Met een overvloed aan allerlei soorten gezonde sapjes en dranken op de markt is de vraag; welke van deze merken is nou écht puur en gezond en welke merken spelen gewoon in op de hype met goedkope en minder gezonde ingrediënten? Vandaag neem ik de Naked sappen onder de loep, ze bestaan al sinds 1983 in Amerika (uit Californië) en kwamen al vrij snel over naar onder andere Nederland.
Wat zit er eigenlijk in en is het gezond?
Niet te verwarren met het merk Nakd uit Groot Brittanië – dit merk heet Naked en de reden hiervoor is dat het wilde uitstralen geen toegevoegd suiker, conserveermiddelen of kunstmatige smaakstoffen te bevatten. Dat geeft al wel een positief beeld, toch?
Naked Blue Machine | Blueberry Smoothie
Ik val maar direct met de deur in huis, het eerste ingrediënt is appelsap en appelpuree. Dit is vrijwel de goedkoopste manier om een ‘natuurlijk drankje’ te voorzien van een zoete smaak wat niet veel aan de voedingswaarde toevoegt. Vervolgens zit er nergens een heel stuk fruit in maar enkel puree en sap van verschillende soorten fruit. Wat helaas niet beschreven staat is of het sap afkomstig is uit concentraat of niet.
Het is dan ook logisch dat er vitamines toegevoegd zijn aan de ingrediënten om in ieder geval iets van voedingswaarde te kunnen leveren. De voedingswaarde is daardoor best goed qua vitamines (E, C, B1, B2 & B6).
Naked Mango Machine | Mango Smoothie
Ook hier is als eerste ingrediënt appelsap en appelpuree gebruikt. Het is voor meer dan de helft gevuld met appelsap en appelpuree. Wel mag er gezegd worden dat er inderdaad geen andere toevoegingen zijn gedaan dan fruit en vitamines. Deze variant heeft ook nog kurkuma-extract wat denk ik is gedaan voor de kleur en niet zozeer voor de werking van kurkuma aangezien er peper (peperine) bij zou moeten om kurkuma te ‘laten werken’ in je lichaam.
Even een kleine vergelijking; 100 ml sinaasappelsap met vruchtvlees geeft je 24 mg vitamine C, deze smoothie slechts 11 mg. Vers geperst sinaasappelsap geeft je 48 mg vitamine C per 100 ml.
De vergelijking is misschien niet helemaal op zijn plaats omdat deze smoothie voornamelijk appelsap bevat en daarna wat mangopuree en sinaasappelsap. Maar ik wilde je even een blik laten werpen op een vitamine zoals C in deze smoothie (toegevoegd) en in een glas jus (met één ingrediënt).
Naked Green Machine | Apple and Kiwi Smoothie
Aangezien deze smoothie in de naam ‘appel’ heeft staan komen ze er goed mee weg om hem met 64% te vullen met appelsap. Vervolgens zit er meer ananassap en bananenpuree in dan kiwi(puree), terwijl de verpakking bomvol kiwi’s staat.
Verder bevat het wat interessante goedjes zoals spirulina, spinazie, chlorella, gember, broccoli, gerstgras, tarwegras, blauwe/groene algen en.. peterselie en knoflook? Van dat laatste zou ik heel graag willen weten of dit de smaak beïnvloedt, het trekt mijn aandacht in ieder geval wel.
Deze variant heeft de meeste vezels per 100 ml: 1,5 gram. In tegenstelling tot de andere varianten die minder dan 0,5 gram vezels per 100ml bevatten.
Naked Red Machine | Strawberry Smoothie
Het is geen verrassing dat ook hier de eerste ingrediënten appelsap en appelpuree zijn.
Verder zijn alle ingrediënten weer afgeleiden van fruit – niet heel anders dan alle andere varianten behalve het soort fruit.
Zoals je ziet bevatten deze smoothies heel weinig vezels, dit zou anders zijn als je het fruit zou eten. Om die reden is het een flinke hoeveelheid suiker die je lichaam binnen komt zonder dat er een kauwproces aan vooraf gaat. Daarom zou ik iets met eiwitten, vetten of vezels adviseren om bij deze smoothie te eten of te drinken om je suikerspiegel niet een enorme piek te laten hebben. Denk aan een handje noten, een bakje yoghurt/kwark of doe er een schepje (plantaardig) eiwitpoeder bij en meng het er even goed door.
Conclusie
De conclusie is héél vaak dat je iets beter zelf kunt maken, maar daar hebben we niet altijd wat aan in ons drukke leven. En ik wil ook niet alle semi-gezonde drankjes afkraken omdat deze nog altijd een hogere voedingswaarde leveren dan een glas Cola bijvoorbeeld. Mocht je in een situatie zijn waar je zin hebt in een smoothie en je staat in een supermarkt, kijk dan naar de ingrediënten en houd rekening met bijvoorbeeld de volgende punten:
- Zit er toegevoegd suiker in, ook al is het in de vorm van agave, honing of biologisch rietsuiker – kies dan liever een andere smoothie/sap. Het fruit lever namelijk al meer dan voldoende zoetheid.
- Zit er een heel stuk fruit in? Zo ja, dan zal het gehalte aan vezels hoger zijn – dit zou ik adviseren.
- Zitten er ingrediënten in als conserveermiddel? – Kijk dan ook even of je een variant zónder conserveermiddelen kunt vinden.
- Kies uiteindelijk wel wat je het lekkerst vindt.
Je kunt bewust kiezen en nog steeds kiezen wat je lekker vindt. Stel je komt erachter dat een sapje dat je lekker vindt toegevoegd suiker bevat, weinig vezels en conserveermiddelen en je besluit een andere variant (of een ander merk) uit te proberen wat je net zo goed bevalt, dan heb je zojuist een positieve invloed gehad op je gezondheid.
Gezond is een heel breed begrip, daarom gaat het uiteindelijk om de context en de situatie waarin je je bevindt. Een kleine stap richting ‘puurder’ is naar mijn idee een mooie ‘gezondere’ stap. Maar niet als je er gestresst van raakt, laat het dan lekker gaan 😉 Zoals ik vaker zeg; stress maakt je lichaam op vele manieren veel ongezonder, hoeveel gezond voedsel je er ook in stopt.
Wat vindt jij een lekkere sap of smoothie uit de winkel?
Nu heb ik het niet over een zelfgemaakte sap of smoothie, maar echt een merk uit de supermarkt. Heb jij een favoriet? Of zou je graag zo’n artikel willen zien over een merk waar jij je vraagtekens bij hebt? Laat het weten in de comments!
2 comments
Na dit artikel ben ik ook nieuwsgierig over de innocent smoothies😁
ik drink bijna elke dag een half glas CoolBest orange. Volgens mij zit daar alleen fruit sap in (weet het nu ff niet zeker.) CoolBest sap artikel lijkt me leuk =)
(Half glas doe ik omdat je anders al snel een te hoge suikerinname krijgt. zeg ik dat goed? Verder eet ik elke dag een banaan en soms wat druiven/bessen om aan extra vitamintjes te zitten.)