepernoten en kruidnoten!
Merk vs. Soort Snoepgoed
Ik heb van ‘elk soort’ pepernoten en kruidnoten een paar merken gepakt om je te laten zien dat er tussen de merken zelf, zolang het om hetzelfde product gaat, niet heel veel verschil te vinden is. Dus dat je met deze informatie niet per se af hoeft te gaan op het merk maar meer op het soort product.
Kruidnoten
Bolletje: 11 ingrediënten. Albert Heijn: 10 ingrediënten. Van Delft: 10 ingrediënten.
De ingrediënten gaan eigenlijk allemaal als volgt: tarwebloem, suiker, vet. Je ziet dat Van Delft gebruik maakt van roomboter wat waarschijnlijk de ‘volle’ en ‘luxe’ smaak geeft in tegenstelling tot Bolletje en Albert Heijn; daar wordt gebruik gemaakt van plantaardige oliën -> deze zijn goedkoop en langer houdbaar.
Vervolgens heb je nog een rijsmiddel, zout en eventueel een emulgator nodig om het vet gelijk door je kruidnoten beslag te houden. Ook al zie je bij elk merk meerdere keren een vorm van suiker, in de voedingswaarde zie je dat de uiteindelijke hoeveelheid zo goed als gelijk is bij elk merk. Zie hieronder:
Zoals je ziet zijn er geen hele grote verschillen in de voedingswaarde. Ik heb er wel een paar gekleurd voor je zodat je oog wat beter bepaalde verschillen kan zien, maar nogmaals: dit is minimaal.
De Albert Heijn bakkers kruidnoten zouden in mijn geval ‘net niks’ zijn, als we die kleine verschillen meenemen in een overweging. Ze hebben namelijk de meeste calorieën, de meeste suikers, minste vezels en weinig eiwitten. Doe mij dan liever Bolletje (minder calorieën, minder verzadigd vet, meer vezels) of Van Delft (minder suiker, meer eiwitten).
Nogmaals: mini verschillen. Zouden niet echt moeten uitmaken. Maar ik laat je graag de informatie zien zodat ook jij dit kunt zien en mocht je willen; je keuze op deze dingen kunt laten baseren.
Pepernoten
Je ziet één duidelijk verschil tussen kruidnoten en pepernoten: in pepernoten zit veel minder vet. In beide gevallen wordt er sojaolie gebruikt maar pas later in de ingrediëntenlijst waardoor je weet dat hier minder van in zit.
Tarwebloem, roggebloem en suiker zijn de belangrijkste ingrediënten. Mocht je denken; ‘hé, roggebloem dus extra vezels!’ dan is dat niet altijd het geval. Je krijgt alleen extra vezels binnen door bloem als het volkoren is. Wat hier dus niet het geval is.
Dat zien we ook terug in de voedingswaarde:
1,2 gram en 2 gram vezels per 100 gram. Dat is te vergelijken met de kruidnoten.
Ook de pepernoten verschillen niet veel van elkaar qua voedingswaarde. Ze bevatten aanzienlijk minder zout dan kruidnoten. Wat belangrijk kan zijn als je op je zoutinname let. Daarnaast zitten ze zo’n 90 a 100 kcal lager per 100 gram dan kruidnoten, dit komt vooral omdat ze ongeveer de helft aan vet hebben.
1 gram vet levert 9 kcal, dus reken maar uit als je van 3,9 gram (AH bakkers pepernoten) naar 13 gram gaat. Met het verzadigde vet zit je hier ook een stuk ‘beter’ dan bij kruidnoten. Maar daarbij komt ook de vraag: vind je pepernoten net zo lekker? Ik niet, haha.
Ik ga liever voor kruidnoten, ook al is de voedingswaarde ongunstiger voor mijn doelen (minder kcal, meer eiwitten, meer vezels, niet zoveel zout).
Chocolade kruidnoten
Als laatste kijken we nog naar de 2.0 versie van de normale kruidnoten, namelijk de chocolade kruidnoten. Hier ben ik gegaan voor de zakken die een mix bevatten van melk, wit en puur.
Een hele lijst aan ingrediënten! Om het je makkelijk er te maken heb ik de volgende hoofdgroepen opgesomd:
- Suiker (eerste ingrediënt, zit het meeste van in)
- Cacao ingrediënten (van boter tot massa, voor het laagje chocolade)
- Plantaardige olie (in de vorm van palm- of raapolie)
- Overige ingrediënten voor de kruidnoten zelf (zoals je bij de kruidnoten hierboven kon zien)
Wat zegt dit?
Dat je de kruidnoten ingrediënten kunt toevoegen aan de ingrediënten van melk- witte- en pure chocolade. De Van Delft chocolade kruidnoten bevatten in dit geval geen roomboter meer, maar ook plantaardige olie. Daarnaast bevatte ze kleurstof, iets wat de andere chocolade kruidnoten niet bevatten.
Alle chocolade kruidnoten bevatten glansmiddel. Je begrijpt, dit is allemaal voor de ‘look and feel’.
Qua gezondheid zou ik zeggen: lekker achterwege laten, die extra ingrediënten voor de ‘look and feel’. Ik wil graag de basis ingrediënten voor de smaak, als ik dan moet inleveren op hoe het eruit ziet vind ik dat he-le-maal goed!
