De (drukke) kerstdagen zijn voorbij, we zitten in precies zo’n ‘tussenfase’ waar je eigenlijk even bij moet komen van de drukte, maar ook weer uitgerust wilt zijn voor 31 december: Oud&Nieuw!
Het lijkt me daarom ook meer dan gepast om het eens even te hebben over slapen. Hoe slaap jij eigenlijk? Val je makkelijk in slaap? Word je veel wakker? Slaap je diep? Voel je je uitgerust als je wakker wordt? Allemaal vragen die mij al lange tijd bezig hielden, niet wetende welke informatie ik zou vinden als ik er eenmaal in dook. Best wel heftig!
Weet je wanneer je officieel een slaapstoornis hebt?
De Hersenstichting heeft onlangs een grootschalig slaaponderzoek gedaan (met 140.000 mensen) en wat was de conclusie? Nederlanders slapen wel lang genoeg, maar zeker niet goed (1).
Ja, daar kan ik me wel in vinden.
Wat blijkt? Vrouwen slapen wel wat langer dan mannen, maar de kwaliteit van hun slaap is slechter. Ze komen juist moeilijker in slaap, slapen niet goed door en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Dat is wel heftig, toch? En toen las ik wanneer er officieel sprake is van een slaapstoornis:
Als iemand gedurende drie maanden zeker drie dage per week slecht slaapt, vaak wakker wordt en weer moeilijk inslaapt.
Slik. Dat ben ik zeker.
Nooit geweten dat het dan dus zo serieus zou zijn!
Vind je slaap belangrijk?
Waarschijnlijk wel, maar zie je ook in hoe belangrijk het is? Onlangs keek ik een TedTalk waarin een vrouw, Arianna Huffington, vertelde hoe slapen tegenwoordig bestempeld wordt als iets dat ‘niet cool’ is omdat het je tegenhoudt van werken. Ik denk dat het onder andere te maken heeft met de hele “Hustle, Grind, WorkWorkWork” hype die gaande is. En ook ik deed hier maar al te graag aan mee.
Maar toen ik Arianna Huffington van de TedTalk verschillende argumenten hoorde benoemen, was ik toch wel gefascineerd. Eén ding wat me vooral bij bleef was de vraag hoe waardevol je leven eigenlijk is als je constant doodmoe bent en alleen maar door de fysieke bewegingen gaat van begin tot eind van de dag. Even serieus, hoe waardevol is je dag dan? Dat is toch doodzonde!
Mocht je geïnteresseerd zijn in de TedTalk, hieronder kun je hem vinden:
[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=nncY-MA1Iu8[/embedyt]
Ja! We vinden slaap belangrijk!
Misschien ben je nu, net als ik geïnteresseerd in hoe je beter kunt slapen en zie je in dat het ontzettend belangrijk is om goed te slapen. Je bent helderder in je hoofd, je kunt je beter focussen, je hebt overzicht, je humeur is beter en met dit alles kun je niet alleen leuker zijn voor je sociale omgeving, maar ook knallen met je carrière.
Alle tijd en energie die we steken in goed eten, sporten is super, maar dit alles gaat beter en efficiënter als de nachtrust goed is, toch? Ik ervaar dat absoluut zo; als ik slecht en/of weinig heb geslapen ben ik de hele dag aan het snaaien en snoepen, onbewust op zoek naar ‘energie’ uit suikerrijk voedsel en voel ik me te moe om mezelf aan het sporten te krijgen.
Hoe slaap je beter?
Slaapexpert Neil Stanley werkt voor het beddenmerk Vispring, mocht je het niet kennen; het is één van de beste beddenmerken ter wereld en meteen ook ontzettend luxe. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om goed te slapen en heeft daar dan ook goede tips voor, Neil zegt bijvoorbeeld:
Je moet jezelf langzaamaan afsluiten. Je lichaam kan nog wel moe zijn, maar als je gedachten nog ‘aan’ staan, val je niet in slaap. Hoe je dat hoofd ‘uitzet’ verschilt per persoon: yoga, een warm bad, een kop kamillethee of het luisteren van bepaalde muziek, allemaal heel toegankelijke relaxers die je eens kunt uitproberen. Stop in ieder geval drie kwartier voordat je gaat slapen met laptop, televisie en telefoon. Die stralen allemaal licht uit dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort.”
