Barebell repen, als je wat hippe fitness-Instagram accounts uit Europa volgt, dan heb je ze vast wel voorbij zien komen. Deze repen hebben het zelfs ook een keer tot mijn favorieten gehaald. Maar zijn ze gezond? Wat zit erin?
Veel “fitness” voedsel dat bestempeld wordt met “Proteïn” en “Extra eiwitten” etc. is niet per definitie erg voedend voor je lijf, behalve dan de eiwitten. Echter is het ook nog eens de vraag waar de eiwitten vandaan komen; dierlijk of plantaardig? En hoe reageer jij erop?
Hoe dan ook, ik kreeg de laatste tijd een paar vragen over hoe gezond zo’n reep eigenlijk is aangezien ik ze af en toe eet en voorbij laat komen in Foto Dagboeken of op Insta Story. Ik heb ze allemaal al eens geproefd dus over de smaak valt ook iets te zeggen! Vandaag gaan we de repen eens onder de loep nemen!
Het idee van de Barebell reep, volgens Teni
Het idee is dat elke reep rond de 200 kcal is en 20 gram eiwit bevat. Op elke verpakking staat ook “NO ADDED SUGAR” wat natuurlijk top klinkt. Als je de reep ooit eens hebt geproefd zul je misschien versteld staan en je dezelfde dingen afvragen als ik me heb afgevraagd:
Hoe kan dit? Dit smaakt als een chocoladereep. Hoe kan hier geen suiker aan toegevoegd zijn? Hoe kan dit 20 gram eiwit bevatten, dan moet het toch veel taaier zijn? Houden ze me voor de gek?
Het voelt bijna te goed om waar te zijn. Dus dan zit er maar één ding op: de ingrediënten bekijken.
Ik geef je eerst een korte blik op de verschillende varianten qua smaak en aan het eind ga ik rigoureus in op de ingrediënten. Ben je alleen geïnteresseerd in de ingrediënten? Scroll dan helemaal naar beneden!
Coconut-Choco
Hoewel ik gek ben op kokos is dit mijn minst favoriete smaak en dat komt voornamelijk doordat de kokos alle kanten op vliegt wanneer ik de reep open. Hij is erg lekker, maar veroorzaakt een rommeltje haha.
Caramel-Cashew
Deze heeft, zoals de naam zegt, een heerlijke caramel laag aan de binnenkant. Vergelijkbaar met een Mars – plakkerig en zoet. Heerlijk vind ik deze!
Cookies & Cream
Heel lang is deze mijn favoriet geweest (ze wisselen elkaar constant af) doordat hij van die knapperige stukjes aan de bovenkant én binnenkant bevat. Ze zijn vergelijkbaar met gepofte rijstballetjes.
Salty-Peanut
Nooit geweten dat er ‘salty’ op stond tot ik dit artikel schreef. Maar deze variant heb ik vaak gegeten de afgelopen tijd omdat het me deed denken aan een Snickers – en het was de eerste nieuwe smaak na de 3 basissmaken. Ik moest dus weten hoe de nieuwste variant smaakte en hij was heerlijk. Inmiddels zijn er meerdere smaken op de markt gebracht waaronder ook mijn nieuwe favoriet:
White Chocolate Almond
Het maakt me niet eens uit, alles met witte chocolade is mijn favoriet. Zo is deze variant direct gestegen naar mijn nummer 1. De knapperigheid van de amandel geeft ook bonuspunten!
De ingrediënten
Daar gaan we dan, de stricte keuring van de ingrediënten. Ik ben niet op elke reep apart in gegaan aangezien de basis van de repen hetzelfde bevat en er per reep nog aparte ingrediënten aan zijn toegevoegd om de smaak te creëeren. De basis ingrediënten worden dus gekeurd. Daar gaan we:
De eiwitten
Als we ons eerst afvragen waar het eiwit vandaan komt, dan zien we het aan het eerste ingrediënt: Melkeiwit. Oftewel; dit is een dierlijk eiwit. In poedervorm ook wel whey genoemd.
De suikers? Of zoetstoffen?
Als we ons daarna afvragen hoe de reep zoet kan zijn zónder toegevoegd suiker dan zien we dat als eerste door het volgende ingrediënt: Melkchocolade.