Maar stel je voor dat je chocolade kruidnoten mét kleurstof en glansmiddel naast de variant zet zónder kleurstof en glansmiddel (zonder uitleg). Voor welke zouden mensen gaan? Inderdaad, de variant die er mooier uit ziet.
Ik heb hier niets ‘ingekleurd’ omdat het allemaal echt zo goed als hetzelfde is.
Conclusie
Als we dan nu alleen de voedingswaarden van pepernoten en kruidnoten met elkaar vergelijken, krijgen we een iets andere conclusie dan wanneer we deze productsoorten los met elkaar vergelijken:
Zo zie je ineens dat Bolletje kruidnoten eerst groen gemaakt was bij verzadigd vet, maar dat daar in de plaats de Albert Heijn bakkers pepernoten zijn gekomen.
We vergelijken nu twee verschillende soorten producten met elkaar, die enigszins overlapping hebben. Eerder vergeleek ik één soort product van verschillende merken met elkaar.
Dat is de reden dat er nu ook geen schuimpjes en chocoladeletters tussen staan. Dit zijn compleet ‘andere’ producten als je kijkt naar ingrediënten en voedingswaarde. De categorie pepernoten en kruidnoten leek me een mooie om samen te voegen.
Het interessante is om te zien wat de minimale verschillen zijn en waar er winst te behalen valt voor jou. Ik heb familieleden die enorm op hun zoutinname moeten letten, daarom kan zo’n vergelijking heel handig zijn – je ziet in één oogopslag dat je de Jumbo pepernoten moet hebben. Of qua kruidnoten de Albert Heijn bakkers kruidnoten.
Dan nemen we de chocolade kruidnoten erbij en komen we uit op het volgende:
Let wel, de gekleurde vakken zijn niet per definitie ‘gezonder’ voor iedereen. Dit is hoe ik het zou benaderen. Je ziet dat de chocolade kruidnoten minder koolhydraten bevatten omdat de chocolade een aanzienlijke hoeveelheid vet toevoegt aan het geheel. Zo’n 10 gram meer per 100 gram vergeleken met de gewone kruidnoten.
Mocht je gewoon lekker willen knabbelen op iets met de minste calorieën en maakt het je niet uit wat voor soort product je eet? Dan kun je het beste voor de Albert Heijn Bakkers Pepernoten gaan. Of bij de kruidnoten voor Bolletje Kruidnoten.
Mocht je voor de meest eiwitrijke willen gaan, dan zijn de Van Delft Kruidnoten de beste optie.
Mocht je voor de minst eiwitrijke willen gaan (mensen met nierklachten), dan is de Albert Heijn Chocolade Mix de beste optie.
Wil je het minste zout? Dan zijn de Jumbo Pepernoten perfect. Of bij de kruidnoten de Albert Heijn Chocolade Mix.
Wil je het minste verzadigd vet? Dan kun je het beste gaan voor Albert Heijn Bakkers Pepernoten, of bij de kruidnoten voor Bolletje Kruidnoten.
Wil je de minste suikers? Dan zijn de Van Delft Kruidnoten de beste optie.
Laat me weten welk vergelijkingsartikel je de volgende keer wilt zien!
Hopelijk geeft dit artikel je wat inzicht in de verschillende merken en soorten kruid- en/of pepernoten. Vaak denken we dat de verschillen heel groot zijn en dat we daarom, bij iets lekkers, toch voor de ‘gezondste’ versie moeten gaan.
Ik hoop dat ik met dit artikel je kan laten zien dat, wanneer je voor iets lekkers gaat, de voedingswaarde en ingrediënten echt niet zoveel van elkaar verschillen.
Voor mij is het belangrijker dat de dingen die je dagelijks eet (de crackers, het brood, het zuivel, fruit-achtige hapjes, groentemixjes etc.) zo puur en gezond mogelijk zijn in plaats van de ‘extraatjes’ en lekkers. Hopelijk wordt dat met dit artikel weer iets duidelijker!
Laat in de comments weten welk volgend vergelijkingsartikel je zou willen zien! Van snoepgoed tot.. wat jij maar wilt!
2 comments
Wat een werk zit er in dit artikel. En wat is het veelomvattend en duidelijk! Knap gemaakt stuk Teni. Bedankt ervoor. I love de dingen die je omtrent ‘welke keuze je om welke redenen maakt’ zegt. Dat je dat mentale stuk er ook bij vermeldt. Dat staat wat betreft belangrijkheid net zo hoog als de voedingswaarde en dat je dat meegeeft, maakt het dat je een gezonde en weloverwogen keuze voor jezelf kunt maken dus… zonder te moeten inboeten op mentale of fysieke gezondheid. Ik heb ooit heel per ongeluk zelf pepernoten gemaakt. Ik had ontbijtkoek in huis en die was nogal oud en hard geworden en ik at het en toen smaakte het als pepernoten en het kon ook prima door als taai taai. Ja taai was het wel. Ik ben gek op kruid- en pepernootjes. Helemaal met schuimpjes en dergelijke erbij; strooigoed. Ik proef dan vroeger en het brengt me in een bepaalde stemming. Ik heb dit jaar de decembersmaak goed te pakken 😊. Fijne dag en bedankt voor het allround plaatje bij voeding. Liefs ❤️😘❤️
Fijn artikel zeg. Ik zou wel eens een vergelijkings artikel willen zien over zoet broodbeleg.