Vegetarisch eten wordt steeds normaler en wanneer er vraag naar is vanuit de consument, spelen producenten daar natuurlijk goed op in. Zo zie je steeds vaker niet-plantaardige merken met een plantaardige of vegetarische variant komen van hun product (denk aan Ben&Jerry’s bijvoorbeeld).
En nu dus ook MORA, ik moest even twee keer kijken – maar inderdaad, ze zijn vegetarisch en wel bereid met de ingrediënten van de Vegetarische Slager, hoe boeiend is dat?
Wat erin zit en hoe gezond ze zijn ga ik vandaag uitzoeken! Benieuwd?
Kleinigheidjes
Laten we eerst een paar ‘kleinigheidjes’ (ander liever en zachter woord voor disclaimer, haha) de wereld in gooien. We hebben hier te maken met een snack-product dat initieel gefrituurd wordt. Bij dit soort producten zie ik het altijd als een sporadisch eetmoment wat niet tot de ‘gezonde’ basisvoeding behoort. Iets wat je dus zo nu en dan neemt om er lekker van te genieten – dan hoeft het naar mijn mening totaal niet gezond te zijn, als je er maar van geniet en zolang het niet dagelijks wordt gegeten.
Dat gezegd te hebben, zal ik de ingrediënten wel behandelen alsof je het dagelijks zou eten. Waarom? Omdat er genoeg mensen zijn die vegetarische producten automatisch zien als ‘gezonder’ en misschien juist wél dagelijks eten. Door je bewust te maken van wat erin zit hoop ik dat je bewuster kunt kiezen wanneer je dit wel en wanneer je dit niet wilt eten.
Als ik het nog even kort mag samenvatten:
Doe wat je wilt, doe wat goed voelt en neem de informatie tot je die jij boeiend/belangrijk vindt!
Laten we beginnen:
MORA Kipkorn
We beginnen met de beroemde kipkorn van MORA. Zoals je kunt zien aan het tweede ingrediënt SOJASTRUCTUUR is dit product gemaakt op basis van soja. Wat in principe een hele goede en handige vleesvervanger is voor producenten. Het is relatief goedkoop, vervormbaar, heeft een fijne structuur en geen overheersende smaak.
Als consument zijnde is teveel soja in onze voeding niet echt een goed idee (lees hier waarom). Een beetje soja is prima en kan geen kwaad, vooral als het gefermenteerd is. Maar deze soja is dat niet en ik zou daarom adviseren om niet dagelijks dit soort soja-rijke producten te eten en te drinken. Denk aan;
- Sojamelk
- Sojayoghurt
- Vegetarische vleesvervangers op basis van soja
- Maar het kan ook in onder andere koekjes, brood, dressings en ontbijtrepen zitten.
Op deze manier kun je dagelijks nog best een grote hoeveelheid binnen krijgen. Goed, ik dwaal af.
Vegan!
De ingrediënten die het meeste aanwezig zijn, zijn vooral voor het omhulsel; de knapperige buitenkant: paneermeel, cornflakes, zonnebloemolie. Ik zie verder geen ei of een ander dierlijk product (zoals melkeiwit bijvoorbeeld) wat betekent dat deze vegetarische kipkorn geheel veganistisch is. Ook al staat er ‘vegetarisch’ op de voorkant.
Suikers
Er wordt gebruik gemaakt van vele verschillende soorten suiker, hier hoef je niet meteen van te schrikken omdat de totale hoeveelheid suiker nog best laag is; 0,6 gram per 100 gram. Dit zijn de soorten suikers in het product:
- Suiker
- Dextrose
- Invertsuikerstroop
- Glucosestroop
E-Nummers
Sommige mensen vinden het fijn om te begrijpen welke E-nummers er in hun voeding zit en wat ze precies betekenen. E-nummers zijn niet per definitie ongezond zoals vaak gedacht wordt. Het zijn gewoon toevoegingen, net zoals ‘raapzaadolie’ of ‘invertsuikerstroop’ – maar dan net een E-nummer als extra benaming. Dit geeft alleen maar weer dat het een goedgekeurd product is door de Europese wetten omtrent voeding en toevoegingen.
-
- E466: Carboxymethylcellulose (CMC)
Soms wordt CMC op de verpakking beschreven als “voedingsvezel” waardoor je kunt denken dat je meer vezels binnen zult krijgen – dit is helaas niet waar. CMC is niet hetzelfde als gezonde voedingsvezels die afkomstig zijn uit natuurlijke voedingsmiddelen. CMC is geen onbewerkte voeding (‘whole food’) maar een toevoeging. Er zijn hier en daar wat geluiden over CMC en de link met allergieën (heel zeldzaam) en kanker (niet heel duidelijk nog). Dit moet allemaal nog veel beter onderzocht worden voor er iets over gezegd kan worden.