Huh? Melkchocolade bevat toch toegevoegd suiker? Als je vervolgens kijkt naar waar de melkchocolade is opgebouwd (achter het haakje) dan zie je dat bij deze melkchocolade er geen suiker is gebruikt, maar zoetstoffen. Ja, dan mag je je product natuurlijk vrij van toegevoegd suiker noemen. Verderop zie ik nog meer zoetstoffen die toegevoegd zijn om de reep lekker zoet te maken. Om alles qua ‘zoetheid’ op te sommen, komt het neer op het volgende:
- Maltitol
- Isomalto-oligosacchariden
- Sucralose
- Acesulfaam-K
Terwijl ik dit opsom, wéét ik dat het niet veel goeds betekent voor mijn lichaam. Alsof ik deze kennis negeer wanneer ik weer een Barebell reep openscheur en opeet. Ze zijn namelijk erg lekker, erg vullend en bevatten 200 kcal – die combinatie wint het nog wel eens van mijn wil om ‘zo onbewerkt mogelijk’ te eten voor het grootste gedeelte van de tijd.
Maar het is oké, dit is weer een reminder om niet teveel te leunen op deze repen maar ze af en toe – iets bewuster – te eten.
Want waar maak ik nu zo’n heisa over? Wat is er mis met deze zoetstoffen?
- Maltitol: een zoetstof die qua smaak heel dichtbij de smaak van tafelsuiker komt maar met véél minder calorieën. Om deze reden dus ‘perfect’ om in voedingsmiddelen te stoppen om ze lekker zoet te maken maar niet meteen gepaard te laten gaan met heel veel calorieën. Er zijn geen onderzoeken die zorgen met zich meebrengen omtrent maltitol. Tot nog toe blijft het een vrij veilige zoetstof, van wat er bekend over is. Wel kun je er een opgeblazen gevoel en wat buikpijn van krijgen als je er teveel van binnen krijgt, maar dat gebeurt dus niet gauw aangezien er maar weinig van nodig is om een product zoet te maken.
- Isomalto-oligosacchariden: zijn niet schrikbarend. Deze koolhydraten (‘suikers’) komen van nature voor ik gefermenteerd voedsel.
- Sucralose: Een zoetstof die veelal wordt gebruikt in producten voor diabetici aangezien het volgens onderzoek de suikerspiegel nauwelijks verhoogt (1)(2). Uit een onderzoek met ratten komt naar voren dat sucralose een negatief effect kan hebben op je o-zo-goede darmbacteriën. De gezonde bacteriën worden door sucralose verdreven en het gekke was dat ze ook niet meer terug keerden ná het onderzoek, oeps (3). Er is véél meer onderzoek nodig, dit onderzoek was dus niet op mensen gebaseerd waardoor het een indicatie geeft, maar niet veel kan zeggen.
- Acesulfaam-K: Ik ga er geen doekjes om winden, dit is een vervelende zoetstof. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een link is tussen kanker (4) en deze zoetstof. Ook komt er een stof vrij (acetoacetamide) wanneer Acesulfaam-K afgebroken wordt in het lichaam, deze stof kan je schildklier beschadigen is uit onderzoek met lab-dieren gebleken. Maar ook blijkt dat de hersenfunctie veranderd werd in een periode van 40 weken (5). Er blijft gezegd worden door de FDA (Amerika) en de Health and Food Safety (Europa) dat dit een veilige zoetsof is (6). Tja, ik ben huiverig.
Wat is collageenhydrolysaat?
Dan zie je ook het woord collageenhydrolysaat staan, wat moet dit betekenen. Dit is collageen dat via een proces met enzymen is afgebroken tot kortere stukjes. Deze worden ook wel peptiden genoemd en hebben een laag molecuulgewicht waardoor ze makkelijk door ons lichaam geabsorbeerd kunnen worden.
Waarom moet dit in een reep? Vraag je je misschien af. Dat vraag ik me ook af. Ik lees vanuit talloze onderzoeken dat het goed kan zijn voor je om wat collageen binnen te krijgen via de voeding en vaak wordt er geduid op vlees bouillon. Maar ik heb het idee dat dit als vulmiddel wordt gebruikt in deze repen.
Conclusie.. ?
Zoals jij vast ook kunt zien zijn de ingrediënten niet ‘puur’ zoals repen met 4 ingrediënten die enkel dadels, rozijnen, cashewnoten en havermout bevatten, om maar een voorbeeld te noemen. Deze repen zijn verre van puur maar spelen in op een bepaald aspect die veel mensen fijn vinden: het gevoel van een heerlijke chocoladereep met iets van gezondheidsvoordelen – en dan vooral op gebied van fitness en afvallen: Eiwitrijk met weinig calorieën.
Zo zie je maar dat ook ik er wel eens in wil trappen en mezelf aanpraat goed voor mijn lichaam bezig te zijn door zo’n reep te eten. Dat ben ik niet, in alle eerlijkheid. Dit is simpelweg een soort middenweg tussen puur voedsel dat voedend is voor je lichaam en bewerkt voedsel zonder enig voordeel behalve dat het lekker is.
