Jarig zijn betekent voor mij: TAART! Dus kun je net zo goed zelf je taart bakken, als je daar plezier aan beleeft! Hierbij mijn versie een semi-‘gezonde’ chocoladetaart!
Zoals je ziet heb ik een mini taartje gemaakt, je zou dit kunnen zien als 4 kleine porties, of 2 grote porties. Zo heb je een idee van hoeveel van de ingrediënten je moet gebruiken als je een grotere taart wilt maken voor meer mensen. Een springvorm is wel wat ik adviseer bij deze cake omdat je er een mooie “bolle” bovenkant mee creëert én het makkelijk uit de vorm te halen is.
voor de cake:
- 1 ei
- 2 x eigeel
- 100 gram amandelmeel/hazelnootmeel (ik heb kamut meel gebruikt, dit is niet glutenvrij)
- 15 gram cacao poeder
- 1/2 theelepel bakpoeder (let op met een glutenallergie, in de meeste bakpoeders zit een klein beetje gluten)
- 1 rijpe banaan
- snufje zout
- 60 ml honing
- 40 ml olijfolie (liefst koudgeperst)
Voor het glazuur:
- 25 gram pure chocolade
- 1 shot hete espresso
- 2 eetlepels plantaardig melk
- (eventueel honing als je het graag wat zoeter wilt)
Als garnering heb ik geschaafde amandelen gebruikt.
Verwarm de oven vast voor op 180 graden Celsius
Klop de eieren met een handmixer voor een minuutje. Meng in een aparte kom de meel, cacao, bakpoeder en het snufje zout.
Prak vervolgens de banaan met een vork
Doe de banaan, honing en olijfolie bij het opgeklopte ei en mix dit ook door met de mixer
Vet de (mini)springvorm in met wat olijfolie (of kokosvet) en bestrijk de zijkanten en de bodem met een klein beetje van het meel/cacao mengsel, dit helpt tegen het “niet plakken” straks.
Doe het meel/cacao mengsel bij je eimengsel en mix dit ook weer goed door.
Dit is de textuur die je dan krijgt!
Giet dit in je vorm en zet dit zo’n 40 – 50 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden Celcius). Houd het taartje wel in de gaten omdat het per oven verschilt hoe snel de taart gaar wordt.
Dit bedoel ik met de bolle bovenkant, juuuuuuuuuuuuuuuuuuuummieee!!
Laat hem geheel afkoelen voordat je hem losmaakt.
Vlak voor het serveren van de taart kun je de glazuur gaan maken. Doe de chocolade in een kommetje en giet daar de hete espresoo overheen. Vervolgens nog wat melk erbij en dit met een vork mengen tot het een dikker mengsel wordt.
Ooohh, daar gaan we!
Als het nog nat is kun je het beste de garnering eroverheen doen. Zo blijft het goed plakken!
Ik vond dit wel voldoende zo, haha. Ook dit weer laten afkoelen en hard worden en je taartje is klaar!
Ik had er nog zelfgemaakte chocoladeijs bij gedaan (suikervrij, lactosevrij). Komt nog online (is wel met ijsmachine)!
12 comments
Hee Teni!
Wat ziet die taart er heerlijk uit!
Je taartvorm is dat zo’n kleintje van de Xenos?
Ik zit al tijdje er aan te denken om ook zo mini taartje te bakken. En met dit recept lijkt me dat ideaal! 😀
Hoi Sandra! Klopt! Hij komt van de Xenos 🙂 Heel handig als je niet altijd maar een enorme taart wilt maken :p
Aaah wat heerlijk! En nog gefeliciteerd met je verjaardag! Ik had supergraag meegedaan aan je winactie, maar door mijn vakantie heb ik niet mee kunnen doen, boeee haha! Ik hoop in elk geval dat je een topdag hebt gehad, maar ja met zo’n taart en ijs kan het bijna niet anders 🙂
Ziet er heerlijk uit! En nog gefeliciteerd met je verjaardag!
Oeoeoe… Die ziet er echt heeeeerlijk uit!! Nog gefeliciteerd met je verjaardag! Zie dat ik in een paar dagen ineens heel veel gemist heb op je blog.
Ik ben echt fan van al je tips en recepten en heb er al enorm veel aan gehad. Vandaag ook maar weer eens heerlijk geshopt op de markt (ben altijd jaloers op die foto’s van je
Omg 😮 dit ziet er HEEEERLIJK uit !!!
Deze ga ik zeker en vast maken op mijn verjaardag binnenkort.
Smullen, Smullen, Smullen 🙂
Hoi,
Leuke site heb je…ben helemaal fan.
Wel jammer dat je erbij zet dat het glutenvrij is. Kamut bevat wel gluten al is het minder dan in tarwe.
Thanks! ik heb het toegevoegd in het artikel
Eindelijk geprobeerd! Heeerlijk 🙂
Hij staat in oven, ben heel benieuwd. Lekker taartje om de verjaardag van mijn man en mij te vieren.
Ik serveer er bananen-aardbeienijs bij. Yummie!
Hoi!
Dit ziet er super lekker uit, maar ik lust helaas niet zo graag banaan. Proef je hem hard, of is er misschien een alternatief? (Ik at ooit gelijkaardige taart met rode biet, maar weet niet of dat bijvoorbeeld een optie zou zijn) Dankje 🙂
Hoe groot is de springvorm?