- E150c: Ammoniak karamel / Amonia Caramel
Deze toevoeging wordt gemaakt door het verhitten van bepaalde koolhydraten samen met ammoniumverbindingen (afkomstig uit voeding) om een bepaalde kleur te creëeren. De kleur varieert van lichtbruin tot donker roodbruin. Bij een te hoge inname (meer dan 200 mg/kg lichaamsgewicht per dag) kunnen er darmklachten optreden.
Verzadigd vet
Hoe minder verzadigd vet, hoe beter natuurlijk. Per 100 gram bevatten deze kipkorns 4 gram verzadigd vet. Vergeleken met de ‘gewone niet vegetarische’ variant is dit 2,8 gram minder verzadigd vet (de ‘gewone’ bevatten 6,8 gram per 100 gram).
Eiwitten
Aardig wat eiwitten per 100 gram! 9,2 gram om precies te zijn. Vergeleken met de andere vegetarische MORA producten is dit bijna meer dan het dubbele.
MORA Bitterballen
Ook hier zie je dat het tweede ingrediënt het paneermeel is, hier is dus het meeste van aanwezig. Ze hebben bij de bitterballen gebruik gemaakt van het “draadjesvleesch” van de vegetarische slager, dit neemt 6% van het geheel in beslag.
Niet vegan
Zoals je misschien al ziet is dit product niet vegan aangezien er ei, melkeiwit en boter in zit.
Suikers
1,8 gram per 100 gram – dat is al flink wat meer dan de kipkorns. De verschillende soorten die voorkomen in deze bitterballen zijn:
- Dextrose
- Invertsuikerstroop
- Suiker
- Glucosestroop
E-Nummers
Exact dezelfde twee e-nummers als bij de kipkorn:
- E466: Carboxymethylcellulose (CMC)
- E150c: Ammoniak karamel / Amonia Caramel
Verzadigd vet
Ietsjes meer verzadigd vet per 100 gram dan de kipkorns, namelijk 4,4 gram per 100 gram. De “gewone” bevatten 6,5 gram verzadigd vet per 100 gram.
Eiwitten
4,7 gram eiwit per 100 gram. Best oké maar niet zo hoog als de kipkorns natuurlijk.
MORA Kroketten
Als laatste zijn we aangekomen bij de kroketten en in alle eerlijkheid; er is niets nieuws meer wat ik hierbij kan vertellen aangezien deze erg vergelijkbaar is met de bitterballen. Best logisch ook als je je bedenkt dat een kroket eigenlijk gewoon een langere bitterbal is, toch? 😉 Dus deze is ook niet vegan.
Het enige ‘grote’ verschil is dat de kroketten het meeste verzadigd vet bevatten, namelijk 5,2 gram per 100 gram. That’s all.
Conclusie
Het is en blijft een snack en dient naar mijn mening ook behandelt te worden als een snack. Niet een dagelijks tussendoortje, maar een lekkere snack voor in het weekend of een feestje. Deze ‘lekkere snacks’ zullen meestal toevoegingen en ingrediënten bevatten die niet altijd optimaal zijn voor je gezondheid maar ik geloof er oprecht in dat wanneer je ze nooit eet uit angst, deze stress van de angst meer kwaad doet op je lichaam dan af en toe te genieten van een wat ongezondere snack.
Kies dus bewust en luister vooral naar je eigen gevoel! Don’t stress.
3 comments
Heel fijn artikel!
Fijn dat je weer vega producten onder de aandacht brengt! Maar als de stelling is dat mensen denken dat ze gezonder zijn dan de vleesvariant (en dus niet per se gezond an sich), zouden we de resultaten eigenlijk naast elkaar moeten leggen 🙂
Over soja zijn de meningen nogal verdeeld natuurlijk, ik vond het volgende artikel duidelijk en goed onderbouwd. Het gaat in op de wat recentere resultaten over het verband tussen soja en borstkanker. Misschien interessant: https://walrabenstein.nl/soja-gezond-ongezond/?fbclid=IwAR1hJgY2SYFwiamIzRuSRgUi57ixG7O1CXWaDACXLkrh1q7-K73SRvjzcGM
Enige aantekening is wel dat er palmolie in is verwerkt. Wat voor mij dan weer een negatieve punt is. Gezien de discussie wat betreft bomenkap, CO2 enz.