Kan het helpen om op een lege maag, wanneer je ‘s ochtends op staat, te sporten om zo meer vet te verbranden? Werkt dit beter? Of heb je juist niet genoeg energie om te knallen met je workout? Hoe zit dit in elkaar?
Toen ik begon met Intermittent Fasting en om 12:00 uur mijn eerste maaltijd nuttgide, betekende dit automatisch dat mijn workout die ik normaal gesproken rond een uur of 10:00 deed nu op een lege maag moest. Ik was daar vrij angstig voor omdat ik toch echt ‘teerde’ op hetgeen dat ik vooraf at waardoor ik me lekkerder voelde en beter kon sporten in plaats van de hele tijd met een hongergevoel aan het trainen was.
Is dit iets mentaals? Is dit een kwestie van gewenning? Of is dit absoluut een signaal van het lichaam wat je niet moet negeren?
Cardio in de ochtend, op een lege maag
Ik ga in dit geval in op cardio als workout. Geen krachttraining. Dan is het in eerste instantie belangrijk om te begrijpen waarom het zou kunnen werken.
Het idee achter cardio op een lege maag is dat je lichaam logischerwijs andere energiebronnen moet aanspreken dan de suikers die aanwezig zijn in je bloed vanwege een maaltijd. Oftewel: lichaamsvet.
Dit idee is echter wel ontzettend simpel beredeneerd en we geven onze lichamen wel wat meer credits dan dat toch? 😉 Het zit wat complexer in elkaar. Cardio op een lege maag zal er inderdaad voor zorgen dat je meer vet verbrandt, maar waarom?
Het werkt dus?
Ja. Het werkt. Om twee redenen:
- Je lichaam wordt efficiënter in het gebruiken van lichaamsvet als brandstof
- Omdat je hormonen en stofwisseling in de perfecte staat zijn voor het ‘losmaken’ van de vetzuren uit je vetopslag
Nadat je een nacht slaap hebt gehad en dus niet hebt gegeten, betekent het dat je lichaam zich in de volgende staat bevind:
- Lage insuline levels: Insuline komt vrij nadat je iets eet, zodat het energie naar je cellen kan brengen. Wanneer insuline aanwezig is in je bloed, kan het groeihormoon niet werken. Het groeihormoon is het hormoon dat vetzuren los kan maken. Dus wanneer je net wakker wordt van een nacht waarbij je 8+ of 10+ uren niets hebt gegeten, is dit hét perfecte moment om vetten te gaan verbranden.
- Lage suikerspiegel: dit is waar veel mensen afhaken en denken dat het juist iets slechts is aangezien je je hierdoor wat slapjes kunt voelen. Zolang je geen diabetes hebt, kun je met een lage suikerspiegel sporten. Het is vaak een kwestie van beginnen met de workout zodat je lichaam geforceerd wordt om energie te putten uit andere bronnen: vetreserves, aangezien er geen suiker in het bloed aanwezig is.
- Hoge groeihormoon levels: je groeihormoon levels zijn hoger wanneer je slaapt. Wanneer je wakker wordt, dalen deze levels weer, maar nog steeds hoger dan op elk ander moment van de dag (dat je wakker bent). Zoals ik eerder beschreef zijn insuline en het groeihormoon ‘tegenpolen’ van elkaar. Ook wel antagonisten genoemd. Wanneer de ene hoog is, is de ander laag. En groeihormoon zorgt voor het losmaken van de vetzuren, er gebruik van maken in de ochtend is dus een slimme zet.
Zoals je nu misschien wel begrijpt is het sporten (cardio) op een lege maag voornamelijk handig omdat je hormonen en suikerspiegel de juiste huishouding hebben voor vetverlies. Maargoed, hetgeen dat je deze scheikunde van je lichaam begrijpt wil nog niet zeggen dat je het geen prettig idee vindt om te sporten op een lege maag.
Sterker nog, je kunt dit ook daadwerkelijk voelen in je lijf als je het niet prettig vindt: rommelende maag en suf gevoel tijdens het sporten. Factoren die er allemaal voor kunnen zorgen dat je óf eerder stopt met de workout of niet goed je best doet omdat je er simpelweg niet de energie voor hebt. Het kan zeker een vorm van gewenning zijn, iets wat je een weekje dient te doen waardoor het ineens makkelijker wordt omdat je lichaam zich aanpast.