Deze repen vind ik heerlijk, geven me een vol gevoel en bevatten aardig wat eiwitten voor een reep vergeleken met de 1-2 gram eiwit die je vindt in een Snickers of Twix. Maar de eerst volgende keer dat ik er zomaar één wil grijpen, zal ik even bij mezelf afvragen of het nodig is dat ik deze reep eet vandaag.
Misschien wel, misschien niet.
Wat vindt jij?
Heb jij deze repen wel eens geproefd? Wist jij wat erin zat? Als je ze eet, wat is jouw reden om ze te eten? Of eet je alleen wat je lekker vindt zonder dat je rekening houdt met wat het eventueel doet voor je lichaam?
Geen oordeel – alleen nieuwsgierigheid!
12 comments
Babe! Ik eet deze repen altijd om extra eiwitten binnen te krijgen voor na sporten. Maar na jou artikel ga ik dat dus niet meer doen. Met eieren of kwark kan ik dat namelijk ook
Dankjewel weer voor de opheldering! Dikke kus Sanam
Ik vind ze gewoon niet lekker! Heb al heel wat merken geprobeerd maar nee, te taai,te zoet.
Niet lekker.
Soms als jjj er enthousiast over schrijft, probeer ik het weer. Nee!
Dank voor deze uitwerking! Ik eet deze wel een aantal keer per week en zal dat ook wel blijven doen, mooie aanvulling op eiwitten+ toch een soort gevoel dat je ‘gesnoept’ hebt. Ik eet heel gezond en weinig bewerkt dus denk dat zo’n aanvulling met zo’n reep (of een whey shake) best oké is.
Ik heb ze ook weleens gegeten toen ik nog in de hype van veel eiwitten moeten eten mee ging, maar inmiddels eet ik volledig vegan en zelfs volledig onbewerkt dus heb ik ze niet meer nodig (had ik al niet, maar je praat jezelf weleens wat aan 😉). Ik voel me zó ongekend veel beter nu ik zo eet, daar weegt geen lekkere reep tegenop.
En ik eet zo vanwege mijn gezondheid, dus als ik er echt trek ik heb of als we uit eten zijn ofzo dan snoep ik ook heus weleens wat bewerkte dingen zoals chocolade ofzo hoor. Maar mijn lichaam is er vervolgens echt niet blij mee (huid en darmen spelen meteen op) maar dat neem ik dan soms gewoon voor lief 😊
Jup.. (bijna) elke dag eet ik wel deze of andere eiwitrepen. Maar nu ik dit lees is het misschien niet heel onverstandig om toch een eitje of een bakje kwark in de middag te pakken ipv die repen..
Ik neem er een als ik nog even snel ga sporten voor mijn werk. Het is gewoon heeel makkelijk, maar voor mij ook niet iets voor iedere dag. Dan blijft het ook echt genieten!
Top stuk!
Was laatst met een vriend van mij aan het kijken naar de ingrediënten sinds ze beweren dat er maar zo weinig suiker in zit en het toch zo zoet smaakt. We zagen al snel dat er inderdaad veel andere zoetstoffen in zitten. Op die manier op dit stuk gekomen en heeft veel verheldering gegeven. Thanks!
Super fijn dat je het zo opheldert! Op mijn studie hadden we laatst een product met collageen gemaakt om het eiwit percentage te verhogen(kijken of het lukte en lekker was ivm dat magere melk poeder duurder is). Misschien voegen ze het dus toe om het eiwit te verhogen? Misschien zit ik er helemaal naast hoor!
Héérlijk vind ik ze! En als onderdeel van het afvallen / op gewicht blijven zeer nuttig, want én je bevredigt je behoefte aan een reep, én je schiet niet meteen in een hyper vanwege de suiker die bijv in een Mars zit.. daar ben ik echt dol op maar deze repen vervangen de behoefte zo goed als volledig! Wel errg jammer dat er rommel in zit die niet zo goed voor je is, maar ja: een Mars at ik ook niet elke week.
Super stuk, zelf één van mijn favoriete eiwitrepen! Koop ze geregeld:)
Leuk stuk! Repen zijn heerlijk, en super makkelijk om snel eiwitten binnen te krijgen. Over de veiligheid….. er is al een eeuwenoude discussie gaande over zoetstoffen als aspartaam de. De studie waarnaar verwezen wordt, zegt ook weer niks. Gaat over ratten, inconclusief, te korte follow up duur etc etc. Maw er is nog geen enkele(!!!) studie die heeft aangetoond dat zoetstoffen carcinogeen zijn. Niet te veel zorgen maken
Barbel repen zijn niet mijn ding, maar zijn wel gemakkelijk in te nemen mocht ik nog aan mijn eiwitten moeten komen!