Ai, ik herken hier veel van. Ik heb geen echte slaap routine, ik ben tot de minuut voordat ik in slaap probeer te vallen nog bezig op mijn laptop of telefoon en mijn gedachten staan vaak nog hartstikke ‘aan’. Ook zegt Neil het volgende:
Belangrijk; als je nog zorgen aan je hoofd hebt, besteed er dan tijdig aandacht aan. Schrijf die mail, voer dat lastige gesprek met je partner en laat het dan rusten. Een pen en papier op je nachtkastje is ook effectief, door dingen die in je opkomen op te schrijven kun je ze vaak gemakkelijker loslaten”
Hier ben ik het honderd procent mee eens. Natuurlijk kunnen niet alle zorgen in één keer weggenomen worden, het leven is niet altijd even simpel. Maar heel veel zorgen en gedachtes die ik in ieder geval heb, kunnen even een plekje krijgen waar ze kunnen ‘wachten’ tot ik weer wakker ben en het oppak.
Weet je wat mij ook heel goed helpt? Deze tip heb ik van Marie Forleo: Door in de avond alvast op te schrijven wat ik de volgende dag gedaan moet krijgen. Hierdoor ben ik niet alleen supereffectief de volgende dag, maar kan ik de gedachtes van: ‘Oja, ik moet dit en dit nog doen’ helemaal loslaten.
Als ik het niet opschrijf, merk ik dat ik ‘s nachts vaak wakker word met de gedachte: ‘Niet vergeten he Teni, je moet morgen dit en dat nog doen..”
.. Heel vermoeiend.
Wat moet je doen als je wakker wordt tijdens je slaap?
Ik heb ooit gehoord dat wanneer je te lang wakker ligt in bed, dat je niet moet blijven liggen omdat je anders je bed gaat associeren met een plek waar je niet slaapt. Neil zegt het volgende:
Dat hangt er vanaf. Maar een goede regel is: als je langer dan twintig minuten wakker ligt, ga dan iets doen. Stap het bed uit of doe het licht aan of ga lezen. Als je na twintig minuten namelijk nog steeds stil in bed blijft liggen, raak je gefrustreerd en dan lukt het helemaal niet om in slaap te vallen. Voor sommigen is naar de badkamer lopen en een slok water drinken al genoeg – als ze daarna in bed stappen vallen ze gemakkelijk weer in slaap.”
Ik merk dat wanneer ik te lang wakker blijf liggen in bed, ik denk dat ik klaarwakker ben. Tot ik het licht aan doe en even opsta, dan voel ik dat ik toch wat vermoeider ben dan ik dacht en lukt het beter om vervolgens weer te slapen.
Een fijn bed, een fijne omgeving
En dan komen we natuurlijk bij het meest praktische: de omgeving, je slaapkamer en je bed. Hoe fijner jij je voelt bij deze twee, hoe beter ze je ondersteunen bij het slapen. Vispring is niet voor niets zo’n groot merk wereldwijd, ze spelen enorm in op de juiste materialen en handgemaakte matrassen om je zo goed mogelijk bij te staan met het slapen.
Niet synthetische materialen zoals katoen, zuivere Britse wol of bamboe die allemaal ademen en 100% natuurlijk zijn. Alleen de veren zijn niet 100% van Moeder Natuur. De matrassen worden met de hand gemaakt door deskundige vakmensen van de bedrijfsfabriek in Devon. En dat is ook wel te merken als je het prijskaartje ziet van een Vispring bed, vanaf de 6000 euro tot ongeveer 22.000 euro voor één van de duurste varianten. De Trouw ging laatst ook kijken bij onder andere Vispring en sprak daarover met Jolanda Buningh van “Buningh totaalinrichting” in Rotterdam die deze bedden al jaren verkoopt. Zij zei:
Je kunt heel blij worden van een mooi bed. De eenvoudige modellen verkopen we aan tweeverdieners die gewoon een goed bed willen. De echt heel dure modellen gaan meestal naar vijftigers die goed verdienen. Veel mensen die een eigen bedrijf hebben, de Mercedes-rijders. Deze bedden zien er ook heel luxe uit. Er zit een prachtige afdeklaag op waar paardehaar in is verwerkt, en pure lamswol. De meest luxueuze katoen wordt gebruikt voor de afwerking van de zijkanten. Wij verkopen ook bedden van Treca de Paris. Die zijn populair omdat ze in Hotel New York staan. Soms willen mensen als ze daar geslapen hebben ook zo’n bed. Dat zijn heel mooie bedden, maar bij Vi Spring zie je gewoon dat het veel geld kost.”