Maar het kan ook zijn dat je er écht niet goed bij voelt en liever toch wat eet voor je gaat sporten. De uiting is compleet afhankelijk van jouw wensen. Het is niet zo dat wanneer je op een ander moment van de dag cardio doet, je ineens geen vetten meer verbrandt. Voor het geval je dat niet begrijpt een korte uitleg:
Wanneer je op een dag 1800 calorieën nodig hebt, je eet er 1700 en verbrandt er 200 tijdens je workout, kom je uit op -300 kcal voor die dag. Oftewel: je gaat afvallen.
- Als je in de ochtend hebt gesport, voordat je hebt ontbeten, dan heb je een grote kans dat die -200 kcal van het sporten grotendeels kwamen uit je vetreserves.
- Als je in de avond hebt gesport, nadat je hebt gegeten, dan heb je een grote kans dat die -200 kcal van het sporten grotendeels kwamen uit de suikers uit je voeding.
In beide gevallen kom je aan het einde van de dag uit op -300 kcal. In het tweede voorbeeld zal je lichaam het deficit in calorieën grotendeels rechttrekken door het uit je vetreserves te halen omdat je gedurende de gehele dag minder energie hebt binnen gekregen dan verbrandt. Ik zeg grotendeels omdat het minder efficiënt vetten kan verbranden als het niet in de staat is zoals in de ochtend, na een nacht niet eten (‘vasten’). Je lichaam verandert over een periode van tijd en niet van uur tot uur. Dus welke methode je ook kiest, kies voor wat past binnen jouw levensstijl omdat dit iets is wat je in principe voor de rest van je leven wilt volhouden, niet omdat het puur qua theorie goed klinkt. Dan maak je altijd de juiste beslissing!
En het is ook niet erg om af en toe eens wat nieuws te proberen om te kijken of dat beter bij je huidige levensstijl past!
Foto’s: Linnlowes, tashoakley
12 comments
Dank je Teni! Stomme vraag maar hoe zit het met (lichte) krachttraining? Ik doe (bijna) elke ochtend gemiddeld 45 minuten oefeningen op een lege maag en vind t wel een fijn idee die vetverbranding haha
Ik sport zelf nooit op lege maag.. Heb altijd ontzettend veel honger in de ochtend, ontbijt overslaan is geen optie voor mij. Nou moet ik zeggen dat ik ook liever in de avond sport dan in de ochtend, dus ik zit (wanneer ik toch een keer mijn ontbijt oversla) toch niet in deze situatie. Ik ben veel actiever in de avond haha..
Een kwartier na het opstaan doe ik drie kwartier aan krachttraining en daarna ga ik 3, 5 of 10 km hardlopen. Daarná ga ik pas ontbijten. En nooit honger of last. Ik eet ‘s avonds om 7 uur het laatst en dan weer om 10 uur ‘ smorgens.
Mij lukt het niet op een lege maag.. de sportschool gaat hier pas open om 9uur en ben een ochtendmens dus vaak al op om half 8 (weekend, door de week moet ik werken en sport ik sowieso pas savonds). Doordat ik al zo vroeg op ben heb ik echt niet de energie om tot na sport te wachten met ontbijt! Vaak ontbijt ik dus om 8uur en dan rond half 10/10uur naar de sportschool!
Hoi lieve Teni,
Ik las toevallig gisteren (op aanraden van een andere blogger 😉 ) dit artikel van Tom Barten – niet de eerste de beste dus – dat een heel andere boodschap heeft: https://www.personalbodyplan.com/de-waarheid-over-cardio-op-nuchtere-maag/
Nu ben ik een beetje verward. Ik mis ook de wetenschappelijke bronnen die ik altijd zo fijn vind in je artikelen! De blog van PBP heeft ook geen referentiemateriaal helaas, dus ik vraag me nu echt af: wat is waarheid?
Liefs,
Hi Brenda,
Ik heb het artikel van Tom Barten niet gelezen, zelf heb ik wel vaker geschreven over de effecten van sporten op een lege maag, in dit artikel is er in ieder geval één duidelijk onderzoek: http://fitbeauty.nl/sporten-voor-het-ontbijt-verbrand-je-dan-meer-vet/
Het is en blijft een voorkeurskwestie, de een sport harder met wat eten op dus in totaal is dat wat het meest uitmaakt. De ander sport net zo hard op een lege maag, dus heeft daar misschien ook geen moeite mee. Voorkeuren, meningen, scenario’s, allemaal afhankelijk van wat jij wilt.
De gunstige hormoonhuishouding in de ochtend is wel een feit, daar valt geen mening over te vormen. Wat je ermee doet is aan jou. Je hoeft dus niet in de war te zijn, maar vooral te focussen op wat prettig voelt voor jou, daar haal je de meeste resultaten uit. Liefs,
Hoi Teni! Ik denk dat de conclusie ook genuanceerder moet zijn: je noemt dat de gunstige hormoonhuishouding een feit is, maar ook daar valt weer genoeg tegen in te brengen (denk aan de hogere cortisolspiegels die gepaard gaan met sporten op nuchtere maag en die weer meer spierafbraak kunnen geven). De wetenschap is er ook nog niet uit: zo is er dit meer recente artikel (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4242477/) waar weer geen voordeel wordt gezien van sporten op nuchtere maag. Uiteraard is de conclusie dat je uiteindelijk moet doen wat voor jou werkt en goed voelt altijd van toepassing en het meest belangrijk, maar stellen dat “het dus werkt” is wat mij betreft wat te kort door de bocht.
Disclaimer (van jou geleerd!): juist op een blog als de jouwe is een goede discussie over wetenschappelijk bewijs op z’n plaats, en bovenstaand verhaal is dus niet bedoeld om irritant te zijn of je af te vallen (pun intended), maar om de diepgang op te zoeken. Liefs!
Hoi Teni,
Bedankt voor je reactie! Wat Paulina zegt is zo ongeveer precies wat ik denk. De theorie die je hier uiteenzet klinkt logisch, maar het artikel van Tom Barten vertelt dat het op langere termijn niet uitmaakt of je met of zonder ontbijt gaat sporten. Dat vond ik interessant, en zijn beargumentatie klikt al net zo logisch als dit artikel van jou. Daarom was ik verrast en vraag ik me af hoe het nou precies zit. Of ik me er goed bij voel om op lege maag te sporten (nope) is niet echt relevant, want ik wil überhaupt niet afvallen maar gewoon graag weten hoe de vork in de steel zit 🙂
Ik ga mijn zoektocht dus nog even voortzetten, want ik wil nu heel graag weten hoe de vork in de steel zit. Te beginnen bij het artikel dat je als link gaf in je vorige berichtje, bedankt daarvoor!
Liefs,
Brenda
Ik heb het vanmorgen voor het eerst gedaan op een lege maag. Ik vond het eerst een een beetje eng, haha. Ik dacht dadelijk houd ik het niet vol of wordt ik naar… maaaaar het beviel me echt super goed!! Ik had gewoon genoeg energie en des te lekkerder en beter beviel m’n yoghurt na mn workout. Ik ga het zeker vaker doen op de dagen dat ik in de ochtend sport 🙂
Sporten op een lege maag laat je lichaam inderdaad de energie halen uit wat het eerder heeft opgeslagen. Wat we echter vergeten is dat je na het sporten nog meer behoefte hebt om te eten en dit enerzijds gebruikt wordt met je dagelijkse bezigheden, maar anderzijds wordt de rest omgezet in reserves weer. Het voordeel om met een gevulde maag te trainen is dat je spieren meer aankunnen, omdat er genoeg brandstof is. Hierdoor presteer je beter en groeien je spieren sneller. In spieren speelt de vetverbranding zich af. Dus hoe meer spieren, des te meer vetverbranding en een gezond gewicht! Lekker ontbijten dus voor je workout!
Fitte groetjes Marcella
Gezondheidscoach
Lanaken
Maar dit wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geen verschil maakt: https:// jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-014-0054-7 (drogespieren.nl)
Wat moet ik nou geloven?
Wat moet je nou geloven…volgens mij weet niemand het echt…de enige conclusie die je met zekerheid kan trekken is dat bewegen goed voor je is….