Ooit zei iemand tegen mij:
“Investeer in schoenen en je bed, het zijn de twee dingen waar we de meeste tijd in doorbrengen”
En eigenlijk is dat wel een heel goed punt. Als je je levenskwaliteit kunt verbeteren door beter te slapen is dat écht top! Mocht je benieuwd zijn naar hoe zo’n matras dan ligt? Je kunt genieten van een Vispring bed in Broek in Waterland (ten noorden van Amsterdam) bij “Inn on the Lake“, met een flinke 9,4 op Booking.com.
Laten we van slaap een prioriteit maken!
Hopelijk heb je iets aan de tips uit dit artikel en ben je, net als ik, weer extra bewust geworden van het belang van een goede nachtrust! Laten we van slaap een prioriteit maken!
Dit artikel is in samenwerking met Vispring. Dat betekent dat het een gesponsord artikel is. Wat betekent dat als je mijn site bezoekt? Dat betekent dat het gehele artikel door mijzelf is geschreven, zoals ik dat wilde. De reden waarom dit zo kan, is omdat ik alleen samenwerkingen aanga met merken die ik zelf tof/leuk/lekker vind waardoor ik nooit onzin hoef te verkopen! Vragen mag je altijd achterlaten in de comments!
5 comments
He Teni,
Leuk artikel! De tips die je geeft zijn ook de tips die ik al jaren tegenkom of zelfs van artsen heb gehoord. Ik heb jaren een slaapstoornis gehad en ben nog steeds een slechte slaper. M’n punt is eigenlijk, de tips zijn heel goed als je even een poos wat minder slaapt. Mijn ervaring, kan natuurlijk voor iedereen anders is, dat de tips bij een serieuze slaapstoornis, een gepasseerd station zijn. De titel is dan wat misleidend voor mij terwijl de context van je artikel goed is. Mooi opgebouwd en leuk ondanks de spon!
Hi L85!
Bedankt voor je toevoeging hieraan! Wat vervelend dat je nog steeds een slechte slaper bent, ben je hier nog wel voor in behandeling? Een interesse vraag, omdat ik me afvraag wat er gebeurt als je voorbij dat station bent wat je benoemt.
In dat geval snap ik wat je bedoelt met de titel, mijn gedachte was dat het gebaseerd was op het onderzoek van de hersenstichting over het slecht slapen 3 x in de week voor 3 maanden. Dat vond ik wel even heftig als ‘slaapstoornis’ te lezen.
Bedankt voor je compliment over de spon 🙂 Ik doe altijd mijn best om een verhaal ‘af te leveren’ of het nu spon of geen spon is; dus dit doet me goed!
Liefs,
Teni
Slaap al jaren tegen de 10-11 uur en sta dan alsnog op alsof ik door een vrachtwagen ben aangereden. Tijden lang 8uur geslapen omdat ik mss te veel sliep maar toen viel ik smiddags soms in slaap. Tip voor mensen die niet in slaap kunnen komen, probeer eens muziek of een audioboek.
Hi Rox, wow dat klinkt heftig! Heb je hulp gezocht hierbij? Of slaap je nu beter door muziek/audio boek?
Vind ik trouwens een hele goede tip, ik merk namelijk dat ik in de trein, op het strand, in het vliegtuig, op de bank etc. heel snel in slaap val als ik naar muziek luister en al een beetje moe ben. Waarom ik dat niet ‘s nachts ‘inzet’ heb ik me niet eerder afgevraagd.. Thanks!
hoe zit het met veel eten voor het slapen? het is van mij een beetje een rare gewoonte, beinvloed dit de slaap?